Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.3.1998

Σημαντικές εξελίξεις σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εισροή συναλλάγματος που σημειώθηκε υπολογίζεται περίπου σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Παράλληλα ο όγκος των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου έφτασε τα 163 δισεκατομμύρια δραχμές. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τα επιτόκια πέφτουν. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1754,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,01%. Στο μεταξύ, διυπουργική σύσκεψη για την κατάσταση της οικονομίας πραγματοποιήθηκε και σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, υπό τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε νέα μετοχοποίηση του ΟΤΕ, τουλάχιστον κατά 10%. Το νέο πακέτο μετοχών θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το τελευταίο τρίμηνο του 1998. Εξετάστηκε επίσης το σχέδιο για την απασχόληση που πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμενόμενη χαρακτήρισε, εξάλλου, την αλλαγή στην οικονομία της χώρας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, ο οποίος έκανε λόγο για ρεαλιστική ισοτιμία της δραχμής που θα βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της ελληνικής παραγωγής, της γεωργίας και της βιομηχανίας. "Με αυτή την έννοια πρέπει να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία ώστε να μειωθούν σταδιακά και με προσοχή τα επιτόκια", είπε ο κ. Στράτος. Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απευθύνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. "Δεν μπορεί τέτοιες αιφνιδιαστικές αλλαγές που ανατρέπουν μια πολιτική θυσιών του λαού επί οκτώ χρόνια, να τις πληρώνουν και πάλι οι υπάλληλοι του δημοσίου, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα", είπε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε ότι διαψεύδονται κατηγορηματικά οι θέσεις της κυβέρνησης και της Ν.Δ. για την πορεία της οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Κουτσούκος, δήλωσε ότι η συνομοσπονδία θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να απορροφηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί στο εισόδημα των εργαζομένων η υποτίμηση της δραχμής. "Η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν διορθωτικά ποσά, εφόσον ο πληθωρισμός θα ξεφεύγει από τους αρχικούς στόχους", είπε ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα έχει επαφές και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο 10-14%, κατά μέσο όρο, τοποθετούν οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων τις αυξήσεις στις τιμές πώλησης ΙΧ, μετά την πρώτη μεταβατική περίοδο εξάντλησης των αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει ότι στα 1.200 κυβικά, η μέση αύξηση υπολογίζεται στις 400.000 δρχ., στα 1.400 στις 500.000, στα 1.600 στις 800.000, ενώ στα 1.800 θα φτάσει τις 1.100.000 δρχ. Επιπλέον, η λύση της απόσυρσης μεταφέρεται -πλέον- για το 1999. Το κύμα αυξήσεων προβλέπεται ότι θα επηρεάσει δραματικά τις πωλήσεις αυτοκινήτων, και οι εισαγωγείς περιμένουν μείωση τουλάχιστον κατά 20%. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός πωλήσεων το 1998, υπολογίζεται ότι δε θα ξεπεράσει τα 125.000 αυτοκίνητα. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Ελλάδας εκτιμά ότι τις συναλλαγματικές διαφορές θα επωμισθεί τελικά η κατανάλωση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν από τις εταιρίες, εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού που αφήνει ελάχιστα περιθώρια κέρδους στην αγορά.

Σφοδρή επίθεση εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη ΄Εβερτ, εξαπέλυσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στους υπαινιγμούς του κ. ΄Εβερτ για εμπλοκή της κόρης του κ. Παπαντωνίου, όσον αφορά στο δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων που σύναψε το ελληνικό δημόσιο. Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο "για πλήρη ευτελισμό του αντιπολιτευτικού λόγου" προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη ερώτηση, με απαράδεκτα υπονοούμενα. "Πρόκειται", είπε, "για μια τακτική που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν από τη Ν.Δ. με κόστος την πολιτική ζωή του τόπου και δεν μπορεί να την ταλαιπωρεί". Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόσο για τα μέτρα του κ. Παπαντωνίου όσο και για τις δηλώσεις του κ. Σουφλιά, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι "ουσιαστική αντίρρηση στο πρόγραμμα των μέτρων του πρωθυπουργού δεν έχει ακουστεί και συνεπώς αναμένεται η υποστήριξη των μέτρων".

Η ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ καθώς και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ουγγαρίας, Κώστας Σημίτης και Γκιούλα Χορν. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη θέση της χώρας μας ότι στη νέα μορφή της Κοινότητας υπάρχει η ανάγκη για νέες συνεργασίες και επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Χορν χαρακτήρισε την Αθήνα σημαντικό σταθμό στις επισκέψεις που θα κάνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφορικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι η ένταση πρέπει να αποκλιμακωθεί με ειρηνικό και διπλωματικό τρόπο και υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των υπαρχόντων συμφωνιών, και κυρίως της εκπαιδευτικής. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

Ύφεση της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως την Αττική, τη Βοιωτία και την Πελοπόννησο, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που κάνει όμως λόγο για νέα επιδείνωση του καιρού από την Παρασκευή. Λόγω των χιονοπτώσεων διακόπηκε η συγκοινωνία από την Τρίπολη για το Λεβίδι και τη Νεμέα, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από το 20ο μέχρι το 49ο χιλιόμετρο και τους δρόμους Τρίπολης - Καλαμάτας, Ελασσώνας - Λάρισας, Λάρισας - Κοζάνης και Καλαμπάκας - Ιωαννίνων. Στην Εύβοια 32 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα. Λόγω της εξασθένισης των ανέμων επιτράπηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

Στις 9 Απριλίου θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά αμαξοστοιχία InterCity, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σκοπίων, με την ευκαιρία της μετάβασης στην ΠΓΔΜ ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Έλληνα υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τάσο Μαντέλη. Η αντιπροσωπεία -αποτελούμενη από την ηγεσία και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και του ΟΣΕ και από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου- θα χρησιμοποιήσει κατά τη μετάβασή της και την επάνοδό της την αμαξοστοιχία.

Σοβαρές διαταραχές λόγου και ομιλίας αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά της προσχολικής ηλικίας, προβλήματα τα οποία εξελίσσονται αργότερα σε ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, που παρεμποδίζουν τη σχολική τους απόδοση και καθορίζουν την υπόλοιπη εκπαιδευτική τους πορεία. Το 5% του μαθητικού πληθυσμού, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, εμφανίζει δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή και στα μαθηματικά. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να διαγνωστούν μετά το πρώτο εξάμηνο φοίτησης του παιδιού στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Λογοπεδικών με την ευκαιρία του 7ου συνεδρίου του, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Με τους σύγχρονους δημιουργούς του βρετανικού κινηματογράφου θα έρθουν σε επαφή οι Θεσσαλονικείς, χάρη στις επτά αγγλικές ταινίες της τελευταίας πενταετίας που θα προβάλλονται από σήμερα μέχρι και τις 22 Μαρτίου στον κινηματογράφο "Ολύμπιον". Η εβδομάδα αγγλικού κινηματογράφου πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης. Οι επτά ταινίες, που δεν έχουν προβληθεί εμπορικά στην Ελλάδα, διακρίνονται για την πλούσια θεματολογία τους και την ευαισθησία στην προσέγγιση κοινωνικών προβλημάτων.

Εξαφανίστηκε το απόγευμα από τα ραντάρ του αεροδρομίου της Ταϊπέι αεροσκάφος των αερογραμμών της Ταϊβάν στο οποίο επέβαιναν 15 άτομα. Οι αρχές εκτιμούν ότι το αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα.

Ένας Αλβανός σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην πόλη Πετς του Κοσσυφοπεδίου, όταν αστυνομικές δυνάμεις παρενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση Αλβανών διαδηλωτών. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Πρίστινα και άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου. Τις σημερινές διαδηλώσεις διοργάνωσε η Ένωση Νεολαίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

Καλυτερεύει η κατάσταση της υγείας του Ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γέλτσιν, ο οποίος τώρα είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντα του στην κατοικία του, έξω από τη Μόσχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου τύπου, στην οποία προστίθεται ότι ο Πρόεδρος τώρα βήχει λιγότερο ενώ επανήλθε η φωνή του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γέλτσιν υπέστη την προηγούμενη εβδομάδα οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με αποτέλεσμα να αναβάλλει όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του.

Τη θέση των ΗΠΑ ότι η Τουρκία πρέπει στο μέλλον να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, σε συνέντευξή του στο μηνιαίο περιοδικό "Europe", που εκδίδεται από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Γκρόσμαν δικαιολόγησε τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το κυπριακό, το Αιγαίο και τις σχέσεις της με την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, τα οποία η Τουρκία χρειάζεται να αντιμετωπίσει". Επισήμανε δε ότι "είναι αποκλειστικά θέμα των Τούρκων να χειριστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν". Επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα για τις ΗΠΑ για πολλούς λόγους, όπως η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και ότι είναι σημαντική αγορά για τις αμερικανικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Παρά την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τη νύχτα και το πρωί θα σημειωθεί παγετός που θα είναι ισχυρός στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που το πρωί στις Κυκλάδες και την Κρήτη κατά τόπους θα είναι αυξημένες. Από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -7 μέχρι 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -4 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 18 March 1998 - 18:05:14 UTC