Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-26

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 26 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ
  • [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
  • [06] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΩΝΑ-ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] 500 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΕΚΤΗ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΑΙΚΟ
  • [09] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ EΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙς ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [11] Η GREENPEACE ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου εψάλλει η δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β', για την εορτή του πολιούχου και την επέτειο απευλευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

    Παρόντες ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Αθανάσιος Σκαραφίγκας, βουλευτές και άλλοι επίσημοι. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε χρόνια και στη Hessakom_jg να προοδεύει και μαζί της όλη η Ελλάδα.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ

    Το ρόλο του εθνικού εκθεσιακού φορέα στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της χώρας γενικότερα επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των εταιριών Δ.Ε.Θ Α.Ε. και Ελληνικές Εκθέσεις- HELEXPO. Πρόσθεσε ότι τόσο οι νυν, όσο και οι προηγούμενες διοικήσεις εκτέλεσαν το καθήκον τους στο ακέραιο, ‘'γεγονός που -άλλωστε-καθίσταται προφανές εκ του αποτελέσματος'' και τόνισε τη βαρύτητα των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η μεγάλη ευθύνη της διοίκησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα

    Ο πρόεδρος της εταιρίας Ελληνικές Εκθέσεις Α.Ε. Βασίλης Κουρτέσης ανέπτυξε προς τον κ. Στεφανόπουλο τη διαδικασία μετασχηματισμού του εθνικού εκθεσιακού φορέα , μέσω της δημιουργίας των δύο εταιριών Δ.Ε.Θ. Α.Ε. και Ελληνικές Εκθέσεις HELEXPO. Aνέλυσε την εν εξελίξει διαδικασία ιδιωτικοποίησης της δεύτερης εταιρίας αντικείμενο της οποίας θα αποτελέσει η διοργάνωση των κλαδικών εκθέσεων. Ειδική αναφορά έκανε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο στεγάζεται στους χώρους της Δ.Ε.Θ. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Χαράλαμπος Τσαρούχας παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόγραμμα του οργανισμού για την προσεχή εκθεσιακή περίοδο και του πρόσφερε το 14άτομο λεξικό της δημώδους και μεσαιωνικής γραμματέιας του Εμμανουήλ Κριαρά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Στεφανόπουλος για τη διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεων Τουρισμού- PHILOXENIA. Τον Προεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Ιωάννης Μαγκριώτης

    [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την έκθεση «Οδοιπορικό στο Αγιον Ορος» που διοργάνωσε το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) εγκαινίασε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Μετά από ξενάγηση στην έκθεση ο κ Στεφανόπουλος έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «Επί τον ιερό χώρο του Αγίου Όρους και με θαυμασμό για το εκτελεσθέν και εκτελούμενο έργο από το ΚΕΔΑΚ εγκαινίασα με μεγάλη χαρά την ωραιότατη αυτή έκθεση»

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων επισήμανε ότι η έκθεση αποτελεί την πρώτη γενική αποτίμηση του έργου του ΚΕΔΑΚ το οποίο στα 18 χρόνια της λειτουργίας του έκανε 1327 παρεμβάσεις στο Αγιον Ορος δαπάνης 15 δισεκατομμυρίων δραχμών. Παράλληλα τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελεί το ΚΕΔΑΚ , η δημιουργία του οποίου βασίζεται σε νομοσχέδιο που προωθήθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ψηφίστηκε το 1981 επί πρωθυπουργίας του Amdq]a Παπανδρέου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ Γιώργος Λυσαρίδης επισήμανε ότι η έκθεση αποτελεί καρπό επίπονης εργασίας που διήρκεσε δύο χρόνια και ευχαρίστησε στον πρώην υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο και τον Γιάννη Μαγκριώτη για την συνεισφορά τους στη διοργάνωση. Ο κ Λυσαρίδης τόνισε ότι το Αγιον Ορος είναι έναν μνημείο που διαφέρει από τα άλλα γιατί είναι ζωντανό αναπνέει και σκέπτεται αέναα.

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, (με τη συνδρομή της οποίας διοργανώθηκε η έκθεση) γέρων Νικόδημος υπογράμμισε ότι στις μονές του Αθω διασώθηκε ένα μεγάλος πλούτος που αποδεικνύει την ενότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο γέρων Νικόδημος τόνισε ότι η Ιερά Κοινότητα εκφράζει την άκρα και αυθόρμητη ικανοποίηση για το ευρύ ενδιαφέρον που υπάρχει για το Αγιον Ορος παρά του γεγονός ότι αυτό ενίοτε πάσχει από σοβαρότητα . Τέλος ο αγιορείτης μοναχός εξήρε το έργο που επιτέλεσε το ΚΕΔΑΚ το οποίο ιδρύθηκε με την σύμπραξη της Ιεράς Κοινότητας και χαρακτήρισε επιστημονικά άρτια τη διοργάνωση της έκθεσης.

    Η έκθεση ,που θα φιλοξενηθεί για δύο μήνες στο περίπτερο 1 της ΔΕΘ, αποτελεί και την πρώτη συστηματική παρουσίαση της κτιριακής εικόνας της Αθωνικής πολιτείας. Περιδιαβαίνοντας το χώρο της έκθεσης , όπου αναπτύσσονται 100 μεγάλα ταμπλό με φωτογραφίες μεγάλου χρονικού εύρους, κείμενα και σχέδια, καθώς και 60 μεγάλες έγχρωμες φωτογραφίες, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τον αρχιτεκτονικό πλούτου του Αγίου Ορους και αποκρυπτογραφεί την τεχνική των σωστικών επεμβάσεων του ΚΕΔΑΚ. Παράλληλα μέσα από 8 infokiosk με οθόνες επαφής, τα οποία είναι διάσπαρτα στο χώρο της έκθεσης, μπορεί να αντλήσει από ένα οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 10 ωρών πληροφορίες για την ιστορία των οικοδομικών συγκροτημάτων, την χρήση των κτιρίων, την οργάνωση της ζωής στο μοναστήρι αλλά και για τους κειμηλιακούς θησαυρούς. Τέλος η προβολή ενός βίντεο διάρκειας 30 λεπτών προσφέρει μια ξεχωριστή δυνατότητα «ανάγνωσης» του Αγίου Όρους. Η έκθεση δεν είναι στατική αλλά παρουσιάζεται με σύγχρονο τρόπο και προγραμματίζεται να παρουσιαστεί στο εξωτερικό , κυρίως σε χώρες όπου είναι έντονη η παρουσία της ελληνικής ομογένειας. Ηδη εξετάζονται προτάσεις για παρουσίασή της στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ , τη Γερμανία και τη Σουηδία.

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της οικονομικής συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, αρχίζουν αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της πρώτης τακτικής συνόδου του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο όργανο του Οργανισμού.

    Σε ότι αφορά το Συμβούλιο με το οποίο ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία στον Οργανισμό, η πρώτη μετά τον μετασχηματισμό του φόρουμ των κρατών του Ευξείνου Πόντου σε οργανισμό, θα ασχοληθεί με θέματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις του Οργανισμού για την οικονομική συνεργασία του Ευξείνου Πόντου με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ενδεικτικό της σημασίας που για την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει η auqiam^ συνάντηση στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι η φιλανδική προεδρία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κίσκονεν, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την υπουργό Εξωτερικών Τάρια Χάλονεν, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου των Υπουργών για το δεύτερο εξάμηνο του ‘99.

    Πριν από λίγη ώρα, σε ανώτατο επίπεδο οι διπλωμάτες των χωρών - μελών συμφώνησαν στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΕ και μάλιστα - σύμφωνα με πληροφορίες - συμφώνησαν σε όλες τις συναντήσεις οι οποίες θα γίνονται με την ΕΕ να συμμετέχει και η ελληνική αντιπροσωπεία, άσχετα εάν η Ελλάδα συμμετέχει στην τρόικα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία ή όχι. Οι χώρες - μέλη θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και πως θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην εφαρμογή αυτή και το τελικό ανακοινωθέν θα εκδοθεί αύριο μετά τη λήξη των εργασιών.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ αναμένεται στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 2 τα ξημερώματα από τη Γερμανία, όπου είχε επαφές για το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας για την ένταξη στην ΕΕ με Γερμανούς αξιωματούχους. Αύριο ο κ. Τζεμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου σε στιγμή που δεν έχει ακόμη καθορισθεί, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής συνόδου οι χώρες - μέλη θα εκλέξουν και τον αντικαταστάτη του Βούλγαρου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Βασίλη Μπάιτζεφ, η θητεία του οποίου λήγει τον Απρίλιο του 2000.

    Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι για την επόμενη θητεία έχουν εκφράσει εκτός από τον κ. Μπάιτζεφ ο Ρουμάνος Ιον Διακονέσκου και ο Γεωργιανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βαλερίν Τσετσαϊσβίλι.

    Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και των 11 χωρών του Οργανισμού, εκτός από την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχαήλοβα, η οποία θα εκπροσωπηθεί από ανώτατο πολιτικό παράγοντα του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Η ελληνική προεδρία η οποία λήγει με την αυριανή σύνοδο θα παραδώσει την ηγεσία του Οργανισμού στη Μολδαβία.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του με ευρωπαίους ομολόγους του, ενόψει της συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι. Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου στη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ.

    Σειρά επαφών θα έχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροκόφυλος.

    [06] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΙΩΝΑ-ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις του για την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

    Είναι η κατάλληλη στιγμή, μια που υπάρχει σήμερα εμφανής κοινής προοπτικής Κύπρου και Τουρκίας προς την Ευρωπαική Ενωση να αποδεχτεί η Αγκυρα τους όρους, τις συνθήκες εκείνες, που προσδιορίζουν όλα τα κράτη της Ευρώπης, σε σχέση με το δίκαιο, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο υπουργός. Σε ότι αφορά στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί καμιά λύση που δεν θα διασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και δεν θα αποκαταστήσει την ελευθερία και τη δημοκρατία σε μια ενιαία, ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι μπορούμε σήμερα να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το νέο αιώνα που έρχεται. Επί 6 χρόνια η κυβέρνηση προωθεί σταθερά δύο πολιτικές. Την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και την ασφάλεια, την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους λαούς. Στο διάστημα αυτό η χώρα μας κατάφερε να αναδειχτεί σε αναντικατάστατο παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.

    [07] 500 ΔΙΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Περίπου 500 δισεκατομμύρια δραχμές εκτιμάται ότι θα φτάσει το κόστος για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου στο νομό Αττικής, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κ.Παπαντωνίου επισήμανε πως τα μισά χρήματα θα δοθούν από κοινοτικά κονδύλια και τα υπόλοιπα από δάνεια από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Τα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΔΕΚΤΗ ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΑΙΚΟ

    Δεκτή έγινε από τον πρόεδρο της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι, η παραίτηση του πρωθυπουργού Παντελί Μάικο από το αξίωμά του.

    Στο κείμενο της παραίτησης του κ. Μάικο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ξεκινώντας από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από αλλαγές στις αντίστοιχες δομές, υποβάλλω την παραίτησή μου από το αξίωμα του πρωθυπουργού, αίτημα το οποίο στηρίζεται στο άρθρο 96 του Συντάγματος της Αλβανικής Δημοκρατίας». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλβανίας εξήρε το έργο της κυβέρνησης Μάικο, που όπως είπε, αντιμετώπισε με συνέπεια την amhqypistij^ κρίση που δημιουργήθηκε με την άφιξη προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο κ. Μεϊντάνι επανέλαβε ότι βάσει του άρθρου 106 του Συντάγματος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα καθήκοντά τους μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    Σε ανακοίνωση δε της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μάικο εργάστηκε σκληρά για την σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα. Ο κ. Μάικο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επεσήμανε ότι η απόφασή του για να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού ήταν δύσκολη. «Οταν ανέλαβα την πρωθυπουργία πίστευα ότι θα είχα την υποστήριξη των Σοσιαλιστών και των άλλων κομμάτων που συμμετέχουν στον τωρινό κυβερνητικό συνασπισμό», υπογράμμισε ο κ. Μάικο.

    Προχωρώντας σε απολογισμό των δραστηριοτήτων της κυβέρνησής του, ο κ. Μάικο τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αλλά «με συνέπεια κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Το προεδρείο του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συνέλθει αργότερα και θα κληθεί να ορίσει υποψήφιο για την πρωθυπουργία. Σημειώνεται ότι το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος δε θεωρεί αναγκαίο, ο πρόεδρος του κόμματος να είναι ταυτόχρονα και πρωθυπουργός.

    [09] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΑΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ EΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙς ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι θετικές συνέπειες της συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ τόσο στον οικονομικό όσο και στον ανθρώπινο παράγοντα βρέθηκαν στο επίκεντρο των χθεσινών συνομιλιών μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπάρακ και του Τούρκου ομόλογού του, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο αξιωματούχων συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν στην ύδρευση, τη γεωργία και την υποδομή των δύο χωρών, καθώς και οι στρατηγικοί τους σχέσεις, στις οποίες ωστόσο απέφυγαν να αναφερθούν αναλυτικά. Οσον αφορά στο θέμα της ύδρευσης, ο κ.Ετζεβίτ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε αυτόν τον τομέα το Ισραήλ αλλά και γενικότερα η Μέση Ανατολή με τη μεταφορά νερού από τις μεσογειακές ακτές της Τουρκίας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ισχυροί δεσμοί Τουρκίας- Ισραήλ θα ανοίξουν το δρόμο για την επικράτηση της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού στην περιοχή, ενώ αναμένεται να δώσει κοσμικό χαρακτήρα στα κράτη της Μέσης Ανατολής. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε ακόμη ότι οι δεσμοί Τουρκίας- Ισραήλ ενόχλησαν τρίτες χώρες στη Μέση Ανατολή, που στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι η σχέση των δύο χωρών δεν θα φέρει πόλεμο, αλλά ειρήνη και πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κ.Ετζεβίτ δήλωσε ακόμη ότι η τουρκική πλευρά πρότεινε την ανάπτυξη της συνεργασίας με τρίτες χώρες, πρόταση που έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από την ισραηλινή πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών το 1996 επικρίθηκε δριμύτατα από το Ιράν και το σύνολο των αραβικών χωρών και κυρίως από τη Συρία, η οποία έχει παρδοσιακά τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της χώρας. Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις συζητήσεις των δύο αξιωματούχων όσον αφορά στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, αναφέρθηκε επιγραμματικά στο θέμα λέγοντας ότι η συζήτηση κινήθηκε σε γενικό πλαίσιο και δεν υπήρξε σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών. Τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν η πώληση ισραηλινών δορυφόρων στην Τουρκία και η συμμετοχή της τουρκικής πλευράς στην παραγωγή πυραύλων αέρος-εδάφους, τύπου Popeye-2. Σ.Π.

    [10] ΣΤΕΝΕΥΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΚΛΟΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Οι Ρώσοι πολιορκούν στενά την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι μετά την απόφαση του ρωσικού επιτελείου να ενταθούν οι επιχειρήσεις στη Τσετσενία. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ρωσικά μαχητικά έπληξαν είκοσι θέσεις ισλαμιστών ανταρτών, γύρω από το Γκρόζνι και πρόσθεσε ότι οι Τσετσένοι μαχητές ενισχύουν την άμυνά τους. Το κανάλι ΝΤV μετέδωσε, ότι ήδη ομάδες αναγνώρισης του ρωσικού στρατού βρίσκονται στα περίχωρα του Γκρόζνι και έχουν συγκρουστεί με τους ισλαμιστές. Ο.Κ.

    [11] Η GREENPEACE ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΕΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

    Η Greenpeace άσκησε πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση να απαγορεύσει με μία έκτακτη τροπολογία τα πλαστικά παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί από PVC, κυρίως αυτά που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, ενόψει των Χριστουγέννων. Τα παιχνίδια αυτά έχουν ήδη απαγορευτεί σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης γεγονός που καθιστά αναγκαίο να γίνει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της η οικολογική οργάνωση. Η Greenpeace όπως και άλλες οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα μικρά παιδιά που βάζουν συχνά στο στόμα τους τα πλαστικά απιχνίδια κινδυνεύουν από τα τοξικά του PVC το οποίο σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστήρια συνδέεται με τον καρκίνο.

    «Τα περισσότερα από τα παιχνίδια που έχω δει, αναγράφουν στην ετικέτα ως χώρα στην οποία έχει κατασκευαστεί το παιχνίδι την Κίνα», υποστήριξε ο κ. Αξεν Σινχόφεν ειδικός σε θέματα που αφορούν τοξικές ουσίες της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης. Λ.Μ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 26 October 1999 - 19:21:21 UTC