Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.1.1998

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη συνεδρίαση αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων που θα υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Αθηνών και Πειραιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αυτά πρόσωπα θα είναι ο Θρασύβουλος Λαζαρίδης στη Θεσσαλονίκη, η Μαρία Δαμανάκη στην Αθήνα και ο Χρήστος Φωτίου στον Πειραιά.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επισκέπτεται στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης θα προτείνει στον κ.Στεφανόπουλο να αναλάβει την τιμητική θέση του προέδρου της εθνικής επιτροπής για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

"Παρών" δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος δήμαρχος, απευθυνόμενος, όπως είπε, "σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να αγνοήσουν την τοπική κοινωνία στο θέμα του υποψηφίου δημάρχου επιβάλλοντας δικές τους λύσεις". Στο μεταξύ, αυτονόητη και αμετάκλητη είναι η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης πρόκειται να ανακοινώσει ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπασματζής.

Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι έρευνες στα ανοιχτά της Σαρδηνίας για τον εντοπισμό των αγνοουμένων ναυτικών του εμπορικού πλοίου "Άγιος Παντελεήμονας" που βυθίστηκε προχθές το απόγευμα. Από τα εννέα μέλη του πληρώματος, διασώθηκαν ο Σπύρος Καρμούτζος, Γ΄ Μηχανικός, και ένας πακιστανός, ενώ αγνοούνται άλλοι τέσσερις πακιστανοί και τρεις Έλληνες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ναυάγιο οφείλεται σε μετατόπιση φορτίου. Στο μεταξύ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη των τεσσάρων Ελλήνων ναυτικών, του υπό κυπριακή σημαία φορτηγού πλοίου "Φλέϊρ", το οποίο βυθίστηκε 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Χάλιφαξ στον Καναδά. Από τους 25 ναυτικούς διασώθηκαν μόνο τέσσερις, που δεν είναι Έλληνες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας το πρόγραμμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την οργανωτική επιτροπή. Στο Ναγκάνο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα υποβάλλει στη διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή πρόταση για εκεχειρία στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε στενό συγγενικό κύκλο, χωρίς επικήδειους και καταθέσεις στεφάνων, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, κηδεύεται σήμερα το πρωί από το Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο μεγάλος ηθοποιός Δημήτρη Χορν, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή το απόγευμα σε ηλικία 77 χρόνων.

Η αναρχική ομάδα "15 Μάη" ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό σε μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών της Εμπορικής Τράπεζας τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στο Παγκράτι. Προκήρυξη της αναρχικής ομάδας αναφέρει ότι η χθεσινή ενέργεια έγινε σε συμπαράσταση προς τον Νίκο Μαζιώτη.

Την ελπίδα ότι το 1998 θα σηματοδοτήσει την έναρξη λύσης του Κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε δηλώσεις του. Ο κ. Κληρίδης, που διεκδικεί και πάλι το προεδρικό αξίωμα, συνέδεσε το μέλλον ολόκληρης της Μεγαλονήσου με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει νέα διεθνής κινητικότητα για το Κυπριακό. Αναφερόμενος στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, τόνισε ότι θεσπίσθηκε προκειμένου να πεισθεί ο διεθνής παράγοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι αποφασισμένες να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, με στόχο την προώθηση λύσης για το Κυπριακό.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Διεθνής Αμνηστία σχετικά με το γεγονός ότι κύριο μέλημα αρκετών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι να εμποδίσουν την είσοδο των Κούρδων λαθρομεταναστών από την Τουρκία και το Ιράκ στις χώρες τους κι όχι η παροχή προστασίας προς εκείνους που υφίστανται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα, η Δ.Α. υποδέχτηκε θερμά την απόφαση των Ιταλικών αρχών να παρέχουν άσυλο σε όσους αναζητούν προστασία, σημειώνοντας ότι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της συνθήκης Σένγκεν, ετοιμάζουν κοινά προγράμματα δράσης, τα οποία, πρωταρχικά, θα στοχεύουν στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων για αποτροπή της εισόδου των προσφύγων στις περιοχές τους.

Την όγδοη θέση, κατέλαβε τελικά, η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Περθ της Αυστραλίας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έχασε και σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 4 - 8, στην προσπάθεια διεκδίκησης των θέσεων 7 - 8.

Πολιτική αναταραχή επικρατεί στην Τουρκία μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να θέσει εκτός νόμου το Ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν. Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χαρακτήρισε αναγκαία την απαγόρευση λειτουργίας του Ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας και επισήμανε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τους νόμους της Τουρκίας, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του Τουρκικού συντάγματος με το οποίο απαγορεύεται κάθε ανάμειξη της θρησκείας στην πολιτική. Ο Ερμπακάν εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική του δράση, παρά τις απειλές του τουρκικού στρατού ότι θα θέσει εκτός νόμου τη λειτουργία νέων κομμάτων που ενδέχεται να ιδρύσουν οι ισλαμιστές. Ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταθέσει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο μετριοπαθής Μίλοραντ Ντόνικ αναδείχτηκε πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας, εξασφαλίζοντας τις ψήφους των μουσουλμάνων βουλευτών. Πρόκειται για τον πρώτο πολιτικό στη Βοσνία που αναδεικνύεται σε υψηλόβαθμο αξίωμα χωρίς να προέρχεται από ένα από τα μεγάλα εθνικιστικά κόμματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία επτά χρόνια. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ως μεγάλη πολιτική ήττα των σκληροπυρηνικών εθνικιστών που απείχαν της ψηφοφορίας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, όπως αποκαλύπτουν τα αλβανικά ΜΜΕ στις συμφωνίες που υπέγραψε με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψης του στα Σκόπια, αρνήθηκε να αποκαλεί τη χώρα ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", και προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό τελικά οι συμφωνίες υπογράφηκαν με τη διευκρίνιση ότι αυτές συνάπτονται "μεταξύ αλβανικής κυβερνήσεως και μακεδονικής κυβερνήσεως".

Τη βεβαιότητα ότι θα παταχθεί η τρομοκρατία και το έγκλημα εξέφρασαν κατά την επίσκεψή τους στο Αργυρόκαστρο ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής Σκεντέρ Γκινούσι και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Παντελί Μάικο, οι οποίοι καταδίκασαν τα πρόσφατα επεισόδια στην πόλη, κατά τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς το Δημαρχείο, το αστυνομικό τμήμα και τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος της πόλης. "Η τρομοκρατία δεν θα κρατήσει πολύ ακόμη", είπε ο κ. Μάικο, περιγράφοντας τα πρόσφατα γεγονότα ως ενέργειες ατόμων που θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα αποσταθεροποίησης, να καθυστερήσουν την πραγματοποίηση προγραμμάτων και να αποθαρρύνουν τους επενδυτές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 19 January 1998 - 8:05:24 UTC