Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [04] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΕΤΑ
  • [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΤΙΝΕΣ
  • [06] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • [08] ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ 65% ΤΗΣ STOPANSKA
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [10] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [11] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ
  • [12] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΙΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    «Τον Φεβρουάριο θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει Κωστή Στεφανόπουλο» τόνισε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ είχε προηγηθεί τελική δήλωση του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με την οποία, το κόμμα του, θα υπερψηφίσει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δε συναρτά το θέμα με τη διεξαγωγή εκλογών. Η τοποθέτηση αυτή, εκφράζει σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «ενότητα της Βουλής και του έθνους, γεγονός, που χαρακτήρισε «θετικό» για την χώρα.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής στην τελική τοποθέτηση του, ζήτησε και πάλι πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι τις φοβάται, ενώ για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν ήθελε να πάει κόντρα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ TOU ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Για υποκρισία , ηττοπάθεια και εξαναγκασμό έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας την χτεσινή υπαναχώρηση της Ν.Δ να συναινέσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ Ρέππας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η συνήθης ασυνέπεια της αξιωματικής αντιπολίτευση βγαίνει προς όφελος του τόπου επισημαίνοντας όμως ότι η απόφαση της αυτή είναι βέβαιο ότι πάρθηκε με κομματικά κριτήρια και πως κάτι μεσολάβησε και η ΝΔ άλλαξε στάση.

    Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κάνοντας λόγο για θεσμικά ανεπίτρεπτη σύνδεση της εκλογής του με το «πολιτικό πρόβλημα» την ύπαρξη του οποίου ισχυρίζεται η ΝΔ. Πρόσθεσε δε ότι «η ηττοπαθής απόφαση του κ Καραμανλή ισοδυναμεί με ομολογία ήττας , είναι σήμα για πίσω ολοταχώς και είναι φανερό ότι η υπερψήφιση του κ Στεφανόπουλου γίνεται για να αποφύγει τις εκλογές».

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της τονίζοντας ότι αυτή δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, αλλά εκλογές στο τέλος της τετραετίας με την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Βουλής. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές επικαλούμενη «εθνικό λόγο» δήλωσε: «Εμείς δεν κάνουμε πολιτική με τεχνάσματα» και παρέπεμψε στο τι προβλέπει το Σύνταγμα. Τέλος κάλεσε τη ΝΔ να μην προχωρήσει σε προεκλογολογία κάνοντας λόγο « για πράξη ευθύνης από την πλευρά της».

    [03] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επισκέφτηκε το μεσημέρι ο Κώστας Καραμανλής και τον ενημέρωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τον ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Ο Πρόεδρος έχει επάξια κατακτήσει το σεβασμό και την αναγνώριση όλων μας. Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη, είναι θαρραλέα και είναι σωστή. Ανταποκρίνεται στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και στην καθολική απαίτηση για συνεννόηση και συναίνεση στα κορυφαία θέματα». «Ανταποκρινόμενοι στις αρχές της παράταξης μας αποσυνδέσαμε το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την αξίωση μας για εκλογές. Ζητάμε εκλογές για την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος και ενημέρωσα γι αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και είμαι βέβαιος να καταφέρουμε να επιβάλλουμε τη συναίνεση και συνεννόηση και σε άλλα κορυφαία θέματα όπως είναι το ζήτημα της εθνικής πολιτικής, το ζήτημα της παιδείας και της διαφάνειας στις συναλλαγές του δημοσίου».

    Ο κ. Στεφανόπουλος κατά τη συζήτηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη χθεσινή δήλωση του στη Βουλή και είπε ότι τον τιμά η απόφαση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξουν την υποψηφιότητα του. Τόνισε ακόμη ότι tom τιμά και η ανοχή που δείχνουν τα άλλα κόματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. αισθάνεται υπερήφανη για την απόφαση που πήρε.

    [04] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΜΕΤΑ

    Οι σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, το σύμφωνο σταθερότητας στα Βαλκάνια και θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αλβανίας, Κώστας Σημίτης και Ιλίρ Μέτα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι οι τακτικές επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών βοηθούν στη μεταξύ τους συνεργασία. «Γι΄ αυτή τη συνεργασία, είπε ο κ. Σημίτης, υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο το οποίο στηρίζεται σε δύο πόλους. Ο ένας είναι οι ελληνικές και αλβανικές συμφωνίες και ο άλλος το ευρωατλαντικό πλαίσιο, το σύμφωνο σταθερότητας».

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα διαπιστώνει πως το σύμφωνο σταθερότητας δυστυχώς δεν προχωρεί με αρκετή ταχύτητα και σημείωσε ότι χάρη στις συχνές επαφές των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης με τους Αλβανούς ομόλογούς της υπάρχει μεγάλη πρόοδος στη διμερή συνεργασία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σημίτη - Μέτα υπεγράφη συμφωνία στήριξης του αλβανικού προϋπολογισμού.

    [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΕΤΙΝΕΣ

    Κηδεύτηκε το μεσημέρι στην Κομοτηνή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσετινές, που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο βήμα της Βουλής μιλώντας για τον προϋπολογισμό. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι του και πολλοί κάτοικοι του νομού Ροδόπης.

    [06] ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

    Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες έχουν δημιουργηθεί από τα χιόνια που πέφτουν ασταμάτητα από χθες το βράδυ στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Με αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της περιοχης, ενώ το χιόνι σε πολλές περιοχές έχει ξεπεράσει τα τριάντα εκατοστά.

    Προβλήματα όμως έχει δημιουργήσει το χιόνι και στο νομό Θεσσαλονίκης. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η συγκοινωνία Θεσσαλονίκη - Χορτιάτη, Θεσσαλονίκη - Πανόραμα, Θεσσαλονίκη - Αγιος Βασίλειος, Θεσσαλονίκη - Καβάλα, Θεσσαλονίκη - Κιλκίς και στο Δερβένι. Κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν σημειωθεί και αρκετά μικροατυχήματα. Το κρύο είναι τσουχτερό και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το θερμόμετρο κατέβηκε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων δεν γίνεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ το χιόνι στη Vk~qima έφτασε τους 30 πόντους. Στην ανατολική Μακεδονία χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, ιδιαίτερα στους νομούς Καβάλας και Δράμας. Ήδη στα ορεινά των νομών Κοζάνης και Φλώρινας και Καστοριάς, εξαιτίας της χιονόπτωσης που συνεχίζεται ακόμη, αλλά και του παγετού έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έκλεισαν σήμερα. Πολλά δρομολόγια των ΚΤΕΛ δεν πραγματοποιήθηκαν ή είχαν πολλές ώρες καθυστέρηση. Οι δρόμοι σε όλη την δυτική Μακεδονία έχουν παγώσει και η κίνηση πραγματοποιείται με ιδιαίτερη δυσκολία. Στην εθνική οδό Κοζάνης - Θεσσαλονίκης, οι οδηγοί αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

    Στην ανατολική Μακεδονία, χιόνι πέφτει στις περιοχές των δήμων Ορεινής, Ελευθερούπολης, Παγγαίου, Κάτω Νευροκοπίου και Παραδεισίου. Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αν και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Οι νομαρχίες της ανατολικής Μακεδονίας έχουν λάβει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Ο απόπλους των πλοίων έχει απαγορευτεί από τα λιμάνια Καβάλας, Κεραμωτής και Νέας Περάμου, προς τη Θάσο και αντίστροφα.

    Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών, ενώ για τέσσερις ώρες έκλεισε σήμερα το εθνικό δίκτυο Θεσσαλονίκης - Σερρών, όταν μία νταλίκα που ερχόταν από τη Βουλγαρία και κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη, έχασε τον έλεγχο, προσέκρουσε στη διαχωριστική νησίδα και ανετράπη, κλείνοντας τη λωρίδα κυκλοφορίας του.

    Το ίδιο σκηνικό επικράτησε και στη Θεσσαλία με ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο προς το Πήλιο. Πολλά είναι τα αποκλεισμένα χωριά στα ορεινά των Τρικάλων. Συγκεκριμένα 32 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στα ορεινά της Καρδίτσας, ενώ το χιόνι μέσα στην πόλη έφτασε τα 10 εκατοστά. Η πρόσβαση είναι αδύνατη και σε άλλες ορεινές κοινότητες της Καλαμπάκας και στα Τρίκαλα δεν σταμάτησε να χιονίζει. Η συγκοινωνία στις εθνικές οδούς Τρικάλων - Ιωαννίων, Τρικάλων - Γρεβενών και Τρικάλων - Αρτας γίνεται μόνο με αλυσίδες. Το χιόνι έφτασε και έξω από τη Λάρισα. Στα χωριά του Πηλίου το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, ενώ σύμφωνα με την τροχαία οι οδηγοί που κινούνται προς το χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγο της ομίχλης που επικρατεί.

    [08] ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΟ 65% ΤΗΣ STOPANSKA

    Στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας περιήλθε χτες και επισήμως το 65% της STOPANSKA BANKA, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της ΠΓΔΜ, με δίκτυο περίπου 100 καταστημάτων και υποκαταστημάτων και σύνολο ενεργητικού άνω των 330 εκατ. δολ.

    Ο έλεγχος της τράπεζας είχε περάσει στην Εθνική ήδη από το τέλος Οκτωβρίου, αλλά η τελική συμφωνία για την εξαγορά υπεγράφη χτες, επιβεβαιώνοντας σχετικό τηλεγράφημα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2000, θα πρέπει να έχει okojkgqyhe_ και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Stopanska Banka, κατά 50 εκατ. μάρκα. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την αύξηση θα αξιοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της τράπεζας και την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του 65% της Τράπεζας, που θα κατέχει η Εθνική, 10% εκχωρείται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και επιπλέον 10% στη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία (IFC), «κλάδο» της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πολιορκεί στενά το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας και εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον των ανταρτών στην ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη. Ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων, που μάχονται στη Τσετσενία, Βίκτωρ Καζαντσεφ, δήλωσε ότι θα υπάρξει ειδική επιχείρηση για να απελευθερωθούν οι κάτοικοι της πόλης από τους αντάρτες και αρνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον του Γκρόζνι.

    Σημειώνεται, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Γκρόζνι και προσπαθούν να μπουν στην πόλη, στην οποία εκτιμάται ότι είναι παγιδευμένοι 45.000 πολίτες και πολλοί από αυτούς κρύβονται στα υπόγεια των σπιτιών για να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Ο.Κ.

    [10] ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει άλλα 23 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, για τους σεισμοπαθείς και πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα προωθηθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, που θα συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για τους σεισμοπαθείς από το γραφείο της ΕΕ.

    Η Επιτροπή τόνισε ότι τα χρήματα θα δοθούν στα γραφεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία αλλά και στο ελληνικό τμήμα της οργάνωσης «Γιατροί χωρίς Σύνορα», ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους έμειναν άστεγοι, εξαιτίας του σεισμού. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έστειλε βοήθεια, ύψους επτά εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, αμέσως μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου, στον οποίο σκοτώθηκαν 18.000 άνθρωποι. Ο.Κ.

    [11] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΑΛΛΑΓΗΣ

    Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ εισέβαλαν στο χυτήριο της πόλης Βέλες, κατά τη συνεδρίαση των μετόχων του και συνέλαβαν το διευθυντή του Ζάνκο Τσάτο, ο οποίος είναι στέλεχος του κόμματος της Δημοκρατικής Εναλλαγής, καθώς επίσης και δημοσιογράφους και κατέσχεσαν τις κασέτες από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων.

    Προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις ακόμη και από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Σοζέ Μανουέλ Πίντο ντε Σέιρα, ο οποίος παρενέβη, με απότελεσμα να αφεθούν όλοι ελεύθεροι. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για ένα οικονομικό πόλεμο των δύο κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού, VMRO και Δημοκρατική Εναλλαγή, διότι το χυτήριο διευθύνεται από ανθρώπους της Δημοκρατικής Εναλλαγής, ενώ ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι έχει στόχο να πουλήσει το χυτήριο σε καναδέζικη εταιρία. Το χυτήριο σκόπευε να αγοράσει ο Έλληνας επιχειρηματίας Μυτηλαιναίος.

    [12] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΙΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Μαυροβουνίου και της περιοχής του Κοσσυφοπεδίου, υπό τον όρο ότι το πετρέλαιο δεν θα πωλείται στη Σερβία. Τα συναρμόδια υπουργεία της Αλβανίας θα δώσουν την άδεια για την πώληση ή την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων στο Μαυροβούνιο και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουν την παράδοση καυσίμων στις σερβικές πόλεις, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε ανακοίνωσή της, η αλβανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η πώληση πετρελαίου στη δημοκρατία του Μαυροβουνίου και το Κοσσυφοπέδιο θα επιτραπούν μόνον, υπό τον όρο ότι δεν θα διαρρεύσουν σε σερβικό έδαφος. Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 22 December 1999 - 20:42:57 UTC