Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [03] ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [05] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ 1998-1999
  • [06] ΑΝΟΙΞΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΤΟΥ 40ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
  • [09] ΕΤΖΕΒΙΤ: 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ
  • [10] ΜΟΣΧΑ:ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [11] ΤΟ PDP ΘΑ ΑΠΟΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [12] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    «Η κυβέρνηση θα λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον να εξελιχθεί ομαλά και να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ώστε τίποτε να μη σκιάσει και να τραυματίσει την επίσκεψη αυτή». Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συνήλθε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε και σήμερα ότι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας, ώστε να θέσει προβλήματα ζωτικής σημασίας. Επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το αν θα επιτραπούν οι διαδηλώσεις είναι σαφής από την αρχή, επεσήμανε όμως ότι η ελευθερία έκφρασης δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά περιφρουρείται. «Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκδηλώνουν ελεύθερα το φρόνημά τους, αλλά είναι αυτονόητο ότι και η πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα l]tqa για να εξελιχθεί με ομαλό τρόπο μία τέτοια επίσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση αν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για την ομαλή διεξαγωγή της επίσκεψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε όλες τις εγγυήσεις σε μία ξένη κυβέρνηση και αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το τι είναι αυτό που θα κάνει η κυβέρνηση αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε και σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πιέσεις από τις ΗΠΑ για απαγόρευση εκδηλώσεων - διαδηλώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πολιτικό μέρος της επίσκεψης παραμένει ως έχει και η ατζέντα των θεμάτων είναι θέματα διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς (οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό, τουριστικό κ.ά), θέματα ευρύτερης περιοχής όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

    Οσον αφορά τις φήμες περί ματαίωσης της επίσκεψης του κ. Κλίντον στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά, «σας καλώ να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις δηλώσεις του κ. Κλίντον». Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου δήλωσε χαρακτηριστικά «εγώ υπογράφω απολύτως ολόκληρη τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι υπήρξε συνεχής ενημέρωση και συνεννόηση μεταξύ των κ.κ. Στεφανόπουλου και Σημίτη για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην χθεσινοβραδινή επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ στην οδό Αχαρνών εκφράζοντας και σήμερα την αποδοκιμασία - αποτροπιασμό της κυβέρνησης σε τέτοιους είδους βίαιες ενέργειες. «Τις καταδικάζουμε απερίφραστα και έντονα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι έρευνες γίνονται με τον απαραίτητο επαγγελματισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Β.Κ.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Την αυστηρή περιφρούρηση των διαδηλώσεων που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα και την απαγόρευση προσέγγισης των σημείων από τα οποία θα περάσει ο αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε το μεσημέρι η κυβερνητική επιτροπή. Όπως έγινε γνωστό, δεν θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις όμως δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο Μπιλ Κλίντον. Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου.

    Σημειώνεται ότι το πρωί ο επικεφαλής της ασφάλειας της Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τους υπευθύνους ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου ενώ το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν και οι σύμβουλοι ασφαλείας των τηλεπικοινωνιών του Λευκού Οίκου.

    [03] ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες πλημμύρες, στη Νέα Πέραμο και τα Μέγαρα Αττικής, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής. Στις συνομιλίες που είχε με κατοίκους της περιοχής και εκπροσώπους φορέων επισήμανε ότι δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης έμειναν μόνο λόγια. Αμέσως μετά ο κ. Καραμανλής αναχώρησε με ελικόπτερο για τη Λακωνία προκειμένου να επισκεφθεί τους πλημμυροπαθείς στο Ελος και το Γύθειο.

    [04] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Για μία δική του παράλειψη, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, μίλησε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Λουμπλιάνα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη προς την Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τονίζοντας:

    «Θέλω να κάνω μία δήλωση ως προς το ότι ενημερώθηκα από το CNN για την αναβολή της επίσκεψης του κ. Κλίντον στην Ελλάδα. Δεν είναι έτσι ακριβώς το πράγμα. Και φταίω εγώ που απάντησα με αυτό τον τρόπο. Από τον κ. Νιώτη ειδοποιήθηκα ότι πρόκειται σε κάποια στιγμή να αναγγελθεί η αναβολή της επίσκεψης, η οποία δεν είχε αναγγελθεί ακόμα. Και πράγματι αναγγέλθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα η διακοπή της επίσκεψης από το CNN. Οταν λοιπόν με ρωτήσατε από που το έμαθα απάντησα ότι το έμαθα πράγματι από το CNN. Παρέλειψα όμως να σας πω - πράγμα για το οποίο εγώ φταίω που δεν το έκανα - ότι είχα προειδοποιηθεί όχι από τον πρωθυπουργό βεβαίως, ο οποίος δεν είχε λόγο να επικοινωνήσει μαζί μου, αλλά από τον κ. Νιώτη ότι πρόκειται να γίνει η ανακοίνωση. Τώρα καταλαβαίνω ότι αυτό που λέω μπορεί να αποτελέσει σχόλιο αρνητικό ή θετικό, δε με νοιάζει. Σας επαναλαμβάνω ότι αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος θέλει το πιστεύει και όποιος θέλει δε το πιστεύει. Οποιος θέλει το μεταφέρει, όποιος θέλει δε το μεταφέρει.

    Επίσης θέλω να προσθέσω ότι θα υποδεχθούμε τον κ. Κλίντον στην Αθήνα με όλη την τιμή και την εκτίμηση που αρμόζει σε κάθε ξένο αρχηγό κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα και πολύ περισσότερο στον πρόεδρο των ΗΠΑ, μίας χώρας με την οποία μας συνδέουν τόσο πολύ στενοί παλαιοί και νέοι δεσμοί. Η τιμή που θα του αποδοθεί θα είναι απόλυτη. Και από εμέ βεβαίως που θα συμμετάσχω σε αυτή την υποδοχή. Θέλω να τονίσω αυτή τη φιλόξενη και φιλική στάση απέναντι του». Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το νησάκι Μπλερ κοντά στα σύνορα Αυστρίας - Σλοβενίας στο οποίο υπήρχε μία από τις δύο επαύλεις του Τίτο και ξεναγήθηκε στη λίμνη με πλοιάριο.

    Επισκέφθηκε επίσης τον πύργο της περιοχής συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Σλοβενίας κ. Κούτσαν. Να σημειωθεί ότι ο Σλοβένος πρόεδρος ήταν συνέχεια μαζί του, όπως και στην έκθεση έργων του Νίκου Καζαντζάκη στη Λουμπλιάνα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα.

    [05] ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΜΠΝΤΙ ΙΠΕΚΤΣΙ 1998-1999

    Απονεμήθηκαν το πρωί στην Αθήνα τα βραβεία ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί 1998-1999. Η τελετή ξεκίνησε με το τραγούδι της φιλίας Ελλήνων και Τούρκων του Μίκη Θεοδωράκη, που τραγούδησε η παιδική χορωδία-μαντολινάτα του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

    Ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της κριτικής επιτροπής, ακαδημαϊκός Τάσος Αθανασιάδης, στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τιμηθέντα με βραβείο επικοινωνίας Ιπεκτσί, Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν, ο οποίος παρέδωσε στους Έλληνες δικαιούχους της την προίκα που είχαν εμπιστευτεί στον παππού του, πριν από 76 χρόνια.

    Επίσης, εξήρε την προσπάθεια τριών Τούρκων μαθητών, που μέσα από τις εκθέσεις τους, πρόβαλαν το πνεύμα της ελληνο-τουρκικής φιλίας. Πρόκειται για τους μαθητές δημοτικού Ασένα Καγιά, Γκιουμσελι Κοτζαμάν και Μπεχιτς Εφε Τεκίν, οι οποίοι τιμήθηκαν με βραβείο Ιπεκτσί για τις εκθέσεις που έγραψαν με θέμα τη φιλία των λαών Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά, το τουρκικό τμήμα της επιτροπής για τα βραβεία Ιπεκτσί, αποφάσισε να απονείμει βραβεία και σε μαθητές. Τα μέλη του ελληνικού τμήματος της κριτικής επιτροπής ευχήθηκαν, στη διάρκεια της τελετής, να απονεμηθούν αντίστοιχα βραβεία και σε μαθητές ελληνικών σχολείων. Στο μεταξύ, ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας «Μιλλιέτ», Γιαλτσίν Ντογάν, επισήμανε πως ένα έγκλημα (η δολοφονία του Ιπεκτσί) έγινε αφορμή για τη δημιουργία σχέσεων φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και πως μία καταστροφή, δηλαδή οι πρόσφατοι σεισμοί, έφερε κοντά τους δύο λαούς.

    «Μέχρι σήμερα είδαμε συχνά τις προσπάθειες προσέγγισης των δύο λαών. Όμως ο σεισμός προκάλεσε πράγματι σεισμό αλλαγής στις σχέσεις των δύο λαών», υπογράμμισε ο κ.Ντογάν και πρόσθεσε ότι στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα υπάρχουν 1.300 κοινές λέξεις και 5.000 κοινά επίθετα. Τέλος επισήμανε ότι μετά τους σε σεισμούς οι λαοί πήραν τα πράγματα στα χέρια τους και συμπλήρωσε ότι όσο πιο πολλά και διαδεδομένα είναι τα βραβεία Ιπεκτσί τόσο πιο ωφέλιμα θα αποδειχτούν. Στη συνέχεια προσωπικότητες της ελληνικής και τουρκικής πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής, απένειμαν τα βραβεία, τα οποία είναι τα εξής: «Ειδικό Βραβείο Ιπεκτσί» απονεμήθηκε από τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις ομάδες διάσωσης της Ελλάδας ΕΜΑΚ και της Τουρκίας ΑKUT, στο ελληνικό πυροσβεστικό σώμα που μετείχε στην ΕΜΑΚ και στο ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του κόσμου».

    Από τον πρώην πρόεδρο της τουρκικής βουλής, Χικμέτ Τσετίν, απονεμήθηκε ειδικό βραβείο Ιπεκτσί στον αρχηγό του κόμματος των Φιλελευθέρων, πρώην υπουργό Στέφανο Μάνο και στον βουλευτή του Συνασπισμού Μουσταφά Μουσταφά. Ακολούθως, «Βραβείο Επικοινωνίας Ιπεκτσί» απονεμήθηκε στους ευρωβουλευτές της Ελλάδας Αννα Καραμάνου και Κώστα Χατζιδάκη.

    Με «Βραβείο Επικοινωνίας Ιπεκτσί» τιμήθηκε ο Τούρκος συγγραφέας Κεμάλ Γιαλτσίν, επειδή αναζήτησε τους Ρωμιούς γείτονες του παππού του και τους παρέδωσε τα προικιά τους που η οικογένειά tou φύλαξε για 76 ολόκληρα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πράξη του Κεμάλ Γιαλτσίν πήρε ευρεία δημοσιότητα μετά από αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 30 Οκτωβρίου1998. Για το ρεπορτάζ αυτό, αλλά και επειδή πρότεινε τον Κεμάλ Γιαλτσίν για βραβείο Ιπεκτσί, απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα στη δημοσιογράφο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αγγέλα Φωτοπούλου. Τιμητικό δίπλωμα απονεμήθηκε και στο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γεώργιο Σούρλα, επειδή και αυτός πρότεινε τον Κεμάλ Γιαλτσίν για Ιπεκτσί.

    Βραβείο Επικοινωνίας απονεμήθηκε ακόμη στον πρώην νομάρχη Μυτιλήνης Αλέκο Μαθιέλλη, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Bilge, Μετέ Τουντσάι, τον ποιητή Παναγιώτη Καραφωτιά και τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Γενί Ασίρ» Σουλεϊμάν Γιεντσέλ. «Ειδικά Βραβεία Ιπεκτσί» απονεμήθηκαν στο ΤΕΕ (Κ.Λιάσκας), την Ενωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων (Γιαμούζ Ονέν), τα εθνικά ICOMOS Ελλάδας και Τουρκίας (Νίκος Αγριαντώνης- Ζεϊνέπ Αχούνμπαι), τα κρατικά θέατρα Αθήνας και Αγκυρας (Νίκος Κούρκουλος, Μποζκούρτ Κουρούτς), την οργάνωση «Winpeace»-«Γυναίκες της Ελλάδας και της Τουρκίας για την Ειρήνη» που οφείλεται στις προσπάθειες της Μαργαρίτας Παπανδρέου και της δημοσιογράφου Ζεϊνέπ Οράλ, τον πρόξενο της Τουρκίας στην Αθήνα Γιασάρ Τόγκο και τη δημοσιογράφο Λεϊλά Ταβσάνογλου. Η γραμματεία των βραβείων Ιπεκτσί αποφάσισε εκτάκτως να τιμήσει και τον Έλληνα δημοσιογράφο, Νίκο Ευαγγελάτο, με ειδικό βραβείο για τη συμβολή του στην προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας.

    Δημοσιογραφικά Βραβεία Ιπεκτσί απονεμήθηκαν: Στον τομέα των πραγματειών -ερευνών: Α΄ Βραβείο στο Στέφανο Πεσμαζόγλου για το δίτομο έργο του «Ευρώπη-Τουρκία: Αντανακλάσεις και Διαθλάσεις» και «Ευρώπη-Τουρκία: Ιδεολογία και Ρητορεία», Β΄ Βραβείο στην Αγγέλα Καστρινάκη για τις έρευνές της με τίτλους «Εικόνες του Τούρκου στο έργο του Καζαντζάκη» και «Το 1922 και οι λογοτεχνικές αναθεωρήσεις» και Γ΄ Βραβείο στον Μιχάλη Σταφυλα για την πραγματεία τους με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ». Στον τομέα άρθρων Α΄Βραβείο στους Διονύση Γουσέτη Μετζατί Σονμέζ, Β΄ Βραβείο στους Δημ.Γιάκο και Νετζτέν Τζαναράν, και Γ΄ Βραβείο στο Νίκο Αλμπανόπουλο. Στον τομέα της πεζογραφίας Α΄ Βραβείο στην Ελένη Δημητριάδου- Εφραιμίδου για τη θεατρική διασκευή του έργου του Βιζυηνού «Μοσκώφ- Σελίμ», Β΄ Βραβείο στον Χρήστο Στρατηγόπουλο για το αφήγημά του «Δρόμοι Δόξας» και Γ΄ Βραβείο στη Δέσποινα Πανταζή για το αφήγημα με τίτλο «Σ΄ έβλεπα ω πόλη, απ΄ τη μεριά της θάλασσας». Στο τομέα της ποίησης Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε τον Παναγιώτη Τσουτάτο για το ποίημα με τίτλο «Στους Τούρκους της Δερύνειας», Β΄ Βραβείο στην Κλειώ Σπυροπούλου για το ποίημα με τίτλο «Ούριος 'νεμος» και Γ΄ Βραβείο στον Μιχάλη Λαμπαθάκη για το ποίημα «Ακου Λαέ μου το ταξίδι σου».

    Στον τομέα των καλλιτεχνικών έργων Α΄ Βραβείο απονεμήθηκε στο Θάνο Λαμπρόπουλο, Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώ Σιαθλάκη για το ντοκιμαντέρ «Σίνασος», και Γ΄ Βραβείο στη Χρυσούλα Σκεπετλή- Τουρλίδα για την αφίσα με τίτλο «Ειρήνη». Η γραμματεία των βραβείων Ιπεκτσί απονέμει εύφημες μνείες στους Νίκο Καρδαρα, Φαϊλλάτ Ντελίογλου, Μουσταφά Κιπκιπ και Μπουλέντ Μπαρατλί για την πρωτοβουλία τους να εντοιχίσουν επιγραφές σε tqeir γλώσσες έξω από τα σπίτι του Γιώργου Σεφέρη στα Βούρλα της Σμύρνης και να μετονομάσουν την οδό σε «Γεωργίου Σεφέρη. Παράλληλα η Γραμματεία Ιπεκτσί εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την ανιστόρητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βούρλων, για ακύρωση της μετονομασίας της οδού. Εύφημες μνείες απονεμήθηκαν και στους Σαϊνούρ Γλκελέντοστ, Φατμά Γκιοκμέν, Τουργκάι Γκιουνές, τους δημοσιογράφους της «Φωνής της Αμερικής» Γιώργο Μπίστη και Τατζλάν Σούερντεμ, τον κολυμβητή Ενγκίν Σονμέζογλου, τον μεταφραστή Οσμάν Μπλέντα, τον εκδοτικό οίκο Belge, τις μουσικούς Μαρία Παπαπετροπούλου και Σεντέφ Ερτσετιν και τους Φαινια Μπαχτσέ και Γιώργο Τακμάκη.

    [06] ΑΝΟΙΞΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΤΟΥ 40ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Στον κινηματογράφο Ολύμπιον πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ η τελετή έναρξης του 40ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την έναρξη του Φεστιβάλ κύρηξε η Υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, ενώ μίλησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, και ο διευθυντής του Φεστιβάλ Μισέλ Δημόπουλος. Πρεμιέρα έγινε με την ταινία του Nτέιβιντ Λιντς «Τhe straight story» και στη συνέχεια το συγκρότημα Nino Ensemble έπαιξε μουσικές από τον κινηματογράφο. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος εξέφρασε στον χαιρετισμό του την ακλόνητη πεποίθηση του ότι ο ελληνικός κινηματογράφος είναι ταυτισμένος με τη Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλονίκη ταυτισμένη με το Φεστιβάλ. Δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο να «κατέβει « το Φεστιβάλ στην Αθήνα και τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να λείψει από τη Θεσσαλονίκη αφού η «Πρώτη Εβδομάδα Κινηματογράφου», που αποτελεί την πρώτη οργάνωση του Φεστιβάλ, γεννήθηκε με πρωτοβουλία της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη». Πρόσθεσε ότι η ζεστασιά με την οποία ο κόσμος της πόλης αγκάλιασε το Φεστιβάλ στη νέα του μορφή αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση του κοινού στις σκοτεινές αίθουσες αποτελεί τρανή απόδειξη της λαμπρής στιγμής στην οποία βρίσκεται ο θεσμός. Εκτίμησε ότι και ο πιο δύσκολος θεατής θα βρει στο 40ο Φεστιβάλ τις κινηματογραφικές δημιουργίες που τον ενδιαφέρουν γιατί ο αριθμός των ταινιών και το εύρος της θεματολογίας τους, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέληξε λέγοντας ότι το Φεστιβάλ διασφαλίζει τη διεθνή προβολή της Θεσσαλονίκης τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον παγκόσμιο χώρο, μια προβολή που η Θεσσαλονίκη την έχει ανάγκη μια και καλείται να διαδραματίσει τον ρόλο του μητροπολιτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής.

    Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Μισέλ Δημόπουλος επισήμανε ότι «πέρασαν 40 χρόνια απο τότε που ο Παύλος Ζάννας με τον Δαμιανό Γαλαζούδη και τον Νίκο Μπακόλα, που δυστυχώς έφυγε σήμερα , συνέλαβαν και υλοποίησαν το όραμα του Φεστιβάλ» Πρόσθεσε ακόμη ότι το Φεστιβάλ γεννήθηκε,αναπτύχθηκε, ωρίμασε σε αυτή την πόλη και η επιλογή της ως τόπο διεξαγωγής του είναι απόλυτα δικαιωμένη γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει μια πόλη ανήσυχη όπου ο ελληνικός κινηματογράφος βρήκε το ζωτικό του χώρο, doj_lase τα όνειρα, τις δυνάμεις και τα επιτέυγματα, ανέπτυξε μια ζωηρή και γόνιμη επικοινωνία με το κοινό. Τόνισε ότι φιλοδοξία του Φεστιβάλ είναι να αφουγκραστεί κάθε χρόνο, με τις επιλογές του διαγωνιστικού τμήματος, να αφουγκραστεί τις τάσεις και τις αγωνίες του νέου κινηματογράφου.« Απέναντι στην μονοτονία των ταινιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, υπάρχει ένας άλλος κινηματογραφος, που δημιουργείται με κόπο και βάσανο, με όνειρο, με όραμα , με ευαισθησία και τόλμη και αυτός ο κινηματογράφος φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη.

    Εναν δεύτερο στόχο του Φεστιβάλ αποτελεί η υπενθύμιση των ιστορικών διαδρομών της κινηματογραφικής τέχνης, όπως φαίνεται από την φετινή ρετροσπεκτίβα στον Πέντρο Αλμοντοβάρ, το αφιέρωμα στο Βασίλη Γεωργιάδη, την επιλογή από το έργο του Τονίνο Γκουέρα και του Αμος Γκιτάι και την προβολή ταινιών από τα Βαλκάνια, την Πορτογαλία και την Τουρκία. «Στο τελευταίο Φεστιβάλ της εκατονταετίας, αυτή η τέχνη που συμμάδεψε, με την ορμή και τη μαζικότητά της, αυτόν τον αιώνα, αναζητάει στις δέκα μέρας του Νοεμβρίου την φιλοξενία, την αμφισβήτηση, το διάλογο και την αποδοχή του κοινού», κατέληξε ο Μισελ Δημόπουλος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 7,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία και έγινε αίσθητη και στην Κομοτηνή.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Ντούτσε 170 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Πανικόβλητοι οι κάτοικοι της Τουρκίας μέχρι και την Αγκυρα βγήκαν από τα σπίτια τους και αναζητούσαν προστασία σε ανοιχτό χώρο. Παρά πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Στην Κωνσταντινούπολη διεκόπησαν οι τηλεπικοινωνίες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό και σε πολλά σπίτια έχουν σημειωθεί βραχυκυκλώματα και πυρκαγιές. Ο σεισμός σημειώθηκε μόλις 24 ώρες μετά από το μεγάλο σεισμό 5,7 Ρίχτερ που χτύπησε για άλλη μία φορά το Αντάπαζαρ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150.

    [08] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ χαρακτήρισε ως μεγάλη καταστροφή τον σημερινό σεισμό που έπληξε την Τουρκία προσθέτοντας ότι στοίχισε τη ζωή σε ορισμένους πολίτες. Παράλληλα το σεισμολογικό κέντρο Καντίλι στην Κωσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι ότι ο σεισμός είναι μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ νωρίτερα είχε υπολογίσει τη σεισμική δόνηση στα 6,5 Ρίχτερ. Λ.Μ.

    [09] ΕΤΖΕΒΙΤ: 17 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ τα θύματα από το σημερινό σεισμό που έπληξε την Τουρκία εντάσεως 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι 17. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 500. Λ.Μ.

    [10] ΜΟΣΧΑ:ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΥΚΑΣΟ

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να εξασθενήσουν τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου όπου βρίσκεται και η Τσετσενία.

    Ο κ. Σεργκέγιεφ ανέφερε στη συγκέντρωση των διοικητών μονάδων του ρωσικού στρατού ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνέβαλαν με τις ενέργειες τους μέσα στο έτος στην αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι «τα συμφέροντα των ΗΠΑ εξυπηρετούνται αν συνεχίσει να καίει μόνιμα μια σύγκρουση στον Καύκασο που πυροδοτείται από το εξωτερικό». Ο κ. Σεργκέγιεφ είπε ότι οι νατοϊκές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία ήταν μια πρόκληση για τη Ρωσία. Ο.Κ.

    [11] ΤΟ PDP ΘΑ ΑΠΟΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος PDP Αμπντουραχμάν Αλίτι δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα απόσχει από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγεται την Κυριακή.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Αλίτι διευκρίνισε ότι και οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα ο Τίτο Πέτκοφσκι και ο Μπόρις Τράικοφσκι δεν απάντησαν στην επιστολή του, στην οποία διατυπώνονταν τα αιτήματα, ουσιαστικά οι όροι που έθετε ο ίδιος για να τους ψηφίσει. Οι όροι που είχε θέσει ήταν η αναγνώριση του πανεπιστημίου στο Τέτοβο, να αλλάξει ο νόμος για τη σημαία των Αλβανών, να χρησιμοποιείται και η αλβανική γλώσσα στις δημόσιες υπηρεσίες, κυρίως στις περιοχές που το αλβανικό στοιχείο είναι περισσότερο και το σημαντικότερο να γίνει μία τροπολογία στο Σύνταγμα, ώστε και ο αλβανικός πληθυσμός στην ΠΓΔΜ να μη θεωρείται μειονότητα, αλλά ισότιμος λαός. Ο Αλίτι κάλεσε τους οπαδούς και τα μέλη του κόμματος του να κάνουν αποχή, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει κανένας εθνικός λόγος να ψηφίσουν. Αντίθετα ο Αρμπέν Τζαφέρι, πρόεδρος του άλλου αλβανικού κόμματος του DPA σε συνέντευξη τύπου κάλεσε όλους τους Αλβανούς να ψηφίσουν μεθαύριο όποιον από τους δύο υποψήφιους επιθυμούν. Πάντως όπως πιστεύεται το κόμμα του θα υποστηρίξει τελικά το Μπόρις Τράικοφσκι του VMRO, κάτι που αποδεικνύει πως ο Αρμπέν Τζαφέρι δε κατέληξε τελικά σε συμφωνία με το Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, αρχηγό του κόμματος Δημοκρατική Εναλλαγή. Σημειώνεται ότι και το Δημοκρατικό Κίνημα των Τούρκων κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν τον Μπόρις Τράικοφσκι.

    [12] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Η Ρωσία απέρριψε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ για βοήθεια στη διευθέτηση των συγκρούσεων στην Τσετσενία, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του οργανισμού Νουτ Βόλεμπεκ, σε συνέντευξη τύπου στο Ελσίνκι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχει με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο κ.Βόλεμπεκ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξέφρασε την πρόθεση του ΟΑΣΕ να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην κατάπαυση των επιχειρήσεων στην Τσετσενία, αλλά η ρωσική πλευρά την απέρριψε, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει πολιτικό ρόλο του οργανισμού στο σημερινό στάδιο των συγκρούσεων. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 12 November 1999 - 21:58:51 UTC