Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΠΕΡΕ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ
  • [03] Α. ΜΟΟΥΖΕΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ- ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ «Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [06] «ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ-ΠΤΩΣΗ 6,21%
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] A. ΜΟΟΥΖΕΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [08] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ
  • [09] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Δεν υπάρχει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επανέλαβε και σήμερα η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Ρέππα, αντιθέτως όπως ο ίδιος είπε υπάρχει ενίσχυση των δικαιωμάτων μας.

    Για το θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για κακόπιστη ερμηνεία λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί αυτή η ερμηνεία από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία ζήτησε όπως είπε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου τη στιγμή που έδινε τη μάχη για τα συμφέροντα της χώρας.

    Οσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο σκέψεις, υπάρχει μια θετική διάθεση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις |lyr εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία, αν θα γίνει πραγματικότητα η εξέλιξη αυτή. Δεν υπάρχει πράσινο φως είπε. Η απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο στο Ελσίνκι.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΤΑΜΠΕΡΕ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

    Ιδιαίτερα σημαντικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στο Τάμπερε για το θέμα της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις καθώς και για την πορεία της οικονομίας. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι στο Τάμπερε έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης προβλημάτων στους τομείς της ασφάλειας και των ελευθεριών του πολίτη ώστε να υπάρχει ένας χώρος δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε δε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λαθρομετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος λόγω των εκτεταμένων χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της.

    Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο, όπου θα εξεταστεί το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Σύνοδος θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά ώστε να προωθηθούν ικανοποιητικές λύσεις σε όλα τα θέματα που θέτει η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι η πορεία της είναι θετική και πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί αταλάντευτα η ίδια πολιτική θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

    [03] Α. ΜΟΟΥΖΕΣ: ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ- ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τώρα είναι η ώρα να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, η κατάσταση που επικρατεί εδώ και 25 χρόνια είναι απαράδεκτη, δήλωσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με τον ειδικό συντονιστή του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέτσον, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Μόουζες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πειστούν οι δύο πλευρές στην Κύπρο να προχωρήσουν σε συνεργασία για μια θετική εξέλιξη και επίλυση του προβλήματος και απαντώντας σε ερωτήσεις διευκρίνισε ότι δεν κομίζει κάποιο συγκεκριμένο αμερικανικό σχέδιο. Οπως είπε, στόχος των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο οι συνομιλίες για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη νέα αυτή πρωτοβουλία θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για επίλυση του προβλήματος ύστερα από 25 χρόνια. Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως συνομιλίες στην Acjuqa και μετά την Αθήνα θα επισκεφθούν τη Λευκωσία για συζητήσεις με την κυπριακή ηγεσία.

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ «Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

    Η εθνική άμυνα και η αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης υπογράμμισε ότι από το 1996 και μετά την κρίση των Ιμίων «διαπιστώνεται μια συνεχής διολίσθηση από τις πάγιες θέσεις για το στάτους κβο στο Αιγαίο που υποστήριζαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974». Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «από το κείμενο της Μαδρίτης, από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, από τις αποφάσεις του Λουξεμβούργου, από τη μη εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο, από το φιάσκο Οτζαλάν και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος άλλοτε υποστηρίζει τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ελλάδα και πρόσφατα μίλησε περί μη δογματισμού στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγόρησε την κυβέρνηση «για υποχωρητικότητα σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναβαθμίσει το προενταξιακό καθεστώς της Τουρκίας και να τη θεωρήσει χώρα υποψήφια προς ένταξη». «Και όλα αυτά», συνέχισε, «χωρίς η Ελλάδα να λάβει το παραμικρό αντάλλαγμα, χωρίς η Τουρκία να κάνει κάποιο βήμα μπροστά, χωρίς να πάψει να προβάλλει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου. Το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας είναι πανίσχυρο και δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες για αυτό».

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το αμυντικό πρόβλημα της χώρας καθίσταται εντονότερο λόγω της νέας τάξης πραγμάτων και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της, που την φέρνει σε άμεση επαφή με τις βαλκανικές χώρες, τη Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, προσδίδοντάς της γεωπολιτική και γεωστρατηγική αξία». Εξάλλου, επεσήμανε ότι «η συνεχής υποχωρητικότητα και η έλλειψη αποφασιστικότητας της σημερινής κυβέρνησης, (Ιμια, Μαδρίτη, S300, Οτζαλάν, Κόσοβο) επιβάλλουν στη ΝΔ την υποχρέωση και την ευθύνη να οργανώσει ένοπλες δυνάμεις που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και υπερηφάνεια στον ελληνικό λαό και να διασφαλίζουν με την αξιόπιστη αποτροπή την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».

    Για αποτελεσματική αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας έκανε λόγο ο στρατηγός ε.α., πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Σκαρβέλης, αφού όπως είπε, «μέχρι τούδε δεν είχαμε πόλεμο με την Τουρκία». Ομως, συνέχισε, «ενώ έχουμε αρκετές φορές αποτρέψει τον πόλεμο, σε εποχές κρίσεων και εντάσεων, έχουμε χάσει στα «σημεία», ακριβώς λόγω της έλλειψης αποφασιστικότητας». Ο πρέσβης ε.τ., πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, Ιωάννης Μπουρλογιάννης, τόνισε την ανάγκη αλληλοσύνδεσης μεταξύ εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, λέγοντας πως δεν είναι δυνατή η σχεδίαση αμυντικής πολιτικής, αν δεν προϋπάρχει εξωτερική πολιτική. Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Lpouqkoci\mmgr επεσήμανε ότι μετά το 1974 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή πρόκληση αναθεώρησης του στάτους κβο από τη γείτονα χώρα στο Αιγαίο και συμπλήρωσε: «Οι τουρκικές αιτιάσεις στο Αιγαίο, μπορεί να ρυθμιστούν όχι με πόλεμο, αλλά μόνο με παραπομπή για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναλύοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι «αντιμετωπίζουμε ένα μακροχρόνιο τουρκικό επεκτατισμό σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», προσθέτοντας: «Για την επιτυχία των στρατηγικών της στόχων, η Τουρκία χρησιμοποιεί μια σειρά από τακτικά μέσα, με κορυφαίο την «εκβιαστική διπλωματία», που συνίσταται στην απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα, αντίθετα, έχει εγκλωβιστεί σε ένα ψευτοδίλημμα ανάμεσα στον πόλεμο και στο διάλογο. Αυτό υπαινίσσεται φυσικά ότι εάν δεν θέλουμε πόλεμο, θα πρέπει αναγκαστικά να διαπραγματευτούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Ανάμεσα όμως στον πόλεμο και έναν τέτοιου είδους διάλογο υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών. Μια από αυτές τις επιλογές είναι η πολιτική της ανάσχεσης και της αποτροπής της Τουρκίας. Η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, πρέπει να συμπληρώνεται με μια συνεπή πολιτική αποτροπής», κατέληξε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν θεσμοθετηθεί οι αναγκαίες δομές και διαδικασίες για τη διαρκή παρακολούθηση και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, για να μπορέσει αποτελεσματικά, στο βαθμό που επιτρέπει η επιστημονική γνώση, να παρεμβαίνει και να αποτρέπει τις τραγικές συνέπειες των φυσικών φαινομένων.

    Σε ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα η ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, για την αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Χρήστος Κόφας, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ειδικούς να καταρτίσουν ένα άμεσο και μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης. Ενα σχέδιο, που όπως επισημάνθηκε, θα επιτρέψει στους μαζικούς φορείς της πόλης, στους ΟΤΑ, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αποτελεσματικά και συντονισμένα να απαιτήσουν από την Πολιτεία τα απαραίτητα μέτρα και ενέργειες για την πρόληψη των τραγικών συνεπειών ενός σεισμού, αλλά επίσης και την αρτιότερη οργάνωσή τους στην περίπτωση που αυτό συμβεί. Επιπλέον ο κ. Κόφας τόνισε πως η ΚΟΘ του ΚΚΕ κρίνει απαραίτητο τον προσεισμικό έλεγχο σε κτίρια δημόσια κτίρια, θέατρα και άλλα κτίρια, καθώς και την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας.

    Επίσης θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση διαδικασίας ελέγχου της σωστής εφαρμογής του αντισεισμικού κανονισμού και αναθεώρησή του όσες φορές κριθεί απαραίτητο, την ενημέρωση και εκπαίδευση του κόσμου, τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου για όλο το νομό και την λήψη ειδικών μέτρων για τα διατηρητέα κτίρια aqwitejtomij^r και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη φύλαξη και τη συμπλήρωση φακέλων της Πολεοδομίας από τη στιγμή της έκδοσης της άδειας. Αναφορικά με τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας ο κ. Κόφας τόνισε: «Πολύ φοβόμαστε ότι μετά και από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ότι ο πρόσφατος σεισμός θα αξιοποιηθεί για να γίνει ακόμα πιο επιθετική η πολιτική της προκλητικής κερδοφορίας των μεγάλων ιδιωτικών κατασκευαστικών εταιρειών». Οσον αφορά το θέμα της χρήσης γης και της λαϊκής κατοικίας, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει γενναία ενίσχυση της κρατικής πρωτοβουλίας με κατασκευή περιοχών οργανωμένης δόμησης είτε απλής, είτε πολυκατοικίας.

    [06] «ΜΑΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ» ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ-ΠΤΩΣΗ 6,21%

    «Μαύρη Δευτέρα» χαρακτηρίζουν τη σημερινή ημέρα οι χρηματιστηριακοί κύκλοι στη Σοφοκλέους, αφού η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας σηματοδότησε το δεύτερο μίνι-κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά από εκείνο της 27ης Σεπτεμβρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών πραγματοποίησε «βουτιά» της τάξης του 6,21%, στις 5.429,25 μονάδες, συμπαρασύροντας στην πτώση του εκατοντάδες μετοχές. Συνολικά, από τις 17 του περασμένου μηνός - οπότε έφτασε στο ζενίθ του- μέχρι σήμερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 14,6%. Σήμερα, 230 «χαρτιά» κλείδωσαν στο limit down, 289 υποχώρησαν, ενώ μόλις 18 μετοχές έκλεισαν ανοδικά. Περαιτέρω, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 769,2 δισ. δρχ. το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τα «πακέτα» της Εθνικής Τράπεζας και της Panafon.

    Η συνεχώς πτωτική πορεία του δείκτη Dow Jones στη Wall Street, αλλά και οι προειδοποιήσεις Greenspan τρομοκράτησαν τους Έλληνες επενδυτές, που έσπευσαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις. Οι εντολές πώλησης ήταν συνεχείς, ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι το κλίμα στη Σοφοκλέους δεν χαρακτηρίστηκε απλά από νευρικότητα, αλλά από πανικό. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 22.390 δραχμές, της Εμπορικής στις 24.060 δρχ και της Ιονικής στις 16.200 δρχ. Η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 27.400 δρχ, της Alpha Πίστεως στις 22.395 δρχ, της Πειραιώς στις 7.645 δρχ και της Eurobank στις 12.490 δρχ. Στις τηλεπικοινωνίες η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 6.940 δρχ και της PANAFON στις 7.480 δρχ, ενώ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στις 15.890 δρχ. Οσον αφορά τις τσιμεντοβιομηχανίες, η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής υποχώρησε εκ νέου, στις 10.590 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] A. ΜΟΟΥΖΕΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Την εκτίμηση ότι η παραμονή του στην Κύπρο θα είναι παραγωγική εξέφρασε, φθάνοντας απόψε στην Κύπρο, ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες.

    Σε σύντομη δήλωσή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μόουζες είπε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, «συνομιλίες σε βάθος σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση της Ομάδας των Οκτώ».

    [08] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ

    Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε από την Ευρώπη να επενδύσει στις πράξεις αντί στα λόγια όσον αφορά στην παγκόσμια σκηνή, καθώς ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και άμυνα.

    Μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο 57χρονος Ισπανός πολιτικός δήλωσε ότι έφτασε η ώρα για την Ευρώπη να προωθήσει την παγκόσμια επιρροή της. «Πρέπει να κινηθούμε προς μία περισσότερο ενεργή και λιγότερο επεξηγηματική εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις μας πρέπει να αντιστοιχούν σε πράξεις» είπε. Ωστόσο, οι παράμετροι της πενταετούς θητείας του κ.Σολάνα παραμένουν ασαφείς, ενώ πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πως θα δράσει με τα τρία σώματα της Ε.Ε. που μέχρι στιγμής χειρίζονται τις εξωτερικές υποθέσεις-δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την εναλλακτική προεδρία της Ε.Ε. και το συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ανησυχία επικρατεί επίσης για την πιθανότητα ο κ.Σολάνα να συγκρουστεί με τον Κρίς Πάτεν, τον τελευταίο κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ και σημερινό Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις.

    Από τα σχόλιά του ο κ.Σολάνα φαίνεται να είναι πλήρως ενήμερος ότι τα νέα του καθήκοντα θα αποτελέσουν δοκιμασία του διπλωματικού του ταλέντου. «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να φανώ χρήσιμος. Φυσικά μπορώ να το κάνω σε συνεργασία με την προεδρία και είμαι αποφασισμένος να δημιουργήσω ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με την Επιτροπή» δήλωσε ο κ.Σολάνα. Ε.Ρ.

    [09] ΣΕΡΒΙΑ: Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    O συνασπισμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Σερβία ‘'Συμμαχία για Αλλαγή'' απείλησε να μποϋκοτάρει τις εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε σειρά προϋποθέσεων στις οποίες περιλαμβάνεται και η υιοθέτηση της αναλογικής εκπροσώπησης. Ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Βλάνταν Μπάτιτς επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι οι αποδοχή των όρων που θέτει το κόμμα του «αποτελεί το ελάχιστο για τη συμμετοχή μας στις εκλογές». Η Συμμαχία, το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης όπως και άλλα μικρότερα κόμματα συμφώνησαν για εκολγές με προϋποθέσεις όπως την αναλογική ψήφο, την ενδεχόμενη παρουσία τοπικών διεθνών παρατηρών στις εκλογές και την κατάργηση των περιορισμών στον τύπο. Ο κ. Μπάτιτς είπε ανέφερε ότι το κυβερνών κόμμα επιθυμεί τις πρόωρες δημοτικές και βουλευτικές εκλογές για τα τέλη Δεκεμβρίου υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο ‘αυτή τη φορά η αντιπολίτευση να πέσει θύμα κακών χειρισμών''. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αντιπρόεδρος της Σερβίας Μίλοβαν Μπόγιτς aqm^hgje να αποκλείσει το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 18 October 1999 - 20:54:23 UTC