Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ Θεσσαλονίκη, 09/04/1998 (MΠΕ)

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής του, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Ύστερα από αίτημα της Νέας Δημοκρατίας έγινε ονομαστική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος 283 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 158 βουλευτές, κατά 124 και ένας (ο Γιώργος Σουφλιάς) "παρών". Κατά ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Κηπουρός, ενώ οι Μόσχος Γικόνογλου και Βασίλης Κεδίκογλου, που έχουν τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Ακολούθησε η συζήτηση του νομοσχεδίου κατ΄ άρθρον. Μετά την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, καθώς, όπως είπε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Στρατής Κόρακας, το κόμμα του δεν θέλει να πάρει μέρος στο έγκλημα που συντελείται. Αντιδράσεις ως προς τη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση στη συζήτηση και τη νομοθέτηση των εργασιακών σχέσεων εξέφρασαν στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης, οι κ.κ. Μιλτιάδης Έβερτ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης καθώς και οι πρόεδροι του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, και του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση δέχτηκε την απάλειψη της διάταξης που όριζε ότι μπορούν να γίνουν προσλήψεις εκτός του νόμου Πεπονή.

Αμετακίνητος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης της Ο.Α. και των εργαζομένων, ως θετικό βήμα, "προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες εργασιακής ειρήνης, τις επόμενες ημέρες στην Ο.Α. και να γίνουν κανονικά οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί". "Εδώ, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να αναδειχθεί ο θετικός ρόλος των εργαζομένων στην προσπάθεια για εξυγίανση της Ολυμπιακής. Πιστεύουμε ότι η δική τους συμμετοχή θα συνκαθορίσει την πορεία του προγράμματος".

"Οχι στο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ", διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και των άλλων πόλεων που πήραν μέρος στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε: "Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν μπορούν να ανεχτούν το 1998 να είναι η χειρότερη χρονιά από άποψη εισοδηματικής πολιτικής με δραματική μείωση των εισοδημάτων". Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τόνισε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία για αυξήσεις 2,5 - 3,5%. Περισσότερο εμφανή ήταν τα αποτελέσματα της απεργίας στις συγκοινωνίες, την Ολυμπιακή Αεροπορία και τις ΔΕΚΟ, την εξυγίανση των οποίων αποφάσισε η κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη δεν κυκλοφορούσαν λεωφορεία, ενώ επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Στο 100% έφτασε η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στο Λιμάνι, τον ΟΥΘ, τον ΟΑΘ και την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

Για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την κατάσταση της οικονομίας, την επικείμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία και γενικά τις πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις επαφές που είχε με τους πρωθυπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις συζητήσεις που έγιναν στο Λονδίνο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πορεία των χωρών της Ασίας και για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα. "Πιστεύω ότι βρισκόμαστε, όσον αφορά στην Ευρώπη και στις παγκόσμιες σχέσεις, σε μια φάση όπου τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Οι οικονομίες δένονται όλο και περισσότερο και γι΄ αυτό εμείς στη χώρα πρέπει να κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια, να είμαστε μαζί σε αυτή τη φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη, να είμαστε μαζί με τις άλλες χώρες για να μπορούμε να συμμετέχουμε στη λήψη των αποφάσεων και να καθορίζουμε τις αποφάσεις έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον της χώρας".

Νέα επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, ο οποίος νοσηλεύεται για 44η μέρα στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ο Αρχιεπίσκοπος υπέστη λοίμωξη που ωστόσο αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Η πίεσή του είναι ασταθής, χωρίς ωστόσο να έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει λίγο πυρετό.

Στο 4.6% έκλεισε το Μάρτιο ο πληθωρισμός, από 4.3% που ήταν το Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα φτάσει το 5,5%. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε εκδήλωση για τον ένα χρόνο από τη σύσταση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, προανήγγειλε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όταν παταχθεί η φοροδιαφυγή και την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων το 2000.

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης των επικεφαλής τομέων έργου της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον αρχηγό του κόμματος, Κώστα Καραμανλή. Η συζήτηση διακόπηκε για την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή και συνεχίστηκε αργότερα. Οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ιδιωτικοποιήσεις διαμορφώθηκαν σε ένα πλαίσιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή το πιθανότερο μετά το Πάσχα. Το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Προκόπης Παυλόπουλος, προβλέπει την ανάθεση σε ιδιώτη της διοίκησης των ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα από το ποσοστό μετοχοποίησης της επιχείρησης. Επισημαίνει την ανάγκη άμεσων αποκρατικοποιήσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σταθερή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. Ο θεράπων ιατρός του Ευάγγελος Μπελόνιας δήλωσε ότι ο οργανισμός του ασθενή ανταποκρίνεται θετικά στη φαρμακευτική αγωγή. Η μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά και υπολογίζεται ότι σε μία εβδομάδα θα έχει βγει από το νοσοκομείο Υγεία. Το πρωί τον κ. Καραμανλή επισκέφθηκαν οι κ.κ. Μολυβιάτης και Λιάπης.

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Πέτρος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Νοσοκομείο με προβλήματα καρδιάς. Οι θεράποντες ιατροί του 49χρονου Πατριάρχη επισημαίνουν ότι η κατάστασή του είναι καλή και ο καρδιολογικός έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μέρες.

Αποφάσεις για τους κοινοτάρχες που λαμβάνουν μέτρα κατά των Αλβανών θα λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Μπένος, ο οποίος επισήμανε ότι έχουν ήδη δοθεί εντολές προκειμένου να ακυρωθούν οι παράνομες αποφάσεις των κοινοταρχών.

Η Ρωσία θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόταση για συζήτηση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστα Θεμιστοκλέους. Ο κ.Μουράτοφ υπογράμμισε ότι στη μεγαλόνησο υπάρχει "μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση και αυτή είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας", ενώ τόνισε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της συνέχισης του δικοινοτικού διαλόγου.

Διήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί από αύριο η ανώτατη επίτροπος του συμβουλίου του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σαντάκο Ογκάτα, στο πλαίσιο της περιοδείας της στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Σαντάκο Ογκάτα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, ενώ θα επισκεφθεί και την διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που εδρεύει στα Σκόπια. Σκοπός της επίσκεψης της ανώτατης επιτρόπου του ΟΗΕ είναι η εξεύρεση λύσεων για τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στα Σκόπια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία.

O Ρόμπερτ Κοτσαριάν ορκίστηκε σήμερα Πρόεδρος της Αρμενίας, σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση στο κτίριο της Όπερας, στην πρωτεύουσα Ερεβάν. Ο 43χρονος Κοτσαριάν, ο οποίος επικράτησε του πρώην κομμουνιστή ηγέτη Κάρεν Ντεμιρτζιάν στις εκλογές, υπήρξε ηγέτης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια του εξαετούς αγώνα τους για απόσχιση από το Αζερμπαϊτζάν. Το Μάρτιο του 1997 διορίστηκε πρωθυπουργός της Αρμενίας, και από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε ξέσπασε κυβερνητική κρίση στη χώρα, η οποία οδήγησε στην παραίτηση υπουργών και του Προέδρου Λεβόν Τερ Πετροσιάν, ασκούσε χρέη Προέδρου. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της ελεύθερης αγοράς και διακήρυξε ότι δεν θα συμβιβαστεί στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη βόρειο Ιρλανδία. Αισιοδοξία εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ. Ωστόσο, το προσχέδιο ειρήνευσης που παρουσίασε ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής, Τζώρτζ Μίτσελ, δεν εγκρίνουν οι προτεστάντες.

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι ενημέρωσε σήμερα τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και της Πολιτικής Άνοιξης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας. Ο κ.Φούρας, ολοκλήρωσε σήμερα τις επαφές του με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νεφώσεις και βροχές στα βορειοδυτικά προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, προβλέπονται αραιές νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ενδέχεται μάλιστα να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τοπικά στα πελάγη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 8 μέχρι 27 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα από 12 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 9 April 1998 - 18:09:41 UTC