Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (15/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 15.7.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Συνεδριάζει σημερα στις Βρυξέλλες το Συμβουλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου θα συζητηθεί η υιοθέτηση του κανονισμου του κοινοτικου ευρωμεσογειακού προγραμματος MEDA, από το οποίο η Τουρκία περιμένει να εισπράξει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τα πέντε επόμενα χρονια. Στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος να ζητήσει διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά αλλά και από τους ομολόγους του προκειμένου να προχωρήσει η Ελλαδα στην άρση του βέτο δίνοντας έτσι το πράσινο φως για την υιοθέτηση του κανονισμού κοινοτικού προγράμματος MEDA για την ευρωπαϊκή μεσογειακή συνεργασία.

* Τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό θα συζητήσουν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ. Η κ. Ολμπραιτ που θα συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο του αμερικανού πρόεδρου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι, θα επισκεφθεί επίσης τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

* Την αισιοδοξία του ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι θετική, αναφορικά με τα κρούσματα του αφθώδους πυρετού, εξέφρασε ο Υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης. Νωρίτερα ο κ. Φωτιάδης είχε συνάντηση στο Υπουργείο Γεωργίας με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι το απόγευμα μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούολη και αύριο θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχες.

* Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, γιατί αυτό αποτελεί υπόσχεση της κυβέρνησης, γιατί το ίδιο επιθυμεί η αγορά και η κοινή γνώμη, τονίζει σε συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Ο κ.Παπαντωνίου, δηλώνει ότι το 1997 οι αυξήσεις μισθωτών και συνταξιούχων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό, μέσα στα όρια πάντως αντοχής της οικονομίας, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του προσδοκώμενου πληθωρισμού θα κυμανθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ το προσεχές έτος. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων.

* Περίπου 2.000 στρέμματα δάσους κάηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τη φωτιά στην Αγία σωτήρα της Μανδρας Αττικής, η οποία τελικά τέθηκε το μεσημέρι υπό έλεγχο.

* Σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια από το πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή. Στις 8:20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, ήχησαν οι σειρήνες, ενώ οι σημαίες είναι αναρτημένες μεσίστιες και η Πλατεία Ελευθερίας έχει καλυφθεί με μαύρα πανιά σε ένδειξη πένθους. Η Βουλή των αντιπροσώπων συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση στις 11:00 το πρωί και καταδίκασε το πραξικόπημα.

* Αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων από την J}pqo ζήτησαν οι ομογενείς της Βρετανίας σε χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο Λονδίνο. Συμμετείχαν περισσότερα από δώδεκα χιλιάδες άτομα, που ξεκίνησαν από το "Hyde Park" και κατέληξαν στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση, με κύριο ομιλητή τον υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου. Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της εισβολής αρχίζουν σήμερα και στην Αυστραλία. Τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται με σύνθημα "γενικό προσκλητήριο", οργανώνουν η κυπριακή κοινότητα και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα.

*Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενημερώσει ακόμη τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεση τους να επεξεργασθούν και να υποβάλουν προτάσεις για το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ κύκλοι του ΟΗΕ εκφράζουν δυσφορία για την παραγνώριση και τον ουσιαστικό παραμερισμό της θέσης για συνολική προσέγγιση του Κυπριακού. Τα θέματα αυτά αναμένεται να θέσουν την ερχόμενη Πέμπτη σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο ειδικός και αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζιού και Γούσταβ Φεϋσσέλ.

* Περισσότερες απο 30 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής κατέληξαν σε συμφωνία, που προβλέπει τον έλεγχο των πωλήσεων στα συμβατικά όπλα. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει και τον έλεγχο στις τεχνολογίες "διπλής χρήσης" δηλαδή στη χρησιμοποίηση των κομπιούτερς ,που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και τελειοποίηση των οπλικών συστημάτων.Η συμφωνία, τονίζεται, ότι αποβλέπει στο να περιορίσει απο ορισμένες χώρες, που χαρακτηρίζονται ότι δρούν αποσταθεροποιητικά, τις δυνατότητες να προμηθευτούν τα νέα οπλικά συστήματα.

* Δεν υπάρχει θέμα μετάβασης και παραμονής των Σερβοβόσνιων ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς στη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Την είδηση αυτή δημοσίευσε η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung με την υπογράμμιση ότι μπορεί η παραμονή των δύο σερβοβόσνιων ηγετών, εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλαματα σύλληψης, να θεωρηθεί ότι "είναι ένα είδος ασύλου". Μοναχοί της μονής Χιλανδαρίου και ο ηγούμενος Μωυσής απέκλεισαν τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισαν, ότι για οποιονδήποτε που θέλει να επισκεφθεί το Αγιον Ορος χρειάζεται διαμονητήριο, το οποίο εκδίδεται απο την υπηρεσία πολιτικών υποθέσεων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

* Tην οργή των γυναικείων οργανώσεων της Τουρκίας εχει προκαλέσει η ανίερη, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμμαχία της Τανσού Τσιλέρ με τους ισλαμιστές του Νετσμεντίν Ερμπακάν, καθώς φοβούνται ότι κινδυνεύουν τα κεκτημένα από την εποχή του Ατατούρκ δικαιώματά τους. Οι τουρκικές γυναικείες οργανώσεις κατηγορούν ευθέως την Τανσού Τσιλέρ, την άλλοτε ιέρεια του φεμινισμού για προδοσία του γυναικείου φύλλου και της προσάπτουν ότι μέσα σε μια νύχτα μεταβλήθηκε σε φανατική μουσουλμάνα, υπογραμμίζει σε σχετικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα "Daily Telegraf".

* Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και δύο astumolijo_ τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος και συμπλοκής που ακολούθησε χθες βράδυ στην Κωνσταντινούπολη. Ενοπλοι που πιστεύεται ότι ανήκαν σε οργάνωση της Αριστεράς άνοιξαν πύρ εναντίον του αστυνομικού τμήματος στη λαϊκή συνοικία Γκουλτεπε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο αστυνομικοί. Στη συνέχεια κατόρθωσαν να διαφύγουν με δύο αυτοκίνητα αλλά η αστυνομία τους ακολούθησε και τους περικύκλωσε σε διαμέρισμα της ίδιας συνοικίας στο οποίο κατέφυγαν. Οι τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν την αυγή στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις αστυνομικές δυνάμεις που διήρκησε δύο ώρες.

* Έντονα ανησυχούν οι κάτοικοι των Σκοπίων εξαιτίας της ταφής πυρηνικών αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.Παρα τα δημοσιεύματα του τύπου ,αλλά και τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων η ταφή των ραδιενεργών αποβλήτων φαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά, ενώ η κυβέρνηση τηρεί απόλυτη σιγή. Η εφημερίδα "Μακεντόνσκο Σούντσε" σε εκτεταμένο άρθρο της αναφέρεται και πάλι στο μεγάλο πρόβλημα,που εκτός απο οικολογικό εγκυμονεί κινδύνους και για την υγεία των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η ραδιενεργός "χωματερή'' βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Μαύροβο, όπου υπάρχουν εγκαταλειμένα ορυχεία.

* Πρόσκαιρες νεφώσεις, προβλέπει για τις απογευματινές ώρες σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 15 July 1996 - 9:02:38