Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-12-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  • [08] ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ
  • [09] Ο ΤΖΕΜ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
  • [10] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [11] O MAΣΧΑΝΤΟΦ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΡΩΣΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ
  • [12] ΒΟΛΕΜΠΕΚ:Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    H απόφαση για την αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. ανοίγει νέες προοπτικές στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην εισαγωγική του ομιλία στη συνέντευξη στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Κάραβελ».

    Οι ηγεσίες των δύο γειτονικών χωρών πρέπει να δημιουργήσουν μια κατάσταση σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας, ενισχύοντας το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τους σεισμούς και η ελληνική κυβέρνηση το κάνει ήδη διασφαλίζοντας τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα. Η Ελλάδα, είπε, έχει κατακτήσει δεσπόζουσα θέση στην περιοχή κι αυτό οφείλεται στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ισχυρή της οικονομία και στη συμβολή της στις προσπάθειες για ειρήνη και συνεργασία.

    Η χώρα μας θα μπει στο 2000 έχοντας πετύχει την ανόρθωση της οικονομίας της και η επιτυχία αυτή αναγνωρίζεται από τους ξένους οργανισμούς. Δεν τη χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα, αλλά η σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαικές χώρες. Η θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία είναι η μεγαλύτερη δικαίωση των μέχρι τώρα προσπαθειών και οι Ελληνες μπορούν να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία και θετική προσμονή. Σε ερώτηση για τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το σημείο της απόφασης του Ελσίνκι που αφορά την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Σημίτης απάντησε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής είναι απολύτως θετικό για την χώρα μας. Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμιά άλλη διαφορά με την Τουρκία εκτός από αυτή της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι έχει αιτήματα ας προσφύγει στη Χάγη. Για το ενδεχόμενο απειλής χρήσης βίας από την Τουρκία είπε ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο στην Ευρωπαική Ενωση και το Ευρωπαικό Συμβούλιο μπορεί να επανεξετάσει το ζήτημα της ένταξης της αν συμβεί κάτι τέτοιο. Υπογράμμισε ότι έχει ανοίξει νέος δρόμος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτός θα γίνεται περισσότερο ορατός όσο περνάει ο χρόνος. Αποτελεί παρελθόν η εικόνα ότι υπάρχει εμπόλεμο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν υπάρχουν πια λόγοι ανησυχίας, είπε, και κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπ. Ετζεβίτ είπε ότι οι αποφάσεις των Ευρωπαικών συμβουλίων είναι δεσμευτικές για όλους και για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του επίτιμου αρχηγού της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που μίλησε για αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία στο Ελσίνκι σε ότι αφορά στην Κύπρο.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΦΙΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τη σαφή θέση ότι η επίλυση του Κυπριακού καθορίζεται από το πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της τουρκικής εφημερίδας «Χουρριέτ», Ανούρ Μπατούρ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο κ. Σημίτης, ερωτηθείς τί θα συμβούλευε στον Γλαύκο Κληρίδη, μετά τη σύνοδο του Ελσίνκι, υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ καθορίζουν τη στάση του, κάτι με το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνη και η ελληνική κυβέρνηση. «Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δώσει κατευθύνσεις και σε αυτές πρέπει να σταθούμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Η ανταποκρίτρια της «Χουριέτ» ρώτησε ακόμη τον πρωθυπουργό αν θα ήταν προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτεί μόνο την ελληνοκυπριακή πλευρά, πράγμα που, κατά την ίδια, θα οδηγούσε σε diawyqisl| της νήσου και θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η απόφαση της συνόδου του Ελσίνκι πολύ σωστά επισημαίνει ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος θα βοηθήσει στις ενταξιακές διαδικασίες. Πρόσθεσε όμως ότι, όταν το 1995 αποφασίστηκε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο η ύπαρξη του πολιτικού προβλήματος ήταν γνωστή για 20 χρόνια.

    «Ήταν γνωστό ότι είχαν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες και το πρόβλημα αυτό δεν είχε λυθεί μέχρι τότε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πήρε λοιπόν την απόφασή της γνωρίζοντας ότι το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να μη λυθεί και ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη μπροστά στο ερώτημα εάν θα εντάξει την Κύπρο, έχει δεν έχει λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Έδωσε τότε την απάντηση ότι θα προχωρήσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις παρά τη μη επίλυση του Κυπριακού, άρχισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο Ελσίνκι επαναβεβαίωσε ότι η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε επίσης ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι προς όφελος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στην ειρήνη και τη συνεργασία καθώς και στην υπέρβαση των αντιπαλοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο εθνότητες στο νησί. «Το Ελσίνκι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Από τη μία μεριά επιβεβαίωσε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην νοτιοανατολική Ευρώπη για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή. Από την άλλη μεριά έθεσε σε νέες βάσεις την προσπάθεια για ειρήνη και συνεργασία. Και εμείς αυτές τις νέες βάσεις έχουμε σκοπό να τις εκμεταλλευτούμε. Έχουμε σκοπό να προωθήσουμε όλες τις δυνατότητες, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλλει στην ευημερία και των δύο λαών και στην ανάπτυξη των δύο λαών», τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

    Είπε επίσης ότι ίσως αυτά που λέει να ακούγονται πολύ ωραία, τόνισε όμως ότι είναι η πρώτη φορά που εδώ και πάρα πολλά χρόνια βλέπει ρεαλιστικές δυνατότητες. «Βλέπω ότι αυτό που αποτελούσε μια ωραία έκφραση «συνεργασία, φιλία και ανάπτυξη» είναι και εφικτό. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, θα είναι μακρύς αλλά το αισιόδοξο είναι ότι είναι εφικτός, ότι δεν πρέπει πια να μας διακατέχει φόβος, δεν πρέπει να μας διακατέχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε απέναντι σε κάτι που είναι αδύνατο να γίνει. Είναι δυνατό και μπορούμε να το πετύχουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κλείνοντας τη συνέντευξή του.

    [03] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία, για λόγους μικροκομματικού συμφέροντος, θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές την 26η Μαρτίου, διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε εκλογές, τη στιγμή που μόνον εκλογές δεν χρειάζεται, καθώς τον Μάρτιο θα καταθέσει την αίτηση ένταξής της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Κάλεσε δε τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει τις ευθύνες της. Υπογράμμισε, εξάλλου, την υψηλή δημοτικότητα του Κωστή Στεφανόπουλου σημειώνοντας ότι «το 80% του ελληνικού λαού h]kei τον κ. Στεφανόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    [04] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ επανέλαβε την πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των συνθηκών που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου στο Ελσίνκι και αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση μετακινήθηκε από τις πάγιες ελληνικές θέσεις, έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί την τελευταία 25ετία. Η Ελλάδα οδηγείται σε εφ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και μόνο ως προς την Κύπρο είναι κατ αρχήν θετική η απόφαση. Υπογράμμισε ακόμα πως δεν υπάρχει χώρος για θριαμβολογίες και πανηγυρισμούς από την κυβέρνηση, ενώ, αντίθετα, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανησυχίες και προβληματισμό.

    [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε διαφορετική κατεύθυνση από τη θέση που εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, κινήθηκε ο επίτιμος αρχηγός του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με δήλωση του χαρακτήρισε αναμφισβήτητα ελληνική επιτυχία το μέρος της απόφασης που αφορά το Κυπριακό και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο χρόνος δεν θα δουλεύει πλέον υπέρ της Τουρκίας και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να βγούμε από το αδιέξοδο. Για την εξέλιξη αυτή επισήμανε ότι ήταν αποφασιστική η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το πλαίσιο της απόφασης είναι ασαφές, υπάρχουν αμφιβολίες αν θα λειτουργήσει υπέρ της Ελλάδας και δεν δεσμεύει την Αγκυρα. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν από καλύτερη βάση τα χρόνια που έρχονται. Είναι καλύτερα να έχουμε μια Τουρκία υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαική Ενωση, παρά μια Τουρκία απομονωμένη, σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Κρίνοντας την απόφαση για αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας, υπογράμμισε πως και να μπορούσαμε δεν θα έπρεπε να την εμποδίσουμε, διότι δεν είχαμε κανένα εθνικό λόγο να το επιδιώξουμε. Τόνισε ακόμα ότι η πολιτική της Ν.Δ. ήταν υπέρ του ευρωπαικού προσανατολισμού της Τουρκίας, το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο και την πολεμούσε αυτή την πολιτική. Κατά συνέπεια, σήμερα, που ακολουθεί αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ, δεν δυσαρεστεί τους νεοδημοκράτες.

    [06] ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τη δημιουργία υπηρεσίας μετανάστευσης και αλλοδαπών στο upouqce_o Εσωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Η κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ακόμη ότι δημιουργούνται επιτροπές κατά περιφέρεια και σε κάθε νομό, αντίστοιχες με την υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε η υπουργός, τίθενται οι προϋποθέσεις για την είσοδο και παραμονή μεταναστών στη χώρα μας ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο έρχονται (εποχιακή ή μόνιμη εργασία, σπουδές, οικογενειακή συνένωση, ή άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος). Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι σήμερα βασιζόταν στο νόμο του 1975 όμως αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει τα θέματα που προκύπτουν από τις εξελίξεις στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Όπως τόνισε, η Ελλάδα από χώρα εξαγωγής εργατικού δυναμικού έχει γίνει χώρα εισαγωγής εργατικού δυναμικού και γι΄ αυτό το λόγο είναι ανάγκη να διαμορφωθεί μια συνεκτική πολιτική που θα έχει στόχο τον προγραμματισμό ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΕΤΖΕΒΙΤ: ΔΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    «Δε θα χρειαστεί να πάμε στη Χάγη, γιατί θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας, προηγουμένως με τους Ελληνες. Γνωρίζω ότι ο Ντενκτάς έχει δικαιολογημένες αντιδράσεις για το Ελσίνκι, αλλά δε νομίζω ότι ανησυχεί. Προκειμένου να έχει κανείς ανησυχίες θα πρέπει να αγνοεί πόση σημασία αποδίδει η Τουρκία στην Κύπρο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Ελσίνκι. Στην ομιλία αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του θέματος και η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Ανήκουμε στην Ευρώπη και το να διατηρούμε τη θανατική ποινή αποτελεί αντίφαση. Τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ολοκληρώσει το νομικό πλαίσιο που ξεκινήσαμε εδώ και 6,5 μήνες για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης για εκδημοκρατισμό και ανθρώπινα δικαιώματα». Ο κ. Ετζεβίτ τόνισε ότι η Τουρκία θα καταστεί ο ενεργειακός τερματικός σταθμός της Ασίας και του Καυκάσου, ενώ υποστήριξε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Κωνσταντινούπολης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη μεταστροφή των ξένων ηγετών που συμμετείχαν σε αυτήν υπέρ της Τουρκίας.

    [08] ΟΤΖΑΛΑΝ: Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν με γραπτή δήλωση του, που μετέφεραν οι δικηγόροι του, τόνισε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «ανοίγει ένα δρόμο για να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στην Αγκυρα και τον κουρδικό λαό». Ο Οτζαλάν είπε ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ σηματοδοτεί την έναρξη μιας δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα και πρόσθεσε, ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα των Κούρδων, που μάχονται για αυτονομία, χωρίς να απειλούν την ενότητα και την δομή του τουρκικού κράτους. Ο.Κ.

    [09] Ο ΤΖΕΜ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα στέκεται πλέον εμπόδιο στο αίτημα του κουρδικού πληθυσμού για μετάδοση εκπομπών στη γλώσσα τους, μετά την ανάδειξή της σε υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ο κ.Τζεμ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk ότι κάθε πολίτης στην Τουρκία θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη μητρική του γλώσσα στα τηλεοπτικά προγράμματα και τόνισε ότι αυτό αποτελεί πεποίθηση του τουρκικού κράτους και είναι κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η ΕΕ.

    Ο Τούρκος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν ο λαός μας επιθυμεί να μεταδίδει εκπομπές στη δική του γλώσσα, δεν θα τον αποτρέψουμε, ειδικά εάν στοχεύουμε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ» και πρόσθεσε, ότι υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί που μεταδίδουν προγράμματα σε γλώσσα άλλη, εκτός της επίσημης τουρκικής, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Ο κ.Τζεμ παραδέχθηκε ότι υπήρξε περιορισμός των ελευθεριών σε κάποιες περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι έχει έρθει η στιγμή να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Προκειμένου να μπορέσει η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ θα πρέπει να προβεί σε μια σειρά αναμορφώσεων και ανασχηματισμών σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η τουρκική ηγεσία άφησε πρόσφατα να διαφανεί η πρόθεσή τους για βελτίωση της κατάστασης του κουρδικού πληθυσμού αν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ενδεχόμενη χορήγηση πολιτιστικής αυτονομίας στους Κούρδους θα οδηγήσει σε διαχωρισμό της χώρας. Σ.Π.

    [10] ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Ο Αλεξανδρου Αθανασιου, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα πρωθυπουργού στη Ρουμανία συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβέρνησης , λίγες ώρες μετά την απόλυση του πρωθυπουργού Ράντου Βασίλε από τον πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου, ανέφεραν αξιωματούχοι από το Βουκουρέστι. Η προσωρινή κυβέρνηση ασκεί την εξουσία μέχρι να διοριστεί νέος πρωθυπουργός σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα. Ο κ. Κωνσταντινέσκου ζήτησε χθες τη παραίτηση του κ. Βασίλε, εξαιτίας της αργής πορείας υλοποίησης οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μετά από άρνηση του να παραιτηθεί τον απέλυσε. Ο πρόεδρος ζήτησε από τους 10 παραιτηθέντες υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ οι αναλυτές είναι διχασμένοι |som αφορά τη νομιμότητα της απόλυσης του πρωθυπουργού από τον κ. Κωνσταντινέσκου. Ο.Κ.

    [11] O MAΣΧΑΝΤΟΦ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΡΩΣΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

    O πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ είναι έτοιμος να εγγυηθεί την ασφάλεια της συνάντησης του με το Ρώσο υπουργό Εκτάκτων Περιστατικών Σεργκέι Σοϊγκού και του επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Κνουτ Βόλεμπεκ, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος του Μασχάντοφ. «Ο πρόεδρος Μασχάντοφ είναι πρόθυμος να συναντήσει τον κ. Σοϊγκού και τον κ. Βόλεμπεκ και να δώσει εγγυήσειος για την ασφάλεια τους», τόνισε ο κ. Σεντ Σελίμ Αμπντουλμουσλίμοφ. Ο κ. Σοϊγκού είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι επιθυμεί να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της Τσετσενίας για να συζητήσει τη μοίρα των πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο Γκρόζνι το οποίο έχουν περικυκλώσει τα ρωσικά στρατεύματα. Λ.Μ.

    [12] ΒΟΛΕΜΠΕΚ:Η ΡΩΣΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΑΧΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την άποψη ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να αγωνίζεται κατά της «τρομοκρατίας» όπως όλες οι πολιτισμένες χώρες, εξέφρασε ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Κνουτ Βόλεμπεκ, μετά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Τσετσένων προσφύγων στη Μαχατσκάλα. Ο κ.Βόλεμπεκ τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει και η ανθρωπιστική διάσταση της διαμάχης Ρωσίας-Τσετσενίας επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ο στρατός θα έπρεπε να δρα ανάλογα με την περίσταση . Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής οργανισμός στη διευθέτηση του προβλήματος και δήλωσε ότι κατάλαβε καλύτερα τις ανάγκες των προσφύγων.

    Ο Νορβηγός αξιωματούχος δήλωσε, ότι η δυναμική διεθνών οργανισμών, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί πιο αποτελεσματικά. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 14 December 1999 - 21:41:45 UTC