Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:20 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.1.1998

''Η θέση των ΗΠΑ πάνω στο θέμα των δέκα ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου είναι γνωστή και την ακούσαμε και άλλες φορές''. Με αυτή τη φράση σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, με τις οποίες αμφισβήτησε και πάλι το ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα των δέκα ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Κύκλοι πάντως του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι δεν πρέπει να αναδεικνύουμε και να απομονώνουμε το ζήτημα αυτό γιατί έτσι αδυνατίζουμε τη θέση μας και δεν αποδίδει και πολιτικά. Σημείωναν επίσης ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που παρουσιάζει αυτή τη δυσαρέσκεια στο καθεστώς του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της, με δέκα [10] και έξι μίλια, ενώ επισήμαναν ότι δεν είναι η στιγμή για να πάρει ίσως η κυβέρνηση την πρωτοβουλία να εναρμονίσει το καθεστώς αυτό..

Νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν στο ανατολικό Αιγαίο, μεταξύ Λέσβου και Χίου. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι για όλες τις κατηγορίες δανείων θα ισχύσει στο μέλλον ο ανά εξάμηνο ανατοκισμός των τόκων και όχι κάθε μήνα, όπως ισχύει σήμερα. Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου για το ισχύον καθεστώς του ανατοκισμού, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση επίλυση του εκρηκτικού κοινωνικο-οικονομικού προβλήματος με τα πανωτόκια.

''Προκεχωρημένο οχυρό αποτελεί για την Ελλάδα η Θράκη και η ανάπτυξή της είναι μια κρίσιμη επιλογή για ολόκληρη τη χώρα'', τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης που δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους φορέων της Θράκης με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης - Εβρου, Γιάννη Νικολαϊδη. Ο κ. Νικολαϊδης επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στην Πανθρακική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, μετά από απόφαση των τοπικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της Θράκης και στην οποία συζητήθηκαν τα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Με την κατ' άρθρο συζήτηση ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου. Την ερχόμενη Τρίτη θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί σε πέντε συνεδριάσεις, όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Τη δημιουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Νομικών Βαλκανικών Χωρών στο ευρωπαϊκό Δίκαιο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ενωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων, ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Ιγνατιάδης. Το κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με 15 εκατομμύρια δραχμές, στο πλαίσιο των ενεργειών του υπουργείου για την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και την ανάδειξη του μητροπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προκαταρτική εξέταση διενεργεί η εισαγγελέας Ξάνθης με αφορμή το θάνατο πεντάχρονου στο γενικό κρατικό νοσοκομείο της θρακικής πόλης, από οξεία μηνιγγίτιδα. Ο θάνατος του άτυχου Βασίλη Κούρτογλου από τη Θαλασσιά Ξάνθης, όπως καταγγέλλει η μάνα του, επήλθε ύστερα από σειρά παραλείψεων και λαθών, στα οποία υπέπεσαν γιατροί, τραυματιοφορείς, αλλά και μέλη της διοίκησης στο νοσοκομείο και ζητάει την ποινική τους δίωξη. Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Κωνσταντίνα Κούρτογλου, αναφέρει ότι στις 13 Νοεμβρίου μετέφερε το γιο της στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και πόνο στα κάτω άκρα, αλλά ο παιδίατρος απουσίαζε αδικαιολόγητα.

Η αυθόρμητη φιλανθρωπία ορισμένων δικηγόρων και ενός αστυνομικού, έσωσαν την τελευταία στιγμή από τη φυλακή μια 35χρονη Αλβανίδα, η οποία παραπέμφθηκε σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης μαζί με την οκτάχρονη κορούλα της, επειδή ζητιάνευαν στους δρόμους για να αγοράσουν τρόφιμα και ρούχα. Πρόκειται για την Κολόνα Φελένσκε από την Κορυτσά, η οποία συνελήφθη μαζί με την κόρη της Αριέλα, την περασμένη Τρίτη από αστυνομικούς, στην οδό Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που ζητιάνευε. Οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, ενώ αργότερα ο εισαγγελέας υπηρεσίας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για επαιτεία και για εξώθηση σε επαιτεία και τις παρέπεμψε να δικαστούν στο μονομελές αυτόφωρο πλημμελειοδικείο.

Δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης ανοίγει το δρόμο για την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων σε κατοίκους της περιοχής Φλώρινας από παρουσιάστρια εκπομπής τηλεσυνοικεσίων, η οποία φέρεται ότι αμφισβήτησε την ελληνικότητά τους. Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης, κ. Μαυρανδρέας, η παρουσιάστρια της εβδομαδιαίας εκπομπής "Χρυσό Κουφέτο", που μεταδίδεται από το "Star Channel", τον περασμένο Φεβρουάριο στη διάρκεια τηλεφωνικής "ζωντανής" εκπομπής απευθυνόμενη σε τηλεθεατή από τη Φλώρινα - που είχε επικοινωνήσει μαζί της τηλεφωνικά - τον ρώτησε αν στη Φλώρινα μιλάνε... ελληνικά! Η "απορία" της τηλεπαρουσιάστριας εξακολουθεί να προκαλεί ακόμα και σήμερα αντιδράσεις, όχι μόνον στον ακριτικό νομό, αλλά σ' ολόκληρη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα.

Επιστολή - παράκληση προς όλους τους βουλευτές με την οποία τους ζητά να μην καπνίζουν στους χώρους της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, απέστειλε ο πρόεδρος του Σώματος, Απόστολος Κακλαμάνης. Η παράκληση του κ. Κακλαμάνη αφορούσε και στη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Μια "άτυπη όπερα", όπου το ένα τραγούδι θα απαντά στο άλλο και μια αφήγηση θα τα συνδέει μεταξύ τους, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στη μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου και των συνεργατών του που θα δοθεί στο Παλαί ντε Σπόρ στις 9 το βράδυ την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για μία εκδήλωση που διοργανώνει η Γυναικεία Παρέμβαση Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέλαβε χθες το απόγευμα, επίσημα πλέον, τα καθήκοντα προέδρου του Μαυροβουνίου, μετά την επικράτησή του έναντι του αντιπάλου του, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς στις προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τζουκάνοβιτς, ανέφερε ότι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου του Μαυροβουνίου, σε μια χρονική στιγμή που η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας βρίσκεται σε κρίση, για την οποία το Μαυροβούνιο δεν φέρει καμία ευθύνη. Εξάλλου, ο νέος πρόεδρος του Μαυροβουνίου, επεσήμανε ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα για να καταστεί δυνατή η επιστροφή της στους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων στον τομέα των υποδομών στη Βουλγαρία. Αυτό έγινε γνωστό μετά από συνάντηση στη Σόφια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ, με τους εκπροσώπους της Τράπεζας, Γκουίντο Μπρουχ και Μασίμο Τσιγκαλίνι, με αφορμή τη χορήγηση ποσού 40 εκατομμυρίων ECU για τη χρηματοδότηση του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας.

Ενα εκατομμύριο λιγότεροι θα είναι οι κάτοικοι της Βουλγαρίας μετά από 50 χρόνια (τώρα είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια), εάν δεν ληφθούν μέτρα για την ανατροπή της αρνητικής δημογραφικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα. Τα τελευταία 50 χρόνια η γεννητικότητα στη Βουλγαρία μειώθηκε δυο φορές. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πρώτης Μαιευτικής Κλινικής της Σόφιας, Μετόντι Ιόνκοφ, σημειώνοντας το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα, που αποδίδεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων. Οι Βούλγαροι πεθαίνουν νέοι, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, και η κρίσιμη περίοδος για τον γυναικείο πληθυσμό της χώρας, είναι η ηλικία μεταξύ 40 και 60 ετών.

Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Αλβανίας - ΠΓΔΜ, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Φατός Νάνο και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αντίστοιχα, μετά τις συνομιλίες που είχαν. Ο κ. Νάνο, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, Οικονομικής Συνεργασίας, Ερμελίντα Μέξι, Δικαιοσύνης, Τίμιο Κόντι, καθώς και ο διπλωματικός και πολιτικός σύμβουλός του, Πάβλι Ζέρι, έγινε δεκτός και από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ. Οπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Φατός Νάνο με τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, υπογράφτηκαν οκτώ συμφωνίες που αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, στην προώθηση και προστασία των επενδύσεων, την εμπορική και τελωνειακή συνεργασία. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία για το διασυνοριακό καθεστώς και συμφωνίες συνεργασίας των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών.

Σήμερα αναμένεται να εκδώσει την απόφαση, για τη διάλυση του ισλαμικού Κόμματος Ευημερίας, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής Δικαιοσύνης της χώρας, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ. Το 11μελές Δικαστήριο αποφάσισε χθες να ξεκινήσει την εξέταση των εγγράφων που παρέδωσε ο εισαγγελέας του εφετείου, Βουράλ Σαβάς, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη υπόθεση και ξεκίνησε τις διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών κατά του Κόμματος Ευημερίας από τον Μάιο του 1997, όταν το κόμμα βρισκόταν στην εξουσία, στην κυβέρνηση συνασπισμού του ηγέτη του, Νετσμετίν Ερμπακάν. Εάν διαλυθεί το Κόμμα Ευημερίας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα του τουρκικού κοινοβουλίου, με 150 από τους συνολικά 550 βουλευτές, τότε ο ηγέτης του, Νετσμετίν Ερμπακάν, και πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος δεν θα μπορούν να ασκούν την πολιτική για περίπου 5 χρόνια. Επιπλέον, θα χάσουν την κοινοβουλευτική ασυλία, ενώ πιθανόν να αντιμετωπίσουν και άλλες κατηγορίες.

Έκθεση που αφορά στα μέτρα της αλβανικής κυβέρνησης κατά του λαθρεμπορίου παρουσίασε στο κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο. "4. 180 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περίπου 50 τόνοι, κατασχέθηκαν στα τελωνεία τις πρώτες μέρες του 1998", δήλωσε ο κ.Φίνο, απαντώντας σε επερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νικόλ Λέσι, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι 260 τελωνειακοί υπάλληλοι, από τους οποίους οι 37 διώκονται ποινικά, έχουν απολυθεί από τον Αύγουστο του 1997. Στη συνέχεια, ο κ.Φίνο επιβεβαίωσε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του '97 οι τελωνειακοί υπάλληλοι προσλαμβάνονται μετά από διεξαγωγή διαγωνισμού, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση Νάνο εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα να οδηγηθεί στο γραφείο του εισαγγελέα, εάν αποδειχθεί ότι συμμετέχει σε τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες. Ο κ.Φίνο, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας κατά του λαθρεμπορίου, δήλωσε ότι τα έσοδα από δασμούς για το 1997 έφτασαν τα 21,25 εκατομμύρια λεκ (43 εκατ. δρχ.), σε αντίθεση με τα έσοδα του 1996, που ήταν 16,18 εκατομμύρια λεκ (32,4 εκατ. δρχ.).

Δεν έγινε δεκτή από το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, Εθνικό Αγροτικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, η παραίτησή που υπέβαλε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιορμπέα σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κυβερνητική κρίση που μαστίζει τη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Ίον Ντιακονέσκου. Την παραίτηση του Τσιορμπέα είχε ζητήσει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, γιατί όπως ανακοίνωσε δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στον ίδιο ή στην κυβέρνησή του. Σήμερα το κόμμα του Βίκτορ Τσιορμπέα κάλεσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να μην αποσύρει την υποστήριξη του στον κυβερνητικό συνασπισμό, γιατί αλλιώς θα είναι υπεύθυνο για την επιδείνωση της κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η κυβερνητική κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στο ρουμανικό νόμισμα το οποίο, μέσα σε μία εβδομάδα έχασε περισσότερο από το 4% της αξίας του έναντι του δολαρίου .

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν και σήμερα κυρίως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, σήμερα προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και τοπικές ομίχλες τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 2 μέχρι 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 16 January 1998 - 7:40:11 UTC