Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.3.1998

Το νομοσχέδιο για την παλλαϊκή άμυνα ενέκρινε στη συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτό ανακοίνωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. "Πρόκειται για μια πρόσθετη, επίκαιρη, σύγχρονη πρόταση, συνολικής και ενιαίας κινητοποίησης τόσο των κρατικών υποδομών, όσο και των κοινωνικών φορέων, αλλά και των ίδιων των πολιτών με σκοπό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ανωτέρας βίας, φυσικών, τεχνολογικών και άλλων καταστροφών, αλλά και σε περιπτώσεις τοπικής άμυνας ή τοπικής ανάγκης, να υπάρχει μια σαφής συντεταγμένη έγκαιρα προετοιμασμένη διαδικασία, ώστε να ξέρουν οι πάντες με ποιόν τρόπο συντονίζονται και κινητοποιούνται", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ερωτηθείς αν στη σημερινή συνεδρίαση προσδιορίστηκαν οι τελικές κατευθύνσεις για την ανάθεση των προμηθειών των βασικών εξοπλιστικών συστημάτων που θα ενισχύσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι η σημερινή ήταν μια συζήτηση επί της ουσίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια, θα υπάρξει εξειδίκευση της γενικής στρατηγικής της κυβέρνησης, μέσα από τα αρμόδια όργανα της αξιολόγησης των συγκεκριμένων τύπων οπλικών συστημάτων. Μέσα από αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξει τελική πρόταση, η οποία στη συνέχεια θα έλθει στο ΚΥΣΕΑ για τελική έγκριση, κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Την εκτίμηση ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στην Ελλάδα επηρεάζουν τις επενδύσεις διατύπωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο 5ο διεθνές φόρουμ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπερνς ζήτησε, εξάλλου, τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), Βασίλειος Κουρτέσης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ χαρακτήρισε ευκαιριακές τις περισσότερες ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητες στις γειτονικές χώρες. Σύμφωνα με τον κ.Κουρτέση, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι δέσμιες μιας λανθασμένης οπτικής για τη διείσδυση στα Βαλκάνια, αφού εξακολουθούν να στηρίζονται στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις-μύθους του 1989.

Στα θέματα της απασχόλησης και των μισθών εντοπίστηκαν οι κύριες διαφωνίες μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Ολυμπιακής που συνεδριάζουν για το μέλλον της εταιρείας. Σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί στις δύο πλευρές για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων. Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν με τις επιλογές της κυβέρνησης και της διοίκησης της Ολυμπιακής, εντός των ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Το μεσημέρι αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους. Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει τους λόγους της αποτυχίας του προηγούμενου προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής ζητά η Νέα Δημοκρατία, με πρόταση που κατέθεσε το απόγευμα στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, τόνισε το μεσημέρι ότι η μόνη λύση για τη σωτηρία της εταιρείας είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αποκρατικοποίησης παράλληλα με την εξυγίανσή της μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Ολυμπιακή ως πιλότο για την πλήρη ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιστορική. Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει ενεργά στην επιτυχία της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αλλαγή στη θέση του Ραούφ Ντενκτάς για την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου ως σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Κύπρου. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γαλλία προκειμένου να συμβάλλουν θετικά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Κοινότητα. Εξάλλου, σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, απείλησε ότι η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Κύπρου αυξάνει τον κίνδυνο νέου πολέμου στο νησί.

Την αντιμετώπιση με εισαγωγές προϊόντων, του προβλήματος των αυξήσεων των τιμών αποφάσισε κλιμάκιο υπουργών κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί, υπό τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννο Παπαντωνίου. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, λόγω των καταστροφών στις καλλιέργειες, θα επηρεάσουν αρνητικά τον πληθωρισμό. Σε συνέντευξή της σε αθηναϊκή εφημερίδα η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, σημειώνει "αν δεν ελεγχθεί η αγορά, αν δεν ελέγξουμε τον τιμάριθμο, αν υπερισχύσει η ανατιμητική ψυχολογία, τότε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποκτήσαμε με την υποτίμηση στον τομέα της ανταγωνιστικότητας θα εξανεμιστούν πολύ γρήγορα".

Τη διαβεβαίωση ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν για τις καταστροφές των καλλιεργειών τους από την κακοκαιρία, έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Ο υπουργός τόνισε ότι όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας έχουν, από την πρώτη στιγμή, επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και προχωρούν στην καταγραφή των ζημιών. "Οι αποζημιώσεις είναι δεδομένες", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.

"Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω τη δημιουργία κόμματος" δήλωσε σήμερα ο διαγραφείς από τη Νέα Δημοκρατία, βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ενωσης Ανεξάρτητων Φοιτητικών Κινήσεων, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενόψη των φοιτητικών εκλογών. Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε, ότι στις προθέσεις του είναι να "αφουγκραστεί'' το λαό, που δείχνει να θέλει, όπως είπε, τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, απαλλαγμένου από τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα. Δεν παρέλειψε όμως, να επιτεθεί και πάλι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την για μια ακόμη φορά για "ιδιοκτησιακή αντίληψη" στη λειτουργία του κόμματος. Στην ομιλία του προς τους φοιτητές στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, ο κ. Σουφλιάς, αναφέρθηκε ακόμη στα κακώς κείμενα της πολιτικής ζωής και κατ΄επέκταση στα κακώς κείμενα της Παιδείας.

Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ο χαρακτηρισμός σε έργα άμεσης προτεραιότητας των αντιπλημμυρικών έργων στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τη Μαγούλα και τη Μάνδρα. Άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της Αττικής, και αποζημίωση των πλημμυροπαθών ανακοίνωσε το μεσημέρι ο δήμαρχος των Άνω Λιοσίων. Για το θέμα της παροχής ρεύματος η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι θα περάσουν οι επικίνδυνες ημέρες μέχρι να επισκευαστούν οι πυλώνες και να υπάρξει ισορροπία στο σύστημα. Ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για το θέμα των προβλημάτων ηλεκτροδότησης κατά την κακοκαιρία, κατέθεσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Οι δύο βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν αν θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες για το μπλακ άουτ. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα. Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη, είπε ότι πολιτική ευθύνη για τη συσκότιση έχει η υπουργός Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι αν είχε στοιχειώδη πολιτική ευθιξία θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι εκτός από έλλειμμα θέσεων υπάρχει και έλλειμμα φαντασίας στη Νέα Δημοκρατία.

Τιμητική συνεδρίαση της Βουλής, έκδοση των "Απάντων" των Ρήγα Φεραίου και Διονυσίου Σολωμού, επανέκδοση της Χάρτας του Ρήγα, μετάφραση στις βαλκανικές γλώσσες ανθολόγιου από το έργο του Ρήγα, περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες της Βουλής των Ελλήνων στο πλαίσιο του έτους "1998-Ετος Ρήγα Φεραίου-Βελεστινλή και Διονυσίου Σολωμού", τις οποίες ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Στις δραστηριότητες του ελληνικού κοινοβουλίου περιλαμβάνονται επίσης, έκδοση των "Απάντων" Ρήγα Φεραίου και Διονυσίου Σολωμού σε CD ROM, στο οποίο θα περιληφθεί και οπτικοακουστικό τμήμα με την τιμητική συνεδρίαση της Βουλής, έκθεση στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής, έκδοση αναμνηστικής σειράς τηλεκαρτών καθώς και κοπή μεταλλίων στα οποία θα απεικονίζονται οι Ρήγας Φεραίος και Διονύσιος Σολωμός.

Είκοσι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Αντόνωφ κατέπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στην πόλη Πιούρα του Περού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πτώση του Αντόνωφ οφείλεται σε βλάβη στους κινητήρες του αεροσκάφους. Στο μοιραίο αεροσκάφος, που έπεσε σε αρδευτικό κανάλι και κόπηκε στα δύο, επέβαιναν 56 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα.

Την πρόθεσή του να μη θέσει υποψηφιότητα για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές του 2000, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να χρίσει τον πρώην πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν ως διάδοχο του στις επικείμενες εκλογές, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων itar-tass. " Η χώρα μας δεν έχει παράδοση στους διαδόχους. Διαδόχους έχουν οι Βασιλείς ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γέλτσιν, λίγο πριν από τη συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους πολίτες το δικαίωμα επιλογής του Προέδρου τους.

H δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία, που πρωτοστατεί στις φυλακίσεις δημοσιογράφων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχουν καταγραφεί (τέλη Δεκεμβρίου του 1997) 129 περιπτώσεις δημοσιογράφων που βρίσκονται φυλακισμένοι σε 24 χώρες. Από αυτούς, 29 είναι στην Τουρκία, 17 στη Νιγηρία, 16 στην Αιθιοπία 15 στην Κίνα, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν επισημανθεί σε χώρες όπως η Ζάμπια και η Αλγερία.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας, κυρίως στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -1 μέχρι 11 βαθμούς, στα δυτικά από έναν μέχρι 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 2 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 30 March 1998 - 18:12:43 UTC