Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:06 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.3.1998

Οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκονται στο επίκεντρο της απογευματινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης που πραγματοποιείται στο Λονδίνο. Αφού οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταλήξουν σε ένα κείμενο, αυτό θα δοθεί για επεξεργασία στους υπουργούς Εξωτερικών της Κοινότητας στη διάρκεια του γεύματος στο οποίο θα συζητηθούν τα περιφερειακά θέματα με ιδιαίτερη έμφαση στα Βαλκάνια, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων της "ομάδας επαφής". Υπέρ της βήμα προς βήμα προσέγγισης στα ελληνοτουρκικά τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος επανέλαβε ότι η πολιτική διαπραγμάτευση, όπως την επιδιώκει η Τουρκία, δεν έχει καμία έννοια.

Η μονάδα της ΔΕΗ στην Αχλάδα της Φλώρινας θα γίνει και θα λειτουργήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προσδιοριστεί, χωρίς καμιά καθυστέρηση, διαβεβαίωσε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου που επισκέπτεται σήμερα τον ακριτικό νομό. Μιλώντας σε συγκέντρωση 3.500 ατόμων στην πλατεία της Μελίτης η Βάσω Παπανδρέου επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον όσων αντιτίθενται με οποιοδήποτε τρόπο στη λειτουργία του σταθμού της ΔΕΗ και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και θα το πράξει. Το έργο προκηρύχθηκε το 1989 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το κάνει πράξη η κυβέρνηση Σημίτη, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Ανάπτυξης. Το χαρακτήρισε δε εθνικής σημασίας, γιατί γίνεται σε μια ακριτική περιοχή και θα δώσει πνοή στο νομό Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή.

Τον σεβασμό της Ελλάδας στις διεθνείς υποχρεώσεις της απέναντι στις μειονότητες, επεσήμανε στη Βουλή ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα μας δεν φοβάται από "μεμονωμένες" και περιθωριακές απόψεις όπως αυτές του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τα μειονοτικά θέματα (ECMI), Στέφαν Τρέμπστ. Αφορμή για την επισήμανση αυτή του κ. Κρανιδιώτη ήταν η σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Καμμένου, ο οποίος ανέφερε ότι το ECMI χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία και τη Δανία και απεργάζεται τη δημιουργία Αλβανικού θέματος στην Ελλάδα καθώς και την αυτονόμηση της Θράκης. Απαντώντας ο υφυπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η πρεσβεία μας στη Βόννη διαμαρτυρήθηκε για τον συγκεκριμένο καθηγητή, σημειώνοντας ότι οι παραπάνω θέσεις αποτελούν προσωπικές απόψεις του κ. Τρεμπστ και δεν συμπεριλαμβάνονται στις εργασίες του ECMI.

Οι μαθητές της Α΄ λυκείου, μέχρι αύριο, θα πρέπει να έχουν δηλώσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι η επιλογή δεν είναι δεσμευτική, αλλά ενδεικτική για την πιο σωστή κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σημειώνεται ότι η προθεσμία αυτή δεν έχει καμία σχέση με το μηχανογραφημένο έντυπο που καταθέτουν οι τελειόφοιτοι λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Επιτυχής ήταν η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπέστη ρήξη τένοντος, κατά τη διάρκεια προθέρμανσης για τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των βουλευτών στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Ο χειρούργος που πραγματοποίησε την επέμβαση Βασίλης Μπιτούνης δήλωσε ότι αμέσως μετά την εγχείριση, ο κ.Καραμανλής ήταν ευδιάθετος, του έχει τοποθετηθεί στο πόδι νάρθηκας, ενώ αναμένεται να βγει από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών το Σάββατο ή την Κυριακή. Σε μια εβδομάδα θα μπορεί να πάει και στο γραφείο του με πατερίτσες, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για έξι εβδομάδες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρθηκε στον ένατο όροφο του Ιατρικού Κέντρου. Στο πλευρό του βρίσκονται η σύντροφος του Νατάσα Παζαϊτη, οι γονείς του Αλέκος και Αλίκη Καραμανλή, καθώς επίσης πολλοί συνάδελφοι και φίλοι του.

Με τους πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Ιορδανίας συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Κατά τη συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Φινλανδίας συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος αλλά και η επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα της προέδρου του Φινλανδικού Κοινοβουλίου. Με τον Ιορδανό πρέσβη ο κ. Κακλαμάνης συζήτησε τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Ιορδανού πρωθυπουργού στη χώρα μας.

Η μεταβολή της στάσης δυο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του Παντελή Οικονόμου και του Γιάννη Καψή και η απουσία του ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Σουφλιά ανέτρεψαν το αρνητικό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τον καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νικόλαο Οικονομίδη, που προτάθηκε, από το Υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Πολιτισμού. Έτσι, στη σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του κ. Οικονομίδη με ψήφους 24 υπέρ, 21 κατά, 3 παρών και 2 απών έναντι 23-23 της προηγούμενης εβδομάδας. Υπέρ ψήφισαν 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, και οι δύο του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη και Σπύρος Δανέλλης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές Λευτέρης Βερυβάκης και Στέλιος Παπαθεμελής επέμειναν στη θέση τους και ψήφισαν όχι. Πάντως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αμφισβήτησε το σημερινό αποτέλεσμα γιατί όπως υποστήριξε ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης τα 24 ναι επί 48 ψηφισάντων δεν συνιστούν απόλυτη πλειοψηφία.

Μεγάλες καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες και κηπευτικά, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προκάλεσε η ξαφνική κακοκαιρία που από σήμερα το πρωί παρουσιάζει ύφεση. Η χιονόπτωση, αλλά κυρίως ο παγετός στη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε τις μεγαλύτερες ζημιές σε καλλιέργειες ροδακινιάς, βερικοκιάς και άλλων οπωροφόρων δέντρων στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας, ενώ καταστροφές -μικρότερης όμως έκτασης- σημειώθηκαν σε θερμοκήπια και άλλες πρώιμες καλλιέργειες. Μέσα στις επόμενες μέρες γεωπόνοι και υπάλληλοι των ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης.

Δύο αντιπροέδρους θα έχει τελικά η Παρευξείνια Τράπεζα, που, όπως ανακοινώθηκε, αναμένεται να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 1999. Παρά την αρχική αντίθεση της τουρκικής πλευράς, υπερψηφίστηκε -στη Θεσσαλονίκη- η επίσημη πρόταση του αντιπροέδρου της Εθνικής Τράπεζας και εκπροσώπου της Ελλάδας στο συμβούλιο διοικητών της Παρευξείνιας, Νικόλαου Καραμούζη, για τη θεσμοθέτηση δύο αντιπροέδρων και ενός γενικού γραμματέα.

Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να δηλώσουν ξανά τα εισοδήματα της τελευταίας πενταετίας στο έντυπο Ε-3, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, τα βιοτεχνικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Την αντίθεση των βιοτεχνών επιτείνει το γεγονός ότι, η δήλωση των εισοδημάτων των πέντε προηγούμενων χρήσεων μπορεί να γίνει μόνο μέσω λογιστικών γραφείων. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της πόλης επισημαίνει ότι η πρόβλεψη αυτή δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού οι επιχειρήσεις έχουν ήδη καταβάλλει τους φόρους που τους αναλογούν για το εν λόγω χρονικό διάστημα, είτε με ρύθμιση μέσω υπουργικής απόφασης είτε με έλεγχο από τις αρμόδιες εφορίες.

Επιρρεπείς στις φορολογικές παραβάσεις εμφανίζονται οι Έλληνες ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων. Μόνο το Φεβρουάριο, 100 πρατήρια υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των εντατικών ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ),σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων εμπορίας και διάθεσης υγρών καυσίμων. Aναλυτικότερα, δεν είχαν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία για περίπου 1.400.000 λίτρα θέρμανσης, ενώ έγινε παράνομη χρήση 7.145.000 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης.

Ο συνδυασμός διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρος. Οι διαβητικοί κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από στεφανιαία νόσο από ότι το γενικό σύνολο του πληθυσμού ενώ ο κίνδυνος αυτός αυξάνει κατά πολύ όταν συνυπάρχει και υπέρταση που εμφανίζεται με πολύ μεγάλη συχνότητα στους παχύσαρκους διαβητικούς. Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του 6ου πανελλήνιου συνεδρίου αρτηριακής υπέρτασης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία.

Οι εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν να συναντηθούν σήμερα στην Πρίστινα, με τετραμελή αντιπροσωπεία της σερβικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια έναρξης διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η σερβική αντιπροσωπεία επανέλαβε την πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης για ανοιχτό διάλογο και εξέφρασε την απογοήτευσή της για την άρνηση των Αλβανών να συμμετάσχουν στη σημερινή συζήτηση. Τη διατήρηση των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει η Αλβανία, θεωρεί όμως απαραίτητη την επαναφορά των δικαιωμάτων των Αλβανών της περιοχής, δήλωσε ο πρέσβης της Αλβανίας στην Ουάσιγκτον, Πετρίτ Μπουσάτι, κατά τη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Πρόγραμμα "Σωκράτης Κόκκαλης" στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία. Ανεπαρκή χαρακτήρισε την πρόταση του Βελιγραδίου για διάλογο με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζειμς Ρούμπιν.

Με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, συναντήθηκαν το μεσημέρι οι Έλληνες πρωταθλητές του στίβου που πήραν μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του κλειστού στίβου στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκε ο ταχύτερος άνθρωπος της Ευρώπης Άγγελος Παυλακάκης, η Κατερίνα Κόφφα, η Κατερίνα Θάνου, η Ολγα Βασδέκη, ο Λάμπρος Παπακώστας και η Χρύσα Ιακώβου. Ο κ.Φούρας συνεχάρη τους Έλληνες αθλητές για τις επιτυχίες τους, ενώ συζήτησε μαζί τους την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΣΕΓΑΣ. Ταυτόχρονα τους διαβεβαίωσε ότι πριν πάνε στη Βουδαπέστη, η πολιτεία θα έχει εκπληρώσει το χρέος της απέναντι τους.

Από το 2000 οι ομάδες της Α' εθνικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ενδέχεται να μειωθούν από 18 που είναι σήμερα, σε 14. Η πρόταση αυτή θα ισχύσει αν ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ. Σύμφωνα με το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των τριών κατηγοριών που έχει ετοιμάσει η ΕΠΑΕ, στην Β' εθνική κατηγορία θα πρέπει να συμμετέχουν 18 ομάδες, ενώ στην Γ' 20.

Στο Κούνεο της Ιταλίας βρίσκεται η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, προκειμένου να συμμετέχει το Σαββατοκύριακο στο φάϊναλ - φορ του κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Αντίπαλος των "ερυθρολεύκων" στον ημιτελικό του Σαββάτου θα είναι η πορτογαλική Καστέλο ντα Μάια, ενώ το άλλο ζευγάρι το αποτελούν η ιταλική Κούνεο με την Λα Πάλμας από την Ισπανία. Οι νικητές θα αγωνιστούν στον τελικό της διοργάνωσης την Κυριακή, όπου θα έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρόπαιο, ενώ οι δύο ηττημένοι θα "παλέψουν" την ίδια μέρα στον μικρό τελικό για την τρίτη θέση.

Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 μέχρι 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 μέχρι 13 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα κυρίως μετά το απόγευμα να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από - 1 μέχρι 6 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 12 March 1998 - 17:05:14 UTC