Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-16

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 16 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ-ΣΗΜΙΤΗ
  • [04] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΣΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ
  • [06] ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΣΑΕ
  • [07] ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: 547 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [10] ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
  • [11] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    H κυβέρνηση θα λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και να προστατευθεί το διεθνές κύρος της χώρας. Την απάντηση αυτή έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν θα επιτραπεί να φτάσουν μέχρι την πρεσβείς των ΗΠΑ οι διαδηλώσεις κατά του Κλίντον.

    [02] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων αρχίζει σήμερα ο cqallat]ar της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να αποσπάσει τις εγγυήσεις για περιφρούρηση των εκδηλώσεων, τις μέρες της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει την πλήρη ωριμότητα, τη συνείδηση, την υπευθυνότητα να υποδεχθεί τον Αμερικανό πρόεδρο με τη φιλοξενία που του αρμόζει, με την πεποίθηση ότι θα στηρίξει μέσα σε συνθήκες εθνικής αξιοπρέπειας με σθεναρή στάση μαζί με την υπεύθυνη ηγεσία της χώρας, τα αιτήματα, τις θέσεις και τους στόχους της χώρας μας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν επεισόδια στις πορείες ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο λαός και η νεολαία θα περιφρουρήσουν το ειρηνικό κλίμα που αρμόζει σε αυτές τις διαδικασίες, γιατί η εικόνα της χώρας πρέπει να είναι εικόνα σοβαρότητας, συσπείρωσης και απόφασης να υπερασπίσει επί της ουσίας τα συμφέροντά της. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει αυτά τα στελέχη που, όπως είπε, έχουν σχέση με την τρομοκρατία και να μη γίνεται φορέας που ενσπείρει ψευδείς και συκοφαντικές φήμες. «Γιατί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε θα του αρμόζει ο ρόλος του ανταποκριτή της «Ουάσιγκτον Ποστ» στην Ελλάδα».

    Τέλος ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία έκανε λόγο για θετική στάση απέναντι στη χώρα μας και αρκετή τόλμη και πρόσθεσε ότι ανεξάρτητα αν φέρνει «δώρα», η θέση της Αμερικής να διατυπώνεται με αυτή την ευθύνη σε τουρκικό έδαφος (η Ελλάδα ανέλαβε τα δικά της ρίσκα) σημαίνει ότι το ταξίδι για μας θα είναι θετικό.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ-ΣΗΜΙΤΗ

    Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας, Μπουλέντ Ετζεβίτ και ΚώσταςΣημίτη, το πρωί της Πέμπτης, κατά τη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα θέματα θα καθοριστούν από τους δύο ηγέτες και θα είναι κοινού ενδιαφέροντος.

    [04] Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΙΚΑΝΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Για ανικανότητα να προετοιμάσει σωστά την επίσκεψη Κλίντον κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το μεσημέρι στο διήμερο συνέδριο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί σωστά την επίσκεψη Κλίντον, ώστε να είναι επωφελής για τη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να εκφράσει καθαρά και με ευθύνη τις θέσεις της. Εξάλλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε φιάσκο την αναβολή της επίσκεψης Κλίντον και πρόσθεσε ότι το cecom|r αυτό έδειξε πως η κυβέρνηση του κ. Σημίτη δεν μπορεί να χειριστεί θέματα της εξωτερικής πολιτικής και γι΄ αυτό φέρει πολύ μεγάλες ευθύνες.

    [05] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΣΤΑ ΛΥΟΜΕΝΑ

    Αισιόδοξος για την πορεία εγκατάστασης των λυομένων στα οποία θα στεγαστούν σεισμοπαθείς της Αττικής εμφανίστηκε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λαλιώτης έκανε μια ευρεία ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των σεισμοπαθών και γνωστοποίησε ότι ήδη εγκρίθηκαν 8.000 από τις 16.000 αιτήσεις που υπέβαλαν σεισμόπληκτες οικογένειες για επιδότηση συγκατοίκησης ή ενοικίου. Σημειώνεται ότι από τα αποτελέσματα των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων ελέγχων στην Αττική προκύπτει ότι περίπου διακόσιες χιλιάδες κτίρια στην περιοχή του λεκανοπεδίου υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό. Από αυτά 7.000 κτίρια κρίθηκαν κατεδαφιστέα και 50.000 κρίθηκαν επισκευάσιμα.

    [06] ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΣΑΕ

    Η ανάγκη καλύτερου συντονισμού των φορέων της Θεσσαλονίκης με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, προκειμένου η 3η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, να γίνει υπόθεση του λαού της συμπρωτεύουσας, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια μεγάλης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εκατό και πλέον φορέων της πόλης. Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, με την 3η Παγκόσμια Συνέλευση, το ΣΑΕ κάνει σημαντικά βήματα για την καλύτερη οργάνωση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του, ενώ γίνεται πιο αντιπροσωπευτικό όργανο, επιδιώκοντας την σε όσο βαθμό γίνεται μεγαλύτερη διασύνδεσή του με τη Θεσσαλονίκη και τους φορείς της.

    Στα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκαν επίσης ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΑΕ Κώστας Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Παλλινοστούντων Ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης Χρήστος Καμενίδης. Η 3η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στην οποία θα μετέχουν εκατοντάδες αντιπρόσωποι του ομογενών μας από 60 χώρες και των πέντε ηπείρων, θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου «Ι. Βελλίδης». Στους ίδιους χώρους, διοργανώνεται από 1 έως 3 Δεκεμβρίου το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Απόδημης Νεολαίας, ενώ στις 3 και 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σημαντικά φόρουμ απόδημων γυναικών, επιχειρηματιών, πανεπιστημιακών δασκάλων, διανοουμένων και καλλιτεχνών, αθλητών κ.α. Οπως έγινε γνωστό, το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου από τις 11 το πρωί θα μιλήσουν προς τους εκπροσώπους της ομογένειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Το προηγούμενο βράδι σε δεξίωση που παραθέτει ο Υπουργός Εξωτερικών προς τιμή του Προέδρου tgr Δημοκρατίας, ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος θα απευθύνει μήνυμα προς τον απανταχού Ελληνισμό.

    Στη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης με το ΣΑΕ, πήραν μέρος οι: Χρύσα Αράπογλου, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σαλπιστής, πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Κώνσταντίνος Βαβούσκος, πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Γρηγόρης Χαντώλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΠΚΜ), ο τέως υπουργός Δημήτρης Φατούρος, πρόεδρος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Αλίκη Διαμαντή και Νανά Μπρέντα, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, Θωμάς Αλγιανάκογλου, πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων βορ. Ελλάδος, Γιάννης Δαμπασίνας, Γεν. Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Ζάννας, πρόεδρος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αντώνης Κούρτης, εκπρόσωπος του «Συλλόγου Φίλων του ΣΑΕ», Γεώργιος Γιουζέπας, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΠΚΔ), Νίκος Μπάρκας, μέλος ΔΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ΤΚΜ, Γιώργος Ξεινός, Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Νικήτας Ευαγγέλου, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλου, Μαριάντζελα Χατζηκωστή, διευθύντρια του μουσείου αρχαίων βυζαντινών μουσικών οργάνων, Θωμάς Γκουντάντσης, διευθυντής του ΕΟΤ Κεντρ. Μακεδονίας, Αναστασία Τούρτα, αναπλ. Διευθύντρια του μουσείου βυζαντινού πολιτισμού, Γιάννης Παπαευσταθίου, γεν. γραμματέας του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Μίλτος Καρακεπελής, πρόεδρος του ΙΑΒΑΣ, Ζαχαρίας Ψαλλιδάκης, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Εφορίας Προσκόπων, Εύη Κουσίδου, γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καρυπίδης, πρόεδρος του συλλόγου παλλινοστούντων «Οι Μαυροθαλασσίτες», Ελένη Λαζαρίδου, γεν. γραμματέας του «συλλόγου φίλων ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη», Παναγιώτης Κακαφίκας, γεν. γραμματέας Δήμου Νεάπολης, Ελευθέριος Μυλωνάς, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παρούλα Περράκη, εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθηνάμ Τοτοκώτση, ειδικ. Γραμματέας της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαδάκης, πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Σπύρος Ζλατάνος, εκπρόσωπος του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Ιάκωβος Σαρηγιάνης, γεν. διευθυντής του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κ.α.

    [07] ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Μια ακόμη μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, έμελλε να γράψει το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στο «Νίκος Γκούμας» της Νέας Φιλαδέλφειας. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, που βρήκε νικητές τους ερυθρόλευκους με 2 - 0, σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στις περιοχές γύρω από το γήπεδο. Αιτία ήταν η διαιτησία του πατρινού ρέφερι, Βαγγέλη Δημητρόπουλου. Απολογισμός των θλιβερών γεγονότων είναι ένας νεκρός, έξι τραυματίες, δεκάδες συλλήψεις και υλικές ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα. Νεκρός είναι ο Ευάγγελος Θωμαίδης, 45 ετών, ο οποίος υπέστη έμφραγμα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και άφησε την tekeuta_a του πνοή κατά την μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας.

    Σε εγχείρηση στο μηρό υποβλήθηκε ο 40χρονος συνοδός του προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου, Νίκος Γιαννουδάκος, που τραυματίστηκε σε συμπλοκή στο κλαμπ φιλάθλων της ΑΕΚ, όταν χρησιμοποίησε το περίστροφο του. Οι σκηνές εκτυλίχτηκαν στο «members club» της Ενωσης όταν ο κ.Γιαννουδάκος και ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης είχαν μια λεκτική αντιπαράθεση. Ο κ.Γιαννουδάκος θέλοντας να φοβίσει τον κ.Μελισσανίδη και τους φιλάθλους έβγαλε το πιστόλι του και έριξε τέσσερις φορές. Οι οπαδοί του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν με μαχαίρι στο πόδι. Στο μεταξύ, στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο μοτοσικλετιστής της τροχαίας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, που δέχτηκε επίθεση από περίπου πενήντα οπαδούς της ΑΕΚ. Μετά τη λήξη της αναμέτρησης ακολούθησαν συμπλοκές φιλάθλων με δυνάμεις των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Στις σεισμόπληκτες περιοχές της βορειοδυτικής Τουρκίας μετέβη σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, προκειμένου να επισκεφεθεί έναν καταυλισμό που δημιούργησαν τα μέλη των αμερικανικών συνεργείων μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου. Ο Μπιλ Κλίντον, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Χίλαρι, και την κόρη τους, Τσέλσι, επισκέπτεται τις περιοχές που επλήγησαν από τον πρώτο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση επιζώντων από το δεύτερο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ. Ειδικά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή καθώς, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, υπολογίζεται ότι έχουν κινητοποιηθεί και 1.500 αστυνομικοί από τις γύρω περιοχές. Οι κάτοικοι της Τουρκίας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το σοκ του πρώτου σεισμού συνεχίζουν να μετρούν τους νεκρούς τους, οι οποίοι σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία ανέρχονται σε 547, οι τραυματίες σε 3.299 ενώ πάνω από 700 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σ.Π.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ: 547 ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τον σεισμό που χτύπησε τη βορειοδυτική Τουρκία τη περασμένη Παρασκευή. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 547 νεκροί από τα ερείπια των κτιρίων και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.300 ανακοίνωσε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της χώρας. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανεβεί ενώ εκφράζονται φόβοι για νέο μεγάλο σεισμό που μπορεί να πλήξει τη Κωνσταντινούπολη. Χιλιάδες πολίτες είναι άστεγοι και διαμένουν σε πρόχειρα jatak}lata χωρίς να έχουν επίσης τροφή και νερό. Τα σωστικά συνεργεία διατηρούν λίγες ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων καθώς συνεχίζουν το έργο τους στα ερείπια των σπιτιών. Ο.Κ.

    [10] ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

    «Δεν νοείται «Μουσείο της Ευρώπης» που δεν περιλαμβάνει την ελληνική και βυζαντινή ιστορία, μέρη αναπόσπαστα του συνόλου της ευρωπαϊκής ιστορίας». Την απάντηση αυτή έδωσε η αρμόδια επίτροπος για θέματα Πολιτισμού Βίβιαν Ρεντιγκ στον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου, ο οποίος της ζήτησε με ερώτησή του στις 29 Οκτωβρίου αφενός να πάρει σαφή θέση για το θέμα της ίδρυσης του «Μουσείου της Ευρώπης» και αφετέρου να προβεί στη σύσταση σχετικής επιστημονικής επιτροπής αποτελούμενης από ιστορικούς χωρών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Χώρες της Ε.Ε, της Ρωσίας και των χωρών της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Η κ. Ρέντιγκ τονίζει στην απάντησή της, ότι η κλασσική ελληνική ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και συνεπώς το «Μουσείο της Ευρώπης» δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει στη θεματολογία του και τις περιόδους αυτές.

    Αναφορικά με τη πρόταση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ για σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η επίτροπος συμφωνεί ότι η ίδρυση του «Μουσείου της Ευρώπης» πρέπει να στηριχθεί σε αρχές που θα υιοθετηθούν από ένα μεγάλο εύρος επιστημόνων-ιστορικών από όλη την Ευρώπη, μη εξαιρουμένων και ιστορικών από χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Ρωσία και οι χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Τέλος η κ. Ρέντιγκ απαντά στον κ. Ευθυμίου ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και είναι ενήμερες για την ιδέα ίδρυσης του Μουσείου, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε αίτηση χρηματοδότησης.

    [11] Ο ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Ο ηγέτης του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης βουκ Ντράσκοβιτς θα παραστεί στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματός του, με στόχο να αγωνιστεί για την άρση των κυρώσεων κατά της Σερβίας. Ο εκπρόσωπος Ιβάν Κοβάσεβιτς δε διευκρίνισε εάν ο κ. Ντράσκοβιτς θα παραστεί στο πλαίσιο της αποστολής της Τσεχίας, όπως θα κάνουν οι δύο ηγέτες του συνασπισμού κομμάτων αντιπολίτευσης Συμμαχία για Αλλαγή, Ζόραν Τζίντζιτς και Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ. Στο μεταξύ, εφημερίδα του Μαυροβουνίου ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της Κωνσταντινούπολης, ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας Μίλο Τζουγκάνοβιτς θα ηγηθεί αποστολής στη σύνοδο, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, ενώ διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ο ΟΑΣΕ δεν προσκάλεσε ξεχωριστά τον Τζουγκάνοβιτς. Αξιωματούχοι του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δεν pqosjk^hgjam στη σύνοδο, καθώς η Γιουγκοσλαβία είχε αποκληστεί από τον Οργανισμό το 1992, εξαιτίας του ρόλου της στον πόλεμο στη Βοσνία. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 16 November 1999 - 22:06:22 UTC