Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 30 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ 2000
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  • [05] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 5.500 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
  • [08] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2000 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [10] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [11] ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Ο ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ θα «ανοίξουν» με ομιλίες τους τις εργασίες της Ελληνοτουρκικής Διάσκεψης Δημοσιογράφων και Στελεχών ΜΜΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο.

    Στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής συνδιάσκεψης, στην οποία θα μετάσχουν περισσότερες από 40 σημαντικές προσωπικότητες του δημοσιογραφικού, εκδοτικού και πανεπιστημιακού δυναμικού των δύο χωρών, αναμένεται ότι θα υπογραφούν και ορισμένες από τις διμερείς συμφωνίες για δευτερεύοντα θέματα, για τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι συζητήσεις σε ανώτατο πρεσβευτικό επίπεδο.

    [02] ΝΕΑ ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ 2000

    Νέα γενική άσκηση ετοιμότητας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη για τον ‘'ιό του 2000'', em~ σε γενική επιφυλακή θα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από τις 10 σήμερα το βράδυ ως τις 10 το βράδυ της Κυριακής. Η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες σημείωσε πάντως ότι δεν γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα τί μπορεί να συμβεί. Στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την ΕΥΔΑΠ θα υπάρξει αυξημένος βαθμός ετοιμότητας και υψηλή στελέχωση όλων των υπηρεσιών για οποιαδήποτε δυσλειτουργία εμφανιστεί. Εκκληση στους καταναλωτές για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος, ιδίως αύριο το βράδυ, απευθύνουν οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ, καθώς κάθε χρόνο την παραμονή της πρωτοχρονιάς παρουσιάζονται βλάβες στο δίκτυο, λόγω υπερκατανάλωσης. Το Σάββατο και την Κυριακή όλα τα στελέχη πληροφορικής του δημοσίου τομέα θα βρίσκονται στις θέσεις τους για να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα συστήματα. Παράλληλα, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες, στις οποίες ο νέος χρόνος θα έλθει νωρίτερα, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Επίσης η χώρα μας θα ενημερώσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο νέος χρόνος θα μπει με καθυστέρηση.

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ

    Η Ελλάδα δεν έχει κανένα φόβο, καμιά απειλή, από πουθενά, και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά στο νέο αιώνα θα μπορέσει να εγγυηθεί και για τους γειτονικούς λαούς, συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής ευημερίας και προόδου, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Συνοδευόμενος από το νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλο επισκέφθηκε την αγορά, αντάλλαξε ευχές με καταστηματάρχες και πελάτες και με δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, τον νέο αιώνα που έρχεται, αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, στις προσπάθειες για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες.

    «Καλό αιώνα θάπρεπε να πούμε, όμως για να πάμε στο νέο αιώνα πρέπει να περάσουμε απ΄ αυτή τη μεταβατική χρονιά, το 2000, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προηγούμενου αιώνα και την αρχή του επομένου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: « Θα σηματοδοτήσει το τέλος των ψευδαισθήσεων του αιώνα που πέρασε, το τέλος των πολέμων και την αφετηρία μιας καινούριας εποχής, που εύχομαι πράγματι να βρούμε από κοινού όλοι οι Ελληνες μαζί, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά, σύγχρονες, νέες, δημοκρατικές και προοδευτικές απαντήσεις για το αύριο της χώρας μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα πρέπει μαζί να το λύσουμε και χρειαζόμαστε ανάπτυξη, κοινωνική και οικονομική, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Ομως για να έχουμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να στρέψουμε την προσπάθεια μας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Να ξαναζωντανέψουμε τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις της εργασίας, της δημιουργίας, της συμμετοχής και της παραγωγής σε όλους τους τομείς, και στον αγροτικό και στο μικρομεσαίο χώρο της οικονομίας, αλλά και στο χώρο της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης. Βλέπετε τα παιδιά μας σήμερα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες πολύ πιο γρήγορα απ ότι εμείς κι έτσι μας δείχνουν το δρόμο με ποιο τρόπο θα σταθούμε στον επόμενο αιώνα, θάλεγα jak}teqa στην επόμενη δεκαετία, γιατί αυτό θάπρεπε εμείς να μετρήσουμε ως το ορατό μέλλον. Ομως για να τα πετύχουμε όλα αυτά θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ασφάλεια, σταθερότητα, συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς. Και επιτρέψτε μου να πω ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας έχουν τη δική τους συμβολή, σταθερά και στον επόμενο χρόνο και στην επόμενη δεκαετία, ώστε να αισθανθούμε απόλυτα σίγουροι. Δεν έχουμε κανένα φόβο, καμιά απειλή από πουθενά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι στην πορεία προς τη νέα Ευρώπη που χτίζεται, η Ελλάδα θα έχει το δικό της ρόλο, τη δική της θέση και, προπαντός, για πρώτη φορά, σ΄ αυτό το νέο αιώνα θα μπορέσει να εγγυηθεί και για γειτονικούς λαούς συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, κοινωνικής ευημερίας και προόδου. Με την ανάπτυξη της συνεργασίας στον οικονομικό, κοινωνικό τομέα, στον πολιτισμό και στην ασφάλεια».

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε το πρωί το Βασιλικο Θέατρο, όπου το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εγκαινιάσει δύο εκθέσεις, και πρότεινε να ονομαστεί «το Θέατρο της Μελίνας», διότι, όπως είπε, ήταν η πρώτη που είχε την ιδέα να αλλάξουμε αυτό το Θέατρο. Για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη επισήμανε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα δοθεί για χρήση και σημείωσε πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ουσιαστική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση. Σε συνδυασμό και με το Μέγαρο Μουσικής, που θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Κυριακής, τόνισε ότι σηματοδοτούν τη νέα σχέση της Θεσσαλονίκης και των πολιτών της με τον πολιτισμό. «Εναν πολιτισμό, που, εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι αυτόχθονος, είναι γηγενής, δεν έχουμε ανάγκη να μας τον φέρουν από πουθενά κι αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη. Γιατί μ΄ αυτό τον πολιτισμό εμείς δουλεύουμε σε όλες τις γειτονικές περιοχές, σε όλους τους γειτονικούς λαούς»

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

    Την αυθεντική πίστη προβάλλει ως μοναδική πηγή δύναμη, μετάνοιας και ανανέωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε μήνυμά του για την πρωτοχρονιά του 2000. «Είναι ανάγκη να αντισταθούμε και να ανταλλάξουμε τον πολιτισμό της διαφθοράς και της παρακμής με μια δυναμική, έντιμη και ηθική παρουσία μας μέσα στον κόσμο», σημειώνει και προσθέτει ότι η πίστη τρέφει την ελπίδα για την αλλαγή.

    «Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν χειρότερα δεινά στον 21ο αιώνα. Τα ναρκωτικά, η μοναξιά, η ανεστιότητα, ο πνευματικός εξανδραποδισμός, ο περιορισμός της ελευθερίας μας, όλα μαζί συνθέτουν μιαν εφιαλτική εικόνα που επιτείνει την παρακμή του ήθους και παγιώνει την αίσθηση της αποτυχίας. Κι όμως υπάρχει ελπίς. Υπάρχει ελπίς να μείνουμε άνθρωποι μέσα στην αγριότητα των παθών, να μείνουμε ελεύθεροι μέσα στην παραζάλη των συμφερόντων, να μείνουμε δημιουργικοί μέσα στην αγωνία της εξάρτησης. Υπάρχει ελπίς να διασώσουμε κυρίως μέσα μας την ανεξαρτησία της σκέψης μας, να μειώσουμε τους κραδασμούς του άγχους, να ζήσουμε με την αίσθηση της υπεροχής έναντι των περιστάσεων», επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας αναφέρεται σε φαινόμενα εκμετάλλευσης, ανηθικότητας, ψεύδους και απάτης, ejvq\fei όμως την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι η νέα χρονιά θα είναι ειρηνική, γεμάτη ευτυχία, χωρίς τα προβλήματα της προηγούμενης.

    [05] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ένα όνειρο πολλών γενεών, γίνεται πραγματικότητα, καθώς με την έλευση της νέας χιλιετίας, εγκαινιάζεται την Κυριακή με μεγαλοπρέπεια από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένα λαμπρό κτίριο στο οποίο θα φιλοξενούνται σημαντικές για τη βόρεια Ελλάδα και τον βαλκανικό χώρο μουσικές εκδηλώσεις.

    Τις δύο τελευταίες ημέρες, το κτίριο φωταγωγήθηκε, ενώ γίνονται στο Μέγαρο Μουσικής οι απαραίτητες δοκιμές κυρίως στα φωτιστικά και τα ηχητικά του μηχανήματα. Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι εργασίες και στον αύλειο χώρο του Μεγάρου, ενώ στο εσωτερικό του και στην εξαιρετικά εντυπωσιακή του σκηνή συνεχίζονται οι πρόβες και οι δοκιμές των μουσικών σχημάτων και συγκροτημάτων, τα οποία συντονίζονται για τις δύο παραστάσεις που θα δοθούν στις Γιορτές Εγκαινίων, στις 2 και 3 Ιανουαριου.

    Στόχος του προγράμματος των Γιορτών Εγκαινίων είναι να παρουσιασθεί ένα μικρό δείγμα της μουσικής με την οποία γαλουχήθηκε η Θεσσαλονίκη κατά την τελευταία χιλιετία. Η μουσική παράδοση του Βυζαντίου, μουσική πολυφωνία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής εποχής, η νεοελληνική λαϊκή παράδοση και τέλος η έντεχνη μουσική, ελληνική και ξένη, βρίσκουν τη θέση τους στο πρόγραμμα αυτό για να φανεί ακόμη μια φορά πόσα κοινά πολιτιστικά στοιχεία και αλληλοεπιδράσεις υπάρχουν ανάμεσα στην πόλη αυτή, ίσως τη μόνη μητροπολιτική πόλη της σύγχρονης Ελλάδας με μακραίωνη πολιτιστική παράδοση και στους γειτονικούς λαούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας, 2 Ιανουαρίου των Γιορτών Εγκαινίων περιλαμβάνει αγιασμό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ομιλία από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και χαιρετισμούς του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Αλ. Μπακατσέλου και του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Κ.Πυλαρινού.

    Στο καλλιτεχνικό μέρος θα ακουστούν: Απολυτίκια και κοινωνικά, θα παρουσιασθεί τελετουργική πομπή Καππαδοκίας για τον 'γιο Βασίλειο, σκοποί από την Ήπειρο και από το συγκρότημα του Πετρο-λούκα Χαλκιά, τραγούδια από τη Θράκη και την Πόλη από το συγκρότημα του Χρόνη Αηδονίδη, σκοποί της Μακεδονίας από τα χάλκινα πνευστά της Κοζάνης, τραγούδια από τη μουσική παράδοση των Βαλκανίων με τη Σαβίνα Γιαννάτου, τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη με τη Δήμητρα Γαλάνη.

    Το δεύτερο μέρος, περιλαμβάνει έργα από την κλασσική και έντεχνη ελληνική μουσική, όπως το κοντσέρτο για πιάνο αρ.2, έργο 22 σε σολ ελάσσονα του Camille Saint-Saens, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με σολίστ τον Γιάννη Βακαρέλη και μουσική διεύθυνση Emir Saul. Επίσης, θα παρουσιασθεί «Ο Κύκλος του C.N.S.», έργο 8 του Μάνου Χατζιδάκι, με τη σοπράνο Σόνια Heodyq_dou και στο πιάνο ο Γιάννης Βακαρέλης. Τέλος το έργο του Μανώλη Καλομοίρη «Τα νικητήρια» με την σύμπραξη της Εθνικής Φιλαρμονικής Χορωδίας της Βουλγαρίας Σβιετοσλάβ Ομπρεντένοφ, τη χορωδία Μακεδονίας, τη χορωδία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την μουσική διεύθυνση του Emil Saul.

    Πλούσιο θα είναι και το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου. Η «Ορχήστρα των χρωμάτων» υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα παρουσιάσει την εισαγωγή από τον «Ορφέα και Ευρυδίκη» του Christoph Willibald Gluk, το κοντσέρτο για πιάνο, Νο.23 σε λα μείζονα, Κ.488 του Wolfgang Amadeus Mozart με σολίστ τη Δόμνα Ευνουχίδου. Στο δεύτερο μέρος η «Ορχήστρα των χρωμάτων» θα παρουσιάσει «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι. Το ενδιαφέρον του κοινού για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης άρχισε ήδη να γίνεται μεγάλο, αφού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου και τα εισιτήρια της δεύτερης βραδιάς έχουν ήδη από μέρες εξαντληθεί.

    [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ 5.500 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Με νέα σημαντική άνοδο της τάξεως του 3,28% έκλεισε τη χρονιά που φεύγει το Χρηματιστήριο Αθηνών, φτάνοντας τις 5.535, 09 μονάδες, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών που έφτασε τα 277 δις δραχμές.

    Από τους επιμέρους κλάδους τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε και σήμερα η παράλληλη αγορά με 7,64 %, καθώς και ο κατασκευαστικός κλάδος με 6,99% για να ακολουθήσουν οι εταιρίες επενδύσεων με 4,07%, ασφαλειών 3,78%, βιομηχανιών 3,66%, διαφόρων 3,19%, χρηματοδοτικής μίσθωσης (Λήζινγκ) 3,21%, τραπεζών 2,55% και συμμετοχών 2,18%. Ο δείκτης FTSE/ASE έκλεισε στις 2910,10 μονάδες με άνοδο 2,61% και ο δείκτης FTSE/ASE MID 40 έκλεισε στις 1000,95 μονάδες με άνοδο 5,56%.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] EKΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

    Λαμπρές είναι οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται σε όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου αιώνα και της νέας χιλιετίας και όλα δείχνουν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη γιορτή που γνώρισε ποτέ η Γη.

    Σε ένα εικοσιτετράωρο, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο θα γιορτάσουν τον ερχομό του 2000 και αυτές τις τελευταίες ώρες, γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Σίδνεϊ, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης, του Βαλπαραϊσο, του Μεξικού, της Αθήνας και στις πανέμορφες παραλίες του Ρίο ντε Τζανέιρο, που περιμένουν την εισβολή αυτών που θα γιορτάσουν τον ερχομό της νέας Χιλιετίας.

    Στην Oυάσινγκτον, οι διοργανωτές αναμένουν 100.000 ανθρώπους στο Μολ, την τεράστια πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Από το μνημείο Λίνκολν, ο ηθοποιός Oυίλ Slih θα παρουσιάσει ένα σόου στο οποίο θα μετάσχουν πολλοί καλλιτέχνες. Επειτα από την προβολή της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Το Ημιτελές Ταξίδι», ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Χίλαρι, θα εκφωνήσει λόγο ακριβώς πριν από τα μεσάνυχτα. Το κόστος των εορτασμών αυτών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια. Στο Λας Βέγκας, 240.000 άνθρωποι αναμένονται για το ρεβεγιόν και τις συναυλίες της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, της Μπέτι Μίντλερ, του Ροντ Στιούαρτ και του Κάρλος Σαντάνα.

    Στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν ένα υπερθέαμα που θα διαρκέσει 24 ώρες ξεκινώντας από τις 07.00 το πρωϊ της 31ης Δεκεμβρίου. Η αποθέωση του σόου θα είναι η κάθοδος στην πλατεία της φημισμένης σφαίρας, η οποία θα αρχίσει στις 23.59. Η κάθοδός της, που διαρκεί 60 δευτερόλεπτα θα σηματοδοτήσει το τελευταίο λεπτό της χρονιάς. Επίσημος προσκεκλημένος των εορτασμών στην Τάιμς Σκουέρ θα είναι η γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», η οποία έλαβε το φετεινό Νόμπελ Ειρήνης.

    Στο Παρίσι, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να καταλάβουν τη λεωφόρο των Ηλυσίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι εργάτες ακόμη καθαρίζουν τα κλαδιά και τα άλλα συντρίμμια που άφησαν πίσω του οι πρωτοφανούς σφοδρότητας άνεμοι που έπληξαν την Κυριακή τη γαλλική πρωτεύουσα. Από τη θύελλα ωστόσο γλύτωσαν οι δυο μεγαλύτερες ατραξιόν του εορτασμού, ο Πύργος του Αϊφελ και οι 12 μεγάλες φωταγωγημένες ρόδες Λούνα Παρκ από ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες κόστισαν 10,77 εκατομμύρια ευρώ.

    Στο Λονδίνο, την πόλη που πήρε το πρωτάθλημα σε όλες τις κατηγορίες όσον αφορά τα ποσά που επένδυσε για τον εορτασμό του 2000 (9,3 δισεκατομμύρια ευρώ), οι αρμόδιοι εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να βάλουν την τελευταία πινελιά στο πιο μεγαλειώδες—και το πιο αμφιλεγόμενο- σχέδιο, το Θόλο της Χιλιετίας. Αυτός ο τεράστιος «ιπτάμενος δίσκος» που είναι προσγειωμένος στο Γκρίνουϊτς στοίχισε 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ.

    Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου οι εορτασμοί που θα γίνουν θα είναι όπως ανακοινώθηκε οι πιο μεγαλειώδεις στην ιστορία της πόλης, όλοι εργάζονται πυρετωδώς γύρω από το λιμάνι, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε ένα γιγαντιαίο αμφιθέατρο για να υποδεχθεί τους 1,4 εκατομμύριο θεατές που θα παρακολουθήσουν μια πανδαισία πυροτεχνημάτων . Στο Βαλπαραϊσο της Χιλής, η αστυνομία φοβάται ότι δεν θα έχει φτάσει τα απαιτούμενα επίπεδα ετοιμότητας ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τα δύο εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένεται να μετάσχουν σε «μια θαλάσσια γιορτή», κατά την οποία τόνοι πυροτεχνημάτων θα εκτοξευτούν από πλοία. Παράλληλα, οι υπάλληλοι του δήμου του Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, καθώς θα πρέπει να καθαρίσουν τις διάσημες παραλίες του από περισσότερους από χίλιους τόνους σκουπίδια, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αφήσουν πίσω τους οι 4 εκατομμύρια άνθρωποι που θα εορτάσουν τον ερχομό της νέας χιλιετίας εκεί.

    Στη Νότια Αφρική προβλέπεται η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων episjept~m για να παρακολουθήσουν τις γιορτές στο Κέιπ Τάουν και το Ντέρμπαν. Στο νησί Ρόμπεν, όπου ο πρώην πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα έμεινε φυλακισμένος 17 χρόνια, ο ίδιος και ο διάδοχός του Τάμπο Μπέκι θα γιορτάσουν μαζί με τους τραγουδιστές Στίβι Γουόντερ και Μίριαμ Μακέμπα το πέρασμα στη νέα Χιλιετία. Στο Βερολίνο, αναμένονται 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα μεσάνυχτα θα εκτοξευτούν δυο τεράστια πυροτεχνήματα: το ένα πάνω από την Πύλη του Βραδεμβούργου και το άλλο πάνω από το πάρκο Τιργκάρτεν. Τα πυροτεχνήματα αυτά εντάσσονται σε μια σειρά πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευτούν ανά τον κόσμο, ξεκινώντας από τα νησιά Φίτζι και κλείνοντας τον κύκλο στο Σαν Φρανσίσκο.

    Η Βηρυττός σηματοδοτεί το πέρασμα στο νέο αιώνα με 15ήμερο καλλιτεχνικών και πολιτιστικών γεγονότων, συνολικού κόστους 8 εκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία θα μετάσχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η Τεχεράνη θα εορτάσει το πέρασμα στο 2000 με μια σειρά μαζικών αντιϊσραηλινών διαδηλώσεων.

    Στην Ιαπωνία, περίπου 5,5 εκατομμύρα άνθρωποι αναμένεται να μεταβούν στους ναούς της χώρας, ενώ 200.000 άνθρωποι θα εορτάσουν το νέο έτος στο Τόκιο. Στις πυραμίδες της Γκίζας, εκατοντάδες γάλλοι και αιγύπτιοι τεχνικοί εργάζονται μέρα και νύχτα για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες για το υπερθέαμα ήχου και φωτός του Ζαν-Μισέλ Ζαρ με τίτλο «Τα 12 όνειρα του ηλίου», το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 50.000 άνθρωποι. Η Ρώμη, η Μόσχα, η Μαδρίτη, η Λισαβόνα, η Βιέννη, η Σινγκαπούρη, η Πράγα, η Βαρσοβία, η Ζυρίχη, η Αθήνα και το Μεξικό, δεν θα μείνουν πίσω: δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα συρρεύσουν και σ' αυτές τις πόλεις για να γιορτάσουν το πέρασμα στη νέα Χιλιετία.

    [08] ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Διαβεβαιώσεις ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για πρόοδο στο Κυπριακό, παρά το ότι υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε απαντητική επιστολή του προς το Συντηρητικό Δημοτικό Σύμβουλο του δημαρχείου Μπάρνετ της Αγγλίας Κάντι Πατέλ.

    Στην επιστολή του ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρεται ταυτόχρονα στην έναρξη των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη με στόχο να προωθηθεί η διαδικασία «θέτοντας τέρμα στο αδιέξοδο των τελευταίων δύο και πλέον χρόνων», λέγοντας ότι το Κυπριακό είναι μια «σημαντική προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του.

    «Εχουμε διαθέσει πολύ χρόνο και προσπάθειες τους τελευταίους μήνες, τόσο στη Ουάσιγκτον όσο και με επισκέψεις στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουμε προς μια δίκαιη και συνολική λύση στο νησί», αναφέρει.

    Οπως γράφει αυτές οι προσπάθειες συνέβαλαν ώστε να ενθαρρυνθούν ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να συμμετάσχουν σε διαδικασία συνομιλιών. Σημειώνοντας πως τα δύο μέρη έδειξαν την προθυμία τους να sumew_soum τη διαδικασία αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει πως «υπάρχουν πολλά εμπόδια ενόψει, όμως ελπίζω ότι υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για πρόοδο. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να τις εκμεταλλευτώ», καταλήγει ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Δημοτικός Συμβουλός έστειλε την επιστολή με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή, καλώντας μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο Κλίντον να συμβάλει στη λύση του προβλήματος. Ο κ. Πατέλ έστειλε επίσης επιστολή στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, αφού η Βρετανία είναι μια από τις εγγυήτριες χώρες, τονίζοντας ότι απαιτείται να δράσουν τόσο ο Τόνι Μπλερ όσο και ο πρόεδρος Κλίντον με τον ίδιο τρόπο που έδρασαν στην επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου.

    [09] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2000 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    O Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει στις αρχές του 2000 εάν θα λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αναστολή της θανατικής ποινής κατά του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    «Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα συγκαλέσω σε συνέλευση τα στελέχη του συνασπισμού και θα ανταλλάξω απόψεις για το ποιά θα είναι η στάση της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα», επισήμανε ο κ. Ετζεβίτ. «Θα καταθέσουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων μας στο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Λ.Μ.

    [10] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς εξέφρασε την ελπίδα για μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα για άμυνα από ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της. «Οι διεθνείς εξελίξεις στο πεδίο της ασφάλειας και της οικονομίας θα επιταχυνθούν και θα διευρυνθεί η στρατιωτική, τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Γιουγκοσλαβίας», επισήμανε ο κ. Μπουλάτοβιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Vojska του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    «Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε το αμυντικό μας σύστημα χωρίς καθυστέρηση... να προετοιμάσουμε όλους τους κρατικούς τομείς για να απωθήσουμε πιθανές επιθετικές ενέργειες και να αντιταχθούμε αποτελεσματικά σε οποιονδήποτε απειλεί την ελευθερία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», τόνισε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Αμυνας. Πριν από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς η Γιουγκοσλαβία ήθελε να αποκτήσει «σύγχρονα και αποτελεσματικά όπλα» από τη Ρωσία ωστόσο η Μόσχα αρνήθηκε εξαιτίας του διεθνούς εμπάργκο για τις πωλήσεις όπλων στη χώρα, πρόσθεσε ο κ. Μπουλάτοβιτς. Λ.Μ.

    [11] ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για ανακωχή στη Τσετσενία ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι του Γκρόζνι να εγκαταλείψουν τη πόλη και τόνισε ότι είναι ανάγκη να δημιουργηθεί γραφείο του ΟΑΣΕ στο Ναζράν για να βοηθάει τους πρόσφυγες. Η Φινλανδική προεδρία με ανακοίνωση της εξέφρασε την ανησυχία της γιατί η διένεξη στη Τσετσενία απειλεί την ασφάλεια στον Βόρειο Καύκασο και καλωσόρισε την απόφαση του ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές στα σύνορα Ρωσίας-Γεωργίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τη Ρωσία να προχωρήσει σε τερματισμό των επιχειρήσεων και να αρχίσει πολιτικό διάλογο με τη Τσετσενία. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 30 December 1999 - 20:51:58 UTC