Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-01-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.1.1998

Δύο εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χαρτοποιίας ''Διάνα'', που βρίσκεται στην περιοχή Μαγγανα Ξάνθης, έχασαν τη ζωή τους και τέσσερις τραυματίσθηκαν, σήμερα στις 5.10 τα ξημερώματα, από πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη λέβητα που εγκαταστάθηκε στο χώρο παραγωγής και αποθήκευσης πρώτων υλών, πριν από έξι μήνες. Επί τόπου σκοτώθηκε ο Στέφανος Δρασκίδης, 28 ετών, ενώ καθ' οδόν προς το Νοσοκομείο Ξάνθης, υπέκυψε στα τραύματά του ο 38χρονος, Θεοφάνης Καμάλογλου. Εκτός κινδύνου, με εγκαύματα νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο της ακριτικής πόλης, οι Απόστολος Αράπογλου, 26 χρόνων, Παναγιώτης Παρασκευάς, 31 χρόνων, Σωκράτης Χατζηνικολάου, 28 χρόνων, ενώ ο Κωνσταντίνος Κουρτίδης, 25 χρόνων, εξαιτίας της σοβαρότητας των τραυμάτων του από τα εγκαύματα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ''Γ. Παπανικολάου''. Στο εργοστάσιο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη μετέβησαν επτά οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δεκαέξι άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά στις 10 το πρωί, ενώ προληπτικά παραμένουν στο χώρο τρία οχήματα της πυροσβεστικής. Το μέγεθος των ζημιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, εκτιμάται όμως ότι θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια. Έρευνες για τα αίτια της έκρηξης πραγματοποιεί η πυροσβεστική υπηρεσία Ξάνθης, με επικεφαλής τον διοικητή της, επιπυραγό Ηλία Κωστελίδη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αθήνα για τη μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση που άρχισε χθες και εκτείνεται από τον Έβρο μέχρι τη Ρόδο. Σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης θα έχει σύσκεψη με επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ χθες ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκαν εκτάκτως με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα καταβάλουν προσπάθειες, ώστε να μην προκληθεί ένταση. Παράλληλα όμως, ζήτησε από την Αθήνα να μην δώσει αφορμή για θερμό επεισόδιο. Κρίσιμη μέρα θεωρείται η Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η άσκηση στην περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες Καλόγεροι, ανοιχτά της Άνδρου, την οποία οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει μονομερώς. Επίσης για τις 8 Ιανουαρίου προβλέπεται διέλευση των τουρκικών μαχητικών, μεταξύ Μυκόνου και Ικαρίας. Τα τουρκικά γυμνάσια άρχισαν χθες χωρίς όμως να εμφανιστεί στο Αιγαίο κανένα σκάφος. Για νέα ακραία τουρκική πρόκληση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης, διατύπωσε την άποψη ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί αυτή τη χρονική περίοδο θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη. Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση σε σχέση με τη μεγάλη αεροναυτική τουρκική άσκηση, που θα διαρκέσει πολλές ημέρες και εκτείνεται από τον Έβρο έως τη Ρόδο. Οι θεωρούμενες ως "κρίσιμες ημέρες" αρχίζουν τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται σύμφωνα με το σχεδιασμό των Τούρκων στρατηγών να αναπτυχθούν οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις τους σε περιοχές του Αιγαίου.

Στο 2,5% θα κυμανθούν φέτος οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο για το 1998. Τα κατώτατα όρια των συντάξεων του ΙΚΑ αυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου κατά 4.000 δραχμές και φθάνουν τις 133.000 δραχμές μικτά, ενώ αλλάζει το καθεστώς συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιπλέον φόρους ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι το 1998. Από την 1η του νέου χρόνου ισχύουν οι αυξήσεις σε τιμολόγια του ΟΤΕ, αντικειμενικές αξίες ακινήτων, καταναλωτικά αγαθά, καθώς και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στις 13 δραχμές διαμορφώνεται η αστική μονάδα του ΟΤΕ. Αυξάνονται επίσης το πάγιο και οι τηλεκάρτες. Στα κινητά τηλέφωνα επιβάλλεται μηνιαίο τέλος από 500 έως 2.000 δραχμές. Κατά 50 δραχμές το πακέτο αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων και κατά 20% η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο "στόχαστρο" του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) βρίσκονται αυτές τις ημέρες τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να πατάξει τα κρούσματα φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας που στις γιορτές πολλαπλασιάζονται, λόγω της αυξημένης κίνησης. Οι υπάλληλοι των συνεργείων του ΣΔΟΕ διενεργούν εντατικούς ελέγχους, τόσο στην είσοδο των κέντρων διασκεδάσεως, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι ιδιοκτήτες εκδίδουν εισιτήρια όπως προβλέπεται, όσο και στο εσωτερικό τους, για να πιστοποιηθεί ότι κόβουν αποδείξεις βάσει των παραγγελιών. Ήδη, η "σοδειά" των ελέγχων του ΣΔΟΕ στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης ήταν εντυπωσιακή, ενώ τα κέντρα διασκεδάσεως στα οποία διαπιστώθηκαν παραβάσεις, θα κληθούν σύντομα να πληρώσουν "παχυλά" πρόστιμα, ύψους αρκετών εκατομμυρίων δραχμών. Στο μεταξύ, δεκάδες φορολογικές παραβάσεις διαπίστωσαν οι "ράμπο" της εφορίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποίησαν τις ημέρες των εορτών στα κέντρα διασκέδασης, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Δράμας και της Καβάλας.

Στα νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα επικεντρώνονται για μία ακόμη χρονιά οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και το 1997 τα θλιβερά πρωτεία στη λίστα των παραπόνων του αγοραστικού κοινού καταλαμβάνουν τα είδη φαγητού. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών, σε συνεργασία με τη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας. Το ποσοστό των παραπόνων για τα νοθευμένα τρόφιμα ανέρχεται σε 13,3% του συνόλου των καταγγελιών, ενώ, παράλληλα, υπερτριπλασιάστηκε το ποσοστό των διαμαρτυριών για τα διαρκή προϊόντα, όπως η ένδυση και η υπόδηση, αλλά και για τις υπηρεσίες.

Κηδεύτηκε στο Παρίσι, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο οποίος σε ηλικία 75 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή, την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στην Αθήνα και από το 1945, ζούσε στη γαλλική πρωτεύουσα. Υπήρξε η ψυχή του περιοδικού "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα", διετέλεσε διευθυντής σπουδών στη σχολή Ανωτάτων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι και έγινε γνωστός παγκοσμίως με το φιλοσοφικό του έργο και ιδιαιτέρως με το βιβλίο του "Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας".

Τα ιδανικά και τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να παραμένουν επίκαιρα γεγονός που αποδεικνύεται από την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η έκθεση "Τα μηνύματα της Εθνικής Αντίστασης" που λειτουργούσε από τις 7 Δεκεμβρίου στον εκθεσιακό χώρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης στην Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες πολίτες αλλά και οι μαθητές 15 σχολείων της Θεσσαλονίκης επισκέφτηκαν στις είκοσι ημέρες της λειτουργίας της την έκθεση η οποία ολοκληρώθηκε.

Σε 502 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία για το 1997, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Πρακτορείο Ξένων Επενδύσεων της Βουλγαρίας. Πρώτος ξένος επενδυτής παραμένει η Γερμανία, η οποία κατά την περίοδο 1990 - 1997 έχει επενδύσει στη Βουλγαρία 261 εκατομμύρια δολάρια.

"Εγκληματική" χαρακτήρισε τη διακυβέρνηση της πρώην κυβέρνησης Βίντενοφ της Βουλγαρίας, ο νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μουραβέι Ράντεφ. Οι παραβάσεις της κυβέρνησης Βίντενοφ, η οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1996, θα γίνουν σύντομα γνωστές, καθώς εντός του τρέχοντος μηνός πρόκειται να υποβληθεί προς συζήτηση στη Βουλή η έκθεση για την υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 1996. Αυτό γράφει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του κ.Ράντεφ.

Ανησυχία επικρατεί από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ισραήλ - Τουρκίας - ΗΠΑ που διεξάγονται από την Τετάρτη στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε πρόσφατα ότι ο άξονας Ισραήλ - Τουρκίας - ΗΠΑ δημιουργεί ανησυχία σε όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 3 January 1998 - 17:05:11 UTC