Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 19/04/1998 (MΠΕ)

Το ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ γιορτάζεται σήμερα παραδοσιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ χθες τα μεσάνυχτα εκατομμύρια ορθόδοξοι σε ολόκληρο τον κόσμο γιόρτασαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Λίγο πριν τις εννέα χθες το βράδυ έφτασε και στην Αθήνα προερχόμενο από τα Ιεροσόλυμα το Άγιον Φως, η αφή του οποίου έγινε με τον παραδοσιακό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμα του, κάλεσε "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες" να τιμήσουν τη σημερινή ημέρα.

Οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες απευθύνουν αναστάσιμα μηνύματα για υγεία και προσωπική ευτυχία σε όλους τους Έλληνες και την ομογένεια, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα επισκεφτούν στρατόπεδα και νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος θα επισκεφτεί το ναύσταθμο Σαλαμίνας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος το Τατόι, τον Αυλώνα, αλλά και το στρατόπεδο της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία.

Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός αμαυρώθηκε χθες, από συμπλοκές μεταξύ Ορθοδόξων Παλαιστινίων, Σύρων και Αρμενίων στον ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Αφορμή των σοβαρών επεισοδίων ήταν η προσπάθεια των πιστών να λάβουν πρώτοι το Άγιον Φως, ενώ έγινε επέμβαση από 300 ισραηλινούς αστυνομικούς με συνέπεια τη γενίκευση των συγκρούσεων μεταξύ εξαγριωμένων νεαρών. Στις συμπλοκές τραυματίστηκαν δύο Παλαιστίνιοι.

Απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλουν οι γιατροί του θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ για να βοηθήσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στη μάχη που δίνει για να κρατηθεί στη ζωή. Η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες ώρες. Μετά τις ακτινογραφίες θώρακος που έκανε χθες, διαπιστώθηκε όχι μόνο η άσχημη κατάσταση των πνευμόνων του, αλλά και πρόβλημα στα νεφρά, η λειτουργία των οποίων υποστηρίζεται μηχανικά. Νωρίτερα παρουσιάστηκαν μικροπροβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς, τα οποία όμως, αντιμετωπίστηκαν με χορήγηση φαρμάκων. Η θερμοκρασία του ασθενούς παρουσίασε άνοδο από χθες αργά το απόγευμα, ενώ δεν έχει ανιχνευτεί νέα λοίμωξη.

Βαρύ και φέτος το τίμημα αίματος στην άσφαλτο, καθώς κατά την έξοδο των εκδρομέων από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 283 τραυματίστηκαν σε 207 τροχαία δυστυχήματα. Η φετινή έξοδος των εκδρομέων ήταν μικρότερη από την περσινή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία στις εθνικές οδούς, κινήθηκαν το τελευταίο τριήμερο περίπου 300.000 αυτοκίνητα λιγότερα κατά 100.000 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το κύμα επιστροφής αναμένεται να αρχίσει σήμερα το μεσημέρι, ενώ η τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών στην τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ασύλληπτος παραμένει ο ασυνείδητος οδηγός που παρέσυρε, σκότωσε και στη συνέχεια εγκατέλειψε οκτάχρονο αγόρι από το Αργυρόκαστρο. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη χθες το μεσημέρι στη λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι Αττικής.

Συνομιλίες με την ελληνική πολιτική ηγεσία θα έχει ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Περι, που φτάνει την Τρίτη στην Αθήνα, προερχόμενος από την Άγκυρα. Από την τουρκική πρωτεύουσα ο Κοεν έκανε έκκληση για μείωση της έντασης στην Κύπρο, ενώ μετέφερε επιστολή-σύσταση του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλιντον προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μεσουτ Γιλμαζ, για τη συνέχιση των προσπαθειών διευθέτησης της μακροχρόνιας διένεξης με την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανός αξιωματούχος αποσύνδεσε τις ελληνοτουρκικές διαφορές από την πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων προς τις δύο πλευρές.

Το αυτοκίνητο του διεθνολόγου Γιώργου Κασφίκη, έγινε στόχος της οργάνωσης Εμπρηστές Συνήδιεσης χθες το βράδυ στην Αθήνα. Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην οδό Σουηδίας 60, στο Κολωνάκι.

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου συζητούν με την αλβανική ηγεσία ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Στρομπ Ταλμποτ και ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου στα Βαλκάνια Ρομπερτ Γκελμπαρντ, που βρίσκονται από χθες στα Τίρανα. Ο Ταλμποτ υποστηρίζει την έναρξη διαλόγου για την επίλυση των διαφορών, εκφράζοντας την πάγια θέση της Ουάσιγκτον.

Η ενίσχυση των ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ. Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτ. Μακεδονία, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και από το απόγευμα στα νότια πελάγη θα είναι ισχυροί/ Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 7-19 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα από 9-22 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν πρόσκαιρες νεφώσεις με θερμοκρασία 10-20 βαθμούς. Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος και οι άνεμοι δυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 13-21 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 19 April 1998 - 7:05:21 UTC