Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.1.1998

Στα ίχνη τρομοκρατικής οργάνωσης βρίσκεται η Ασφάλεια Αττικής, στην οποία προσήχθησαν δεκαέξι άτομα, που φέρονται αναμεμειγμένα στην οργάνωση "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός". Οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στις έρευνες από ένα αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε μια βόμβα που δεν εξερράγη κατά την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου. Το αποτύπωμα ανήκει στον Νίκο Ματζιώτη, ο οποίος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχε καταδικαστεί το 1990 ως αντιρρησίας συνείδησης και αφού προφυλακίστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα αφέθηκε ελεύθερος. Το ενδεχόμενο που εξετάζει η Ασφάλεια είναι αν υπάρχει σύνδεση μελών του "Μαχόμενου Αντάρτικου Σχηματισμού" με την τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας". Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των επιτελών της αστυνομίας υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο. Κατά τη σύσκεψη την ενημέρωση έκανε ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η αστυνομία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών. Εξάλλου, από τις συλλήψεις προέκυψαν σημαντικά στοιχεία γύρω από τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης και βρέθηκαν αρκετά αντικείμενα, όπως εκρηκτική ύλη, καλώδια πυροκροτητές και υλικά κατασκευής βομβών που εξετάζονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ανεξάντλητη φαίνεται να είναι η τουρκική προκλητικότητα καθώς χθες το απόγευμα δύο τουρκικά F-16 επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το υπουργικό Σινούκ που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, από τη Χίο προς τα Ψαρά, στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού σε νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου. Τα δύο τουρκικά F-16 πετούσαν στα 14.500 πόδια, ενώ το ελληνικό Σινούκ στα 4.500 πόδια και προκειμένου να μην παρενοχληθεί το ελληνικό ελικόπτερο έσπευσαν στην περιοχή δύο ελληνικά F-16 και επιχείρησαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά. Οι Τούρκοι πιλότοι όμως αρνήθηκαν τη διαδικασία της αναχαίτισης με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν αλλεπάλληλες εικονικές αερομαχίες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις του από τη Λέσβο τόνισε ότι η Άγκυρα ματαιοπονεί με την προσπάθειά της να παραβιάζει διαρκώς τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και το FIR Αθηνών και κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να πετύχει τους στόχους της καθώς οι Έλληνες πιλότοι και τα ελληνικά μαχητικά είναι πάντα σε ετοιμότητα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η Ελλάδα καταγράφει όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και θα προβεί σε κάθε ενέργεια ώστε να καταγγελθεί το γεγονός και να υπάρξει ενημέρωση των εκπροσώπων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απαράδεκτη στρατιωτική δράση της Τουρκίας

Την απορία της ελληνικής κυβέρνησης πώς οι τουρκικές αρχές δεν εξιχνιάζουν τις εγκληματικές ενέργειες στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε ο εκπρόσωπός της, Δημήτρης Ρέππας, μετά την προχθεσινή πυρκαγιά στο αγίασμα του Αγίου Θεράποντος και τη δολοφονία του νεοκόρου του αγιάσματος, Βασίλειου Χαβιαρόπουλου, που βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι. Η έρευνα συνεχίζεται, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι η φωτιά στο αγίασμα και η δολοφονία αποτελούν μέρος της ίδιας εγκληματικής ενέργειας που είχε στόχο τη ληστεία του αγιάσματος, καθώς από το αγίασμα είχαν αφαιρεθεί οι εικόνες του και άλλα αντικείμενα αξίας. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές εγκληματικές ενέργειες κατά του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης που παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν δίνουν δημοσιότητα στο θέμα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα εκφράζει την έντονη λύπη και διαμαρτυρία της για το συμβάν και θα προβεί σε όλα τα έντονα διαβήματα σε απάντηση τέτοιων ενεργειών. Εξέφρασε ακόμη την απορία του για το πώς κατάφεραν να φυγαδευτούν τόσα πολλά και ογκώδη αντικείμενα σε μια πολυσύχναστη περιοχή και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ινδίας για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην ασιατική χώρα, με στόχο την ενίσχυση των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών των δύο χωρών. "Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Ινδία στο μέλλον, είναι αδύνατον να αρνηθούμε στο Νέο Δελχί τον καθορισμένο ρόλο του στις παγκόσμιες υποθέσεις", είπε συγκεκριμένα ο κ.Στεφανόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ίντερ Κουμάρ Γκιουράλ. Ο Έλληνας πρόεδρος που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς και από 10μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του εμπορίου, υπέγραψε νωρίτερα τουριστική συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών και ειδικών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Ελλάδα έχει καθιερώσει τα 10 ναυτικά μίλια από το 1931, είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τα πάμε πολύ καλά μεταξύ μας και δεν τίθεται θέμα διαφωνίας, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Μπέρνς τόνισε: "σεβόμαστε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και αυτό δεν το συνδέουμε με άλλα θέματα". Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία στο Αιγαίο απάντησε θετικά, αρκεί να τους ζητηθεί από την Αθήνα και την Αγκυρα. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι η σταθερότητα στην περιοχή ενισχύεται όταν όλες οι πλευρές σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα είναι αποφασισμένη να ρίξει η κυβέρνηση το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών της στα πλαίσια της αντιπληθωριστικής πολιτικής του 1998. Το έτος αρχίζει με ευοίωνες προοπτικές, καθώς ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα ο γύρος των επαφών του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με εκπροσώπους όλων των κλάδων, οι οποίοι συμφώνησαν να προσαρμόσουν τα τιμολόγια τους στους στόχους της κυβέρνησης για πληθωρισμό 3% στο τέλος του 1998. Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η στάση, την οποία τελικά θα υιοθετήσουν οι παραγωγοί τυποποιημένων τροφίμων και διαρκών αγαθών, αλλά και οι επαγγελματίες (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κλπ) που μέχρι σήμερα έχουν ελάχιστη συμμετοχή στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Με διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για διαδικαστικού χαρακτήρα θέματα και με βελτιωτικές αλλαγές από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός Οικονομικών δέχτηκε να καταργηθεί η διάταξη που αφορούσε στην αυτοπρόσωπη κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ενώ μείωσε κατά 5.000 δραχμές τον ετήσιο φόρο που πληρώνουν οι έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών. Νωρίτερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση είχαν διαφωνήσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων που θα έπρεπε να διατεθούν για τη συζήτηση του νομοσχεδίου και για τους εκπροσώπους φορέων που θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή. Συμφωνήθηκε τελικά, σήμερα, στην πρωινή συνεδρίαση να τοποθετηθούν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων.

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών προβλέπει το προσχέδιο νόμου το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και εξετάζεται από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα για να συζητηθεί στη συνέχεια στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, η έρευνα του υπουργείου κατέγραψε περίπου 100.000 παλιννοστούντες σε όλους τους νομούς της χώρας, ενώ για το προσχέδιο υπογράμμισε ότι περιλαμβάνει προτάσεις για συστηματική και με απόλυτη διαφάνεια διασφάλιση της επίλυσης του θέματος της παλιννόστησης.

Την ευθύνη της παράδοσης της "Ιστορίας" του Παϊσιου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, το 1996, ανέλαβε ο πρώην αρχηγός των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, Μπρίγκο Ασπαρούχοφ, στην εκπομπή "Εκιπ 4" της βουλγαρικής κρατικής τηλεόρασης. O Ασπαρούχοφ αποκάλυψε ότι το πρωτότυπο της "Ιστορίας" βρισκόταν ήδη στα χέρια των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών, πριν ο ίδιος αναλάβει την αρχηγία και σημείωσε ότι οι προκάτοχοί του αποφάσισαν να αφαιρέσουν το ιστορικό κειμήλιο από τη Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους, έπειτα από πληροφορίες που έλαβαν για τις προθέσεις "ενός Βούλγαρου μετανάστη και ενός Έλληνα πολίτη να κλέψουν το χειρόγραφο και να το πωλήσουν στη Γερμανία, έναντι του ποσού του μισού εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων". Ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας είχε ενημερώσει το αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο, "το οποίο όμως δεν έλαβε μέτρα".

Κυβερνητική παρέμβαση προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου "Μακεδονικές Εξαγωγές Δεδέογλου Α.Ε." στη Θεσσαλονίκη και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και οι λοιπές οικονομικές απαιτήσεις στους 160 εργαζόμενους, που έμειναν στο δρόμο μετά τη μετεγκατάστασή του στην Κομοτηνή, ζητάει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή. Ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους εργαζόμενους αλλά και συνταξιοδότησης που δημιουργεί η μεταφορά της επιχείρησης στη Θράκη, όπου υλοποιήθηκε επένδυση 5,5 δις δραχμών, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.

Πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο οι επίσημοι φορείς του ψευδοκράτους του Ντενκτάς θα μπορούν να αντιπροσωπεύουν την Άγκυρα σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, υπεγράφη στην κατεχόμενη Λευκωσία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ. Το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο αναπληρωτής γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και ο αποκαλούμενος "υπουργός Εξωτερικών" του ψευδοκράτους. Η υπογραφή ενός τέτοιου πρωτοκόλλου εκτιμάται ως ένα ακόμη βήμα προς τη σχεδιαζόμενη "ενσωμάτωση" του βόρειου τμήματος της Κύπρου στην Τουρκία. Στο μεταξύ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Κίμπρις", η Τουρκία φέρεται να σχεδιάζει τη δημιουργία τριών ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην κατεχόμενη Κύπρο, ως αντίμετρο για τη δημιουργία της στρατιωτικής βάσης που πρόκειται να εγκαινιασθεί εντός του Ιανουαρίου στην Πάφο.

Αρχηγοί γενικών επιτελείων και ανώτατοι αξιωματούχοι από τις 54 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), θα συμμετάσχουν στην τριήμερη διάσκεψη με θέμα την αμυντική πολιτική και τα στρατιωτικά δόγματα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου στη Βιέννη. Είναι η δεύτερη στρατιωτική διάσκεψη του ΟΑΣΕ και πραγματοποιείται ύστερα από πρόταση της Ρωσίας. Η τελευταία διάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί το 1990. Το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την πρώτη ημέρα τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι η κατάσταση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία θα πραγματοποιήσει από 28 έως 31 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Όπως ανακοινώθηκε στα Σκόπια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ.Τσερβενκόφσκι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λ.Ζοσπέν και με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν σήμερα κυρίως τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 14 βαθμούς, στα δυτικά από 6 μέχρι 15 και στην υπόλοιπη χώρα από 7 μέχρι 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις με ομίχλες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 14 January 1998 - 7:05:15 UTC