Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-05

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 5 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [04] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [06] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΑΝΟΔΟΣ 3,02% ΣΗΜΕΡΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ
  • [09] Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΚΗΡΥΞΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [10] ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [11] Ν. ΚΟΡΕΑ: ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
  • [12] ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος εγκαινίασε σήμερα το στρατηγείο JCRC SC του ΝΑΤΟ στη Λάρισα.

    Στην ομιλία του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η μετεξέλιξη του ΝΑΤΟ από οργανισμό συλλογικής άμυνας σε αμυντικό θεσμό προώθησης της ευρωατλαντικής ασφάλειας σε συλλογικό επίπεδο, θα μπορέσει να δώσει μια σταθερή και διαρκή ασφάλεια για όλες τις χώρες της Ευρώπης, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια.

    Το ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός, εισέρχεται σε μια νέα εποχή για τα μέλη του, αλλά και για τους στρατηγικούς εταίρους, μια εποχή που προσδιορίζεται εντονότερα από συλλογικά συμφέροντα ασφάλειας και απαιτεί τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό της κοινής προσπάθειας. «Η κύρια μεταψυχροπολεμική πρόκληση του ΝΑΤΟ είναι η ανάληψη ηγετικής ευθύνης για την εμπέδωση μιας νέας ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας, η opo_a δεν μπορεί παρά να είναι καθολική και ενιαία, να σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κρατών, να σέβεται τα διεθνώς κατοχυρωμένα σύνορα στην Ευρώπη και να ενισχύει τις ευρωπαϊκές διακρατικές σχέσεις που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Οι τέσσερις αυτές πολιτικές αρχές που καθορίζουν τους στόχους και την καθημερινή λειτουργία της νέας Ατλαντικής Συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Αναφερόμενος στα εγκαίνια του στρατηγείου, τόνισε ότι ενεργοποιείται το Συμμαχικό Διακλαδικό Στρατηγείο και με την πράξη αυτή ουσιαστικά υλοποιείται και ολοκληρώνεται η θέληση της Συμμαχίας για προσαρμογή των δομών της, ώστε να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον ασφάλειας στον ευρύτερο ευρωατλαντικό χώρο. Ο υπουργός επεσήμανε ότι για την Ελλάδα, η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας έχουν μια ιδιαίτερη σημασία, τονίζοντας: «Σηματοδοτείται το τέλος μιας μακράς περιόδου, 50 ετών, κατά την οποία η Ελλάδα, αν και μέλος της Συμμαχίας, στερήθηκε της βασικής επιχειρησιακής δυνατότητας και των ίσων ευκαιριών συμμετοχής σε όλο το φάσμα των Συμμαχικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε βασικούς τομείς, όπως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η συμμετοχή σε ασκήσεις, σε κοινή εκπαίδευση και εν γένει στην πλήρη και ισότιμη ενεργό συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Συμμαχίας». Καταλήγοντας τόνισε ότι το στρατηγείο που εγκαινιάστηκε σήμερα αναβαθμίζει αποφασιστικά και τις δυνατότητες της Συμμαχίας σε ολόκληρη την περιοχή. «Το συγκεκριμένο στρατηγείο της Λάρισας, λόγω της θέσης του, στο κέντρο της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων, προσφέρεται ως ένα εξαιρετικό μέσο ενίσχυσης της σταθερότητας και της συνεργασίας των χωρών της περιοχής, με απεριόριστες δυνατότητες», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ

    Η εκβιαστική και τεχνητή επίσπευση εκλογών δεν εξυπηρετεί τη χώρα και διαβρώνει τους θεσμούς, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της κυβέρνησης να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε πως πιθανή προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη, λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, θα βάλει εμπόδια στην πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που είναι απαραίτητη για την ομαλή εξέλιξη της πορείας προς την ΟΝΕ.

    Επλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τον οποίο είπε ότι ασκεί άψογα και επάξια τα καθήκοντα του γι' αυτό και αποτελεί την αυτονόητη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις προεδρικές εκλογές. Η σημερινή Βουλή έχει την δυνατότητα να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά σε κάθε περίπτωση ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές. Στο πλαίσιο αυτό pqosdi|qise και τους στόχους του κυβερνώντος κόμματος, τόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, όσο και την προετοιμασία για νικηφόρο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές, μέσα από τη συστράτευση και τον αγώνα. Επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του για παροχές σε συντάξεις και τα άλλα μέτρα τον κατηγόρησε για λαικισμό, άγνοια και προχειρότητα. Δεν μπορούμε να πάμε στον 21ο αιώνα με χτεσινό εισιτήριο, είπε. Στον 21ο αιώνα δεν έχουν θέση ο λαικισμός και το πελατειακό κράτος. Δεν έχουν θέση οι κομματικοί στρατοί που βολεύονται από τον κρατικό κορβανά. Η Ν.Δ. μοιράζει επιταγές χωρίς αντίκρυσμα και συγκαλύπτει τη βαρύγδουπη άγνοια της με τα μεγάλα λόγια.

    Το ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ο πρωθυπουργός, προτείνει στο λαό καθαρές λύσεις μέσα από τις καθαρές και υπέυθυνες θέσεις του. Ξέρει να δίνει λύσεις στα προβλήματα και το έχει αποδείξει. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αδυναμίες σε ορισμένους τομείς και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης στην οικονομία και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Αναγνώρισε τη βελτίωση που έχει επέλθει στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και παρατήρησε πως η γειτονική χώρα πρέπει με τις πράξεις και τις αποφάσεις της να δείξει ότι μπήκαν σε ένα νέο επίπεδο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, αλλά αυτή σημαίνει δικαιώματα και ευθύνες, όπως ισχύει για τις 15 χώρες-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Η Τουρκία είναι που πρέπει να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την ευρωπαική προοπτική της. Με την έναρξη της συνεδρίασης η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τήρησε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη που βρήκε το θάνατο στην αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στη Ρουμανία.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το πρωί ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ που βρίσκεται στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την ευχή οι επισκέψεις γερμανών καγκελαρίων στην Ελλάδα να είναι πιο συχνές στο μέλλον. Από την πλευρά του ο γερμανός καγκελάριος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί σύντομα στην ΟΝΕ, επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας ενώ χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    [04] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε ορισμένες υποχρεώσεις όπως όλες οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αποκτήσει τον τίτλο της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Οι προϋποθέσεις που θέτει η χώρα μας είναι πρώτα από όλα η υποψηφιότητα της Τουρκίας να είναι ουσιαστική και όχι εικονική, είπε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στην πολιτική της Τουρκίας όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σε ερώτηση για το τι εννοούσε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ λέγοντας ότι «ναι νομίζω» απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανοίγει ο δρόμος για την Τουρκία στην ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος ανέπτυξε έναν προβληματισμό, στο πλαίσιο της ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή η Τουρκία να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις για να επιτύχει το στόχο της, την ένταξή της στην ΕΕ.

    [05] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΞΙ ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θρήνος στις κηδείες των νεαρών φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Οι νεκρώσιμες ακολουθίες των αδικοχαμένων παιδιών πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα. Συγγενείς, φίλοι, φίλαθλοι και σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ είπαν το τελευταίο αντίο στους έξι φιλάθλους που έχασαν τη ζωή τους όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με φορτηγό και έπεσε σε χαντάκι στα Τέμπη.

    Η διοίκηση της ΠΑΕ, της ΚΑΕ, του Α.Σ. αλλά και ποδοσφαιριστές και καλαθοσφαιριστές του Δικεφάλου βρέθηκαν στις κηδείες του 25χρονου Δημήτρη Ανδρεαδάκη, του 20χρονου Χαράλαμπου Ζαπουνίδη, της 18χρονης Χριστίνας Τζιόβα, του 19χρονου Αναστάσιου Θέμελη, του 22χρονου Γιώργου Γκανάτσιου και του 17χρονου Κυριάκου Λαζαρίδη. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά αφού κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει πως συνέβη το τραγικό περιστατικό. Στεφάνια στις κηδείες των νεαρών έστειλαν εκτός από τον ΠΑΟΚ και οι υπόλοιπες ομάδες, οι σύνδεσμοι του Δικεφάλου αλλά και πολλοί απλοί πολίτες.

    [06] ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Νέες κινητοποιήσεις αρχίζουν σήμερα για την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Το απόγευμα καθηγητές και μαθητές από τη Δυτική Αττική θα συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων ζητώντας άμεσες λύσεις για τα σχολικά κτίρια που έχουν καταστραφεί. Αύριο στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

    [07] ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΑΝΟΔΟΣ 3,02% ΣΗΜΕΡΑ

    Μεγάλη άνοδο, της τάξης του 3,02%, σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 5.825,45 μονάδες, έχοντας διαγράψει από την αρχή της συνεδρίασης ανοδική πορεία.

    Ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε στα 371,71 δισ. δρχ, έναντι 230 δισ. χτες, ενώ το επενδυτικό κοινό έδειξε και σήμερα προτίμηση στα χαρτιά της «περιφέρειας», τοποθετώντας κυρίως σε letow]r μέσης κεφαλαιοποίησης. Πολλές μετοχές «κλείδωσαν» στο limit up, με αποτέλεσμα να μείνουν ανεκτέλεστες εκατοντάδες χιλιάδες εντολές. Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση άνοιξε με τον γενικό δείκτη ενισχυμένο κατά 0,55%. Για αρκετή ώρα ο δείκτης σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα ανόδου της τάξης του 1,7%-1,9%, ενώ μετά τις 12.30 άρχισε να καταγράφει περισσότερα κέρδη και κινήθηκε με άνοδο άνω του 2%, μέχρι που προσέγγισε το 3,02%. Στον τραπεζικό τομέα οι μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον ανάμεσα στο -2% και το +2%. Ειδικότερα, η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας έκλεισε στις 27.950 δρχ, της Eurobank στις 14.072, της Ιονικής στις 17.300 δρχ, της Μακεδονίας-Θράκης στις 8.950 και της Alpha Πίστεως στις 23.800 δρχ.

    Στον βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΕΛΤΑ» τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 12.280 δρχ, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στις 6.782 δρχ, της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιάλωσης (3Ε) στις 7.600 δρχ και του ΟΤΕ στις 7.000 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΠΟΥΤΙΝ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑΣ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το ένα τρίτο των εδαφών της Τσετσενίας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις έχουν καταλάβει στρατηγικές θέσεις στον ποταμό Τερέκ, μετά από βίαιες συγκρούσεις με Τσετσένους μαχητές.

    Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περίπου τριάντα χωριά στην Τσετσενία και επισήμανε ότι πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας είναι να συντρίψει τους ισλαμιστές αντάρτες που έχουν βάσεις στην Τσετσενία και όχι να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στην ρωσική δημοκρατία. Ωστόσο, αξιωματούχος από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι, ανέφερε ότι οι τσετσενικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τέσσερα χωριά από τους Ρώσους και σκότωσαν περισσότερους από 40 στρατιώτες, κατά την διάρκεια των νυχτερινών συγκρούσεων. Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται τις απώλειες και ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι σκοτώθηκαν μόνο τέσσερις Ρώσοι στρατιώτες. Ο.Κ.

    [09] Ο ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ ΚΗΡΥΞΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ασλαν Μασχάντοφ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του ενός τρίτου της Τσετσενίας, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του προέδρου. «Μετά τη ρωσική επίθεση και την έναρξη μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα, η κυριαρχία και η ακεραιότητα της Τσετσενίας, από σήμερα τα μεσάνυχτα θα εφαρμοστεί ο στρατιωτικός νόμος σε όλη τη δημοκρατία» αναφέρεται σε διάταγμα που εξέδωσε ο προέδρος Μασχάντοφ. Στο ίδιο διάταγμα απευθύνεται έκκληση στους θρησκευτικούς ηγέτες να κηρύξουν «Ιερό Πόλεμο» και στους πολίτες να υπερασπιστούν τη δημοκρατία κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ε.Ρ.

    [10] ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ισχυρή σεισμική δόμηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Τουρκία με επίκεντρο τη Μαρμαρίδα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εξήντα επτά άνθρωποι μετέδωσε το κανάλι ΝΤV. Η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις τέσσερις το πρωί, τοπική ώρα και ακολούθησαν είκοσι μετασεισμικές δονήσεις, η ισχυρότερη από τις οποίες σημειώθηκε στις 8 το πρωί, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αλικαρνασσό, στο Αιδίνιο, στη Ντατσα και στην επαρχία Ντενισλί. Οι περισσότεροι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να βγουν από τα σπίτια τους και μέσα στον πανικό τους πήδηξαν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα. Ο.Κ.

    [11] Ν. ΚΟΡΕΑ: ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

    Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας διαβεβαίωσαν ότι η διαρροή ραδιενέργειας σε πυρηνικό εργοστάσιο έχει περιοριστεί και ότι κανένας από τους 22 εργάτες που εκτέθηκαν σε αυτή δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά. Το ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο Wolsung, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Επιστημών και Τεχνολογίας και «δε διέρρευσε εκτός του κτιρίου, επηρρεάζοντας το περιβάλλον». Εκπρόσωπος του εργοστασίου δήλωσε ότι διέρρευσαν περίπου 45 λίτρα ραδιενεργού υγρού, ενώ το επίπεδο ραδιενέργειας αντιστοιχεί στο 9%, ποσοστό έκθεσης ραδιενέργειας που θεωρείται νόμιμο. Ε.Ρ.

    [12] ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΛΛΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

    Δύο τρένα συγκρούστηκαν σήμερα κοντά στο σταθμό Πάντιγκτον του Λονδίνου και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό τραυματιών. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι βαγόνια των δύο τρένων έπιασαν φωτιά μετά τη σύγκρουση, η οποία σημειώθηκε σε ώρα μεγάλης αιχμής. Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος επέβαινε σε μία εκ των αμαξοστοιχιών ανέφερε ότι αμαξοστοιχία της εταιρείας Great Western Trains (Γκρέιτ Γουέστερν Τρέινς) συγκρούστηκε λίγο έξω από τον κεντρικό σταθμό του Λονδίνου με αμαξοστοιχία, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ο δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ακόμη ότι οχτώ βαγόνια καταστράφηκαν και μερικά από αυτά άρπαξαν φωτιά ενώ εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου δήλωσε ότι η φωτιά δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις αλλά υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται ακόμη μέσα στα δύο τρένα. Σύμφωνα με αστυνομικό που βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος, υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αλλά ο ακριβής αριθμός δεν είναι ακόμη γνωστός. Σ.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 5 October 1999 - 20:19:22 UTC