Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 10/04/1998 (MΠΕ)

Ακέφαλη έμεινε η Εκκλησία της Ελλάδας μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, στη 1:35 τα ξημερώματα, μετά από 45 μέρες νοσηλείας στο Λαϊκό νοσοκομείο της Αθήνας. Η κηδεία του θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους τη Μεγάλη Δευτέρα, από το Α΄ νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του εκτίθεται από σήμερα σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ κηρύχθηκε τετραήμερο πένθος και αργία για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες τη Δευτέρα. Το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου υποδέχθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη μέλη της Ιεράς Συνόδου, δεκάδες κληρικοί και πιστοί. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Μέσα σε 20 ημέρες από σήμερα, θα εκλεγεί ο διάδοχος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και πάσης Ελλάδος, ενώ σήμερα η Ιερά Σύνοδος κηρύσσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο εν χηρεία. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέχρι την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, την τοποτηρητεία αναλαμβάνει ο πρώτος τη τάξει, κατά τα πρεσβεία της αρχιεροσύνης, που είναι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος. Έπονται οι Μητροπολίτες Κορίνθου και Τριφυλίας-Ολυμπίας. Οι τρεις θα αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή στην εκλογική διαδικασία. Δικαίωμα διεκδίκησης του αρχιεπισκοπικού θρόνου έχουν όλοι οι Ελληνες αρχιερείς και όλοι οι αρχιμανδρίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο προς αρχιερατεία.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκε διαδοχικά το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Στη συνέχεια ο κ. Σαντέρ αναχώρησε για την Κρήτη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις νέες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος έδωσε συνέχεια στο θέμα του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Υπέρτατος κριτής των δημοσίων παραγόντων είναι ο ελληνικός λαός και κανείς δεν δικαιούται να υπαγορεύει το περιεχόμενο των λόγων του", είπε ο κ. Ρέππας για τις δηλώσεις του κ. Ρούμπιν ο οποίος επισήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, χειρίστηκε θετικά το θέμα, όμως χαρακτήρισε γελοία την κριτική που ασκείται στον Αμερικανό πρέσβη και έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές απόψεις που δεν ταιριάζουν στην ελληνική δημοκρατική παράδοση. Την ευχή οι ΗΠΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Ατυχή χαρακτήρισε τη δήλωση Ρούμπιν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν να προκαλούν τον ελληνικό λαό. Στην επίθεση της "17 Νοέμβρη" αναφέρθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ. "Οι τελευταίες ενέργειες της οργάνωσης αυτής κατά αμερικανικών επιχειρήσεων υποκινούνται από ξένο παράγοντα και έχουν ως σκοπό να δυσφημήσουν την Ελλάδα στην αμερικανική κοινωνία, ούτως ώστε όταν έλθει κάποιο πλήρωμα χρόνου να είναι αποδυναμωμένη η Ελλάδα", είπε ο κ. Έβερτ.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. "Κεντρικό σημείο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ανεργίας, περισσότερες θέσεις δουλειάς για τον ελληνικό λαό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι συζητήθηκε ένα πολύπλευρο ολοκληρωμένο πακέτο με δράσεις και μέτρα για την απασχόληση που είναι πρωτόγνωρα για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά τις δράσεις για τους νέους και τις επιδοτήσεις για θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά στην ανεργία επισήμανε ότι το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα είναι λιγότερο έντονο από ό,τι στην Ευρώπη, ωστόσο επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να τη μειώσει ακόμη περισσότερο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν για την ενίσχυση της απασχόλησης θα αποτελέσουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή το τέλος του Μαϊου. Για το ελαστικό ωράριο ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι θα γίνει διάλογος με τη ΓΣΕΕ ώστε να το δεχτεί και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εξεταστεί από την κυβέρνηση το αίτημα της ΓΣΕΕ για 35ωρη εβδομαδιαία απασχόληση, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Άκαρπη απέβη και η σημερινή συνάντηση ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για την συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Ιάσων Στράτος, κατέθεσε πρόταση για αυξήσεις 2 +2%. Προκλητική χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σημείωσε, ωστόσο ότι θα συζητηθεί στην εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας, που θα συνεδριάσει την Τρίτη.

Τον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και το Καταστατικό της εταιρείας ''Αθήνα 2004'' ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

Tην ενίσχυση των δρομολογίων των επιβατικών αμαξοστοιχιών -και των Intercity- σε ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αποφάσισε ο ΟΣΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι αυξημένες ανάγκες μεταφοράς επιβατών, κατά τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα. Η ρύθμιση ισχύει από αύριο έως την Κυριακή 26 Απριλίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στα γραφεία ταξιδίων και στους κατά τόπους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Από την Μεγάλη Τετάρτη θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψή τους στα δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την 4η Μαϊου, ενώ ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί τον Ιούνιο. Για την παραλαβή των αιτήσεων έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία στις κατά τόπους νομαρχίες.

Σειρά προτάσεων που ενδιαφέρουν άμεσα τα επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο, υπέβαλαν στην υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος και Χαράλαμπος Γκουντουλάκης. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνάντησής τους με την υπουργό, ζήτησαν την τροποποίηση του επιμελητηριακού νόμου, σε ό,τι αφορά στην επιτροπή αμφισβήτησης κατάταξης μελών των επιμελητηρίων, την άμεση λειτουργία της επιτροπής ταξινόμησης εμπορικών δραστηριοτήτων, το σαφή προσδιορισμό των εκλογικών διαδικασιών για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων και τη σύσταση εμπορικού μητρώου, με στόχο την ενίσχυση της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις συναλλαγές τους.

Τέσσερα ακίνητα, από πολυτελείς βίλες ή μικρά διαμερίσματα μέχρι το πατρικό στο χωριό και μεγάλα παραθαλάσσια κτήματα, αναλογούν σε κάθε Ελληνικό νοικοκυριό. Συνολικά όλοι οι Έλληνες κατέχουν 21 εκατομμύρια μικρά ή μεγάλα ακίνητα. Αυτή τη μεγάλη ροπή των Ελλήνων, στην έγγειο ιδιοκτησία, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των ειδικών εντύπων των φορολογικών δηλώσεων (Ε9) και την καταγραφή της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Από αυτά, τα 16 εκατομμύρια τεμάχια ακινήτων, έχουν ήδη ταξινομηθεί και καταγραφεί στον κατάλογο των ιδιοκτητών και απομένουν τα υπόλοιπα 5 εκατομμύρια τεμάχια, προκειμένου να συμπληρωθεί ο πίνακας της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά, το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώνει το δικό του "Κτηματολόγιο", όπως προκύπτει αυτό από την δήλωση του φορολογουμένου για κατοχή και εκμετάλλευση του κάθε ακινήτου σε όλη τη χώρα.

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε το μεσημέρι σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι, κανένας από τους οποίους δεν είναι Έλληνας.

Καθημερινές διαδηλώσεις, διάρκειας μισής ώρας, στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου θα αρχίσουν από σήμερα οι αλβανόφωνοι, προκειμένου να εκφράσουν την απόφασή τους να παραμείνουν στις εστίες τους και να εμμείνουν έως το τέλος στα αιτήματά τους. Τις διαδηλώσεις διοργανώνει η "Επιτροπή Διαδηλώσεων", στην οποία συμμετέχουν 13 αλβανόφωνοι πολιτικοί και μη πολιτικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου.

Την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο για την πρωθυπουργία της Ρωσίας απέρριψε το μεσημέρι η κάτω Βουλή της χώρας με ψήφους 186 κατά έναντι 143 υπέρ. Παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά του, από το βήμα της Ρωσικής κάτω βουλής, ο Κιριένκο επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 1999. Ο πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, επιμένει στην υποψηφιότητα Κιριένκο. Η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη Παρασκευή.

Οι πολιτικές διεργασίες στη Ρουμανία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του Ράντου Βασίλε, θα διεξαχθεί την Τετάρτη. Οι βασικές προτεραιότητες εντοπίζονται στην επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο δημόσιο τομέα, αλλά και στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, που θα επιτρέψει την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε ρευστό συνάλλαγμα, που τόσο ανάγκη έχει η ρουμανική οικονομία.

Eπίσκεψη στο Τόκυο πρόκειται να πραγματοποιήσει η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ στις 28 Απριλίου, προκειμένου να συζητήσει με τους Ιάπωνες ηγέτες τρόπους διευθέτησης της Ασιατικής οικονομικής κρίσης, την πολιτική απέναντι στην Κίνα καθώς και άλλα τοπικά ζητήματα. Κυρίως όμως η κ. Ολμπράιτ θα προετοιμάσει το έδαφος για την προγραμματισμένη για τον Ιούνιο επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπίλ Κλίντον στην Κίνα. O μέχρι τώρα υπουργός Οικονομικών της Αρμενίας, Αρμέν Νταρμπινιάν, αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας. Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού θα γίνει αύριο, με προεδρικό διάταγμα, όπως ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος ορκίστηκε χθες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, αύριο το πρωί ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει σειρά συναντήσεων, ενώ το απόγευμα αναμένεται να υπογραφεί το διάταγμα για το διορισμό του πρωθυπουργού.

Από τα πλέι - οφ του πρωταθλήματος βόλεϊ αποβλήθηκε η ομάδα της Φιλίας, σύμφωνα με απόφαση που πήρε σήμερα ο πρόεδρος της αγωνοδίκου επιτροπής Άγγελος Τζήμος, διότι δεν παρουσιάστηκε χθες στο γήπεδο της Ορεστιάδας στο μεταξύ τους αγώνα. Έτσι, η ομάδα της ακριτικής πόλης πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ξεκούραστα. Αύριο διεξάγονται οι δεύτεροι αγώνες για τα πλέι - οφ με τον Άρη να έχει το προβάδισμα κόντρα στον Ηρακλή, αφού τον νίκησε χθες στη Μίκρα με 3 - 0 σετ. Πολύ κοντά στην Ευρώπη βρίσκεται και η ΑΕΚ, η οποία κέρδισε χθες τον Παναθηναϊκό μέσα στη Λεωφόρο με 3 - 0 σετ και ανέτρεψε το αβαντάζ έδρας των "πρασίνων". Μόνο με θαύμα θα χάσει και ο Ολυμπιακός την πρόκριση στα ημιτελικά, αφού χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα νίκησε χθες 3 - 0 σετ τον Κτησιφόντα.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2158,12 μονάδες, σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση της τάξης του 0,03%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 57,143 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ζεστός και υγρός καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 24 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 25 και στην υπόλοιπη χώρα από 15 μέχρι 28 βαθμούς όμως στη βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με βροχή κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 24 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 10 April 1998 - 17:21:41 UTC