Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.2.1998

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τη συμφωνία που υπέγραψαν το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ταρέκ Αζίζ για την πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ σε όλες τις προεδρικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ ώστε να ελεγχθεί η ύπαρξη βιολογικών και χημικών όπλων. Τους όρους της συμφωνίας θα εξετάσει αύριο λεπτομερώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. "Εκφράζουμε και εμείς την ικανοποίησή μας γιατί είχαμε παρέμβει προκειμένου να υπάρχει η εξάντληση όλων των περιθωρίων για την αναζήτηση μιας συναινετικής λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και εξέφρασε την ελπίδα η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συγκατάθεση και των ΗΠΑ και των άλλων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να αποφευχθεί τελικά η πολεμική αναμέτρηση στον Περσικό Κόλπο.

Οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Κυρίαρχο θέμα είναι, ωστόσο, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου της νεολαίας του κόμματος. Το μεσημέρι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, συναντήθηκε για το θέμα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Σε δηλώσεις του ο κ. Σκανδαλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τη νέα ηγεσία της νεολαίας και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια πορεία πραγματικής σύνθεσης και ενότητας του κινήματος. "Ο ρόλος της Πολιτικής Γραμματείας στην κρίση της νεολαίας υπήρξε, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα εποικοδομητικός και θετικός", είπε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι το γεγονός αυτό προοιωνίζει καλύτερες μέρες για το ΠΑΣΟΚ.

Απώλειες της τάξης του 2,44% υπέστη ο Γενικός Δείκτης Τιμών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πάντως ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες που σημειώθηκαν από την έναρξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 1395 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 19,2 δισεκατομμύρια δραχμές. Δυσμενές κλίμα για την ελληνική οικονομία διαμορφώνει και η ανακοίνωση του διεθνή οργανισμού Moody΄s, περί αναθεώρησης των θέσεών του για την ελληνική οικονομία και επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η κυβέρνηση θα προστατεύσει με όλα τα μέσα τη δραχμή από κερδοσκοπικές πιέσεις που προέρχονται από το εξωτερικό, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Η κυβέρνηση έχει χάσει πολύτιμο χρόνο καθώς θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές", είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Τη στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας κατέκρινε σήμερα έντονα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του, στο Κάιρο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο για συμμαχία παραβατών που δεν περιορίζεται σε ασκήσεις.

Τις θέσεις των επιχειρηματιών της χώρας για την ελληνική οικονομία παρουσίασε το πρωί στον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Παπαθανασίου. Οι κ. Σημίτης και Παπαθανασίου δεσμεύτηκαν για στενότερη συνεργασία.

Τον Μάϊο θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για την πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μετά την κατάργηση της επετηρίδας. Στο μεταξύ, άρχισε σήμερα η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων στον γραπτό διαγωνισμό για την κάλυψη 2.353 θέσεων στο Δημόσιο. Οι υποψήφιοι που δεν πήραν μέρος στις εξετάσεις υπολογίζονται σε 70.000, ποσοστό 60%. Το γεγονός αυτό καθιστά ευνοϊκότερες τις συνθήκες για όσους συμμετείχαν στις εξετάσεις. Έτσι, τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχουν όσοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να προσληφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών και την Αγροτική Τράπεζα.

Το πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δραχμών, προβλέπει μεταξύ άλλων την ανέγερση οκτώ νέων φυλακών και τη λειτουργία της στρατιωτικής φυλακής του Αυλώνα, στην οποία θα μεταστεγαστούν οι ανήλικοι κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει την έγκριση για την κατασκευή νέων δικαστηρίων σε όλη τη χώρα. Αναφερόμενος στο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε ότι η στάση του κ. Ρουπακιώτη ήταν προκλητική και ασεβής.

Την πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχε το μεσημέρι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Ο κ. Λαζαρίδης δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει ακομμάτιστα και αυτό, όπως είπε, θα φανεί από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στο οποίο θα γίνει προσπάθεια να μετέχουν πρόσωπα από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Τόνισε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποφύγει τις προσωπικές αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις, γιατί αντίπαλό του θεωρεί, όπως είπε, τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και όχι τους συνυποψηφίους του. Απαντώντας σε ερωτήσεις καταφέρθηκε εναντίον της σημερινής διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι εδώ και δύο χρόνια είναι "ανύπαρκτη" και οι δημότες γίνονται μάρτυρες ενός αλληλοσπαραγμού των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας.

Επίλεκτες δυνάμεις της Αλβανικής αστυνομίας με πολεμικά ελικόπτερα ανέκτησαν τον έλεγχο της Σκόδρας, μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν όταν ομάδα ενόπλων εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα της πόλης και ελευθέρωσε περισσότερους από 30 κρατούμενους. Εκατοντάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τους 100 ένοπλους κουκουλοφόρους και τελικά τους απέκλεισαν πίσω από τη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Σκόδρα. Στο μεταξύ, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί το Δημοκρατικό Κόμμα και προσωπικά τον Σαλί Μπερίσα ως "εμπνευστές και οργανωτές" των επεισοδίων. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του κόμματος που έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέτρο Κότσι, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια εξυπηρετούν πολιτικούς σκοπούς και επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Στην έκδοση ελληνικών βιβλίων και ιδίως της ελληνικής ιστορίας αναμένεται να προβεί πολύ σύντομα ο δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της αδελφοποίησής του με τη βουλγαρική πόλη του Μπουργκάς. Το πρωτόκολλο συνεργασίας των δύο δήμων υπογράφηκε στη βουλγαρική πόλη τον Αύγουστο του 1997 και προβλέπει συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος, της εκκλησίας και του αθλητισμού.

"Άνοια και άσκηση" είναι το θέμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου που διοργανώνει στις 3 και 4 Μαρτίου η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. Στο σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στο αθλητικό κέντρο Μίκρας "Σπίτι Γυμναστικής" θα μιλήσουν η νευρολόγος - ψυχίατρος, επίκουρος καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Μάγδα Τσολάκη, η ψυχολόγος Ευδοξία Ευφραιμίδου, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Χρήστος Μουζακίδης και οι φυσιοθεραπευτές του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου, Ουρανία Μαυρίδου, Αναστάσιος Κεϊκογλου και Ράνια Παγίδου.

Την πλέον αποδοτική μέθοδο καλλιέργειας θέτει στην υπηρεσία της ελληνικής φύσης ο Ιάπωνας καθηγητής Masanobu Fukuoka. Στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας για την αναβλάστηση των γυμνών βουνών και λόφων της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου στην Έδεσσα, ο κ.Fukuoka θα παρουσιάσει την περίφημη μέθοδο φυσικής καλλιέργειας και τις πιθανές εφαρμογές της στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους στη μοίρα τους και ο στρατός θα παραμείνει στο νησί μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους. Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, λίγο πριν αναχωρήσει με τον Ραούφ Ντενκτάς για την Αγκυρα, όπου θα μιλήσουν στο Γκαζίαντεπ, με την ευκαιρία των 100χρόνων του Εμπορικού Επιμελητηρίου του νομού. Ο Ετζεβίτ ισχυρίστηκε ότι υποστηρίζει την ανάγκη για εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής λύσης, ενώ ο Ντενκτάς από την πλευρά του δήλωσε ότι είναι έτοιμος για μια συμφωνία στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να προβεί σε θυσίες.

Έκκληση για ηρεμία προς τους Αλβανούς και τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ο οποίος βρίσκεται στην Πρίστινα. Ο κ. Γκέλμπαρντ άσκησε κριτική εναντίον "της επίσημης βίας" που επιβάλλεται από τη σερβική αστυνομία", αλλά καταδίκασε επίσης τις δραστηριότητες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, που έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δολοφονίες Σέρβων και Αλβανών, καθώς και για επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα. Ήταν η πρώτη φορά που εκ μέρους των ΗΠΑ χαρακτηρίζονται τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού τρομοκράτες.

Σκόνταψε και πάλι η ΑΕΚ, αυτή τη φορά στη Νίκαια. Η "Ένωση" ήρθε ισόπαλη 1- 1 με τον Ιωνικό στο τελευταίο παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και έμεινε μακριά από τους δύο πρωτοπόρους, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Στη βαθμολογία η ΑΕΚ παρέμεινε τρίτη με 53 βαθμούς, πέντε πλέον πίσω από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Ιωνικός έφτασε στην 4η θέση τον ΠΑΟΚ, με 45 βαθμούς.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν το πρωί κυρίως στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 February 1998 - 17:05:11 UTC