Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-28

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 28 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΛΗΡΗΣ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
  • [02] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 14 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
  • [03] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ 2000
  • [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [05] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ 3,76% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [07] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [08] 200 ΕΚ. ΔΟΛ. ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ
  • [09] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΛΗΡΗΣ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα και ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που ενδέχεται να προκύψουν από τον ιό της χιλιετίας έδωσε το μεσημέρι η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, η οποία σε συνέντευξη Τύπου παρείχε λεπτομερή ενημέρωση, για τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης που έχει ετοιμάσει το υπουργείο.

    Η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί σε παρατηρήσεις που έγιναν, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό και τόνισε ότι για την περίπτωση δυσλειτουργιών το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς έχει κινητοποιηθεί το σύνολο της κρατικής μηχανής. Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται η Γενική Γραμματεία και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας όλων των υπουργείων, των περιφερειών και των νομαρχιών της χώρας. Στους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υποδομής όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και τα πετρέλαια, πέρα από τις παρεμβάσεις και τις προετοιμασίες που έγιναν, θα υπάρχει αυξημένος βαθμός ετοιμότητας και υψηλή στελέχωση όλων των υπηρεσιών για οποιαδήποτε δυσλειτουργία εμφανιστεί. Το Σάββατο και την Κυριακή όλα τα στελέχη πληροφορικής του δημοσίου τομέα θα βρίσκονται στις θέσεις τους για να ελέγξουν σε πραγματικό χρόνο |ka τα συστήματα.

    Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες, στις οποίες ο νέος χρόνος θα έλθει νωρίτερα, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία. Επίσης η χώρα μας θα ενημερώσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου ο νέος χρόνος θα μπει με καθυστέρηση. Εξάλλου, η ελληνική αστυνομία, η πυροσβεστική υπηρεσία, το λιμενικό σώμα και το ΕΚΑΒ θα λειτουργούν με υψηλό βαθμό ετοιμότητας και με τη μέγιστη δυνατή στελέχωση. Παράλληλα ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση δυσλειτουργίας. Στο μεταξύ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές, ωστόσο οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των καταθετών. Ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Ιωάννης Μάνος δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για το θέμα από το 1998 και τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τον ιό του 2000. Επισήμανε, ότι το περασμένο καλοκαίρι έγιναν συστηματικές δοκιμές και διαβεβαίωσε ότι δεν χρειάζεται καν να γίνει ενημέρωση των βιβλιαρίων καθώς οι τράπεζες θα τυπώσουν τα υπόλοιπα όλων των λογαριασμών σε χαρτί ή σε άλλο μέσο για να γίνει επαλήθευση στις αρχές του 2000.

    Εξάλλου, οι καταθέτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών από τις 31 Δεκεμβρίου ως τις 2 Ιανουαρίου, ενώ δεν θα υπάρξει επίσης κανένα πρόβλημα στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ γνωστοποίησαν ότι την 31η Δεκεμβρίου δεν θα εξοφλούνται λογαριασμοί, ενώ θα παραταθεί η προθεσμία εξόφλησής τους, μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Ο διευθυντής πληροφορικής της ΔΕΗ Γιώργος Κοσμός επισήμανε ότι υπάρχει επάρκεια για την παροχή ρεύματος τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου. Και ο διευθυντής πληροφορικής της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Νίκος Φαλδάμης, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ιού του 2000. Προβλήματα ενδέχεται να παρουσιάσουν, από τον ιό του 2000, οι ταμειακές μηχανές που προμηθεύθηκαν πριν από 1997 εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες.

    [02] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 14 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Ποινικές διώξεις σε βάρος δεκατεσσάρων αστυνομικών ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, μετά τη συγκέντρωση πλήθους στοιχείων σε βάρος τους από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τους 14 αστυνομικούς που διώκονται, οι επτά είναι ανώτεροι και κατώτεροι αξιωματικοί. Συγκεκριμένα κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, εκβίαση κατ΄ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό το όφελος, δωροληψία, δωροδοκία, πλαστογραφία και νόθευση εγγράφων. Για δέκα από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς οι πράξεις που τους αποδίδονται έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Επίσης προέκυψαν κατηγορίες για 40 τουλάχιστον ιδιώτες που εμπλέκονται στις παράνομες πράξεις. Στα 40 αυτά άτομα περιλαμβάνονται 29 αλλοδαπές γυναίκες που εργάζονταν ως χορεύτριες σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

    Συγκεκριμένα αστυνομικοί του Γραφείου Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Αχαρνών κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με idi~ter και εξέδιδαν παράνομες άδειες εργασίας σε αλλοδαπές γυναίκες, έναντι χρηματικής αμοιβής που κυμαινόταν από πενήντα έως εκατό χιλιάδες δραχμές κατ' άτομο. Οι ίδιοι αστυνομικοί παρείχαν προστασία σε καταστήματα της περιοχής, είτε έναντι αμοιβής, είτε προειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες για αστυνομικούς ελέγχους προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους εξαφανίζοντας προσωρινά παράνομα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια ή αλλοδαπές που εργαζόταν παράνομα στα καταστήματά τους. Επίσης οι αστυνομικοί εξέδιδαν δελτία αστυνομικών ταυτοτήτων σε αλλοδαπούς που προέρχονταν από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και εμφανίζονταν ως παλιννοστούντες ομογενείς, σε συνεργασία με ιδιώτες που υπέγραφαν ως μάρτυρες τα δελτία αυτά.

    Εξάλλου, αστυνομικός του τμήματος Αχαρνών παρείχε εξυπηρετήσεις σε αλλοδαπούς κατά την καταγραφή τους στα αστυνομικά τμήματα. Ο αστυνομικός αυτός συνεργαζόταν με ιδιώτη που διατηρούσε γραφείο αιτήσεων απέναντι από το αστυνομικό τμήμα και έπαιρνε ως αμοιβή το ποσό των πέντε ή δέκα χιλιάδων δραχμών. Αλλος αστυνομικός ζητούσε και εισέπραττε ποσό 150.000 δραχμών από ιδιώτη για την προστασία του καταστήματός του στο οποίο διενεργούνταν παράνομα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αστυνομικοί του ίδιου τμήματος χρηματίζονταν από ιδιώτες που προέβαιναν σε παράνομες οικοδομικές εργασίες ενώ αποσιωπούσαν αποδράσεις κρατουμένων για να μην συλληφθούν οι αστυνομικοί που ήταν υπαίτιοι της απόδρασης. Τέλος ένας αστυνομικός κατηγορείται για υπεξαίρεση 140.000 δραχμών από κρατούμενο, ο οποίος του είχε παραδώσει το ποσό για φύλαξη. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση.

    [03] ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ 2000

    Οι τράπεζες έχουν λάβει έγκαιρα όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση του «ιού του 2000» διαβεβαιώνει με ανακοίνωση της το κοινό η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Κατά συνέπεια οι καταθέτες πρέπει να είναι ήσυχοι ότι τα λεφτά που έχει εμπιστευτεί στις τράπεζες είναι εξασφαλισμένα ,ότι οι λογαριασμοί δεν θα υποστούν αλλοίωση και ότι οι συναλλαγές με τις τράπεζες θα συνεχιστούν ομαλά. Τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών (ΑΤΜ's) θα τροφοδοτούνται συνεχώς με μετρητά σε όλη τη διάρκεια των αργιών και εορτών, ώστε οποτεδήποτε οι καταθέτες να μπορούν να κάνουν αναλήψεις και να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Γενικότερα, ο εφοδιασμός των τραπεζών με μετρητά από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι εξασφαλισμένος. Ακόμη οι τράπεζες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε απρόοπτο που τυχόν προκληθεί από εξωγενείς ή απρόβλεπτους παράγοντες. Σύμφωνα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, τίποτα δεν δικαιολογεί την αλλαγή των συναλλακτικών συνηθειών του κοινού κατά την περίοδο αυτή.

    Η ετοιμότητα των τραπεζών είναι αποτέλεσμα των ενεργειών τους που άρχισαν εδώ και τρία χρόνια, με τον συντονισμό της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, για την αναβάθμιση και αντικατάσταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού τους, ώστε οι υπολογιστές να διαβάζουν το 2000 και με τα τέσσερα ψηφία tou και, όπως συνήθως λέγεται, να είναι συμβατοί με το έτος 2000.

    [04] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΙΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απεργίας των βενζινοπωλών, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν το μεσημέρι με τον υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος έκανε δεκτό το αίτημα τους για θέσπιση ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Μετά την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας έως το τέλος του Ιανουαρίου θα υπάρξει και σχετική υπουργική απόφαση. Οπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος ήδη υπάρχει μία ευρύτατη συμφωνία για τη νύχτα, δηλαδή για το διάστημα 11 το βράδυ έως 6 το πρωί το χειμώνα και 12 το βράδυ με 6 το πρωί το καλοκαίρι. Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό μπορεί να βελτιωθεί ή να εξειδικευτεί και πρόσθεσε ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιομορφίες που υπάρχουν ανά περιοχή και ιδίως τα προβλήματα των ορεινών και των νησιωτικών περιοχών. Το 15% των πρατηρίων υγρών καυσίμων θα διανυκτερεύουν εκ περιτροπής, ενώ τις Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μισά από αυτά, ενώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις για κάθε περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να εξυπηρετείται το καταναλωτικό κοινό. Στο μεταξύ στο πειθαρχικό του υπουργείο Οικονομικών παραπέμπονται 13 τελωνειακοί υπάλληλοι για συνεργία σε λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και πλαστογραφία εγγράφων.

    [05] ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΔΟΣ 3,76% ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Δεύτερη ημέρα μεγάλης ανόδου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στο 3,76%, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας για περαιτέρω ανοδική πορεία του δείκτη, ο οποίος έφτασε σήμερα στις 5.231 μονάδες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της χρηματοδοτικής μίσθωσης (λήζιγκ) με 7,99%, ενώ οι μετοχές της παράλληλης αγοράς ανέβηκαν κατά 7,77%, των συμμετοχών κατά 7,74%, των κατασκευαστικών 7,59%, των διαφόρων εταιριών 7,08%, των ασφαλειών 6,74%, των επενδύσεων 5,97%, των βιομηχανιών 4,77%, ενώ τη μικρότερη άνοδο είχε ο κλάδος των Τραπεζών με 1,67%.

    Ο τζίρος κατά τη σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε ωστόσο χαμηλά, φτάνοντας τα 193 δισ. δραχμές, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE έφτασε τις 2784 μονάδες, με άνοδο 2,6% και τον δείκτη FTSE/ASE MID 40 τις 902 μονάδες, με άνοδο 7,1%.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Το 74,6% των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έστω και αν δεν ενταχθεί στην Ενωση η Τουρκία. Αυτό αποκαλύπτει δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις» η εταιρεία δημοσκοπήσεων COMAR με δείγμα 900 ατόμων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης 36% των Τουρκοκυπρίων τάσσονται υπέρ της ένταξης μετά τη λύση του Κυπριακού και 28% έστω και πριν τη λύση. Εναντίον της ένταξης τάσσεται μόλις το 6,8%. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν μία δυσάρεστη έκπληξη για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε την οργή του και για τις υποδείξεις του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράτ προς τους Τουρκοκυπρίους να τον καταψηφίσουν στις επόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, προκειμένου να ενταχθούν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους στην Ε.Ε.

    [07] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΙΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν ένα μίλι από το κέντρο του Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας ‘Ιγκορ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός μάχεται με τους αντάρτες και πολιορκεί το Γκρόζνι από όλες τις κατευθύνσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχει αρκετή αντίσταση από την πλευρά των ανταρτών αλλά οι ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος. Ο κ. Σεργκέγιεφ απέκλεισε ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο επίθεσης στο Γκρόζνι με βαρύ οπλισμό γιατί όπως είπε η Ρωσία θέλει να αποφύγει μαζική σφαγή όπως έγινε το 1994-96 στον πόλεμο με τη Τσετσενία. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της δύσης ότι η Ρωσία παραβιάζει διεθνείς κανονισμούς με τις επιχειρήσεις στη Τσετσενία στις οποίες σκοτώνεται άμαχος πληθυσμός. Ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ ανακοίνωσε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται ένα μίλι από το κέντρο του Γκρόζνι σε ορισμένα σημεία. Στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν απένειμε παράσημα στους κορυφαίους στρατηγούς του στρατού και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις στη Τσετσενία είναι επιτυχία για τη Ρωσία. Ο.Κ.

    [08] 200 ΕΚ. ΔΟΛ. ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΜΗΡΩΝ

    Οι αεροπειρατές που συνεχίζουν σήμερα για τρίτη μέρα να έχουν υπό τον έλεγχο τους αεροσκάφος των ινδικών γραμμών στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν ζήτησαν την απελευθέρωση 35 στρατιωτικών από το Κασμίρ και 200 εκατομμύρια δολάρια λύτρα για να ελευθερώσουν τους 160 ομήρους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Τζασβαντ Σινγκ δήλωσε ότι οι αεροπειρατές έκαναν γνωστά τα αιτήματα τους στους διαπραγματευτές που καταβάλλουν προσπάθειες να απελευθερώσουν τους ομήρους. Ο κ. Σινγκ είπε ότι οι ένοπλοι ζητούν ακόμη την εκταφή και την παράδοση του σώματος του Σατζαντ Αφγκάνι, ηγέτη του κινήματος Χαρκάτ-ουλ- Ανσάρ.

    Νωρίτερα οι αεροπειρατές αρνήθηκαν να ελευθερώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά καθώς χειροτερεύουν οι συνθήκες στο αεροσκάφος, όπου επικρατεί δυσοσμία και δυο επιβάτες πάσχουν από καρκίνο και η κατάσταση τους επιδεινώνεται με το κρύο που επικρατεί. Οι αεροπειρατές επέτρεψαν στους ομήρους να αλλάξουν ρούχα και οι Ταλεμπάν τους προμήθευσαν με νερό και τρόφιμα. Ο.Κ.

    [09] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Τους 97 έφθασαν οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει τη Βορειοδυτική και Κεντρική Ευρώπη. Ανυπολόγιστες καταστροφές έχουν προκληθεί στα οδικά δίκτυα, αλλά και σε ιστορικά μνημεία. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στη Γαλλία όπου ζημιές υπέστησαν η Παναγία των Παρισίων, ο Κήπος των Βερσαλλιών και το Δάσος της Βουλώνης. Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το τελευταίο 48ωρο παρέλυσε τα πάντα. Περίπου 2.000.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και χωρίς πόσιμο νερό, τα αεροδρόμια της Νότιας Γαλλίας, όπως επίσης και δεκάδες οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες δε λειτουργούν.

    Περισσότερα από 50 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλα έχουν τραυματιστεί. Μετά τη σφοδρή θύελλα που σάρωσε το Παρίσι και είχε ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν εκατοντάδες δέντρα της πόλης, ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας έπληξε τις τελευταίες ώρες τη Νοτιοδυτική Γαλλία. Η κακοκαιρία χτύπησε και άλλες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι στη Γερμανία, 12 στην Ελβετία, 3 στην Ιταλία από πτώση χιονοστιβάδας και 8 στη Βρετανία. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισχυρούς θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στις περιοχές της Βόρειας Ισπανίας με ταχύτητα μεγαλύτερη από 160 χλμ την ώρα. Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τις περιοχές της Γαλλικίας, Ασθουρίας, Εσκουάντης και Καντάμπρια τις τελευταίες δύο μέρες. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές από τους ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα, αποκολλήθηκαν στέγες και έχει διακοπεί η συγκοινωνία και οι τηλεπικοινωνίες στα περισσότερα χωριά της Γαλλικίας. Στην Αυστρία και το Βέλγιο τραυματίστηκαν επίσης δεκάδες άτομα. Οι αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους και τους τουρίστες ότι υπάρχει κίνδυνος πτώσης χιονοστιβάδων στις γερμανικές, τις ιταλικές και τις ελβετικές Αλπεις.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 28 December 1999 - 22:18:24 UTC