Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.2.1998

·''Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι αυτή της υφαλοκρηπίδας'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να επιδώσει πρόταση με πέντε σημεία για τα ελληνοτουρκικά στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Δημήτρη Νεζερίτη. "Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά την πρόταση στο σύνολό της, δοθέντος ότι αφενός περιλαμβάνει θέματα, τα οποία αντιμετωπίζονται ήδη, ή είναι σε εξέλιξη χειρισμοί για τα θέματα αυτά και αφετέρου επαναφέρει την πάγια πρόταση της Τουρκίας για συνάντηση και απευθείας διάλογο" των δύο χωρών. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σημείο προς σημείο στην τουρκική πρόταση, ανέφερε:n Σχετικά με ''κοινό προσδιορισμό των "διαφορών" στο Αιγαίο, που ζητά ο κ. Τζεμ : ''Θέμα διαφοράς στο Αιγαίο υφίσταται μόνο όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα. Εχουμε προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Όπως επίσης, με την πολιτική της "βήμα προς βήμα" προσέγγισης έχουμε συμβάλει ώστε να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία θα πρέπει αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια''. Σχετικά με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης: Δεν πρόκειται περί συνθήκης, αλλά για μια πολιτική διακήρυξη της οποίας το περιεχόμενο σεβόμαστε. Και η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη διακήρυξη αυτή.Σχετικά με τα Μ.Ο.Ε στο Αιγαίο: Ηδη υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία των εκπροσώπων των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ (Σαββαϊδης- Οϋμέν), στο πλαίσιο πρότασης που έχει διατυπώσει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Ξαβιέρ Σολάνα. Αναφορικά με το θέμα των επιτροπών εμπειρογνωμόνων: Η κοινοτική αυτή πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει μόνο ως κοινοτική πρωτοβουλία. Η Τουρκία είναι αυτή, η οποία μετά την πρόσφατη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται η Ευρώπη σε θέματα που την αφορούν.

Για "επικίνδυνες υποχωρήσεις" των κυβερνήσεων Σημίτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε, ότι " η πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης, απεθράσυνε τους Τούρκους, που τώρα θέτουν θέμα "από κοινού προσδιορισμού των προβλημάτων στο Αιγαίο".

·''Δικαιώθηκαν οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο χειρισμό της κρίσης των Ιμίων'' , υπογράμμισε στη βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αλέξανδρου Παπαδόγγονα, ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι ''τόσο οι ίδιες οι εξελίξεις όσο και οι αποκαλύψεις του Τούρκου ναυάρχου για το ρόλο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κατά τη διάρκεια της κρίσης , αποδεικνύουν ότι η Άγκυρα επεδίωκε τον πόλεμο στη φάση εκείνη''. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ''η ελληνική κυβέρνηση προάσπισε τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, χωρίς να παρασυρθεί σε θερμό επεισόδιο , όπως επεδίωκε η Τουρκία, για να εκβιάσει ενδεχομένως μια διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά'', ενώ ''οι ελληνικοί χειρισμοί πέτυχαν να επανέλθει η κατάσταση στο Status Quante και αποσύρθηκε από το ελληνικό έδαφος το τουρκικό στρατιωτικό τμήμα που είχε προωθηθεί στα Ίμια.''. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ''το επεισόδιο αυτό απετέλεσε την αρχή μιας ολέθριας εξωτερικής πολιτικής, της οποίας τα αποτελέσματα οδήγησαν στη βήμα προς βήμα προσέγγιση, στη νέα δομή του ΝΑΤΟ χωρίς εγγυήσεις και στο ''όλα στη Χάγη '', ανατρέποντας έτσι την πάγια πολιτική της χώρας μας σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές διαφορές οι οποίες περιορίζονται στην οριοθέτηση και μόνο της υφαλοκρηπίδας ''.

Σήμερα θα πάρουν τις οριστικές αποφάσεις οι αγρότες όλης της χώρας, εάν δηλαδή θα προχωρήσουν στους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, με το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.Άκαρπη χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο, υπό τον υπουργό Γεωργίας, τα μέλη της πανθεσσαλικής επιτροπής των αγροτών. Το μέλος της επιτροπής, βουλευτής του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Σήμερα οι Θεσσαλοί αγρότες θα συνεδριάσουν στον κόμβο της Βιοκαρπέτ προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και βαθιά αντιλαϊκή. Προσθέτει ακόμη ότι οι αγρότες πρέπει να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης για τους αγρότες, διοργάνωσε χθες το απόγευμα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο συλλαλητήριο πήραν μέρος συνδικάτα που ανήκουν στο ΕΚΘ, τα περισσότερα από τα οποία πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Με συνθήματα όπως "Αυταρχισμός, αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός" και "Λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο δρόμος είναι αντίσταση και πάλι", οι διαδηλωτές εξέφρασαν με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή τους στους αγρότες και διεκδικούν και αυτοί τη δικαίωση των αιτημάτων των αγροτών.

Κατά της αίτησης για άρση ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Τσακλίδη με τα αδικήματα της βιαιοπραγίες και εξύβρισης σε αθλητικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα Ολυμπιακού - Καβάλας το 1997 τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του Κ.Κ.Ε., του ΣΥΝ και ΔΗΚΗ. Αντίθετα υπέρ της άρσης ασυλίας του τάχθηκε η Ν.Δ. Νωρίτερα πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που πήρε το λόγο, τόνισε ότι το Κοινοβούλιο χρησιμοποιείται ευρύτατα σήμερα ως ένα δημόσιο πτυελοδοχείο και όποιος θέλει να ξεσπάσει βρίσκει αυτό το θεσμό. Ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και η ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας να είναι ονομαστικές - φανερές και όχι μυστικές, όπως ισχύει σήμερα. Και αυτό όπως εξήγησε, για να αναλάβει ο κάθε βουλευτής τις ευθύνες του. Πρέπει, τόνισε, να έχουμε το θάρρος να εξηγούμε στο λαό πότε και για ποιες περιπτώσεις δεν συμφωνούμε να πάει ένας βουλευτής να κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου". Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι μπορεί κάποτε το Κοινοβούλιο να φτάσει υπό την πίεση μιάς κοινής γνώμης που έχει καταδημαγωγηθεί- να άρει την ασυλία και για περιπτώσεις που θα πρόκειται για πράξεις που έχουν σχέση με τον πολιτικό ρόλο και την πολιτική δράση του βουλευτή.

Με τις έντονες επιφυλάξεις των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη μια και την τοποθέτηση του υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Φούρας, αφού εξήρε τη συμβολή των εκπροσώπων των κομμάτων για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας, τους κάλεσε να συνεχίσουν την ίδια συναινετική στάση υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Πρόσθεσε δε, ότι τόσο ο δήμαρχος Αθηναίων όσο και η Ελληνική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων συμφώνησαν απολύτως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου και με την επιλογή προσώπων από τον πρωθυπουργό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε ακόμη να εισαχθεί διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι όλα τα αρμόδια όργανα θα πρέπει να καταθέτουν εκθέσεις προόδου των εργασιών. Με αυτό το τρόπο -πρόσθεσε- θα λυθεί το πρόβλημα του ρόλου της εθνικής επιτροπής και δεν θα υπάρχει καμία παρέκκλιση. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσουν. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χ. Αγγουράκης επεσήμανε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Κουναλάκης ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές σε κρίσιμα σημεία γιατί διαφορετικά το κόμμα του θα το καταψηφίσει. Σε διορθώσεις διατάξεων ζήτησε να προχωρήσει η κυβέρνηση και ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ Γ. Δημαράς. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της Ν.Δ. η οποία αδυνατεί όπως είπε να αντιληφθεί ότι η "Αθήνα 2004" είναι εθνική υπόθεση. Τέλος, ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτή πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ισχύει η γενική διάταξη περί μελετών έργων και προμηθειών που ισχύει για τις δημόσιες Α.Ε.

Η προώθηση των προϊόντων των επιχειρήσεων των φθινουσών περιοχών στο εξωτερικό και η διερεύνηση και η διείσδυση σε νέες αγορές, είναι οι δύο κύριοι στόχοι του προγράμματος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), ο οποίος έχει αναλάβει την υλοποίηση δράσεων για την στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μεμονωμένες ιδιωτικές βιομηχανικές - βιοτεχνικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό τομέα. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι οι παραγωγικές εγκαταστάσεις να είναι στη Θράκη, ενώ κάθε επιχείρηση έχει δικαίωμα να συμμετάσχει με μια μόνο πρόταση, συνολικού προϋπολογισμού έξι έως δέκα εκατομμυρίων δραχμών. Οι εγκεκριμένες προτάσεις θα επιχορηγηθούν με ποσοστό 50%, ενώ ως χρόνος υλοποίησης δράσεων είναι η περίοδος, Μάρτιος 1998- Δεκέμβριος 1999.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, στην Αθήνα είχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Κατά τη συνάντηση Τσοβόλα - Σεργκέγιεφ, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η πορεία των διμερών σχέσεων, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από Ελληνες επιχειρηματίες στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός Πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Τσοβόλα για την πορεία του προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, ενώ και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η επιθυμία για τακτικότερες συναντήσεις στο μέλλον. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Τσοβόλας τη χαρακτήρισε ''εποικοδομητική'', ενώ ο κ. Μπερνς, αφού έκανε λόγο για μια ''πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ καλή συνάντηση'', τόνισε ότι οι ΗΠΑ τρέφουν μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και επιθυμούν να εργασθούν από κοινού με τους αρχηγούς όλων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, για τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξέλιξη του πληθωρισμού και οι συνθήκες που επικρατούν στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος, καθώς και η εφαρμογή του νόμου 2548/97 σε ό,τι αφορά στη Βουλή, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο. Ακόμα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και το ρόλο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην πορεία προς την ΟΝΕ. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου που διέπει από φέτος τις σχέσεις της Βουλής με την Τράπεζα της Ελλάδος.

"Ο χρόνος εργάζεται προς όφελός μας", φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της χώρας του, που εκκρεμεί προς διευθέτηση με την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές του θέσεις. Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στις σχέσεις με την Ελλάδα, λέγοντας ότι "από τον καιρό των διαδηλώσεων στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, υπήρξε κάποια πρόοδος". Ο κ. Γκλιγκόροφ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντνέβνικ" των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αναφέρθηκε κυρίως στην εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Εξάλλου, αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Βουλγαρία ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, παρατήρησε ότι "έχουν ψυχρανθεί", γεγονός που το αποδεικνύει και η άρνηση του υπουργού Αμυνας της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας στην Οχρίδα.

Σήμερα αναμένεται ότι θα λήξει η ακροαματική διαδικασία των της Διεθνούς Διαιτησίας για το Μπρτσκο. Η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, Μπίλιανα Πλάβσιτς δεν εμφανίστηκε να καταθέσει, αλλά συναντήθηκε και συζήτησε με τον πρόεδρο του οργάνου, Ρόμπερτς Όουεν και εξέθεσε τις θέσεις της Σερβικής Δημοκρατίας για το Μπρτσκο. Η πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αυστρία, επανέλαβαν τη θέση ότι εάν το Μπρτσκο δεν υπαχθεί στη Σερβική Δημοκρατία, η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει δυνατότητα να διατηρηθεί στην εξουσία και θα απειλούνταν η ακεραιότητα της σερβικής οντότητας, την οποία εγγυάται η Συνθήκη του Ντέιτον.

Σε κατάρριψη της φημολογίας ότι η CIA είχε υποκινήσει την εξέγερση της άνοιξης του 1997, προχώρησε η επιτροπή του Αλβανικού κοινοβουλίου για τη διερεύνηση ων γεγονότων της περιόδου, κατά την οποία 2.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Σπάρτακ Ντζέλα, δήλωσε, σχετικά με περσινή έκθεση του πρώην αρχηγού της μυστικής αστυνομίας της χώρας, Μπασκίμ Γκαζιντέντε, με την οποία κατηγορούσε τη CIA και Ελληνικές εθνικιστικές ομάδες για υποκίνηση της ένοπλης εξέγερσης στην Αλβανία, ότι τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας δεν παρέχουν καμία απόδειξη για την ανάμιξη στην εξέγερση ξένων μυστικών υπηρεσιών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 13 February 1998 - 7:05:31 UTC