Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.3.1998

Εκτακτη συνάντηση πραγματοποιεί σήμερα το ΝΑΤΟ για να συζητήσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Εκπρόσωπος της Συμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση των ταραχών στις γειτονικές χώρες και θα εξετάσεις πρακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας προς την Αλβανία. Στο μεταξύ η σερβική κυβέρνηση πρότεινε τη διεξαγωγή διαλόγου με τους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου, μια εβδομάδα μετά τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότερα από πενήντα άτομα. Οι σερβικές αρχές κάνουν έκκληση στους αλβανόφωνους του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στο διάλογο για την επίλυση της κρίσης.

Η λύση στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αναζητηθεί μέσω διαδικασιών διαλόγου και συνεννόησης απ' όλες τις πλευρές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο εποικοδομητικός διάλογος πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος. Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη αρχών και θέσεων που υπέγραψαν στη Σόφια οι πέντε βαλκανικές χώρες. Στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, της ΠΓΔΜ Μπλαγκόι Χανζίσκι, της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζέμ και της Ρουμανίας, Αντρέι Πλέσου, εκφράζεται η ετοιμότητα των χωρών τους να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποτροπή παρόμοιας εξέλιξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ομόφωνα ήταν τα συμπεράσματα για τη μορφή της πρότασης που θα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε εύλογο χρονικό διάστημα, για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, κατά την σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου. Ο Γλαύκος Κληρίδης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησής του να συμπεριληφθούν οι Τουρκοκύπριοι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε ωστόσο ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αφήνει περιθώρια ώστε να πληγεί το κύρος της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης ούτε θα αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό κράτος του βορρά. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισαν ότι η μορφή και οι στόχοι της πρότασης δεν θα πρέπει να υποθηκεύουν το πολιτικό και οικονομικό μέλλον αλλά και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, γίνεται αύριο στο Λονδίνο, στο Lancaster House, η Ευρωπαική Διάσκεψη των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε. χωρών, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναχωρήσει σήμερα για το Λονδίνο και θεωρείται σίγουρο ότι θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, για την πορεία της χώρας μας προς το "Ευρώ" και άλλα θέματα.

"Εθνικοί λόγοι επιβάλουν την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα και καμία σκανδαλολογία δεν θα μας εμποδίσει στην υλοποίηση του έργου". Αυτό τόνισε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου προς τα μέλη της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να μένει στην απραξία γιατί ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν να εμποδίσουν την κατασκευή. Η κ.Παπανδρέου κατηγόρησε την αντιπολίτευση λέγοντας ότι είναι υπόλογη στο λαό της Φλώρινας γιατί θα έβρισκαν δουλειά 4.000 άνθρωποι σε αυτή την ακριτική περιοχή αν είχε προχωρήσει το έργο. Στη συνέχεια, η κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση της ΝΔ για τις συμφωνίες που είχε συνάψει, επισημαίνοντας ότι με βάση αυτές, το έργο θα έφθανε στο ποσό των 207 δισ. δρχ. χωρίς τα άλλα έργα, ενώ σήμερα φθάνει στα 179 δισ. δρχ. Από την πλευρά τους οι βουλευτές της Ν.Δ. Α. Νάκος και Γ. Σαλαγκούδης, τόνισαν ότι είναι υπέρ της κατασκευής του έργου, διαφωνούν όμως ως προς το τίμημα, ενώ μίλησαν και για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ξεπέρασε στον στόχο του προϋπολογισμού ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους, προκαλώντας "χαμόγελα" αισιοδοξίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, στο πρώτο δίμηνο τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν περίπου κατά 15% έναντι στόχου 12,7%. Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων, αναμένεται να δοθούν αύριο στη δημοσιότητα. Το Φεβρουάριο ο ρυθμός αύξησης των εσόδων διαμορφώθηκε γύρω στο 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1997. "Ανάσα" στα φορολογικά έσοδα έδωσαν τον περασμένο μήνα οι εισπράξεις από το ΦΠΑ και τα Τελωνεία που παρουσίασαν σημαντική άνοδο. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στο πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα είχαν αυξηθεί μόλις κατά 8,6%, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου.

Την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τις επιπτώσεις που έχει σε ότι αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά από συνάντηση που είχαν. Ο κ. Μεϊντάνι τόνισε την ανάγκη αποφυγής της βίας και αναζήτησης μιας δημοκρατικής λύσης των διαφορών, μέσω του διαλόγου, ενώ χαιρέτισε το ψήφισμα της "ομάδας επαφής", χαρακτηρίζοντας το ως "πρώτο βήμα για την αποφυγή άλλης αιματοχυσίας στην περιοχή". Αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβασθεί πλήρως τα δικαιώματά της και χαρακτήρισε φιλική ενέργεια την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών.

Νέους άξονες για την περαιτέρω συνεργασία τους, έθεσαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, όπως ανακοίνωσαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος και Γεράσιμος Αρσένης, αντίστοιχα. Σύντομα, όπως ανέφερε ο κ. Αρσένης θα κυκλοφορήσει μια εγκύκλιος που θα υπογραφεί από τα δύο υπουργεία και θα αφορά τις κοινές δράσεις στο χώρο του πολιτισμού και της παιδείας. Αναφερόμενος στα εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα που αναπτύσσει το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι "καμία πολιτιστική πολιτική δεν μπορεί να αποκτήσει βάθος και προοπτική εάν δεν έρχεται σε επαφή με τις σχολικές ηλικίες. Η εξοικείωση του παιδιού με αυτά που λέγονται πολιτισμός, με τη συνείδηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και με την αξία που εμπεριέχει κάθε δραστηριότητα του σύγχρονου πολιτισμού, είναι το επίκεντρο της πολιτιστικής μας πολιτικής".

Το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τους μισθωτούς εξετάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει κανονικά την επόμενη Τρίτη 17 Μαρτίου. Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, έχει δηλώσει ότι δεν θα δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται να παραταθεί για 4-5 ημέρες η προθεσμία αυτή, κυρίως λόγω της σημαντικής καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην χορήγηση των βεβαιώσεων αποδοχών στους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημοσίου.

Στο 9,1% από 8,6% που ήταν το Δεκέμβριο του 1997, έφθασε τον πρώτο μήνα του 1998 η εγγεγραμμένη μέσω του ΟΑΕΔ ανεργία. Όπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη διάρκεια του Ιανουαρίου αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων κατά 15,4% (στις 266.917 από 225.688 τον Ιανουάριο του '97), ωστόσο το ποσοστό ανεργίας συγκρατήθηκε στο 9,1% λόγω της μεγάλης αύξησης (κατά 16, 8%) του αριθμού των απασχολουμένων οι οποίοι ήταν 2.653.462 άτομα (από 2. 207.619 του Ιανουαρίου του '97). Τον Ιανουάριο έγιναν συνολικά 23.873 αναγγελίες απολύσεων (από 26.676 τον περσινό μήνα) και ενεγράφησαν για πρώτη φορά ως νέοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ 39.997 άτομα.

Την πεποίθηση ότι το έργο των Αμερικανών για την επίλυση του Κυπριακού, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολο, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, εξέφρασε ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Μίλερ κάλεσε τις δύο κοινότητες να επιδείξουν δημιουργικότητα και ευελιξία και να δραστηριοποιήσουν ξανά τις δικοινοτικές επαφές, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την επίτευξη μιας ομόσπονδης λύσης ως εφικτή, αλλά και πολύ δύσκολη.

Ημερίδα με θέμα "Προοπτικές ανάπτυξης της Παρευξείνιας Συνεργασίας", διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη διοίκηση του Διαβαλκανικού και Παρευξεινίου Επιχειρηματικού Κέντρου και το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο του ΕΒΕΘ αύριο το απόγευμα, θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, ο γενικός διευθυντής του ΔΙΠΕΚ, Χαράλαμπος Τσαρούχας, ενώ κύριος ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του ΟΣΕΠ, Παν. Κουτσίκος.

Μικρές απώλειες παρουσίασε ο γενικός δείκτης χθες στη Σοφοκλέους, κάτι που όμως περνάει σε δεύτερη μοίρα, δεδομένου ότι κυρίαρχο γεγονός ήταν η εκτόξευση των κατασκευαστικών μετοχών, οι οποίες δείχνουν να "ξυπνούν" από το λήθαργο που είχαν πέσει επί μακρό χρονικό διάστημα. Ο σχετικός δείκτης κέρδισε 5,11% με αρκετές μετοχές να βρίσκονται στο limit up, ενώ καμία μετοχή δεν έκλεισε με απώλειες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε οριακή υποχώρηση κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 1.517,54 μονάδες.

Ο υπουργός Επικρατείας της Βρετανίας, Τόνι Λόιντ, πρόκειται να αναχωρήσει σήμερα για τα Βαλκάνια, όπου θα παραμείνει για μία μέρα, ως ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Ο κ.Λόιντ θα επισκεφτεί τα Σκόπια, τα Τίρανα, το Βελιγράδι και πιθανόν το Ζάγκρεμπ, αλλά δεν σκοπεύει να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο. Το υπουργείο εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Βρετανός απεσταλμένος θα γίνει δεκτός από τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο θα ενημερώσει σχετικά με τις αποφάσεις της ομάδας επαφής, η οποία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στην Γιουγκοσλαβία.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ, προσφέρθηκε να μεταβεί στο Βελιγράδι, προκειμένου να βοηθήσει για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ συγχρόνως δήλωσε ότι ο ΟΑΣΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει την αποστολή του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες, τον οποίο έχει ήδη από το 1997 ορίσει ως απεσταλμένο του και ο οποίος από χθες έχει και την εντολή της ομάδας επαφής. Ο κ.Γκέρεμεκ σε ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βελιγράδι και να παρουσιάσει σχέδιο δράσης που έχει ως στόχο την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στην Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και τους αντιπροσώπους των Αλβανών του Κοσσυφοπέδιου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσουτ Γιλμαζ θα επισκεφτεί την Τιφλίδα στις 13-14 Μαρτίου, με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ενώ ο γεωργιανός πρόεδρος Έντβαρντ Σεβαρντναντζε θα επισκεφτεί την Άγκυρα τον Σεπτέμβριο, κατόπιν προσκλήσεως του τούρκου ομολόγου του Σουλεϊμαν Ντεμιρελ, που επισκέφτηκε την Γεωργία, τον περασμένο Ιούλιο. Το επίκεντρο της επίσκεψης Γιλμαζ εντοπίζεται στον ενεργειακό τομέα, ενώ αναμένεται και η υπογραφή συμφωνιών για την ίδρυση πολιτιστικών κέντρων σε Άγκυρα και Τιφλίδα.

Αμφίβολο παραμένει αν θα επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ανακοίνωση, μετά από σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ανάν, σύμφωνα με την οποία "οι προγραμματισμένες επισκέψεις του Γ.Γ του ΟΗΕ σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη αναβάλλονται λόγω φόρτου εργασίας".

Ποσό 261,9 εκατομμυρίων δολαρίων έχει επενδύσει η Γερμανία στη Βουλγαρία το διάστημα 1991- 1997, το οποίο αποτελεί το 20,1% των ξένων επενδύσεων που έχουν γίνει στη χώρα το ίδιο διάστημα. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο Γερμανός πρεσβευτής στη Σόφια, Πέτερ Μέτσγκερ, κατά τη διάρκεια διάλεξής του στο πανεπιστήμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας και σημείωσε ότι στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος "Τρανσφόρμ" της γερμανικής κυβέρνησης, την περίοδο 1994- 1997 χορηγήθηκαν 76 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη Βουλγαρία. Για τον ίδιο σκοπό το 1998 η Βόννη θα δώσει περίπου 18 εκατομμύρια μάρκα. Σύμφωνα με τον κ. Μέτσγκερ η τάση για μείωση του διμερούς εμπορίου κατά το 1996, φαίνεται να έχει αντιστραφεί το 1997, όταν η Γερμανία εισήγαγε βουλγαρικά εμπορεύματα αξίας 760,6 γερμανικών μάρκων, ενώ εξήγαγε για την ίδια χώρα εμπορεύματα αξίας 889,3 γερμανικών μάρκων.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού από σήμερα το απόγευμα προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σε όλη τη χώρα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, αλλά και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 4 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 March 1998 - 7:40:22 UTC