Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [02] 2 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ
  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [06] H ΡΩΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [07] ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΒΜ
  • [08] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ, η κατάσταση στα Βαλκάνια, το σύμφωνο σταθερότητας στην περιοχή και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα που αφορούν στην πολιτιστική ολυμπιάδα και ειδικότερα τα έργα υποδομής που απαιτούνται και η εξεύρεση πόρων μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Ολυμπιακού βιντεολόττο.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας όμως θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει προσδιοριστεί και για τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες. Επίσης θα πρέπει να υπάρξουν θετικές κινήσεις από την Τουρκία στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βελτίωσης των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες και τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισήμανε ότι em|xei της συνόδου του Ελσίνκι, όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ελληνική πολιτική ηγεσία έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

    [02] 2 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΕΞΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δύο νεκροί και τέσσερις βαριά τραυματίες είναι ο απολογισμός έξι δολοφονικών επιθέσεων εναντίον αλλοδαπών που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αθήνα. Η ασφάλεια συνέλαβε μετά από ανθρωποκυνηγητό δύο άτομα, τον φύλακα της ΕΡΤ, Παντελή Καζάκο, 23 χρόνων και τον ναυτικό, Απόστολος Αποστόλου, 25 χρόνων, οι οποίοι ανακρίνονται. Η ασφάλεια εξετάζει το ενδεχόμενο ανάμειξης των αλλοδαπών σε ρατσιστικές οργανώσεις. Ο Απόστολος Αποστόλου ομολόγησε ήδη μία δολοφονία. Αναφερόμενος στις δολοφονικές επιθέσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για άμεση και αποτελεσματική επέμβαση της αστυνομίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των δραστών. Εξέφρασε εξάλλου τον προβληματισμό του για το αν πρόκειται για ρατσιστικό έγκλημα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, «το θέμα ξεφεύγει από την συνήθη εγκληματική δραστηριότητα, θυμίζει ρατσιστικά εγκλήματα που γίνονται σε χώρες λιγότερο ανεκτικές σε ξένους». Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες καταδικάζουν τον ρατσισμό τόνισε όμως ότι αυτό πλέον δεν αρκεί. Κάλεσε τέλος όλους τους πολίτες να απομονώσουν όλες εκείνες τις ακραίες ομάδες που διαδίδουν ρατσιστικές ιδέες.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΦΑΛΚΟΝ

    Με 141 όχι και 93 ναι απορρίφθηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνούσε τα αίτια του δυστυχήματος με το πρωθυπουργικό Φάλκον που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, δύο δημοσιογράφοι και άλλα τρία άτομα.

    Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης δεσμεύτηκε πάντως ότι μόλις τα πορίσματα των ειδικών επιτροπών που βρίσκονται σε εξέλιξη ολοκληρωθούν, θα τα δώσει στα κόμματα, προκειμένου να τα εξετάσουν και να δουν αν και που υπάρχουν ευθύνες. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, που ζήτησε να φέρει στη Βουλή τα πορίσματα ο υπουργός Μεταφορών και να επανεξεταστεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής πήρε πρώτος το λόγο για να υποστηρίξει την πρόταση του κόμματός του και τόνισε ότι επιβάλλεται η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής γιατί, όπως είπε, «έρευνα που ήδη διεξάγεται δεν μπορεί να διεισδύσει σε όλη την έκταση του προβλήματος που αναδείχθηκε με το τραγικό αυτό συμβάν, η επιτροπή που ορίστηκε από τον πρωθυπουργό δεν αποτελείται από εμπειρογνώμονες».

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗ

    Ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το 1ο συνέδριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα: «Οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή οικονομία», το οποίο διοργανώνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και τη Γενική Διεύθυνση της Κοινωνίας των Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης κήρυξε την έναρξη των εργασιών, αντί του υπουργού Ανάπτυξης Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από την Αθήνα εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να οργανώσει το συνέδριο, διότι «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ενεργοποίηση κυβερνήσεων, φορέων και επιχειρήσεων της ΝΑ Ευρώπης, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας στον επιχειρηματικό τομέα».

    Στον χαιρετισμό του, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Χρήστος Φώλιας επεσήμανε την ανάγκη η ενωμένη Ευρώπη να αποκτήσει δυναμικό ρόλο στη χρήση των νέων τεχνολογιών και την ηλεκτρονική εμπορική δραστηριότητα. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Δημητριάδης εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου τόνισε την ανάγκη ο εμπορικός κόσμος της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των νέων δεδομένων που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Ο καθηγητής Μιχάλης Δερτούζος, διευθυντής του Εργαστηρίου για την Επιστήμη των Υπολογιστών του πανεπιστημίου ΜΙΤ της Βοστώνης αναφέρθηκε στις δυνάμεις που αναδεικνύονται από τις νέες τεχνολογίες και οι οποίες θα αποβούν καθοριστικές στις αρχές του επόμενου αιώνα και συγκεκριμένα: Στη χρήση της ομιλίας, η οποία προέβλεψε, ότι θα διευρυνθεί σύντομα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον αυτοματισμό ο οποίος θα βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά 300%, στο ηλεκτρονικό πλησίασμα πολύ περισσότερων ανθρώπων το οποίο δίνει η χρήση του διαδικτύου από 160 έως 170 εκατομμύρια ανθρώπους σήμερα, η οποία αναμένεται να αυξηθούν, στην πρόσβαση της γνώσης που θα είναι πιο συγκεκριμένη στο νέο διαδίκτυο και στην προσαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων στον άνθρωπο και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ο κ. Δερτούζος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η χρήση των νέων τεχνολογιών από τους πλούσιους ανθρώπους και χώρες να διευρύνει το χάσμα το οποίο υπάρχει ήδη σήμερα και να προκαλέσει ακόμα και αιματοχυσία εάν οι πλούσιες χώρες δεν επιδείξουν φιλανθρωπία για λόγους επιβίωσης απέναντι στις φτωχές. Ο Γιώργος Μητακίδης, επικεφαλής τηςγενικής διεύθυνσης Κοινωνίας των Πληροφοριών της Κομισιόν αναφέρθηκε αναλυτικά στις δυνατότητες που δίνει η συνεργασία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στον τομέα της οικονομίας, στην προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ και παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία έτσι ώστε να γίνει εφικτή. Τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η προοπτική μιας πραγματικής ανοικοδόμησης sto πλαίσιο της υπηρεσίας που λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες των χωρών της περιοχής σε μια άμεση συνεργασία η οποία να μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένα, τη δημιουργία μιας ομάδας δράσης για τη ΝΑ Ευρώπη, τη σύσταση ενός δικτύου κατάρτισης που να μπορεί να παράγει στελέχη που είναι απαραίτητα για τις νέες τεχνολογίες, την ανάδειξη της ΝΑ Ευρώπης σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο περιβαλλοντικού συνεδρίου για την προστασία του ποταμού Δούναβη επισκέφθηκε σήμερα την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφθασε εν πλω μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία και από εκεί οδικώς ταξίδεψε πρώτα στην πόλη Νόβι Σαντ, όπου καταρχήν συναντήθηκε με τους προκαθήμενους των θρησκευτικών κοινοτήτων της Σερβίας και ακολούθως χοροστάτησε σε δοξολογία που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο «μνημείο των θυμάτων» (Σέρβων και Εβραίων από τους συνεργάτες των ναζιστών το 1942) το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Δούναβη στην πόλη Νόβι Σαντ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε παρουσία 1.500 πιστών ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη στην ταλαιπωρημένη αυτή περιοχή των Βαλκανίων, να αποκατασταθούν οι καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και να εξυγιανθεί ο τόπος, έτσι ώστε ο «δεινώς πληγείς Δούναβης», όπως επεσήμανε να αποτελέσει το ειρηνικό ποτάμι της ζωής. Η δοξολογία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Παύλου και των προκαθήμενων της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας της Γιουγκοσλαβίας.

    Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Βελιγράδι και μίλησε σε πλήθος πιστών στον καθεδρικό ναό της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την άποψη ότι ο σερβικός λαός, χάρη στην πίστη που τον διακρίνει όπως υπογράμμισε πρέπει να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του και προέτρεψε όλους τους Σέρβους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στον Πατριάρχη Παύλο και στη σερβική ορθόδοξη ιεραρχία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στη ρήση κάποιου μη ορθόδοξου, ο οποίος είπε ότι «ο επόμενος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ορθοδοξίας» και επεσήμανε ότι η έκφραση αυτή τιμά την Ορθοδοξία, αλλά και την επιφορτίζει με ευθύνη. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του μεταφέρθηκαν στο Σμεντέρεβο, απ' όπου πάλι με πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι κατά μήκος του Δούναβη με τελικό προορισμό το Δέλτα του Δούναβη στη ρουμανική πόλη Κωστάντζα, όπου και το συνέδριο λάβει τέλος στις 26 Οκτωβρίου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη σημερινή επίσκεψή στη Γιουγκοσλαβία συνόδευσε και ο Ελληνας πρέσβης Παναγιώτης Βλασσόπουλος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη από το Νόβι Σαντ μέχρι το Σμεντέρεβο οδικώς, καθώς η ναυσιπλοία στο τμήμα αυτό του ποταμού έχει διακοπεί λόγω των συντριμμιών από τις γέφυρες του ποταμού από tour βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Το συνέδριο φέρει τον τίτλο «Θρησκεία - Επιστήμη - Περιβάλλον και ασχολείται με το ειδικότερο θέμα «Δούναβης - Ποτάμι Ζωής». Σε αυτό συμμετέχουν περίπου 150 θεολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες.

    [06] H ΡΩΣΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Η Μόσχα αρνήθηκε σήμερα τους ισχυρισμούς των Τσετσένων, ότι τα ρωσικά ομοσπονδιακά στρατεύματα εξαπέλυσαν χθές το βράδυ επίθεση κατά της κεντρικής αγοράς της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ομοσπονδιακά στρατεύματα πραγματοποίησαν μία «ειδική επιχείριση» κατά βάσεων ανταρτών στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, αλλά υποστήριξε ότι δεν τραυματίστηκε κανένας πολίτης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο στρατηγός, Αλεξάντερ Βεκλίχ υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μία «ειδική επιχείρηση» κοντά στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Γκρόζνι, η οποία όπως δεν περιελάμβανε τη συμμετοχή ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το Ρώσο αξιωματούχο, στόχος της επιχείρισης των ρωσικών δυνάμεων ήταν να σταματήσουν τη διανομή οπλισμού προς τους αντάρτες από μία αποθήκη που ανακαλύφθηκε στο κτίριο του Χρηματιστηρίου του Γκρόζνι.

    Εν τω μεταξύ, τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς από το χτύπημα στην κεντρική αγορά της τσετσενικής πρωτεύουσας. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 118 και των τραυματιών στους 400, ενώ ανταποκριτές του από την τσετσενική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το χτύπημα είχε στόχο το κυβερνητικό κτίριο του Γκρόζνι. Σημειώνεται ότι τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνει και η τσετσενική πλευρά, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή κατηγορηματικά, ότι εκτόξευσε πυραύλους στο κέντρο του Γκρόζνι. Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, Αλεξάντερ Ντρομπισέφσκι, δήλωσε ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν πραγματοποιήσαν καμία επιχείρηση κατά της τσετσενικής πρωτεύουσας το τελευταίο 24ωρο και τόνισε ότι «οι ισχυρισμοί ορισμένων ΜΜΕ για ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Γκρόζνι, αποτελούν ακόμη μια περίπτωση καθαρής παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης». Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν οχτώ συνολικά πτήσεις χθές πάνω από την Τσετσενία, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά βάσεων ανταρτών στις νότιες περιοχές της δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τη ρωσική δραστηριότητα στην Τσετσενία έχει ως στόχο να απομακρύνει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά σχέδια των τρομοκρατών, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου BBC υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε σαφείς ενδείξεις ότι οι χερσαίες δυνάμεις των ομοσπονδιακών στρατευμάτων θα πραγματοποιούσαν επιθέσειες κατά της πρωτεύουσας της Τσετσενίας μετά την αναγκαστική απομάκρυνση των κατοίκων του Γκρόζνι, οι οποίοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους, υπό το φόβο των sumewif|lemym ρωσικών βομβαρδισμών. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 177.000 Τσετσένοι έχουν καταφύγει σε γειτονικές δημοκρατίες του Καυκάσου, προκειμένου να βρουν ασφαλές κατάλυμα ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων, περίπου 160.000, βρίσκεται στην Ινγκουσετία, που δεν μπορεί ωστόσο να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

    Τσετσενικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από το Γκρόζνι, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι μπορεί κανείς να διακρίνει τα ρωσικά στρατεύματα έξω από τα βόρεια προάστεια της πρωτεύουσας. Σ.Π.

    [07] ΔΙΕΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΒΜ

    Ο τελευταίος γύρος των ρωσοαμερικανικών συνομιλιών για τη μείωση των όπλων διεκόπη σήμερα μετά την απαίτηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για αναπροσαρμογή της συμφωνίας η οποία θα της επιτρέψει να δημιουργήσει υψηλής τεχνολογίας πυρηνική πυραυλική αμυντική ασπίδα. Οι συνομιλίες του αμερικανού υφυπουργού για τον έλεγχο όπλων και για τη διεθνή ασφάλεια Τζον Χόλουμ και του Ρώσου υφυπουργού Γκριγκόρι Μπερντενίκοφ δεν σημείωσαν καμία πρόοδο παρά τις όποιες διαπραγματεύσεις οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-ΤΑΣ. Η Ρωσία κατέστησε σαφές ότι αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση της αντιβαλλιστικής πυραυλικής συμφωνίας του 1972 υποστηρίζοντας ότι οποιεσδήποτε αλλαγές θα αποδείξουν ότι «είναι ανοησίες οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τη μείωση των όπλων της START III». Λ.Μ.

    [08] Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν και η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα στο Ελσίνκι, στη συνάντησή τους με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσουν να τεθεί τέρμα στην κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Τσετσενία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε, πριν την έναρξη της συνόδου, ότι «η χώρα είναι έτοιμη να συζητήσει το ζήτημα, αλλά με τους δικούς της όρους». Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανειλημμένα ανέφεραν ότι οι αντιδράσεις της Ρωσίας απέναντι στους ισλαμιστές αντάρτες στην Τσετσενία είναι υπερβολικές. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 22 October 1999 - 21:16:07 UTC