Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (11/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.7.1996)

Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αν και παραμένει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες εν τούτοις δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας. Στο μεταξύ στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών προκειμένου να έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά στο θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Όπως τόνισε ο κ. Μπίκας υπάρχει μια προσπάθεια από την Ιρλανδική προεδρία να βρεθεί λύση στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα "Meda".

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα, θα παρουσιάσει στις δύο πλευρές συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις για την άρση του σημερινού αδιεξόδου και την προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς , που χαρακτήρισε την πρόσφατη των προέδρων Κλίντον και Κληρίδη "πολύ θετική και ενθαρρυντική" προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό "οι πρέσβεις Ολμπράιτ και Μπίτι θα επιχειρήσουν να εισαγάγουν στο ζήτημα της Κύπρου μερικές ιδέες για να προσπαθήσουν να λύσουν το διπλωματικό αυτό πρόβλημα που υπάρχει πάνω από είκοσι χρόνια".

Μέτρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες και κυρίως για τον κλάδο του αυτοκινήτου αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως την υποχρέωση των ασφαλιστικών εταιρειών να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες οδηγούς. Η αποζημίωση θα πρέπει να καταβάλλεται εντός 30 ημερών ενώ θα επιβάλλονται κυρώσεις σε αντίθετη περίπτωση. Μέτρα θα ανακοινωθούν και για τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς θα υποχρεωθούν όλοι οι οδηγοί να ασφαλίζουν τα οχήματά τους. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα ή θα αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας καθώς αύριο η διαρκής κτηνιατρική επιτροπή της κοινότητας αποφασίζει αν η Ελλάδα θα τεθεί σε καραντίνα μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού που σημειώθηκαν σε χωριό του Έβρου. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, η Κομισιόν θα ζητήσει την απαγόρευση εξαγωγής ελληνικού κρέατος και υποπροϊόντων του. Ο υφυπουργός Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης σε δηλώσεις του επισήμανε ότι έχουν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος και πρόσθεσε ότι θα ήταν άδικο να ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία δεν επιφύλαξε την ίδια μεταχείριση στη Γερμανία όταν είχαν προσβληθεί πάνω από 30.000 ζώα από ευλογιά.

Στον εφέτη ειδικό ανακριτή Γιώργο Ναυπλιώτη καταθέτει σήμερα ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος με μηνυτήρια αναφορά του οποίου κινήθηκε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών tou ΟΤΕ.

Τανκς, πυροβόλα, φορτηγά και άλλο στρατιωτικό υλικό αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων θέλει να αγοράσει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα. Σε σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο αναφέρεται ότι η εν λόγω πώληση δε θα επηρεάσει δυσμενώς τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή αλλά ούτε και τις αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού μέσου του διαλόγου.

Κωλυσιεργούν τα βαλκανικά σιδηροδρομικά δίκτυα, απέναντι στην πρόταση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) για την καθιέρωση ενιαίου βαλκανικού τιμολογίου εμπορευματικών μεταφορών. Παρότι οι ελληνικές προτάσεις είναι οικονομικά συμφέρουσες για το σύνολο των δικτύων, προκάλεσαν την αντίδραση των Τούρκων και των Βούλγαρων, με τους οποίους συντάχθηκε -κατόπιν- και η Ρουμανία. Κατά συνέπεια, στην 8η σύνοδο της ομάδας γενικών διευθυντών των βαλκανικών σιδηροδρόμων, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση της ελληνικής επιδίωξης για επέκταση της σχετικής ελληνο-σκοπιανής συμφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια.

Διαβεβαιώσεις στους πρέσβεις των νατοϊκών χωρών, των επτά πιο πλούσιων ανεπτυγμένων χωρών και στον πρέσβη της Ρωσίας στην Αγκυρα, ότι η Τουρκία δεν θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και ότι θα συνεχιστεί η τελωνειακή σύνδεσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσου Τσιλερ. Η κ.Τσιλερ σε γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των ανωτέρω χωρών τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις αμοιβαίες υποχρεώσεις των συμφωνιών που έχει συνάψει.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ θεωρεί τα θέματα της ασφάλειας, των συνταγματικών διευθετήσεων και της κυριαρχίας, ως τα τρία κύρια προβλήματα του κυπριακού προβλήματος. Σε συνέντευξη του ο κ.Χάνεϊ υποστήριξε ότι πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για δίκαιη συνολική λύση και οι διαπραγματεύσεις να μην περιορίζονται σε εκατέρωθεν παραχωρήσεις. O Βρετανός αντιπρόσωπος χαιρέτισε το διορισμό εκπροσώπου της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης για το κυπριακό και πρόβαλε τη θέση ότι υπάρχει πρόβλημα στο διορισμό μονίμου αντιπροσώπου της Ένωσης για το κυπριακό. Ο κ.Χάνεϊ ανέφερε ότι οι συναντήσεις του στο νησί τον βοήθησαν στο να καταλάβει καλύτερα το πρόβλημα στην Κύπρο και τις θέσεις των δύο πλευρών απέναντι στη λύση, αφού είπε, συζητήθηκαν σε βάθος πολλά σημαντικά θέματα.

Τριήμερο πένθος κήρυξε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας μετά το θάνατο τριών γυναικών βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος σε τροχαίο. Η Εμιλία Τόμοβα, η Ρουμιάνα Νικόλοβα και η Μαρία Ζαχάριεβα σκοτώθηκαν χθες όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με επιβατηγό αυτοκίνητο σε ολισθηρό δρόμο ανατολικά της Σόφιας. Οι τρεις βουλευτές μετέβαιναν στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο όπου ο Υπουργός Enyteqij~m Γκεόργκι Πίρινσκι θα ξεκινούσε επίσημα την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο.

Τις επιπτώσεις της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ θέτει σήμερα στην Αγκυρα, όπου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη , ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Ενω η Αίγυπτος εκφράζει την ανησυχία της για τη συμφωνία αυτή η υπουργός εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ ανακοίνωσε προχτές την συνέχεια της επιβεβαιώνοντας για δεύτερη φορά την ισχύ της. Η συμφωνία , που αμφισβητείται από τα αραβικά κράτη, προβλέπει την εκτέλεση εκπαιδευτικών πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών στους εναέριους χώρους των δύο χωρών, συνεργασία εταιρειών κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικού υλικού και ανταλλαγή πληροφοριών και προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν πριν αναλάβει την εξουσία είχε ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας αυτής.

Βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν και το επόμενο διήμερο σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αύριο στην Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που θα αυξηθούν το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και πρόσκαιρα το πρωί ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 11 July 1996 - 6:27:57