Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:04 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.2.1998

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του κόμματος να διαγράψει οριστικά τους Γιώργο Σουφλιά, Στέφανο Μάνο και Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και να επιβάλλει την ποινή της διαγραφής για ένα χρόνο στους βουλευτές Νίκο Κάκαλο, Πέτρο Τατούλη και Αναστάση Παπαληγούρα. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή και με τη συμμετοχή των κ.κ. Σιούφα, Δήμα, Λιάπη, Σπηλιωτόπουλου, Παυλόπουλου και Αλογοσκούφη. Σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον των στενών συνεργατών του Κώστα Καραμανλή λέγοντας πως "μια μικρή ομάδα επίδοξων κηδεμόνων προετοίμασε και εξετέλεσε προγραφές με μια μεθοδολογία που είναι ξένη και άγνωστη προς τη δημοκρατική παράταξη μας". Για διαγραφές και όχι διάσπαση έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Οι Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Μιχάλης Λιάπης και Γιώργος Καρατζαφέρης εκτιμούν ότι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη, μετά τις αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ενώ οι Λευτέρης Παπαγεωργίου και Γεράσιμος Γιακουμάτος δήλωσαν ότι δεν αντιτίθενται στις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.

Έλλειψη επεξεργασμένων θέσεων για τα προβλήματα του τόπου και προγράμματος για την προοπτική της χώρας απέδωσε στη Νέα Δημοκρατία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Η Νέα Δημοκρατία παραμένει δέσμια του αναχρονιστικού και παλαιοκομματικού παρελθόντος της", είπε ο κ. Ρέππας και τόνισε: "Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να κυβερνήσει τον τόπο, σωστά, λύνοντας τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, δημιουργώντας την ισχυρή Ελλάδα. Αυτό επιδιώκουμε και προσπαθούμε να επιτύχουμε". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο. Και με αυτή την έννοια, επειδή δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, κατέληξε ο υπουργός Τύπου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε νόμιμη σύνθεση και πρόσθεσε ότι κυριάρχησε η πτέρυγα των φιλοβασιλικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι διαγραφές στη Ν.Δ. δεν λύνουν το πρόβλημα της συντηρητικής παράταξης, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος δεν βλέπει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Το υπουργείο Μεταφορών κάλεσε τις διοικήσεις των προβληματικών οργανισμών κοινής ωφέλειας να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οργανισμών, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Τάσος Μαντέλης. Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τα σχέδια εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών, του Οργανισμού Σιδηροδρόμων, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των ΕΛΤΑ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και πρόσθεσε ότι ειδικοί σύμβουλοι θα παρακολουθήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια αυτών των οργανισμών.

Προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση ότι στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ μπορεί να προκαλέσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο απηύθυνε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν. Η Ρωσία συνιστά σύνεση στους χειρισμούς της κρίσης στον Περσικό. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή σύρραξης ενώ στη Βαγδάτη διεθνείς μεσολαβητές συζητούν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Στο Ιράκ φτάνει σήμερα και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη επιθυμούν τη διπλωματική επίλυση της κρίσης, τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ εμμένουν στη θέση τους ότι οι επιθεωρητές πρέπει να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Τις διπλωματικές του προσπάθειες εντείνει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ. Ο κ. Ανάν χαρακτήρισε εποικοδομητική την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία.

Το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής ή εγκαταστάσεις για την κατασκευή τους οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο δήλωσε σήμερα ο ανώτατος Ρώσος ειδικός για τα χημικά όπλα Ανατόλι Κούντσεβιτς. Ο κ. Κούντσεβιτς υποστήριξε ότι το Ιράκ δεν έχει αποθηκευμένα χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα ούτε διαθέτει τα μέσα για την κατασκευή τους και πρόσθεσε ότι οι πολυσυζητημένες "προεδρικές" τοποθεσίες, την επιθεώρηση των οποίων επιδιώκει ο ΟΗΕ, δεν είναι κατάλληλες για την παραγωγή ή φύλαξη όπλων μαζικής καταστροφής.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Γκρόσμαν, δεν ζήτησε την ελληνική συνδρομή για ενδεχόμενες επιχειρήσεις εναντίον του Ιράκ. Αυτό τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι αντίθετη στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. "Η κυβέρνηση επιθυμεί να βρεθεί λύση με ειρηνικό τρόπο", κατέληξε ο κ. Ρέππας.

Μέτρα για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων που θα καταθέσουν τις δηλώσεις τους στις εφορίες έως το Μάρτιο ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς. Περιλαμβάνονται η παράταση του ωραρίου στις εφορίες, καθώς και η δημιουργία ειδικού γραφείου στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στις εφορίες για την παροχή συμβούλων. Ο κ. Δρυς επανέλαβε ότι θα καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια και ανέφερε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει εγκατασταθεί το σύστημα "ΤΑΧΙS" σε 150 εφορίες όλης της χώρας.

Εκατοντάδες αγροτικά μηχανήματα παραμένουν παρατεταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Στο μεταξύ, το πρωί, δικαστήριο της Λάρισας καταδίκασε 30 αγρότες σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με αναστολή, για τους αποκλεισμούς δρόμων κατά τη διάρκεια των περσινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών συνεχίζουν τις επαφές τους με αγρότες των χωριών της Θεσσαλίας και ζητούν τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Χθες η συντονιστική επιτροπή συνεδρίασε και προανήγγειλε αποκλεισμούς δρόμων για λίγες ώρες, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών.

Επίσκεψη στη χώρα μας θα πραγματοποιήσει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. Τον κ. Πριμακόφ θα δεχτεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κ.Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης. Θέμα των συζητ6ήσεων κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου υπουργού με τον ομόλογό του θα αποτελέσει η προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στα Βαλκάνια ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ.

Σημαντική εξοικονόμηση ρεύματος και χρημάτων θα έχουν στο εξής οι κάτοικοι της Θράκης, χάρη στο νέο πρόγραμμα που εφαρμόζει η ΔΕΗ, δίνοντας στους πελάτες της την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τους καινούργιους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του προγράμματος έδωσαν οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΔΕΗ για εξοικονόμηση ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα. Ξεκίνησε από την Κρήτη και, μετά την επιτυχία που σημείωσε, επεκτείνεται στα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη. Βάσει αυτού, οι καταναλωτές θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες απλής πυράκτωσης με αυτούς της χαμηλής κατανάλωσης.

Η κρισιμότητα της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και η διατήρηση της ασφάλειας της ΠΓΔΜ από ενδεχόμενη ανάφλεξη στη σερβική αυτή επαρχία είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος, Πέταρ Γκόσεφ, τα βασικά θέματα τα οποία πρέπει να απασχολήσουν τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τους αρχηγούς των 12 πολιτικών κομμάτων της χώρας, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Φεβρουαρίου. Αυτά επισημαίνονται στην επιστολή που απέστειλε ο κ. Γκόσεφ στον Πρόεδρο, Κίρο Γκλιγκόρωφ, καλώντας τον να θέσει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών της χώρας το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και το ζήτημα της λήξης της θητείας της ειρηνευτικής αποστολής της UNPREDEP.

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές καταιγίδες και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Αργότερα ο καιρός θα σημειώσει βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από έναν μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, αλλά αργότερα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 μέχρι 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 February 1998 - 17:05:16 UTC