Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 27/04/1998 (MΠΕ)

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε με συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Γιάννος Παπαντωνίου, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν τα επόμενα χρόνια αυξήσεις της τάξεως του 4%, ενώ θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

Οι ΗΠΑ εισηγήθηκαν στην κυπριακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον Ραουφ Ντενκτας ως αρχηγό και πρόεδρο της εν δυνάμει ομόσπονδης περιφέρειας του βορρά της Κύπρου, όπως αποκάλεσαν τις κατεχόμενες περιφέρειες, σύμφωνα με συνέντευξη του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη, ενώ η Λευκωσία απέρριψε την πρόταση αυτή.

Συνεχίζονται οι "αναταράξεις" στην Ολυμπιακή Αεροπορία καθώς οι ιπτάμενοι χειριστές έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, ενώ οι εκπρόσωποι τους θα συναντηθούν σήμερα, με τη διοίκηση της εταιρίας.

Την έδρα του Β' Σώματος Στρατού στη Βέροια επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος. Το Β' Σώμα Στρατού ολοκληρώνει τη μετατροπή του, σε δύναμη ταχείας επέμβασης μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ξεκαθαρίζει αύριο το τοπίο των υποψηφιοτήτων για τη θέση του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς κορυφώνονται οι διαδικασίες για την εκλογή του, με τη συμμετοχή 77 ιεραρχών.

To διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για να βρεθεί ειρηνική λύση στο Κόσοβο και να αποφευχθεί η έκρηξη που θα έχει τραγικές συνέπειες, προτείνουν η Ελλάδα και τα Σκόπια, όπως συμφώνησαν στη συνάντηση τους στην Αχρίδα οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε: "Υποστηρίζουμε την άμεση έναρξη συνομιλιών μεταξύ της πολιτικής εκπροσώπησης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου και της πολιτικής εκπροσώπησης της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς καμιά προυπόθεση, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία στην περιοχή του Κοσόβου, στο παλίσιο της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας".

Τελείως λανθασμένη χαρακτηρίζουν την χωροταξική επιλογή της τοποθεσίας "Αντλιοστάσιο", στην κοινότητα Περαίας, για την εγκατάσταση του Ραντάρ του αεροδρομίου "Μακεδονία", τα συμπεράσματα επιστημονικής ημερίδας για το θέμα. Κάνουν, μάλιστα, λόγο για απειλή την υγείας των κατοίκων τουλάχιστον πέντε κοινοτήτων της περιοχής από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπει το ραντάρ. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες επιχείρησαν, με στοιχεία, να αποδείξουν ότι το σημείο που επιλέχτηκε, είναι μειονεκτικό έναντι άλλων πέντε θέσεων, καθώς δεν καλύπτει τμήμα των διαδρόμων προσγείωσης, μεγάλη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου και περιοχές νοτιοανατολικά, βόρεια και βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Παράλληλα, τόνισαν ότι -βρισκόμενο σε σχεδόν επίπεδο έδαφος- υποχρεώνει σε επιπλέον κατασκευές, όπως υψηλούς πυλώνες στήριξης, με πρόσθετο κόστος πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών. Τα παραπάνω απέδωσαν οι επιστήμονες στην απουσία συστηματικής και μεθοδολογικά άρτιας μελέτης για την επιλογή της βέλτιστης θέσης. Οσον αφορά στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, παράθεσαν στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία, σύμφωνα με τα οποία, προκαλεί βλάβες στην ανθρώπινη υγεία.

Την υποστήριξή του προς τους Αλβανούς αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε δημόσια ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φατός Νάνο, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειές τους ως "αυτοάμυνα" κατά της αυξανόμενης σερβικής βίας, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση σήμερα. "Η σερβική προπαγάνδα θεωρεί τις ενέργειες αυτές τρομοκρατικές, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ενέργειες αυτοάμυνας κατά της παθολογικής και παραδοσιακής βίας", είπε συγκεκριμένα ο κ.Νάνο, του οποίου οι δηλώσεις σηματοδοτούν την αλλαγή στη μετριοπαθή στάση της αλβανικής κυβέρνησης όσον αφορά στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Παράλληλα, ενώ οι Αλβανοί ηγέτες υποστήριζαν ότι δεν έχουν πληροφορίες για τις παράνομες οργανώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "ξεκίνησαν οι πρώτες ένοπλες αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο" και πρόσθεσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί προτεραιότητα της αλβανικής διπλωματίας, της αστυνομίας, του στρατού, των μυστικών υπηρεσιών και όλων των πολιτών.

Εξαιρετικά τεταμένη ήταν χθες η κατάσταση στη Ντρένιτσα, με τις σερβικές δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον αλβανικών χωριών, σύμφωνα με το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΑΤΑ. Πηγές από το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρουν πως αρκετοί Αλβανοί τραυματίστηκαν, ενώ υπάρχουν υπόνοιες και για νεκρούς. Μέλος του Συμβουλίου στην Κλίνα ανέφερε πως μεγάλες ενισχύσεις του σερβικού στρατού, αστυνομικές δυνάμεις και οπλισμένοι πολίτες ξεκίνησαν για τη Ντρένιτσα, ενώ, ήδη, πολλά χωριά της περιοχής έχουν αποκλειστεί από σερβικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει την πίεση προς το Βελιγράδι, εκτιμώντας ότι αυτή μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σε συνέντευξή του στο AFP ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου και οι απειλές για επιβολή κυρώσεων ενθαρρύνουν τους ηγέτες των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου να συνεχίσουν να αποφεύγουν την έναρξη του διαλόγου.

Νεφώσεις με βροχές αναμένονται σήμερα στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και είναι πιθανό να βρέξει το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά έως μέτριοι στα ανατολικά έως ισχυροί και στο Αιγαίο έως θυελλώδεις. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-18 βαθμούς Κελσίου


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 27 April 1998 - 5:40:12 UTC