Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.2.1998

Με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ταρεκ Αζίζ συναντάνται στη Βαγδάτη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί αμερικανικό στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράκ. Ο Κόφι Ανάν ο οποίος έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει στην Ιρακινή πρωτεύουσα έως τη Δευτέρα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν με τη συνεργασία των Ιρακινών τη χαρτογράφηση των Προεδρικών Μεγάρων του Σαντάμ Χουσεϊν τονίζοντας ότι η έκτασή τους είναι πολύ μικρότερη από ότι αρχικά πιστευόταν. Στο μεταξύ σε σημερινό τους δημοσίευμα οι "New York Times" αναφέρουν ότι αν τελικά ληφθεί απόφαση για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να βομβαρδίσουν τη χώρα συνεχώς επί 24 ώρες.

Άρχισαν σήμερα οι εξετάσεις για το δημόσιο και 120.000 άτομα διεκδικούν μια από τις 2.353 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Σήμερα οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στην έκθεση και στην περίληψη κειμένου. Η αναλογία των επιτυχόντων στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι ένας στους 126. Στην κατηγορία της τριτοβάθμιας υπολογίζονται ένας στους 209. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να εκδοθούν τον Μάιο, ενώ οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Αρχίζει η κατασκευή του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο η σχετική σύμβαση δεν απαιτείται να εγκριθεί από τη Βουλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι η σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου είναι "συμφέρουσα για τη ΔΕΗ και για το Ελληνικό δημόσιο". Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργηθούν υπόνοιες για κάλυψη της σύμβασης από την πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Συνεχίζονται σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες του συνεδρίου της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσουν κορυφαία στελέχη του κινήματος, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για το νέο κεντρικό συμβούλιο.

Το ζήτημα της κατασκευής αγωγού προς την Αλβανία, για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω Ελλάδας, έθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ιδιωτικοποιήσεων της γειτονικής χώρας, κ. Μπούφι, στην υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, φέρνοντας και πάλι το ζήτημα στο προσκήνιο. Για την εξέταση των εναλλακτικών δυνατοτήτων τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας πρόκειται να συσταθεί κοινή επιτροπή από στελέχη της ΔΕΠΑ και της αλβανικής Albpetrol, όπως ανακοίνωσε η υπουργός.

Με ρυθμό 11,2% προβλέπεται να αυξηθούν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 1998, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ. Στην αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, όχι η επιβολή νέων φόρων ή η αύξηση της φορολογίας, αλλά η διεύρυνση της φορολογητέας ύλης. Επίσης η ενδυνάμωση των επενδύσεων και η αύξηση του εθνικού εισοδήματος.

Την πρόθεσή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός "Moody's Investors Service", υπαναχωρώντας στην θετική -μέχρι πρότινος- θέση του ως προς το δημόσιο χρέος της χώρας και τη δομή των τραπεζικών καταθέσεων. Στο μεταξύ, εκροές της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με ταυτόχρονη άνοδο των διατραπεζικών επιτοκίων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, σημειώθηκαν χτες στην ελληνική χρηματαγορά, ως αποτέλεσμα της εκτίμησης αυτής της Moody's, που στην ουσία ανατρέπει τη θετική -διεθνώς- εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, μεταβαίνει αύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να διερευνήσει τις διαθέσεις της διεθνούς αγοράς, καθώς επίκειται η συνομολόγηση μεγάλου δανείου του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα οι εκτιμήσεις της Moody's έχουν χάσει εν μέρει το κύρος τους, καθώς ο διεθνής οργανισμός δεν μπόρεσε να προβλέψει την οικονομική κρίση στην Ασία, η οποία ενέσκηψε λίγο μετά την αναβάθμιση -από τον ίδιο- αγορών της περιοχής αυτής.

Πάνω από 42.119 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, ήταν η "σοδειά" των 6.530 ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) σε 2.351 υπόχρεους, τον Ιανουάριο του 1998. Στη διάρκεια του μήνα που πέρασε, οι φορολογικές παραβάσεις στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκαν σε ποσοστά από 32% μέχρι και 60%. Όσον αφορά τους κλαδικούς ελέγχους, περισσότερο "επιρρεπείς" στα φορολογικά "ατοπήματα" εμφανίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις με ποσοστό παραβάσεων 57,21% και οι επώνυμοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με 45,65%. Σε φορολογικές παραβάσεις υπέπεσε, επίσης, το 44, 84% των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και το 42,9% των πρατηριούχων καυσίμων, στα οποία διενεργήθηκαν έλεγχοι. Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν, ακόμη, ότι το 42,34% των κέντρων διασκεδάσεως, και το 32, 26% των ξενοδοχείων, δεν απέφυγαν τον πειρασμό της φοροδιαφυγής. Το σύνολο των παραβάσεων που αποκαλύφθηκαν στους διάφορους επαγγελματικούς κλάδους ξεπερνά το 60%. Σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, της τάξης του 11,16% κυμαίνεται το ποσοστό παραβάσεων του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Πολύ χαμηλό ποσοστό παραβάσεων αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των 2.739 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διακίνηση αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες και φορτηγών διεθνών μεταφορών. Διαπιστώθηκαν 504 παραβάσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,68% επί του συνόλου. Σημειώνεται ότι τους συνολικά 6.530 ελέγχους σε επιχειρήσεις και επώνυμους επαγγελματίες πραγματοποίησαν 2.388 συνεργεία υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και τους ελέγχους κατά τη διακίνηση αγαθών 602.

Οι ματαιώσεις και συγχωνεύσεις πτήσεων θα ταλαιπωρήσουν και αυτό το Σαββατοκύριακο τους επιβάτες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λόγω ελλείψεων σε αεροσκάφη και πληρώματα καμπίνας. Συγκεκριμένα σήμερα συγχωνεύονται οι πτήσεις ΟΑ 131 και ΟΑ 135 και γίνονται ΟΑ 1311-1321 Αθήνα-Ζυρίχη-Γενεύη- Αθήνα και ακυρώνονται οι εξής: ΟΑ 265 Αθήνα-Λονδίνο-Αθήνα, ΟΑ 179 Αθήνα- Μόναχο-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ΟΑ 910 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, ΟΑ 912 Αθήνα- Θεσσαλονίκη-Αθήνα. Αύριο, συγχωνεύονται και πάλι οι ΟΑ 131 και ΟΑ 135 και γίνονται ΟΑ 1311-1321 Αθήνα-Ζυρίχη-Γενεύη-Αθήνα και ακυρώνονται οι εξής: ΟΑ 143,146 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Βρυξέλλες-Αθήνα, ΟΑ 341 Αθήνα-Τζέντα-Αθήνα, ΟΑ 371 Αθήνα-Βουδαπέστη-Αθήνα, ΟΑ 387 Αθήνα-Βελιγράδι-Αθήνα, ΟΑ 233 Αθήνα-Ρώμη- Αθήνα, ΟΑ 177 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μόναχο-Αθήνα.

Ημερίδα με θέμα "Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ο Πολιτισμός μετά την Πολιτιστική" διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία προβληματισμού και παρεμβάσεων "Εν Θεσσαλονίκη" αύριο στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Τον αποτροπιασμό του για την καταστροφή συσκευών ηχοσήμανσης σε κεντρικά σημεία της πόλης, εκφράζει με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι " παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος είχε την καλή διάθεση να ηχοσημάνει επιλεκτικά τις κεντρικότερες διαβάσεις της πόλης, προκειμένου οι τυφλοί να μη συναντούν δυσκολίες στα περάσματα των διαβάσεων, διαπιστώθηκαν επανειλημμένες πιέσεις προς τους υπεύθυνους που εγκατέστησαν την ηχοσήμανση για χαμήλωμα της έντασης του ήχου".

Σε φυλάκιση επτά ετών καταδικάστηκε για μια άλλη φορά ερήμην από το Α' Μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η πρώην εκδότρια, Κατερίνα Βελλίδου, για χρέη προς το δημόσιο που φθάνουν τα τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώην πρόεδρος του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βόρειας Ελλάδας Ι. Κ Βελλίδη" δεν κατέβαλε στο δημόσιο, μέσω της εφορίας κεφαλαίου Θεσσαλονίκης, χρηματικό ποσό που φθάνει τα 2.876.975.000 με τις προσαυξήσεις που αφορά την τριετία 1994-1997.

Άγνωστοι αλιείς από την περιοχή της Θεσσαλονίκης επιτέθηκαν έξω από την ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας εναντίον οδηγού φορτηγού και κατέστρεψαν ποσότητες ψαριών που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό. Όπως αναφέρουν σε μηνύσεις που κατέθεσαν στην εισαγγελία οι παθόντες έμποροι εισαγωγείς αλιευμάτων, δεκαπέντε περίπου άγνωστοι ψαράδες αφού ακινητοποίησαν τον οδηγό φορτηγού κατέστρεψαν γύρω στους τρεις τόνους ψάρια που είχαν εισαχθεί από την Τουρκία.

Ολιγόωρη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναμένεται να έχει αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ο κ. Ανάν θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα γίνει η συνάντηση με το Γλαύκο Κληρίδη, επιστρέφοντας από τη Βαγδάτη, όπου βρίσκεται.

Στην πολιτική της Άγκυρας που αποβλέπει στη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επέμεινε χθες ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του δεν έχει αντίρρηση για την παραπομπή στη Χάγη όλων των Ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να σεβαστεί τη συμφωνία της Μαδρίτης. Ο Ντεμιρέλ χαρακτήρισε βραδυφλεγή βόμβα το Κυπριακό και υποστήριξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί λάθος.

Η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, στη δυτική και νότια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από έναν μέχρι 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 February 1998 - 17:05:41 UTC