Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Ιανουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
  • [02] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ:ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
  • [05] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΞΙ
  • [07] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [08] ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

    Υπογράφτηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, οι τέσσερις συμφωνίες "χαμηλής πολιτικής ή κοινού συμφέροντος" όπως τις χαρακτήρισε μιλώντας στο ΜΠΕ ο κ. Παπανδρέου.

    Αμέσως μετά την υπογραφή οι δύο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου και αναφέρθηκαν στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν , αλλά και σ΄ αυτές που θα υπογραφούν στην Αθήνα, στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Ο Τούρκος υπουργός μίλησε "για νέο ξεκίνημα και νέα εποχή' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας "ιδιαίτερα παραγωγικές" τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Παπανδρέου. "Προσεγγίζουμε τα θέματα με ευαισθησία και προσοχή" είπε και έκανε λόγο για "πετυχημένο ξεκίνημα". Πλέκοντας το εγκώμιο του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου μίλησε για "προσωπική σοφία", εξήρε τη συμβολή του στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και είπε ότι " θα συνεχίσουμε σ΄ αυτό το πλαίσιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους". Είπε, ακόμη, ότι τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην περιοχή.

    Είπε ακόμη ότι πρότεινε τη συγκρότηση μιας "επιτροπής asv\keiar", την οποία θα απαρτίζουν πολιτικοί και στρατιωτικοί από τις δύο χώρες, στόχος της οποίας θα είναι να διατηρούν κλίμα ασφάλειας στην περιοχή και να αμβλύνουν τις εντάσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του έκανε λόγο για "ζεστή φιλοξενία" ενώ όσες φορές αναφερόταν στον Τούρκο ομόλογό του, τον προσφωνούσε "Ισμαήλ". Τόνισε ότι οικοδομήθηκε "βήμα- βήμα" ένας διάλογος και σ΄ αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και άλλα βήματα, όπως είπε.

    "Αποκτήσαμε μιά σοφία, από αυτή την εμπειρία, είπε. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Χαρακτήρισε την επίσκεψη "θαυμάσια ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το κυπριακό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, ότι διαφωνούν. Είπαν ότι ο καθένας, η κάθε χώρα έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά "στηρίζουν" τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Τζεμ αναφερόμενος στο θέμα του Αιγαίου, είπε, ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων και ανταλλαγή πληροφοριών. Ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις Τζεμ, στο υπουργείο Αμύνης. Τόνισε, ακόμη, ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει στο μέλλον τόπος συνεργασίας και όχι συγκρούσεων.

    [02] Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την υπογραφή των τεσσάρων συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαιρέτισε σήμερα ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, και δήλωσε ότι παίρνει νέο κουράγιο από αυτή την κίνηση.

    Σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπός του, ο Κόφι Ανάν «χαιρετίζει θερμά» την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στην Αγκυρα και την υπογραφή αυτών των συμφωνιών με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισλαήλ Τζεμ και εκφράζει την πεποίθηση ότι το βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους της περιοχής.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Η αναγνώριση της οικουμενικότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβάλλει ως μια αδιαπραγμάτευτη αξία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε χαιρετισμό του στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Όπως είπε, με την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, τη διεθνοποίηση των αγορών, την πρόοδο των τεχνολογιών και τις γενικότερες αλλαγές στον κόσμο, επιβάλλεται η προσεκτική επανεξέταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που έχουν σχέση με την υπόστασή του, την ελευθερία του και την προσωπική του αυτονομία.

    «Τα δικαιώματα αποκτούν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε καίρια και κεντρική πολιτική σημασία. Η λογική της αγοράς και των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων αρνείται τη σημασία τους καθώς η παγκοσμιοποίηση δεν γνωρίζει εθνικές, θρησκευτικές, γλωσσικές ή κοινωνικές διαφοροποιήσεις. Η ανάπτυξη της ελευθερίας του καθενός σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης πρέπει να είναι adiapqacl\teutg επιδίωξή μας», τόνισε ο κ. Σημίτης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας θεσμών και μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην θετική μέχρι στιγμής λειτουργία των θεσμών του Συνηγόρου του Πολίτη και της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα.

    Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών στην υπόθεση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τη σημασία της δραστηριοποίησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων, που, όπως τόνισε, θα λειτουργήσουν από κοινού με τους καθιερωμένους θεσμούς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη Βουλή, τη δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, τα κόμματα, τις δημόσιες αρχές και τις άλλες οργανώσεις.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ:ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

    Οι εκλογές θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα και το Σεπτέμβριο ο λαός θα αναδείξει την κυβέρνηση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, σε συνδυασμό και με τη σημερινή συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ρέππας υπογράμμισε πως το κυβερνών κόμμα είναι υποχρεωμένο να ετοιμάζεται μιας και διανύουμε εκλογική χρονιά. Πρόσθεσε ότι δεν αλλάζει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων της και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

    [05] ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

    Τις προτάσεις της για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δημοσιοποίησε σήμερα η ειδική επιτροπή επιστημόνων. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η μείωση της εξεταστικής ύλης της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, η διεύρυνση του χρόνου των εξετάσεων του Ιουνίου και η ενίσχυση του θεσμού της πρόσθετης διδασκαλίας για τους αδύνατους μαθητές. Οι παραπάνω προτάσεις κατατέθηκαν ήδη στο υπουργείο Παιδείας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΞΙ

    Την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μπετίνο Κράξι, που άφησε χθές την τελευταία του πνοή στην Τύνιδα, όπου ζούσε εξόριστος τα τελευταία χρόνια λόγω της ερήμην του καταδίκης για συμμετοχή σε παράνομη χρηματοδότηση κομμάτων το 1990.

    Ο αρχιεπίσκοπος της Τυνησίας δήλωσε ότι η κηδεία του 65χρονου Ιταλού πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ζούσε στην Τυνησία από το 1994, θα είναι απλή και εκτός του στενού οικογενειακού του κύκλου αναμένεται ότι θα παραβρεθούν και αρκετοί φίλοι. Η κόρη του Κράξι δήλωσε σε τηλεφωνική της συνέντευξη στην ιταλική tgke|qasg ότι η οικογένεια Κράξι αρνήθηκε πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης να ταφεί ο πατέρας της στην Ιταλία με τιμές πρωθυπουργού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Τυνησία είναι πλέον η πατρίδα του ενώ τόνισε παράλληλα ότι ο πατέρας της «εργάστηκε επί σαράντα χρόνια για τη χώρα του και πέθανε σαν σκυλί».

    [07] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΑΡΚΑΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Εγινε σήμερα στο κεντρικό νεκροταφείο του Βελιγραδίου η κηδεία του 48χρονου Σέρβου παραστρατιωτικού ηγέτη Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού ως Αρκάν. Στην κηδεία παρευρέθηκαν περισσότερα από 5.000 άτομα, μεταξύ αυτών τα μέλη της οικογένειας του, στενοί του φίλοι και συγγενείς, αρκετοί παραστρατιωτικοί, τραγουδιστές και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του «Ομπιλιτς».

    Η κηδεία καθυστέρησε περίπου μία ώρα ενώ δεκάδες άνδρες της φρουράς του Αρκάν, ντυμένοι στα μαύρα και έχοντας σήματα με τη φωτογραφία του Αρκάν στο πέτο τους, βρίσκονταν γύρω από το παρεκκλήσι όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση εμποδίζοντας τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους να πλησιάσουν το συγκεντρωμένο πλήθος.

    Ενα άγημα με παραστρατιωτικούς από την οργάνωση του Αρκάν «Τίγρεις» που δραστηριοποιήθηκε στον πόλεμο της Βοσνίας και της Κράινα αποχαιρέτισε τον «αρχηγό του» με πυροβολισμούς στον αέρα ενώ πρώην μέλη της ομάδας του ασπάστηκαν το φέρετρο, το οποίο κοσμούσε ένα μεγάλο στεφάνι από άσπρα λουλούδια, και στη συνέχεια συλληπήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του. Ενας από τους άνδρες του Αρκάν κρατούσε ένα άσπρο μαξιλάρι, στο οποίο ήταν καρφιτσωμένα πέντε μετάλλια που είχαν απονεμηθεί στον Σέρβο παραστρατιωτικό για τη συμμετοχή του στους αγώνες με τους Σέρβους αντάρτες κατά τη διάρκεια των πολέμων 1991-95 στη Βοσνία και στην Κροατία. Στο μεταξύ η εφημερίδα του Νόβι Σαντ «Ντνέβνικ» γράφει σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε το δράστη, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε τον Αρκάν το περασμένο Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο δράστης ονομάζεται Γκόραν Γιέφτοβιτς από το Βελιγράδι. Πάντως οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη τίποτε σχετικό. Τις προηγούμενες ημέρες ο τύπος του Βελιγραδίου είχε γράψει ότι η αστυνομία συνέλαβε το συνεργό του δράστη που δολοφόνησε τον Αρκάν, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο 100χλμ μακριά από Βελιγράδι, καθώς τραυματίστηκε στη διάρκεια της συμπλοκής. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινή γνώμη της Σερβίας ασχολήθηκαν περισσότερο με τις λεπτομέρειες της δολοφονίας και το «σκοτεινό παρελθόν» του παραστρατιωτικού ηγέτη, ο οποίος την τελευταία δεκαετία αποτέλεσε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Σερβίας.

    [08] ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Ο επικεφαλής του φιλορωσικού Συμβουλίου της Τσετσενίας Μαλικ Σαιντουλάγεφ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεσολαβήσει για να επιτευχθεί ειρήνη ανάμεσα στη Τσετσενία και τη Ρωσία.

    Ο Σαιντουλάγεφ είπε χαρακτηριστικά, ότι είναι πρόθυμος ακόμη και να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τσετσενίας ανέφερε ότι θα συναντήσει τον Μασχάντοφ στο Γκρόζνι, στις 24 και 25 Ιανουαρίου και πρόσθεσε, ότι ο πρόεδρος της Τσετσενίας επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου. Ο κ. Σαιντουλάγεφ είπε, ότι οι αρχηγοί των Τσετσένων ανταρτών μένουν στη Μόσχα για διαπραγματεύσεις που είναι πολύ σημαντικές και ίσως έχουν θετικά αποτελέσματα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 20 January 2000 - 21:10:18 UTC