Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-04-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 13/04/1998 (MΠΕ)

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρά τη σαφή βελτίωση που διέγνωσαν οι θεράποντες ιατροί του. Ο κ. Καραμανλής ξύπνησε χθες και είχε επικοινωνία με το περιβάλλον. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, ήδη έχει αρχίσει η μερική αποσύνδεση του πρώην προέδρου από τον αναπνευστήρα και ενδεχομένως να γίνει σήμερα η οριστική προσπάθεια αποσύνδεσής του. Οι θεράποντες ιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, λόγω της φθοράς που έχουν υποστεί ζωτικά όργανα και της προχωρημένης ηλικίας του κ. Καραμανλή. Οπως τόνισαν οι γιατροί, ο πρώην πρόεδρος αναπνέει και από μόνος του και η καταστολή έχει σταματήσει.Η λοίμωξη φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, αλλά οι γιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισής της. Σήμερα το πρωί θα εκδοθεί το επόμενο ιατρικό ανακοινωθέν με τα νεότερα από την κατάσταση της υγείας του κ. Καραμανλή, που επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, αποφεύγοντας να προβεί σε δηλώσεις την ώρα που αναχωρούσε από το νοσοκομείο.

Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται σήμερα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 10 το πρωί με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Στις 12 το μεσημέρι η σορός του αρχιεπισκόπου, τοποθετημένη επί κιλλίβαντος πυροβόλου θα περάσει για τελευταία φορά από του δρόμους της Αθήνας.

Συνεχίζονται και σήμερα οι "αναταράξεις" στην Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς ακυρώνονται πέντε πτήσεις εξωτερικού και τέσσερις εσωτερικού, εξαιτίας της έλλειψης αεροσκαφών και προσωπικού. Από το απόγευμα ξεκινούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Την εκτίμηση ότι σε δύο- τρία χρόνια θα πρέπει να μπορούν οι άνθρωποι να κυκλοφορούν άνετα και ελεύθερα από χώρα σε χώρα και να αναπτύσσουν απρόσκοπτα τις όποιες επιχειρηματικές και τουριστικές τους δραστηριότητες, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη Τύπου κατά τη λήξη των εργασιών της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη. Η συνάντηση αυτή προετοίμασε τη διάσκεψη των πρωθυπουργών των τριών χωρών στις 30 και 31 Μαϊου, στο Ναύπλιο, ενώ στο επίκεντρό της βρέθηκαν η προώθηση των έργων υποδομής στις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επενδυτικής δράσης στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, κ. Πλέσου, παρουσίασε πρόταση - πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, ενώ η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάηλοβα, εκτίμησε ότι η ρουμανική πρωτοβουλία θα διευκολύνει τις προσπάθειες για οικονομική πρόοδο των λαών της περιοχής. Η κ. Μιχάηλοβα είπε ακόμη ότι η προσαρμογή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη βοήθεια της Ελλάδας, θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αποστάσεις για τις αποφάσεις του εκτελεστικού γραφείου σχετικά με τις διαγραφές εκείνων των στελεχών, που θα κατέβουν στις εκλογές χωρίς να έχουν την έγκριση των οργάνων του κινήματος πήρε χθες ο υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Οξεία επίθεση κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε χθες στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος ο ''αντάρτης'' υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Μπέης, κάνοντας λόγο για διαδικασίες εκτάκτου στρατοδικείου. Ο κ. Μπέης δήλωσε χαρακτηριστικά ''δεν έχετε δικαίωμα να προχωρήσετε σε διαγραφές για να ικανοποιηθούν τα σχέδια της σημερινής ηγετικής ομάδας'' και πρόσθεσε ότι προβαίνουν σε διαγραφές χωρίς να εδραιώνουν την κατηγορία. Με την παρέμβασή του ο κ. Μπέης κατηγορεί το Ε.Γ. ''επειδή αποφάσισε, αγνοώντας την καταστατική, δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, τη στήριξη της Μ. Δαμανάκη και με την απόφαση αυτή πριμοδοτεί και διευκολύνει την εκλογή του Δ. Αβραμόπουλου. Τέλος, κατηγόρησε το Ε.Γ. ότι με την απόφασή του να υποστηρίξει την κ. Δαμανάκη προκαλεί διχόνοια στις κομματικές οργανώσεις της Aθήνας. Ο κ. Σκανδαλίδης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο τέλος της συνεδρίασης της Κ.Ε. και το μόνο που είπε είναι ότι τα περί εκτάκτων στρατοδικείων καλό είναι να μη λέγονται, δεν κοσμούν την αίθουσα και θεωρούνται ως μηδέποτε λεχθέντα.

Η εξυγίανση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι ο κύριο θέμα της διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης με επίκεντρο τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ΠΥΡΚΑΛ, αλλά και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων.

Ζεστός και υγρός θα διατηρηθεί ο καιρός σήμερα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με μικρή πιθανότητα βροχών στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 12 μέχρι 22 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 24 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 18 βαθμούς. Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 13 April 1998 - 6:40:22 UTC