Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
  • [03] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
  • [05] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ
  • [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΒΑΡΩΤΣΟΣ
  • [07] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,62% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΕΞΙΚΟ:14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [09] ΙΑΠΩΝΙΑ:43 ΑΤΟΜΑ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • [10] ΙΑΠΩΝΙΑ:ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
  • [11] Η ΕΕ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [12] TΣΕΤΣΕΝΙΑ: 10 ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ
  • [13] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

    Η Ελλάδα εισέρχεται στον 21ο αιώνα με αισιοδοξία και είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας σε Αμερικανούς επενδυτές και επιχειρηματίες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Pierre στη Νέα Υόρκη.

    Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, «η επικείμενη συμμετοχή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), καθώς και ο αναβαθμισμένος ρόλος μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνιστούν ένα σταθερό πλαίσιο για διεθνείς συνεργασίες στον πολιτικό και οικονομικό τομέα προς όφελος όλων των λαών της περιοχής». Χαρακτήρισε την ΟΝΕ ως μια πραγματικότητα που αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, προσθέτοντας ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία οδηγεί τη χώρα την 1η Ιανουαρίου του 2001 στην ΟΝΕ. «Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,5% του ΑΕΠ, το χρέος μειώνεται, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει φτάσει το 7% του ΑΕΠ και η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,5% άνω του κοινοτικού μέσου όρου», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Περαιτέρω, συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, «η Ελλάδα διέρχεται ένα ενάρετο κύκλο χαμηλών ελλειμμάτων, χαμηλού πληθωρισμού και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ενώ η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων έχει επιταχυνθεί από τις αρχές του 1998 και έχει αποφέρει έσοδα που ξεπερνούν τα 7 δισ. δολάρια».

    Εξάλλου, τόνισε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα δείχνει σημάδια δυναμισμού και εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το άνοιγμα των αγορών, ενώ έχουν εξασφαλισθεί 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την περίοδο 2000-2006, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και την προώθηση αναπτυξιακών και κοινοτικών προγραμμάτων. Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, τόνισε ότι αυτό έχει γίνει το κέντρο μιας αυξημένης δραστηριότητας με θετικές προοπτικές, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας και τη διευκόλυνση των συναλλαγών». Για τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα έχει εκδηλωθεί ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είπε ο κ. Παπαντωνίου και επεσήμανε: «Οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Πρώτο, η σύγκλιση των επιτοκίων με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα επιταχύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και θα μειώσει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, εξασφαλίζοντας πρόσθετους πόρους για τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεύτερο, η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιαίτερα των μετοχοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και της απελευθέρωσης της τηλεπικοινωνιακής και της ενεργειακής αγοράς, θα αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

    Επιπλέον, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δύο επιπλέον παράγοντες θα επιδράσουν θετικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και διευκρίνισε: «Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι ένα ορόσημο για τον 21ο αιώνα και θα βοηθήσει στην προβολή μιας νέας εικόνας της χώρας. Επίσης, η θέση της χώρας στα Βαλκάνια ενισχύει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής περιλαμβάνει βοήθεια για αναβάθμιση της παραγωγικής υποδομής των χωρών αυτών, ενώ η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, θα δώσει νέα ώθηση σε αυτές τις προσπάθειες. Οι δύο αυτοί παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη των συνεργασιών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Σημειώνεται ότι την εκδήλωση οργάνωσε η εταιρία συμβούλων Capital Link Inc. του κ. Νικολάου Μπορνοζη που και την περασμένη χρονιά oqc\myse μια παρόμοια εκδήλωση για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι blue chip εταιρείες ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένα η EFG Eurobank S.A., η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Η υλοποίηση των μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (διευρυμένη) που συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Εγινε μια επισκόπηση της όλης κατάστασης, ενώ όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, «η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι γιγαντιαία, τα αποτελέσματα ικανοποιητικά, ωστόσο όμως για τον πρωθυπουργό υπάρχει πάντα το καλύτερο». Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για τις πιο καταστροφικές συνέπειες, ενώ οι ζημιές, όπως είπε, είναι εκτεταμένες και πολύ μεγάλες. Μέχρι στιγμής έχουν μοιραστεί 30.000 σκηνές από τις οποίες οι 5.000 είναι σε οργανωμένους καταυλισμούς. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 15 Νοεμβρίου να έχουν εγκατασταθεί 4.000 οικίσκοι με όλα τα απαραίτητα (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση κλπ) προκειμένουν να εξασφαλιστούν οι ομαλές συνθήκες διαβίωσης των πολιτών. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν 185.000 αυτοψίες σε κτίρια εκ των οποίων το 33% έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα, το 7% κόκκινα και το 60% πράσινα, ενώ σε 30 με 40 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 150 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε την ανάγκη οι πολίτες να αξιοποιήσουν το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκισης μιας και αυτό το μέτρο μπορεί να δώσει την καλύτερη λύση στο πρόβλημα στέγασης. Αναφορικά με το έκτατο βοήθημα των 200.000 δραχμών ανέφερε ότι έχει δοθεί σε 95.000 πολίτες, ενώ επεσήμανε ότι το επίδομα το έλαβαν και κάποιοι που δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό θα διεξαχθεί έρευνα ώστε να διαπιστωθεί ποιοι έπρεπε να το πάρουν.

    Σχετικά με την καταλληλότητα των σχολικών κτιρίων, ο κ. Ρέππας είπε ότι έχει γίνει έλεγχος σε 2.465 κτίρια εκ των οποίων τα 2.036 λειτουργούν κανονικά, 427 χρειάζονται επισκευές και 2 πρέπει να κατεδαφιστούν. Από τα 427 σχολικά κτίρια που θέλουν επισκευή τα 175 θα επισκευαστούν και θα λειτουργήσουν μέσα στον Νοέμβριο, τα 125 θα καθυστερήσουν περισσότερο, ενώ τα 45 θα παραμείνουν κλειστά όλη τη χρονιά. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 209 κτίρια επιχειρήσεων όπου για τα 72 ζητήθηκε η απομάκρυνση των εργαζομένων. Σχετικά με τους φακέλους των κτιρίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί οι φάκελοι 30 κτιρίων. Τα περισσότερα κτίρια έχουν οικοδομηθεί τη δεκαετία του ‘70, και 2-3 τη δεκαετία του ‘90. Κάποια αρχεία, όπως είπε, είχαν μουχλιάσει στις αποθήκες, κάποιοι φάκελοι ήταν πλήρεις, κάποιοι είχαν ελλείψεις και ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν έχουν βρεθεί. Η έρευνα για τους φακέλους θα συνεχιστεί και τα στοιχεία θα βρεθούν μέσω διασταύρωσης με άλλες υπηρεσίες.

    Ερωτηθείς ο κ. Ρέππας εάν στην κυβερνητική επιτροπή τέθηκε h]la για τις προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ, απάντησε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση, ωστόσο όμως πολλά μέλη της κυβερνητικής επιτροπής επεσήμαναν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες για το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού. Ο κ.Ρέππας συνέστησε υπευθυνότητα, ωριμότητα και ψυχραιμία στους πολίτες. Απαντώντας σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Βαρώτσου από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Ρέππας είπε ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τη μη παρουσία του κ. Βαρώτσου στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων, είπε ότι τα ερευνητικά προγράμματα πάντα χρηματοδοτούνται και στη συνέχεια αξιολογούνται με βάση την πρόοδό τους και τα αποτελέσματά τους.

    [03] ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αλλαγή του πολιτικού κλίματος υπέρ της κυβέρνησης καταγράφουν δύο δημοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σήμερα στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα». Η Ν.Δ. παραμένει πρώτο κόμμα, αλλά η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ έχει περιοριστεί στο 0,6%, ενώ παρατηρείται μεγάλη άνοδος της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της κυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές έγιναν μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αττικής, την αεροπορική τραγωδία με το Φάλκον και την τελευταία κρίση στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας «Opinion», που δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία», στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου τα κόμματα παίρνουν: Ν.Δ 30,7%, ΠΑΣΟΚ 30,1%, ΔΗΚΚΙ 5,7%, ΚΚΕ 5,4%, ΣΥΝ 2,8%, ΠΟΛΑΝ 0,9%, Φιλελεύθεροι 0,6%.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας «V. PRC», που δημοσιεύεται στα «Νέα», το 41% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν τον Κώστα Σημίτη ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας και το 31,8% τον Κώστα Καραμανλή. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 1999 η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αυξήθηκε από 45,1% στο 56,9% και της κυβέρνησης από 25,6% στο 33,6%. Την ίδια περίοδο η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή αυξήθηκε από 46,1% στο 52% ενώ της Ν.Δ. μειώθηκε από 22,7% στο 21,1%. Το 26,9% των ερωτηθέντων δήλωσαν αρκετά ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση και το 17,8% ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση.

    Σε ότι αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος με 58,5% και ακολουθούν: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με 56,9%, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας με 55,3%, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής με 52%, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στέφανος Μάνος με 25,2%, ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς με 24,1% και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με 23,1%.

    [04] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    «Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ασκώντας ασφυκτικό έλεγχο σε αυτά, προκειμένου να «πουλήσει αέρα φρέσκο». Και «πουλάει αέρα φρέσκο» γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από καμία σοβαρή, μεγάλη και αξιόπιστη εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης, συγκεκριμένη κάλπη, η οποία να δείχνει ποιο κόμμα προηγείται. Εάν υπάρχει τέτοια κάλπη το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι αμέσως να την παρουσιάσει». Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. «Εμείς γνωρίζουμε», συνέχισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «ότι σε έρευνα που έχει διεξαχθεί σε σοβαρή και αξιόπιστη εταιρεία, η ΝΔ προηγείται, τουλάχιστον, τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Αλλωστε δεν χρειάζονται οι δημοσκοπήσεις για να το αποδείξουμε αυτό. Υπάρχουν δύο πρόσφατες, μεγάλες και γνήσιες «έρευνες κοινής γνώμης», όπως αυτές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των ευρωεκλογών, όπου η ΝΔ σε διάστημα ενός έτους έδειξε ότι είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Οτι έχει μπει στην πρωτοπορία της πολιτικής μάχης».

    Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε: «Για αυτό από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες».

    [05] Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ

    Να μην μετατραπεί η αγωνία σε πανικό συνέστησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων από το σεισμό.

    Ο κ. Λαλιώτης, με αφορμή το σήμα της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό το Σαββατοκύριακο, τόνισε ότι το μοναδικό έγκυρο και αξιόπιστο όργανο για τα ζητήματα αυτά είναι η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία εμφανίζεται καθησυχαστική. Ερωτηθείς για το θέμα Βαρώτσου που τέθηκε εκτός της επιτροπής, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι ο καθηγητής δεν πήγε ποτέ στις συνεδριάσεις της. Οι προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ έχουν προκαλέσει υστερία σε μεγάλο αριθμό κατοίκων του λεκανοπεδίου που άρχισαν να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα στις εθνικές οδούς καθώς αναμένει μεγάλη έξοδο των κατοίκων της Αττικής προς την ύπαιθρο.

    [06] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΒΑΡΩΤΣΟΣ

    Αναξιόπιστο χαρακτήρισε το σταθμό ΒΑΝ στη Λαμία ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι». Επανέλαβε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα έχει μπει στην ήρεμη φάση της και συνέστησε ψυχραιμία. Με απόφαση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστου Βερελή, ο Παναγιώτης Βαρώτσος απομακρύνθηκε από την επιστημονική επιτροπή εκτίμησης seislijo} κινδύνου, ενώ ο αριθμός των μελών της αυξήθηκε από 11 σε 15.

    [07] ΜΕ ΠΤΩΣΗ 0,62% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Nευρικότητα επικράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν, εξαιτίας της έντονης φημολογίας για διολίσθηση της δραχμής, αλλά και του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας. Ο γενικός δείκτης τιμών έχασε στη διάρκεια της συνεδρίασης μέχρι και 2%, αλλά στο τέλος ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του, τερματίζοντας τη συνεδρίαση με πτώση 0,62%, στις 5.632,27 μονάδες. Ως «σωσίβιο» για το δείκτη έδρασαν οι αγορές blue chips και μετοχών μεγάλων εταιριών. Ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 477,7 δισ. δρχ.

    Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Τράπεζας Εργασίας έκλεισε στις 28.700 δραχμές, έναντι 29.300 δρχ. χτες, ενώ η Alpha Πίστεως τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 24.450 δρχ, από 24.750 δρχ. Περαιτέρω, η μετοχή των ΚΑΕ διαμορφώθηκε στις 12.670 δρχ, της ΑΝΕΚ (κοινή) στις 7.390 δρχ, της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στις 15.805 δρχ, των Επιχειρήσεων Αττικής στις 7.655 δρχ, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) στις 30.000 δρχ και της ΙΝFORM Λύκος στις 12.600 δρχ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΕΞΙΚΟ:14 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Δεκατέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή του από το σεισμό των 7,5 Ρίχτερ που έπληξε εχθές το απόγευμα το Μεξικό ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών και ανυπολόγιστες οι υλικές ζημιές. Ειδικά συνεργεία της πολιτείας Οαχάκα, όπου και έγινε περισσότερο αισθητός ο σεισμός, δουλεύουν πυρετωδώς για να καθαρίσουν τα ερείπια που άφησε πίσω του ο σεισμός και να διαπιστώσουν έαν κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται παγιδευμένοι. Η ηλεκτροδότηση της Οαχάκα έχει διακοπεί ενώ οι τηλεπικοινωνίες λειτουργούν σε ορισμένες μόνο περιοχές της πολιτείας και εκκενώθηκε και μία πτέρυγα του δημόσιου νοσοκομείου Χουαρεζ της Οχάκα καθώς υπέστη εκτεταμένες ζημιές και οι ασθενείς φιλοξενούνται στη σάλα υποδοχής του νοσοκομείου σε ράντζα ή σε κουβέρτες πάνω στο πάτωμα.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 400 σπίτια και 100 επιχειρήσεις και καταστήματα της Οαχάκα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές ενώ προβλήματα αναφέρθηκαν και σε εκκλησίες, σχολεία, δρόμους και γέφυρες της περιοχής. Ο σεισμός αυτός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε ένταση στο Μεξικό από το 1985, όταν σημειώθηκαν δύο σεισμοί 8,1 και 7,3 βαθμών της jk_lajar Ρίχτερ που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10.000 άτομα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο πιο πρόσφατος σεισμός στην περιοχή, σημειώθηκε στις 16 Ιουνίου του τρέχοντος έτους στην πόλη Πουέμπλα και είχε ένταση 6,7 Ρίχτερ. Σ.Π.

    [09] ΙΑΠΩΝΙΑ:43 ΑΤΟΜΑ ΜΟΛΥΝΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Στους 43 ανήλθε ο αριθμός των ατόμων που εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, σε διαφορετική ο καθένας ποσότητα, από το πυρηνικό δυστύχημα στο εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στην πόλη Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιρόμου Νονάκα. Συγκεκριμένα, μολύνθηκαν 33 εργάτες του εργοστασίου, το οποίο ανήκει στην ιδιωτική ιαπωνική εταιρεία JCO, από τους οποίους οι δύο νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Τόκιο, ενώ τα υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας επηρέασαν τρεις πυροσβέστες και επτά κατοίκους της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο.

    Γύρω από το εργοστάσιο δημιουργήθηκε μια απαγορευτική ζώνη 350 μέτρων, στην οποία έχουν δικαίωμα να κινείται μόνο ειδικό προσωπικό ενώ έχει επιβληθεί ειδικό καθεστώς κυκλοφορίας σε μια απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τον τόπο του πυρηνικού δυστυχήματος, το οποίο είναι το χειρότερο στην ιστορία της Ιαπωνίας. Οι περίπου 313.000 κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται σε αυτή τη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων εξακολουθούν να μένουν στα σπίτια τους, αλλά τους δόθηκε εντολή να κρατούν ερμητικά κλειστά κλειστά τα παραθυρόφυλλά τους ενώ κλειστά παραμένουν τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τα ταχυδρομεία της περιοχής.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση απηύθυνε προειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής να μην πίνουν νερό από πηγές που είναι εκτεθειμένες στην ατμόσφαιρα. Η βιομηχανική παραγωγή στην Τοκαϊμούρα, η οποία βρίσκεται 120 χιλιόμετρα από το Τόκιο, έχει σχεδόν παραλύσει ενώ αξίζει να σημειωθεί στην Τοκαϊμούρα βρίσκονται 15 εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα ακριβή αίτια του πυρηνικού δυστυχήματος, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποδίδεται στο ότι το προσωπικό του εργοστασίου υπερφόρτωσε τις δεξαμένες πυρηνικής ενέργειας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι διοχετεύθηκαν 16 κιλά ουρανίου στη δεξαμενή, υπερβαίνοντας κατά οχτώ φορές το ύψιστο επιτρεπόμενο ποσό. Σ.Π.

    [10] ΙΑΠΩΝΙΑ:ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ

    Στην άρση της μήκους 10 χιλιομέτρων ζωνής απαγόρευσης κυκλοφορίας γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής ουρανίου στην πόλη Τοκαϊμούρα, προχώρησε η ιαπωνική κυβέρνηση καθώς όπως υποστηρίζει η κατάσταση είναι υπό έλεγχό. Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Χιρόμου Νονάκα, δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να επανέλθουν στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής καθώς δεν υφίσταται πλέον κίνδυνος για την υγεία τους. Η ζώνη των 350 μέτρων γύρω από το εργοστάσιο εξακολουθεί ωστόσο να παραμένει σε ισχύ και δικαίωμα κυκλοφορίας εντός της ζώνης έχει μόνο το ειδικευμένο προσωπικό. Ο διευθυντής του πυρηνικού ερευνητικού κέντρου της Ρωσίας, «Ινστιτούτο Κουρτσάτοφ» και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ασφάλειας της Πυρηνικής Ενέργειας, Βλαντιμίρ Ασμόλοφ, δήλωσε ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Τοκαϊμούρα είναι ένα «συνηθισμένο περιστατικό που μπορεί να συμβεί σε ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια μεταφοράς υγρών καυσίμων». Ο κ. Ασμόλοφ παραδέχθηκε ότι περιστατικά αυτού του είδους έχουν συμβεί πολλές φορές στη Ρωσία και προβαλε ως επιχείρημα της ακινδυνότητας του φαινομένου το ότι σε όλες τις περιτπώσεις δεν επηρέαστηκαν άλλοι άνθρωποι πλην των εργαζομένων της μονάδας. Σ.Π.

    [11] Η ΕΕ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στην Ιαπωνία για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πυρηνικού ατυχήματος που σημειώθηκε χθες σε εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου στην πόλη Τοκαϊμούρα και είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθούν 55 άνθρωποι από ραδιενέργεια. Η Μαργκότ Γουόλστρομ Επίτροπος για το Περιβάλλον δήλωσε ότι η ΕΕ ερευνά τρόπους για να βοηθήσει τις ιαπωνικές αρχές αλλά τόνισε ότι χρειάζεται να έχει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα. Η κυρία Γουόλστρομ ανέφερε μέσω εκπροσώπου της ότι η ΕΕ είναι σε θέση να βοηθήσει την Ιαπωνία να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την έκθεση σε ραδιενέργεια και πρόσθεσε ότι η επιτροπή Περιβάλλοντος ανησυχεί για τις συνέπειες ενός τόσο σοβαρού ατυχήματος που αποδεικνύει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Η κ. Γουόλστρομ ανέφερε ότι η ΕΕ συνειδητοποιεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά ότι πυρηνικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν και στις πιο αναπτυγμένες τεχνολογικά χώρες για αυτό χρειάζεται να επαγρυπνεί σχετικά με την ασφάλεια πυρηνικών εργοστασίων. O.K.

    [12] TΣΕΤΣΕΝΙΑ: 10 ΡΩΣΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

    Δέκα Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με Τσετσένους πολεμιστές, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων από την Τσετσενίας. Η μάχη η οποία διήρκησε 30 λεπτά ξέσπασε το απόγευμα κοντά στην πόλη της Τσετσενίας Ρουμπεζνόγιε η οποία βρίσκεται 10 περίπου χιλιόμετρα μακρία από τα σύνορα Ρωσίας Τσετσενίας, σύμφωνα τον κ. Τάους Μπαγκουράγιεφ τοπικό διοικητή της περιοχής Νόρσκι. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι δυνάμεις της Τσετσενίας άνοιξαν πυρ στους Ρώσους όταν περίπου εκατό στρατιώτες των ομοσπονδιακών δυνάμεων με τη βοήθεια 10 τεθωρακισμένων εισέβαλαν στο χωριό, ενώ διευκρίνισε ότι δεν σημειώθηκαν απώλειες από την πλευρά της Τσετσενίας. Λ.Μ.

    [13] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Τουλάχιστον 23 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Βελιγράδι, όταν ισχυρές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν την αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιούσαν περίπου 30.000 οπαδοί της σερβικής αντιπολίτευσης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα «Μπράνκοβ Μοστ» του ποταμού Σάββα, η οποία ενώνει το κέντρο της πόλης με τη συνοικία Νέο Βελιγράδι. Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν δύναμη όταν δέχθηκαν επίθεση από διαδηλωτές, η αντιπολίτευση, ωστόσο υποστηρίζει ότι η αστυνομία είχε εντολή να διαλύσει πάση θυσία τη διαδήλωση. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και ένας από τους ηγέτες του συνασπισμού «Συμμαχία για την αλλαγή» Ζόραν Τζίντζιτς κάλεσε τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να πετύχουν το σκοπό τους. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, για δέκατη συνεχή ημέρα, και στο Νόβισαντ και τη Νις.

    Η αντιπολίτευση κάλεσε τους κατοίκους του Βελιγραδίου να βγουν και σήμερα στους δρόμους. Ο Ζόραν Τζίντζιτς ανήγγειλε ότι το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την κατοικία του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη συνοικία Ντέντινιε και κάλεσε τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να πάρουν μέρος στην πορεία με τα αυτοκίνητά τους, με λεωφορεία και φορτηγά. Ε.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 1 October 1999 - 20:21:19 UTC