Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:32 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.2.1998

Η ελληνική κυβέρνηση και όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις είναι στο πλευρό του Κυπριακού ελληνισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του, τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, με αφορμή την επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κληρίδης άρχισε επαφές για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, όπως είχε υποσχεθεί. Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον κ. Κληρίδη απέστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Η Ελλάδα απορρίπτει διάλογο με την Άγκυρα για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Γεβγκένι Πριμακώφ, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια. Με αφορμή τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε ελληνική εφημερίδα, όπου απορρίπτει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη και τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα συνολικής διαπραγμάτευσης για τα ελληνοτουρκικά. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, οπότε θα οριστικοποιηθεί η ελληνική απάντηση στην τουρκική πρόταση.

Συνεδριάζουν απόψε στα Τέμπη οι Θεσσαλοί αγρότες προκειμένου να προσδιορίσουν τη στάση τους μετά τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Επιτροπής με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Πάντως οι ομοσπονδίες των αγροτών της Μακεδονίας αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους και άρχισαν να απομακρύνουν τα γεωργικά τους μηχανήματα από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στα Μάλγαρα. Ο ανοιχτός διάλογος κυβέρνησης-αγροτών απαιτεί ανοιχτούς δρόμους, υπογράμμισε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες όμως δεν πρόκειται να μείνει απαθής σε ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, τόνισε σήμερα αναφερόμενος στο αγροτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Το απόγευμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ΓΕΣΑΣΕ, της ΣΥΔΑΣΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλύψει ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόρριψη της πρότασης για διακομματική σύσκεψη. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού τάχθηκε εμμέσως κατά των αποκλεισμών των δρόμων και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις αγροτών και να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής.

Τις κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να προωθήσουν στα Βαλκάνια η Ελλάδα και η Ρωσία, για την ανάπτυξη πολιτικών οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων καθώς και άλλα μεγάλα διεθνή θέματα όπως η κρίση στο Ιράκ, συζήτησαν σήμερα κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Θόδωρος Πάγκαλος και Γεβκένι Πριμακώφ. Όπως επεσήμανε ο Θ. Πάγκαλος ''είναι ανάγκη να εξεταστούν υπό το φως των εξελίξεων οι κοινές αυτές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων και αυτό κάναμε''. Σε ότι αφορά στην κρίση στο Ιράκ οι δυο υπουργοί τάχθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε στρατιωτική επέμβαση.

Την καθιέρωση εθνικής λίστας για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Έτσι οι ασθενείς θα καταγράφονται σε ειδικό κατάλογο και θα παίρνουν σειρά προτεραιότητας βάσει κριτηρίων, όπως η ηλικία τους και ο χρόνος αναμονής για τη λήψη μοσχεύματος. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη για τους υποψήφιους λήπτες νεφρικών μοσχευμάτων.

Κινητοποιήσεις για τις 25 Φεβρουαρίου προανήγγειλαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της χώρας που αντιδρούν στη διαδικασία των εξετάσεων για το διορισμό τους στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές επισημαίνουν μάλιστα ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας έτσι ώστε να θεωρηθεί αντισυνταγματικός ο νέος τρόπος διορισμού τους. Έτσι στις 25 Φεβρουαρίου οι εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Κοζάνη, το Βόλο, την Καρδίτσα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Χανιά.

Οι συζητήσεις μεταξύ συναρμοδίων υπουργών με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα δεν συνιστούν πολιτική αντίθεση ή αντιπαράθεση. Αυτό επισημαίνεται σε κοινή δήλωση των υπουργών Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Λαλιώτη, με αφορμή τη δημοσίευση, σε εφημερίδα, επιστολών που αντάλλαξαν οι δύο και ο υφυπουργός περιβάλλοντος, Χρήστος Βερελής σχετικά με τα έργα της Ολυμπιάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ υπουργών αλλά σύμπνοια.

Το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης αποτελεί τον κεντρικό άξονα, γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα "δεινά" των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος και του νομού. Με βάση έρευνα που εκπόνησε η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πόλης, οι κακές συγκοινωνίες και οι ελλείψεις σε έργα υποδομής και χώρους στάθμευσης, αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με τα παραπάνω, όπως το νέφος, ταλαιπωρούν τους κατοίκους κυρίως του αστικού κέντρου. Μια δεύτερη δέσμη ζητημάτων που απασχολούν έντονα τους Θεσσαλονικείς είναι οικονομικά προβλήματα, που αναλύονται στην ανεργία, την ακρίβεια και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, και κοινωνικά, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελλιπή ιατρική περίθαλψη, τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και τους λαθρομετανάστες.

Ο 38χρονος πολιτικός μηχανικός Γιώργος Χατζηπαραδείσης είναι ο νέος γραμματέας της Ν.Ε. υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή του έγινε στη δεύτερη συνεδρίαση και με ψήφους 10 υπέρ και 9 κατά. Ο Χατζηπαραδείσης είχε έρθει 7ος από πλευράς σταυρών προτίμησης στις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Στη θέση του β' γραμματέα εκλέχθηκε ο Γιώργος Πολίτης.

Τις επαγγελματικές δυνατότητές τους θα κληθούν να αποδείξουν στην πράξη οι φοιτητές των νομικών σχολών δέκα μεγάλων πανεπιστημίων της Γηραιάς Ηπείρου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού εικονικών δικών ευρωπαϊκού δικαίου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή και το Σάββατο. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει το τμήμα νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά ελληνικό πανεπιστήμιο αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ενός από τους ημιτελικούς του διαγωνισμού, ο οποίος διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και την Κομισιόν. Η επίσημη έναρξη του διαγωνισμού θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, στο κτίριο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ οι δίκες θα λάβουν χώρα στην αίθουσα "Κωνσταντόπουλος" και στην Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ακολουθήσει πολιτική που θα αποτρέψει τη διχοτόμηση του νησιού εξέφρασε ο καθηγητής Τουρκολογίας στο πανεπιστήμιο της Κύπρου, Νιαζί Κιζιργιουρέκ, και προς την κατεύθυνση αυτή την προέτρεψε να προβεί σε συγκεκριμένα ανοίγματα προς την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αεροσκάφος των Κινεζικών αερογραμμών συνετρίβη το απόγευμα στην προσπάθειά του να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν. Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 197 άνθρωποι, προσέκρουσε νωρίτερα σε τρεις πολυκατοικίες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε ζωντανό ένα μικρό παιδί, η κατάσταση του οποίου είναι κρίσιμη.

Την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης κατάλληλου διαχειριστικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή πολιτική για τον τουρισμό, ενόψει της αυξανόμενης σημασίας του τομέα στην παγκόσμια οικονομία, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης και επιτάχυνσης της προσπάθειας που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για διαλεύκανση παρατυπιών της περιόδου 1990-1994, σχετικά με παράνομα καταβληθέντα ποσά στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δράσεων για τον τουρισμό. Η συζήτηση και υιοθέτηση σχετικών ψηφισμάτων από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την τρέχουσα εβδομάδα, λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Επιτροπή σχεδιάζει αλλαγές στα διαρθρωτικά ταμεία, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά δραστηριότητες για τον τουρισμό.

Στους δρόμους της Πρίστινα θα βγουν και πάλι στις 13 Μαρτίου οι Αλβανοί φοιτητές του Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανακοίνωσε η ανεξάρτητη ένωση των Αλβανών φοιτητών, οι φοιτητές θα διαδηλώσουν υπέρ της επαναλειτουργίας του αλβανόφωνου πανεπιστημίου στην Πρίστινα και την επιστροφή των Αλβανών φοιτητών και μαθητών στα σχολικά κτίρια του Κοσσυφοπεδίου. Στο μεταξύ, ένας Αλβανός δολοφονήθηκε χθες στο Κοσσυφοπέδιο, στην περιοχή Ντρένιτσα, σύμφωνα με την εφημερίδα του Βελιγραδίου "Βέτσερνι Νοβόστι". Η εφημερίδα αποδίδει τη δολοφονία σε "Αλβανούς τρομοκράτες.

Τις τελευταίες του ώρες ζει το ισλαμιστικό Κόμμα Ευημερίας που από αύριο θα είναι και επισήμως παράνομο. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας που απαγόρευσε τη λειτουργία του Κόμματος Ευημερίας αναμένεται να δημοσιευτεί αύριο, αν όχι εντός της ημέρας, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ανακοινώσει, μετά από πολύμηνη διαδικασία, στις 16 Ιανουαρίου, ότι απαγορεύει τη λειτουργία του Κόμματος Ευημερίας με την αιτιολογία ότι είχε καταστεί "εστία δραστηριοτήτων κατά του κοσμικού καθεστώτος". Η οριστική απόφαση όμως δεν είχε ισχύ μέχρι τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Έντβαρτ Σεβαρντνάντζε, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι αυτοί που σχεδίαζαν τη δολοφονία του εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό και ότι τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν ως ύποπτα για την απόπειρα δολοφονίας του, είναι υποστηρικτές του πρώην Προέδρου της Γεωργίας Γκαμσαχούρντια, που ανατράπηκε το 1992. Ο Σεβαρντνάντζε κατηγόρησε αυτούς που αναμείχθηκαν στην πρώτη απόπειρα δολοφονίας του τον Αύγουστο του 1995, ότι συμμετείχαν στην επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι τρομοκράτες του Αυγούστου του 1995 βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία.

Καθορίστηκε στο Όσλο, παρουσία του νέου μας ομοσπονδιακού προπονητή, Ανχελ Ιορντανέσκου, το πρόγραμμα των προκριματικών αγώνων της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000. Η εθνική μας ομάδα, βρίσκεται στον 2ο όμιλο, με αντιπάλους τις Νορβηγία, Γεωργία, Λετονία, Σλοβενία και Αλβανία. Το πρόγραμμα των αγώνων που θα δώσει η εθνική μας έχει ως εξής: 6 Σεπτεμβρίου '98: Ελλάδα - Σλοβενία, 10 Οκτωβρίου '98: Αλβανία - Ελλάδα, 14 Οκτωβρίου '98: Ελλάδα - Γεωργία, 27 Μαρτίου '99: Ελλάδα - Νορβηγία, 31 Μαρτίου '99: Λετονία - Ελλάδα, 5 Ιουνίου '99: Γεωργία - Ελλάδα, 9 Ιουνίου '99: Λετονία - Ελλάδα, 4 Σεπτεμβρίου '99: Νορβηγία - Ελλάδα, 8 Σεπτεμβρίου '99: Ελλάδα - Αλβανία και ο τελευταίος αγώνας θα δοθεί στις 9 Οκτωβρίου: Σλοβενία - Ελλάδα. Η τελική φάση του θεσμού, θα γίνει το καλοκαίρι του 2000, για πρώτη φορά σε δύο χώρες, στο Βέλγιο και την Ολλανδία.

Ισχυροί βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται αύριο στη βόρεια χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν και το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 μέχρι 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα βροχής τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και από το βράδυ ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 16 February 1998 - 17:05:23 UTC