Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-02-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.2.1998

Ψηφίστηκε , τελικά, μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή , η τροπολογία που καθορίζει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Επί 265 παρόντων βουλευτών υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 142 βουλευτές, κατά 121 και 2 δήλωσαν παρόντες. Από κυβερνητικής πλευράς πάντως, απουσίαζαν από την ψηφοφορία , μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Πεπονής, Καψής, Τσοχατζόπουλος, Καστανίδης, Χρυσανθακόπουλος. Ενώ από τη Νέα Δημοκρατία, ο επίτιμος πρόεδρός της κ. Κων. Μητσοτάκης και ο κ. Στεφ. Μάνος. Οι κ.κ. Γιάργος Σουφλιάς και Βασ. Κοντογιαννόπουλος δήλωσαν "παρών", ενώ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε τελικά, κατά της τροπολογίας και συντάχθηκε με την κομματική γραμμή.

Στην εκτίμηση ότι τελικά οι αγρότες δεν θα αποκλείσουν τις εθνικές οδούς, προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ενώ χαρακτήρισε τα περσινά γεγονότα ως κακή ανάμνηση. Εξέφρασε δε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, "οι εκπρόσωποι των αγροτών δεν προσέρχονται ούτε στο υπουργείο Γεωργίας, ούτε στο Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής και κάνουν τις κινητοποιήσεις μόνο για να πλήξουν την κυβέρνηση". Επίσης, ο κ. Ρέππας, απέρριψε το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, αφού όπως είπε, "υπάρχουν όργανα και το υπουργείο Γεωργίας είναι ανοιχτό". Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ καλή ιδέα να συναντηθεί ο υπουργός Γεωργίας με τους πολιτικούς αρχηγούς αν αυτοί το επιθυμούν. Σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της ΝΔ Καρδίτσας, η οποία καλεί τους αγρότες σε κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι αποτελεί δείγμα ανευθυνότητας και λαϊκισμού και συνέστησε σε όλους να δείξουν ψυχραιμία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το ζητούμενο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι να αναγνωρίσει η Τουρκία τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος άσκησε κριτική στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις αιχμές που άφησε κατά του ναυάρχου Λυμπέρη για τους χειρισμούς του στο θέμα της κρίσης στα Ίμια, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ναύαρχος Λυμπέρης, αντέκρουσε τις κατηγορίες του κ. Πάγκαλου. Για το θέμα ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος επισήμανε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ωφέλιμο να συζητούνται αυτή τη στιγμή. Απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκε από τον κ. Πάγκαλο, ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για ατολμία στα εθνικά θέματα και έκανε λόγο για διολίσθηση σε θέσεις πιο εκτεθειμένες σε κινδύνους.

Διέψευσε τα περί συνάντησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, πτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί στη Βιέννη, στο πλαίσιο της ΔΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, ''δεν έγινε τέτοια συνάντηση'', σημειώνοντας ότι οι κ. Τζογάνης και Καρανταγί ''απλώς χαιρετήθηκαν όταν βρέθηκαν σε δημόσιο χώρο''. ''Δε συναντήθηκαν με την έννοια ότι είχαν κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που τους αφορούν'', τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση των αρχηγών των γενικών επιτελείων των δύο χωρών.

Τραγικό θάνατο βρήκαν δύο μικρά κοριτσάκια και μία πενηντάχρονη γυναίκα στη Μυτιλήνη της Λέσβου, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από τα νερά ορμητικού χειμάρρου που δημιουργήθηκε από τη σφοδρή καταιγίδα. Το αυτοκίνητο οδηγούσε η Μυρσίνη Σκαρλάτου, η οποία γλίτωσε από θαύμα, ενώ νεκρές είναι η Μαρία Φυντανίδου 2,5 ετών, η αβάπτιστη αδελφή της 4 μηνών και η 50χρονη Όλγα Σαμαρά. Η καταιγίδα που έπληττε τη Λέσβο ήταν σφοδρότατη και η υποδομή του νησιού αποδείχθηκε ανεπαρκής. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Έντονα καιρικά φαινόμενα επικρατούν και στη Σάμο, τη Ρόδο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Προγράμματα επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, ύψους 108 δισ. δρχ., για την απασχόληση 65.000 νέων σε ηλικία ανέργων και μακροχρόνια (άνω του 1 έτους) ανέργων, ανακοινώνουν σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Κωσταντίνος Ευστρατόγλου. Τα προγράμματα, που θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή μέσα στους ερχόμενους μήνες, στηρίζονται στην πολιτική επιδότησης της εργασίας και της επαγγελματικής κατάρτισης των ανέργων, ώστε οι τελευταίοι να είναι "απασχολήσιμοι", όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

''Αν ο Κώστας Σημίτης δεν αιχμαλωτισθεί από την παλαιά Ελλάδα, μπορεί και σχεδόν σίγουρα θα δημιουργήσει τη νέα Ελλάδα'', επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα του Λονδίνου ''Wall Street Journal, σημειώνοντας ότι ''παρά την ύπαρξη προόδου, η δημιουργία μιας ''νέας Ελλάδας'', ξεφεύγει από τον πρωθυπουργό. ''Η περσινή χρονιά ήταν σχετικά καλή για την Ελλάδα. Μετά από 15 χρόνια άσκοπων συγκρούσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο το 1997, με το να αρχίσει να απαλλάσσεται από τη φήμη της "προβληματικής χώρας" της ΕΕ. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την αλλαγή αυτή είναι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πριν 16 μήνες, με την υπόσχεση δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας'', επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο σεβασμός των μειονοτήτων και των ατομικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με την εμπέδωση της Δημοκρατίας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των βαλκανικών χωρών, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης στην 8 μελή αντιπροσωπεία του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τον επισκέφθηκε χθες. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι, με τους οποίους η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια συγκρότησης μιας σύγχρονης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στην Αλβανία. Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βασίλης Μέλος, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χρήστος Γκότσης, ο βουλευτής και αντιδήμαρχος Κορυτσάς, Γρηγόρης Καραμέλος, ο υπουργός Υγείας, κ. Σόλη, ο υφυπουργός Παιδείας και αντιπρόεδρος της ''ΟΜΟΝΟΙΑ'', Ανδρέας Μάριος, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Λέκας, ο βουλευτής Ζήσης Λούτσης και ο προσωρινός γραμματέας του κόμματος, κ. Στέφος. Ο κ. Μέλος ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη για την προθυμία με την οποία η Βουλή των Ελλήνων παρέχει κάθε βοήθεια για τη στήριξη του αλβανικού Κοινοβουλίου στα πρώτα του βήματα και του μετέφερε το χαιρετισμό του Αλβανού ομολόγου του.

Τις προοπτικές ένταξης της Βουλγαρίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές εξέτασαν τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας της επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ελευθέριο Βερυβάκη και ο πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Ιορντάν Σοκόλοφ, στη Σόφια. Ο κ. Βερυβάκης υπογράμμισε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντικό μέρος της ολοκλήρωσης της πορείας ενοποίησης της Ευρώπης. Η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, με την οποία συζήτησε θέματα της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Εκστρατεία ενημέρωσης με ομιλίες για τα ναρκωτικά διοργανώνει στα στρατόπεδα του Λαγκαδά το Επαρχείο της περιοχής σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), μετά από αίτημα της XXII ΤΕΘ Ταξιαρχίας. Το πρόβλημα των ναρκωτικών ουσιών αποκτά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερες διαστάσεις και οι επιπτώσεις του δημιουργούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, δηλώνει ο Έπαρχος Λαγκαδά, Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης, τονίζοντας ότι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. "Οι ειδικοί ανά τον κόσμο υποστηρίζουν με σθένος ότι πρέπει να υπάρξει κοινή στρατηγική στον τομέα αυτό. Μόνο με αυτή τη συνεργασία όλων είναι εφικτή η αντιμετώπιση του προβλήματος. Η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση του κοινού θα οδηγήσει στη δημιουργία ευαισθητοποιημένων πολιτών, ικανών να αντισταθούν στο κίνδυνο των ναρκωτικών" προσθέτει ο κ Μαργαρίτης.

Ονόματα Τούρκων αξιωματικών που διέταξαν μαζικές σφαγές Ελληνοκυπρίων αμάχων το 1974 προτίθεται να αποκαλύψει ο Κούρδος Μουσταφά Ογκάν, πρώην στρατιώτης του Αττίλα, ενώ άλλος ένας Κούρδος πρώην στρατιώτης του Αττίλα φαίνεται να γνωρίζει για στρατόπεδο στα κατεχόμενα, όπου βρίσκονται μαζικοί τάφοι. Ο σύνδεσμος του με το ΡΙΚ ανέφερε ότι ο Ογκάν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και ότι οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις του δημιουργούν φόβους για την ασφάλεια της οικογένειάς του. Ωστόσο, ανέφερε ότι μόλις η υγεία του το επιτρέψει θα προβεί σε νέες αποκαλύψεις, ενώ υποστηρίζει ότι και με κλειστά μάτια μπορεί να υποδείξει το σημείο του μαζικού τάφου εκατό τουλάχιστο Ελληνοκυπρίων.

Το Βελιγράδι πρόκειται να επισκεφθούν τον επόμενο μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Ουμπέρτ Βεντρίν και Κλάους Κίνκελ, προκειμένου να πείσουν τις αρχές για μία νέα διευθέτηση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ παράλληλα θα επισκεφθούν το Σεράγεβο και το Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του κ. Κίνκελ. Οι κ. Κίνκελ και Βεντρίν πήραν την πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο τον προηγούμενο Νοέμβριο, μέσω μιας επιστολής προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην οποία ζητούσαν ένα ειδικό καθεστώς για την περιοχή, στην οποία ο κ.Κίνκελ πίστευε ότι ο κ.Μιλόσεβιτς οφείλει να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση να ενισχυθεί η νέα κυβέρνηση των Σέρβων της Βοσνίας, υπενθυμίζοντας ότι ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που απασχολούν τη Γερμανία είναι η επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Σημειώνεται ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται άμεσα για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, αφού παρέχει άσυλο σε περίπου 140.000 Αλβανούς.

Την ανησυχία της Βρετανίας και της διεθνούς κοινότητας για την ασταθή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τόνι Λόιντ, κατά τη διάρκεια συνάντηση που είχε με το νέο υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, λέγοντας συγκεκριμένα ότι "η ανασφάλεια της κατάστασης στην περιοχή προκαλεί την ανησυχία όλου του κόσμου".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 February 1998 - 7:07:05 UTC