Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.3.1998

H Ελλάδα είναι παρούσα σε όλες τις πρωτοβουλίες και εκφράζει την πρόθεσή της να συμβάλει, με κάθε πρόσφορο τρόπο για την εκτόνωση της κρίσης της στο Κοσσυφοπέδιο, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, ''μπορεί να αποτελέσει τον κρίκο ή τη γέφυρα, για να διευκολυνθούν οι επικοινωνίες και οι συνεννοήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων''. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο διπλωματικό ή πολιτικό σχέδιο από ελληνικής πλευράς που να αφορά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και τι θα κομίσει ο κ. Πάγκαλος πηγαίνοντας στο Βελιγράδι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ''είναι προγραμματισμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν προέκυψε μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο''. ''Ο κ. Πάγκαλος με την ευκαιρία της επίσκεψής του θα κάνει γνωστές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αφενός το σεβασμό των δικαιωμάτων των Αλβανών, που αποτελούν την πλειοψηφία στο Κοσσυφοπέδιο και αφετέρου το σεβασμό της ενότητας και κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας στην περιοχή'', σημείωσε ο κ. Ρέππας. ''Ασφαλώς'', παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''η Ελλάδα δεν είναι αυτή, η οποία επιθυμεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα των Βαλκανίων, η οποία ως μέλος της Ε.Ε μπορεί να παίξει ένα πάρα πολύ θετικό ρόλο'', σημειώνοντας ότι και οι ηγέτες άλλων χωρών της ΕΕ θα επισκεφθούν το Κοσσυφοπέδιο, καθώς τα θέματα αυτά απασχολούν τα όργανα της ΕΕ.

· Την εκτίμηση ότι η ΠΓΔΜ δε θα αρνείται μέχρι τέλους να συμβάλει, προκειμένου να προκύψει μια λύση στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ''σκέφτεται μια πιο ευέλικτη στάση στο θέμα των Σκοπίων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο''. ''Πιστεύουμε ότι δε θα αρνούνται μέχρι τέλους τα Σκόπια να συμβάλουν από τη δική τους την πλευρά, προκειμένου να προκύψει μια λύση και σε αυτό το θέμα, ώστε να κλείσει και η τελευταία αιτία τριβής, η οποία υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. ''Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος είναι καλές, την τελευταία περίοδο. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι, όχι μόνο ευελιξίας, αλλά θα έλεγα σύνεσης και σοφίας για την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα'', τόνισε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι με αυτόν τρόπο, ''κατορθώσαμε, μια Ελλάδα η οποία ήταν απομονωμένη από τις άλλες χώρες των Βαλκανίων, να την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια ή κεντρική χώρα των Βαλκανίων, ή χώρα "οδηγό" για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια''. ''Αυτό σημαίνει'', υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ''ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ επιτυχημένες επιλογές ή έχουμε πολύ θετικά βήματα''. Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Αθήνα του υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι ο κ. Μαλέφσκι επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων για θέματα οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, ενώ σημείωσε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο ''θα δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις και για τα πρόσφατα γεγονότα''.

Διαμελισμό της χώρας φοβάται ο Κίρο Γκλιγκόρωφ, όπως δήλωσε ο ίδιος στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Πουλς" που κυκλοφορεί στα Σκόπια. Τροφή στους φόβους του προεδρου της γειτονικής χώρας δίνουν οι ταραχές στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και η "μεγαλοϊδεατική" πολιτική της Βουλγαρίας , όποως την χαρακτηρίζει, καθώς και οι βλέψεις της Σερβίας. Ο Γκλιγκόρωφ παραδέχτεια, ότι μόνον η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει τη χώρα του.

Η Ουκρανία θα αναγνωρίζει πλέον την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας", επεσήμανε σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, μόλις επέστρεψε στα Σκόπια, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ουκρανία. Ο κ. Χαντζίσκι υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, υπογράφηκαν συμφωνίες για προστασία και ανάπτυξη των επενδύσεων, αποφυγή διπλής φορολογίας, ενώ μονογράφτηκε μια συμφωνία φιλίας και συνεργασίας, η οποία θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ και τον Ουκρανό ομόλογό του, Λεονίντ Κούτσμα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας στην ερώτηση αν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο θα επηρεάσουν τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε, ότι " οι σχέσεις μας με τη "Μακεδονία των Σκοπίων" ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε είναι σε πολύ καλό επίπεδο και βελτιώνονται συνεχώς". Η δήλωση αυτή του κ. Ρέππα προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας, όσο και του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛΑΝ, που με ανακοινώσεις τους επέκριναν την κυβερνητική πολιτική στο εθνικό θέμα. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ σε επικοινωνία του αργότερα με τους πολιτικούς συντάκτες δήλωσε ,ότι επρόκειτο περί "γλωσσικής παραδρομής".

"Η κυβέρνηση θα επιδιώξει ώστε πριν από το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης των αναθεωρητικών διατάξεων του Συντάγματος από την Ολομέλεια της Βουλής", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε η συζήτηση στην Oλομέλεια, να αρχίσει μετά το Πάσχα και να διαρκέσει μία εβδομάδα με πρόβλεψη εμβόλιμων συνεδριάσεων. Όπως εκτίμησε ο κ. Γιαννόπουλος η πρώτη ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου, ώστε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της παρούσας Συνόδου της Βουλής, τον Ιούνιο, ενώ διευκρίνισε ότι "σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της θητείας της Βουλής" και ότι "η σύνδεση του εν λόγω χρονοδιαγράμματος με το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της, δεν έχει κανένα έρεισμα".

"Εμείς παλεύουμε για χειραφέτηση συνειδήσεων, για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυτήν την πολιτική και από αυτά τα κόμματα και κυρίως για τη διαμόρφωση ενός άλλου κοινωνικού και πολιτικού πόλου που επιφέρει γενικές αλλαγές και ανακατατάξεις από το κοινωνικό προς το πολιτικό επίπεδο και αντίθετα". Αυτό υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Χανιά, αναφερόμενη στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ότι "υπάρχει μια αίσθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μειώνονται, η αίσθηση ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και ότι θα προκύψει κάτι καινούριο. Αυτήν την αίσθηση την έχουμε και εμείς. Μόνο που εμείς αλλιώς δρούμε".

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας ήταν το θέμα πανελλαδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Μελισσοκομικής, της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Βόρειας Ελλάδας, καθώς και 40 μελισσοκομικών συνεταιρισμών από ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Γερανίδης παρουσίασε το πρόγραμμα βελτίωσης της παραγωγής του μελιού για το 1998, το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την υποβολή του από τη χώρα μας και στοχεύει στον εξορθολογισμό της παραγωγής και εμπορίας του μελιού στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως σημείωσε ο κ. Γερανίδης, προβλέπει ένα σύνολο ενεργειών που αφορούν στην πληροφόρηση, την τεχνική βοήθεια, την καταπολέμηση της ασθένειας βαρρόα, τον εξορθολογισμό των μετακινήσεων της νομαδικής μελισσοκομίας, τις αναλύσεις μελιού, καθώς επίσης και την έρευνα για την ποιότητα του μελιού. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 1 δισ. 369 εκατ. δραχμές και το 50% θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους ενώ το άλλο 50% από εθνικούς.

Εξι άτομα δικάζονται από χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, για συμμετοχή στην υπόθεση απαγωγής του Θεσσαλονικιού φοιτητή, Διαμαντή Τσαμπάζη, από σπείρα Αλβανών κακοποιών πριν από ενάμισι χρόνο. Κατηγορούμενοι είναι ο Αλβανός Ντολόρες Μούτσιο, ο συμπατριώτης του, Αλμπερτ Πάνο, συνοδηγός σε τουριστικό λεωφορείο, ο Βορειοηπειρώτης οδηγός Πίρο Ηρακλής και τρεις Ελληνες, οι αδελφοί Γιώργος και Στυλιανός Τσιαρτσάφης και ο Αναστάσιος Λάσκαρης, οι οποίοι φέρονται ότι διευκόλυναν και απασχολούσαν παράνομα τους δράστες της απαγωγής. Επίσης, ερήμην δικάζεται και ο φερόμενος ως "εγκέφαλος" της απαγωγής, Αντριάν Τζίνι, αδελφός του Ντολόρες Μούτσιο, ο οποίος διαφεύγει στην Αλβανία.

Στρατιωτική θητεία καλούνται να υπηρετήσουν Σέρβοι πρόσφυγες από την Κροατία, οι οποίοι έχουν βρει άσυλο στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας, Μονς Νάιμπεργκ οι διεθνείς κανονισμεί απαγορεύουν σε μια χώρα που παραχωρεί άσυλο σε πρόσφυγες να τους υποχρεώνει να υπηρετούν στρατιωτική θητεία και πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Σερβική Επιτροπή για τους Πρόσφυγες και έλαβε τη δέσμευση ότι θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να σταματήσει η πρακτική αυτή. Ο κ. Νάιμπεργκ πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ ανησυχεί για την ασφάλεια των περίπου 14.000 Σέρβων προσφύγων στην περιοχή, καθώς ένα από τα καταφύγια τους δέχθηκε επίθεση, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν τραυματισμοί.

Οι αλλοδαποί που μένουν ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην αλβανική πρωτεύουσα, θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να περνούν από το "κόσκινο" της αστυνομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" τα αστυνομικά όργανα της πρωτεύουσας θα εξετάσουν τις καταστάσεις των Ελλήνων, Σκοπιανών, Ιταλών, Μαυροβουνίων και Αράβων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα Τίρανα και το πόθεν έσχες. Ο λόγος για την κινητικότητα που παρουσιάζεται ιδιαίτερα στην αστυνομία των Τιράνων, είναι οι φήμες πως "πίσω από εμπόρους και επιχειρηματίες κρύβονται δεκάδες πράκτορες ξένων υπηρεσιών, απατεώνες που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, έμποροι ναρκωτικών ή και μαφιόζοι".

Ο επικεφαλής των σχισματικών της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ποιμένας, μετά από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, επιβεβαίωσε την επιθυμία του να αποσυρθεί "στο όνομα της ενότητας της Εκκλησίας", αλλά με την προϋπόθεση να συγκληθεί κοινή κληρικολαϊκή συνέλευση. Ο Πρόεδρος Στογιάνοφ επανέλαβε τα όσα είχε πει την περασμένη εβδομάδα στον Πατριάρχη της Βουλγαρίας Μάξιμο: Οσο γρηγορότερα επιτευχθεί η ενότητα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 5 March 1998 - 7:40:11 UTC