Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.3.1998

Συνεχίζεται η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο μετά την απόφαση της σερβικής αστυνομίας να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο νότιο και δυτικό τμήμα της χώρας, προκειμένου να πατάξει τις αυτονομιστικές τάσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για 70 νεκρούς από την αρχή των ταραχών, πριν από τέσσερις μέρες. Αντιπροσωπεία των χωρών της ομάδας επαφής είχε συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης μέσω της εγκατάλειψης των αυτονομιστικών βλέψεων των Αλβανών.

Σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Αλβανίας, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σαμπίτ Μπροκάι κατά την επίσκεψή του στην πόλη Κούκες στα αλβανο-γιουγκοσλαβικά σύνορα. Οι επαφές σε διεθνές επίπεδο για την εκτόνωση της κρίσης συνεχίστηκαν και χθεςη υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ συναντήθηκε στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογό της. Κλάους Κλίνκελ, ολοκληρώνοντας τη περιοδεία της σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από αύριο ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, που θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας. Στο μεταξύ, πορεία διαμαρτυρίας προς την Πρεσβεία της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα πραγματοποίησαν χθες Αλβανοί που κατοικούν στην πρωτεύουσα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους ομοεθνείς τους του Κοσσυφοπεδίου.

Την ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα της διεθνούς Κοινότητας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Από τη μία πλευρά η Σερβία θα πρέπει να προχωρήσει στη μερική αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου, είπε ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε όμως ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αλλαγή των συνόρων που θα πυροδοτούσε πολλές αντιδράσεις. Στο θέμα παρενέβη και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι η κρίση θα εκτονωθεί και ζήτησε από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να έλθει σε διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

.Κρίσιμη αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία θα παραστεί και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής επανέλαβε ότι δεν θα δεχτεί επιστροφή στην εσωστρέφεια και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία προχωρά στο μέλλον, αφουγκράζοντας την κοινωνία και απαντώντας στα μεγάλα και σύγχρονα προβλήματά της. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα πει αύριο όσα έχει να πει, για τις εξελίξεις στο κόμμα. "Δεν έχω να πω τίποτε, ούτε για την κοινοβουλευτική ομάδα ούτε για τα θέματα της Ν.Δ. Ό,τι έχω να πω θα το πω αύριο στο αρμόδιο όργανο", απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, πάντως, άσκησε κριτική στην αντιπολιτευτική πολιτική και τακτική της Ν.Δ, κατηγόρησε όλα τα κόμματα για πλήρη αναξιοπιστία, αλλά δεν μίλησε ευθέως για την ανάγκη δημιουργίας νέου πολιτικού σχηματισμού. Μιλώντας σε εκδήλωση τεσσάρων Ροταριανών Ομίλων της Θεσσαλονίκης, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς", ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όσο κι αν είναι δυσάρεστη για μερικούς, όπως έκανε μέχρι τώρα και πλήρωσε γι'αυτό. Επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την πολιτική στην οικονομία και σε άλλους τομείς, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής.

Εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νομαρχιακών διοικουσών επιτροπών της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη χώρα. Στο νομό Θεσσαλονίκης περίπου 1.800 στελέχη του κόμματος ψήφισαν για τις τέσσερις ΝΟΔΕ (ανατολικού, κεντρικού, δυτικού τομέα και υπαίθρου).Στη ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα εκλέχθηκε ο κ. Βάκης Φραντζής, στη ΝΟΔΕ ανατολικού τομέα ο κ. Φώτης Σεραφείδης, δυτικού τομέα ο κ. Τάκης Δημόπουλος και στη ΝΟΔΕ Β' περιφέρειας ο κ. Γιώργος Τσαμασλής.

Φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προκειμένου να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σχετικά με την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και κυρίως την πορεία ένταξης της μεγαλονήσου στην Κοινότητα. Τριήμερη επίσκεψη στη Λευκωσία άρχισε από χθες ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ, που θα έχει συναντήσεις με τους Γλαύκο Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Μετά την Κύπρο ο Αμερικανός αξιωματούχος θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Άγκυρα.

Η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα είναι το θέμα της συνεδρίασης την Τρίτη και την Τετάρτη της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Στη συνεδρίαση θα καταθέσουν η υπουργός Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και επτά διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιχείρηση, μετά από σχετικό αίτημα 22 βουλευτών από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανακάμπτει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς η υγεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου επισημαίνουν ότι η βελτίωση είναι συνεχής, δεν έχουν όμως ακόμη ορίσει χρονοδιάγραμμα για την έξοδο του κ. Σεραφείμ από το Λαϊκό Νοσοκομείο. Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος είχε μαζί του σύντομη συνομιλία. Αύριο ο ασθενής θα υποβληθεί στην καθιερωμένη αιμοκάθαρση.

Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της εν ψυχρώ εκτέλεσης του προέδρου του Επικουρικού Ταμείου Ασφαλίσεων και αντιπρόεδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Νίκου Σωτηρόπουλου, 67 ετών. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τον πυροβόλησαν εξ'επαφής μπροστά στα μάτια της συζύγου του και της πεθεράς του έξω από το εξοχικό του σπίτι στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ολύμπου στη Σαρωνίδα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Το δρόμο της Περαίας απέκλεισαν χθες το μεσημέρι για δύο ώρες κάτοικοι της κοινότητας και των γύρω περιοχών που διαμαρτύρονται έντονα για την τοποθέτηση της κεραίας του ραντάρ του αεροδρομίου "Μακεδονία". Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους από τη λειτουργία του ραντάρ και ζητούν την τοποθέτησή του σε άλλη, μη κατοικημένη περιοχή. Απαιτούν ακόμη το σταμάτημα όλων των εργασιών στο χώρο εγκατάστασης των δύο ραντάρ, μέχρι την εκδίκαση των προσφυγών που έχουν κάνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν κύκλοι που βλέπουν το μέλλον της Ενωσης ως χριστιανική λέσχη". Αυτό ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στη Βουλγαρία, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του Ιβάν Κόστοφ. Ο κ. Γιλμάζ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την ΕΕ, αλλά "δεν θα λάβει μέρος στη συζήτηση κανενός θέματος που θα της προταθεί ως προϋπόθεση για συμμετοχή στην ΕΕ".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 9 March 1998 - 7:05:12 UTC