Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 25/04/1998

(MΠΕ)

Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογο του Λαζάρ Κιτάνοφσκι. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συζητήσει για την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, όπως επίσης και τη σχεδιαζόμενη βαλκανική δύναμη ταχείας επέμβασης, με την οποία τα Σκόπια και η Αλβανία φαίνεται να διαφωνούν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίθεση κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και των "ηγετικών ομάδων" εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στη συνδιάσκεψη των Γραμματέων των Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών. Ο κ.Σκανδαλίδης στην εισήγηση του εμφανίστηκε αντίθετος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων απειλούν με ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου μέσα από πρόωρες εκλογές. Χαρακτηριστικά είπε "ποιοι είναι αυτοί που μπορούν κάθε στιγμή και στο όνομα ποιας σκοπιμότητας να ανασύρουν ως διέξοδο και λύση στο φανταστικό αδιέξοδο που δημιουργείται στο μυαλό τους την επαπειλούμενη προσφυγή στις κάλπες; Και ανενδοίαστα διαδρομολογούν ότι "θα καθαρίσουμε το εσωκομματικό τοπίο" από ποιους και για ποιον ακριβώς λόγο σε μια στιγμή που η Ελλάδα δίνει μάχη ζωής;". Αναφερόμενος στα στελέχη που κάνουν λόγο για ίδρυση "νέας ηγετικής ομάδας", ο κ.Σκανδαλίδης εξαπέλυσε πυρά κάνοντας λόγο για μια κατασκευασμένη προσπάθεια αναπαραγωγής ενός μοντέλου διαχείρισης των πραγμάτων παρωχημένου. "Επιστρατεύεται ο κίνδυνος της "νέας ηγετικής ομάδας" ως αντίπαλο δέος της "παλιάς" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι τις ηγετικές ομάδες τις εκφράζουν πραγματικά συλλογικά πολιτικά όργανα (Εκτελεστικό Γραφείο, Πολιτική Γραμματεία, Εκτελεστική Γραμματεία για το κίνημα και Κυβερνητική Επιτροπή για την κυβέρνηση). Κάνοντας λόγο για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και για τους λεγόμενους "αντάρτες" είπε ότι κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και θα είναι μια απόφαση με γνώμονα το συμφέρον του κινήματος. Ο κ. Σκανδαλίδης κάλεσε όλα τα στελέχη να συσπειρωθούν για την επιστροφή της πολιτικής στο συλλογικό ΠΑΣΟΚ, για την ανοιχτή δράση και επανάκαμψη του κινήματος στην κοινωνία.

Νέος γύρος πιέσεων κατά της Ελλάδας να άρει το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας αναμένεται τη Δευτέρα. Η βρετανική προεδρία προτίθεται να επιμείνει στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών. Η Αθήνα αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει τα κοινοτικά κονδύλια, εάν η Αγκυρα δεν δεχτεί την παραπομπή των Ιμίων στη Χάγη.

Σε τροχιά σύγκρουσης μπαίνουν και πάλι διοίκηση και εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Αφορμή είναι οι διαφωνίες πιλότων, ιπτάμενων συνοδών και φροντιστών για το νέο πρόγραμμα πτήσεων, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές ορισμένων δρομολογίων εξωτερικού που θεωρούνται ιδιαίτερα κερδοφόρα. Οι ιπτάμενοι αποφάσισαν εννέα τρίωρες στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Θεόδωρος Τσακιρίδης επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Στο Ιράκ έφτασε χθες, μέσω Αμμάν, ομάδα Ελλήνων βουλευτών, στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατσιμπάρδης και Παρασκευάς Παρασκευόπουλος και του Συνασπισμού Σπύρος Δανέλης. Οι βουλευτές μεταφέρουν 120 κιλά φάρμακα, τα οποία θα διανεμηθούν σε πολίτες του Ιράκ που έχουν ανάγκη, ενώ θα επισκεφθούν, επίσης, σχολεία, νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς.

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν -από αύριο και για τρεις ημέρες- στο επίκεντρο της 10ης τακτικής συνάντησης της αρμόδιας ομάδας εργασίας του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Κατά τις τρεις επόμενες ημέρες, θα συνεχιστούν -στην Αθήνα- οι εργασίες που ξεκίνησαν στη Δρέσδη της Γερμανίας τον Μάιο του 1996. Τότε είχαν αναλυθεί θέματα που σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των χωρών του ΟΟΣΑ, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και των νέων ανεξάρτητων κρατών. Στη συνάντηση, εκτός από τους εκπροσώπους των μόνιμων κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βουλγαρίας, Γεωργίας, Εσθονίας, Λεττονίας, Λευκορωσίας, Λιθουανίας, Ουκρανίας, Ρουμανίας, Ρωσίας και Σλοβενίας. Τη διοργάνωση της συνάντησης -από ελληνικής πλευράς- έχουν αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ο ΕΟΜΜΕΧ. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου.

Δύο κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού, βρέθηκαν το πρωί νεκροί από ναρκωτικά, σε κελί της δυτικής πτέρυγας. Πρόκειται για τους Απόστολο Τοπούζη, 44 χρόνων και Γιώργο Σαλιδάκη 32 χρόνων. Οι δύο κρατούμενοι είχαν συλληφθεί για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.

Τη βεβαιότητα ότι οι σημερινές συγκυρίες ευνοούν -περισσότερο από ποτέ- τη μετατροπή της Θράκης σε "βατήρα" για τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και τη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Βασίλης Τακάς, στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε η νομαρχία Ροδόπης στην Κομοτηνή. "Σήμερα παρά ποτέ η Θράκη έχει την ευκαιρία να αντιστρέψει το παραδοσιακό συγκριτικό της μειονέκτημα, την απομόνωση από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε στρατηγικό πλεονέκτημα εφόσον επιδείξει εξωστρέφεια", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τακάς, που βρίσκεται στη Θράκη, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής στη ΔΕΒΖΟΣ, που διοργανώνει ο ΣΒΒΕ. "Το στόχο αυτό, τον είχαμε εξειδικεύσει μέσα από τις συγκροτημένες προτάσεις που διατυπώσαμε, στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Για την αξιοποίηση αυτού του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, όπως είχαμε διαπιστώσει, είναι προϋπόθεση η πραγματοποίηση μιας σειράς επιχειρηματικών παρεμβάσεων", συμπλήρωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο πλαίσιο της προώθησης αυτών των παρεμβάσεων εντάσσεται και η αποστολή που πραγματοποιεί ο ΣΒΒΕ, την οποία πλαισιώνουν οι γενικοί πρόξενοι της Θεσσαλονίκης. Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται οργανωμένη επίσκεψη στη Θράκη ξένων προξένων, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Σουηδία, Μ. Βρετανία και Ρουμανία. Σήμερα το πρωί η επιχειρηματική αποστολή επισκέφτηκε βιομηχανικές μονάδες της Αλεξανδρούπολης, ενώ αύριο στη διάρκεια ημερίδας, παρουσιάζεται η μελέτη της Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών (ΔΕΒΖΟΣ).

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία του πλανήτη, του Τσερνομπίλ που προκάλεσε τη φρίκη, τον πόνο και τον θάνατο στους κατοίκους και κυρίως στα παιδιά της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας. "Αυτή η δωδεκαετία δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει το ενεργειακό μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών ούτε να σταματήσει τη λειτουργία του υπόλοιπου πυρηνικού συγκροτήματος του Τσερνομπίλ, ούτε και του αντίστοιχου του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία που απέχει μόλις 225 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και της Δημοτικής και Νομαρχιακής Κίνησης Πολιτών Οικολογία-Αλληλεγγύη. Με σύνθημα "Το Τσερνομπίλ και το Κοζλοντούι λειτουργούν ακόμα Η ραδιενέργεια σκοτώνει ακόμα" οι οικολογικές οργανώσεις ζητούν να μη λειτουργεί κανένα πυρηνικό εργοστάσιο στις βαλκανικές χώρες. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά τις μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που έγιναν στην Ανατολική Ευρώπη το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης παρέμεινε το ίδιο και εξακολουθεί να υπάρχει εμμονή τόσο στην πυρηνική ενέργεια όσο και στις κλασικές μορφές παραγωγής ενέργειας. Οι οικολογικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία τάση προς τις ήπιες και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ενώ τονίζουν ότι η Ουκρανία και η Βουλγαρία, επικαλούμενες την αδυναμία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών, χρησιμοποιούν τα πυρηνικά εργοστάσια ως μέσα εξασφάλισης δανείων από τη Δύση, τα οποία τελικά καταλήγουν στις αμερικάνικες και δυτικοευρωπαϊκές εταιρείες που βελτιώνουν ή επιδιορθώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια. Παράλληλα επισημαίνουν ότι και η Ελλάδα συνεισφέρει στο βουλγαρικό πυρηνικό πρόγραμμα αγοράζοντας ρεύμα που παράγει η Βουλγαρία στο Κοζλοντούι.

"Τσιμεντένια" θεμέλια έθεσε στο βαλκανικό προσανατολισμό της η γνωστή ελληνική βιομηχανία "Τιτάν", εξαγοράζοντας ποσοστό 48,6% της βουλγαρικής "Plevenski Cement A.D", που εδρεύει στο Πλέβεν. Η εξαγορά της εταιρίας αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην προσπάθεια του ελληνικού ομίλου να επεκτείνει την παρουσία του και στον τομέα της παραγωγής στα Βαλκάνια: η "Plevenski Cement A.D" παράγει ετησίως 400.000 τόνους τσιμέντου το χρόνο, καλύπτοντας το 20% της γειτονικής αγοράς. Μάλιστα, η "Τιτάν" δεν αποκλείεται να αυξήσει μελλοντικά το μερίδιό της στη βουλγαρική τσιμεντοβιομηχανία. Το βουλγαρικό Δημόσιο, που κατέχει το 49% των μετοχών της εταιρίας, εκδήλωσε την πρόθεση να διαθέσει -προς εξαγορά- περίπου το 10% του μεριδίου του στους εργαζομένους και το υπόλοιπο 40% σε επενδυτές.

Tην ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Εβρου, θα έχουν οι συμμετέχοντες στις θερινές κατασκηνώσεις του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση-WWF, με την υποχρέωση, όμως, να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την προστασία του περιβάλλοντος. Το καθημερινό πρόγραμμα των 15μελών κατασκηνώσεων περιλαμβάνει πέντε ώρες εργασίας και απογευματινές ξεναγήσεις στους βιοτόπους της περιοχής, από το επιστημονικό προσωπικό του WWF. Οι συμμετέχοντες -που πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 30 ετών- διαμένουν σε καταλύματα που παραχωρούνται από την κοινότητα ή το δασαρχείο, ενώ τα έξοδα διατροφής και μετακίνησης επιβαρύνουν τους ίδιους. Οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις του WWF θα διαρκέσουν από τις 15 έως τις 30 Ιουλίου και από τις 5 έως τις 19 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα Ελλάδας του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση, εδώ και έξι χρόνια εκπονεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, φύλαξης και τουριστικής ανάπτυξης του δάσους της Δαδιάς. Παράλληλα, από το 1990 έχει εγκαινιάσει πρόγραμμα προστασίας και περιορισμού της υποβάθμισης του Δέλτα του Εβρου.

Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις κινήσεις τους ενόψει της επίσκεψης του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη Μεγαλόνησο στις αρχές Μαίου. Ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν ανέφερε ότι ο κ.Χόλμπρουκ θα παραμείνει στην Κύπρο "για αρκετές ημέρες και θα έχει συζητήσεις με αρμόδιους αξιωματούχους, με στόχο την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή". Ο κ.Ρούμπιν κάλεσε όλα τα μέρη στην Κύπρο να αντιμετωπίσουν την επίσκεψη Χόλμπρουκ "σαν μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούν με ένα πολύ ικανό διπλωμάτη που θα προσπαθήσει με εποικοδομητικό τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα".

Σε καταβολή αποζημίωσης εξήντα χιλιάδων στερλινών σε δύο χωρικούς από την περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ, καταδίκασε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Κέζε Σελτσούν και Ισμέτ Ασκέρ, από το Ισλάμκιοϊ του Ντιγιαρμπακίρ, είχαν καταθέσει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 1993 επειδή Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στις 16 Ιουνίου του ιδίου έτους στο χωριό τους και έκαψαν τα σπίτια και τους μύλους τους.

Ταμείο για την προστασία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πρόκειται να ιδρυθεί στις 28 Απριλίου, στο πλαίσιο της εθνικής διάσκεψης των ιερέων Βουλγαρίας, που θα πραγματοποιηθεί στη μητρόπολη της Σόφιας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Παρί", η πρόθεση είναι το Ταμείο, που θα τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, να συγκεντρώνει χρήματα για την αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης των ιερέων στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη για έκτο χρόνο υφίσταται σχίσμα στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυο Πατριάρχες: Ο επίσημος, Μάξιμος και ο ηγέτης των σχισματικών, Ποιμένας.

Τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων εργαζομένων φαίνεται ότι "ζήλεψαν" οι 17.000 υπάλληλοι της Κομισιόν, οι οποίοι -από την ερχόμενη εβδομάδα- προγραμματίζουν απεργίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση κατάργησης της μονιμότητάς τους. Με πρώτο βήμα την 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην Κομισιόν δηλώνουν στην πράξη την πρόθεσή τους να προβούν σε δραστικές κινητοποιήσεις, μετά την αποτυχία των συνδικάτων τους να καταλήξουν σε συμβιβασμό με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε). Η απεργία εκτιμάται ότι θα παραλύσει το εκτελεστικό σώμα της Ε.Ε, σε κρίσιμη μάλιστα χρονική περίοδο, καθώς σε δύο ημέρες θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για τα ιδρυτικά μέλη της ΟΝΕ.

Αμερικανικα ελικόπτερα που θα παράγονται στη Ρουμανία προτίθεται να αγοράσει η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, με δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την αγορά ελικοπτέρων τύπου Cobra που θα παραχθούν στη Ρουμανία αν η έκβαση του σχετικού αμερικανορουμανικού σχεδίου είναι θετική. Ωστόσο οι επαφές μεταξύ των αρμοδίων της Ρουμανίας και των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας Bell Helicopter ,που άρχισαν πριν από μερικούς μήνες, για την παραγωγή 100 ελικοπτέρων τύπου Cobra στην πόλη Μπρασοβ δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα. Η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν" επισημαίνει ότι οι επαφές βρέθηκαν σε αδιέξοδο επειδή η ρουμανική κυβέρνηση αδυνατεί να εξασφαλίσει τους πόρους για την υλοποίηση του σχεδίου. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά τις επαφές που είχε με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Εμίλ Κονσταντινέσκου και με τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε δήλωσε ότι οι Τούρκοι και οι Ρουμάνοι αρμόδιοι συνεργάζονται στο θέμα της παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου που θα βασίζεται στη διατήρηση της πλήρους εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και στην εκχώρηση της μεγαλύτερης δυνατής αυτονομίας στους αλβανοφώνους, ζήτησε με επιστολή του ο Μπόρις Γιέλτσιν από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι. Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στον ηγέτη των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας και να προχωρήσει σε άνευ όρων διάλογο με το Βελιγράδι. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους συμμάχους την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου.

Τούρκοι βουλευτές εκπροσωπώντας τη χώρα τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν δίστασαν να κατηγορήσουν πολυάριθμους συναδέλφους τους από δυτικοευρωπαϊκές χώρες επειδή υπέγραψαν ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων. Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής Ισμαήλ Σουγκού στο ψήφισμα που εκδόθηκε χτες στο Στρασβούργο για να υπενθυμίσει την γενοκτονία των Αρμενίων και το οποίο υπογράφουν βουλευτές από διάφορες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Τούρκος βουλευτής είπε ότι παρόμοια κείμενα δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά. Παρόμοια ήταν και η συμπεριφορά του Τούρκου βουλευτή Τζεβντέτ Ακτσαλί, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στον οποίο είχε ανατεθεί η προεδρία της χτεσινής συνεδρίασης. Ο κ Ακτσαλί αντέδρασε στη δήλωση του προέδρου της Βουλής της Αρμενίας Νταβίτ Χαρουτουνιάν , ο οποίος ευχαρίστησε να μέλη της συνέλευσης που απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας λέγοντας "ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα γιατί τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ". Ο Τούρκος βουλευτής διέκοψε τον κ Χαρουτουνιάν λέγοντας ότι δεν πρέπει να εκφράζονται "προσωπικές απόψεις" σε δημόσια συζήτηση. Η συμπεριφορά του Ακτσαλί προκάλεσε την αντίδραση του Γάλλου βουλευτή Κλώντ Μπιρώ ο οποίος του υπενθύμισε ότι ως προεδρεύων όφειλε να συμπεριφέρεται με αντικειμενικότητα , αμεροληψία και επιφυλακτικότητα. "Ο τρόπος με τον οποίο απαντήσατε στον Χαρουτουνιάν δεν ήταν διόλου αμερόληπτος, ενώ οφείλατε να σεβαστείτε την υποχρέωση αντικειμενικότητας που φέρει οποιοσδήποτε προεδρεύει των συζητήσεων.

Η κρίσιμη ώρα για τις οκτώ ομάδες μπάσκετ που συνεχίζουν την πορεία τους στο πρωτάθλημα έφτασε, αφού σήμερα και αύριο διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες της β' φάσης των πλέι - οφ. Στόχος η κατάκτηση των τριών πρώτων θέσεων που οδηγούν στην Ευρωλίγκα και στη συνέχεια το πρωτάθλημα. Η αυλαία ανοίγει σήμερα με δύο παιχνίδια, ΠΑΟΚ - Παπάγου στις 8:30 το βράδυ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης και Παναθηναϊκός - Ηράκλειο στις 6:30 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ, η μοναδική ομάδα της Θεσσαλονίκης που συνεχίζει στη διοργάνωση, θα υποδεχτεί τον Παπάγου, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον προηγούμενο γύρο και απέκλεισε το Περιστέρι. Ο "Δικέφαλος" θέλει να εξασφαλίσει από νωρίς την πρόκριση του στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος και φαίνεται αποφασισμένος να κάνει σήμερα το πρώτο βήμα. Από την ομάδα του ΠΑΟΚ θα απουσιάσουν ο Γιώργος Μπαλογιάννης, που συνεχίζει να ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό, καθώς και οι Σάκλεφορντ και Γιαννούλης, που θα εκτίσουν σήμερα την προτελευταία αγωνιστική της ποινής τους. Ο Παναθηναϊκός, που τερμάτισε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας στη διάρκεια της κανονικής περιόδου, υποδέχεται το πολύ καλό Ηράκλειο. Μετά τις αποτυχίες των "πρασίνων" σε Ευρωκύπελλο και κύπελλο Ελλάδας, μοναδικός στόχος είναι το πρωτάθλημα. Σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, το ενδιαφέρον των φιλάθλων συγκεντρώνει η αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο που θα γίνει αύριο στις 6:30 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ. Δύο ώρες αργότερα, ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τον Απόλλωνα Πατρών. Οι δεύτεροι αγώνες θα γίνουν στις 27 και 28 Μαίου, ενώ αν χρειαστούν και τρίτα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 29 και 30 του μηνός.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 25 April 1998 - 16:05:24 UTC