Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ
  • [02] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΜΑΛΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ
  • [03] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ο ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
  • [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ
  • [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [07] ΝΕΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΑΝΟΔΟΣ 0,56% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] 1.863 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΜΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ

    Η καλύτερη συνεργασία κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανακούφιση των σεισμοπαθών, εξετάστηκε σήμερα, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με τη συμμετοχή νομαρχών.

    «Δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση και ολιγωρία στην άμεση υλοποίηση των αποφάσεων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Σημίτης υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχουν θέση τοπικισμοί, πλειοδοσία σε τοπικές ιδιαιτερότητες, γραφειοκρατικά τερτίπια και τυπολατρίες».

    Στο μεταξύ τη συγκρότηση άλλων 6 μονάδων των ΕΜΑΚ ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, παρουσιάζοντας d]slg μέτρων για την ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος, ενώ στη Βουλή , ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για αδυναμίες της κρατικής μηχανής και ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο και ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. «Η κρατική κινητοποίηση είναι ικανοποιητική» απάντησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης , επισημαίνοντας ότι προέχει η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

    Την έντονη αντίδραση των σεισμολόγων προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή της Ουψάλα, Οτο Κουλχάνεκ που επανέλαβε σε τηλεοπτικά παράθυρα τις απόψεις της ομάδας ΒΑΝ. «Χειροκροτητής ο κύριος Κουλχάνεκ, έχει πάρει μέρος σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ομάδας, έρχεται και αναστατώνει χωρίς ευθύνη « δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, ενώ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος παρατήρησε ότι «δεν αποκλείω να δούμε στη χώρα μας και τον έτερο χειροκροτητή της ομάδας, τον ιάπωνα Γουιέντα». Την ίδια στιγμή, ζήτημα δεοντολογίας έθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Δημόπουλος και κάλεσε και όλες τις πλευρές σε συνάντηση. «Η δημόσια συζήτηση γύρω από την πρόβλεψη του σεισμού είναι επικίνδυνη με δεδομένη την ανασφάλεια που επικρατεί»,τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Η τηλεοπτική αναπαραγωγή εικόνων των καταστροφών , αλλά και η συντήρηση της συζήτησης για την πιθανότητα πρόβλεψης σεισμών προκάλεσαν και την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών η οποία κάνει λόγο για «τρομολαγνικό πληθωρισμό» που διαπερνά μερίδα των ΜΜΕ και καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση και στη διασφάλιση της ψυχραιμίας του κοινού.

    [02] Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΜΑΛΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ

    Ο συντονισμός των μέτρων αποκατάστασης των σεισμοπαθών και ο ρυθμός υλοποίησής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, οι υφυπουργοί Εσωτερικών Γιώργος Φλωρίδης και ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής, οι τέσσερις νομάρχες του λεκανοπεδίου, ο υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Θόδωρος Κατριβάνος και η διοικούσα επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής. Αποφασίστηκε οι προσπάθειες αποκατάστασης των σεισμοπαθών να επικεντρωθούν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σεισμοπλήκτων και την άμεση κατασκευή των οικισμών όπου θα μεταφερθούν. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι είναι πολύ καλή η συνεργασία κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

    [03] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Η Ελλάδα είχε, έχει και θα έχει σεισμούς και η Πολιτεία ove_kei να σχεδιάσει τη καλύτερη δυνατή αντισεισμική αμυντική θωράκιση της χώρας, όπως κάνει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής με σαφήνεια και ακρίβεια πρόβλεψη σεισμού, ούτε για τον τόπο, ούτε για το χρόνο, ούτε για το μέγεθός του. Ο κ. Λαλιώτης αντέδρασε έντονα στην κριτική που άσκησε νωρίτερα κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο τελευταίος έκανε λόγο για ατέλειες στην αντίδραση της κρατικής μηχανής και για κενά στο νομοθετικό πλαίσιο. Ζήτησε μάλιστα να γίνει ολιγόωρη συζήτηση στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων προκειμένου ο πρωθυπουργός να ενημερώσει το Σώμα και τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Το αίτημα αυτό τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, όσο και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκαν ότι θα το μεταφέρουν στον κ. Σημίτη. Ωστόσο ο κ. Λαλιώτης απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Καραμανλή υπογράμμισε ότι η κρατική μηχανή έδρασε με ετοιμότητα και επάρκεια και στους τρεις τομείς. Δηλαδή στη διάσωση των εγκλωβισμένων, στην προσωρινή στέγαση των πληγέντων και στην αποτίμηση των ζημιών. Τέλος, ο κ. Λαλιώτης ανέφερε ότι έχουν γινει μέχρι σήμερα 150.000 έλεγχοι σε κτίρια, βιομηχανίες και επιχειρήσεις, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος έλεγχος, ενώ όπως είπε σε 20 δήμους έχει ήδη αρχίσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.

    [04] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ο ΠΙΟ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

    Ως τον πιο γενναιόδωρο των τελευταίων χρόνων χαρακτήρισε τον φετινό προϋπολογισμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα δοθούν περισσότερες φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες στις ομάδες που έχουν ανάγκη και θα στηριχθεί πιο ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος μέσα από την παιδεία, την υγεία και τις πολιτικές απασχόλησης. Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι το πακέτο παροχών των 470 δισ. που θα διατεθεί στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις αποτελεί καρπό της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

    «Το ότι μπορέσαμε να δώσουμε τόσα χρήματα στις ασθενέστερες τάξεις σε ένα χρόνο - όπως είπε - δείχνει το μέτρο της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ αναδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία μεταμορφώθηκε». Αυτή ακριβώς η μεγάλη μεταμόρφωση, είπε ο κ. Παπαντωνίου, αυτή η ανατροπή των δεδομένων, η ισχυρή ανταγωνιστικότητα και η ισχυρή ανάπτυξη, αυτός ο δυναμισμός της οικονομίας επέτρεψε στην κυβέρνηση στο να αναδείξει πράγματι το κοινωνικό της πρόσωπο. Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν περισσότερες ελαφρύνσεις στις ασθενέστερες τάξεις και θα γίνουν και άλλα βήματα απόλυτα συνεπή με την πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους επί του νομοσχεδίου, ενώ έκαναν λόγο για δημαγωγικές φοροαπαλλαγές για προεκλογικούς λόγους.

    [05] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης στο Ελσίνκι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη ή της επιλεξιμότητας της, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι υπάρχει ένα κλίμα μη έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Για την Τουρκία ισχύουν όσα ισχύουν για τις άλλες υπό ένταξη χώρες και πρέπει να επιδείξει έμπρακτα ότι ενσωματώνεται στο ευρωπαικό κεκτημένο. Επιθυμούμε, εξήγησε, μια ευρωπαική Τουρκία και όχι μια χώρα που χρειάζεται «Ευρώπη αλά καρτ».

    [06] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Tη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή, για το θέμα του σεισμού στην Αττική, ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, με παρέμβαση του κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

    Είναι ανάγκη να επισημανθούν οι αδυναμίες, οι ατέλειες της κρατικής μηχανής σε τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των σοβαρών κενών και ελλείψεων που έχουν εντοπιστεί στο νομοθετικό πλαίσιο, είπε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε:»Πιστεύω ότι ήταν καθήκον του πρωθυπουργού, εκείνος να φέρει το θέμα στη Βουλή. Είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση στη Βουλή. Εντοπισμός αυτών των σημείων, προτάσεων για το τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος. Σε κάθε περίπτωση εμείς πιστεύουμε ότι μια και η Βουλή πρέπει να είναι το επίκεντρο των εξελίξεων των πολιτικών και των συζητήσεων σε τέτοια μεγάλα και επίμαχα θέματα, ήθελα να σας καταθέσω την άποψη και την πρόταση, αυτό το θέμα να έρθει στη Βουλή. Η δική μας σκέψη και πρόταση είναι ότι θα μπορούσε στην αυριανή συνεδρίαση, μια-δυο ώρες το πρωί, να γίνει μια συζήτηση, να έρθει να ενημερώσει ο πρωθυπουργός, να πάρουν τον λόγο οι αρχηγοί των κομμάτων και εν πάση περιπτώσει να ενημερωθεί ο ελληνικόπς λαός, που στεκόμαστε σ αυτό το θέμα, ποια είναι η προοπτική από δω και μπρος».

    [07] ΝΕΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Νέο πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα ιδρύεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ξεκίνησε εκτεταμένες επιχειρήσεις -«σκούπα» σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, ύστερα από παράπονα κατοίκων. Με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα γίνει ο διαχωρισμός του υπάρχοντος πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος «Πλατείας Δημοκρατίας» σε δύο ισοδύναμα με στόχο να καλυφθεί καλύτερα το κέντρο της πόλης.

    Ειδικότερα, μαζί με το τμήμα «Πλατείας Δημοκρατίας» θα dgliouqcghe_ και ένα νέο τμήμα, με την επωνυμία «πολυδύναμο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου» και θα αντικαταστήσει -ουσιαστικά- το παλιό 3ο αστυνομικό τμήμα (της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου) που καταργήθηκε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια με την καθιέρωση του θεσμού των πολυδύναμων τμημάτων.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος, κ. Αθ. Δαλαμαγκίδης, εκτός από τη διάσπαση του μεγαλύτερου πολυδύναμου τμήματος στην πόλη και η υποδιεύθυνση δημόσιας ασφάλειας αναμένεται να χωριστεί σε δύο ισοδύναμες υπηρεσίες. Η μια θα έχει στην ευθύνη της τα τμήματα που σχετίζονται με το οικονομικό έγκλημα και η δεύτερη τα εγκλήματα κατά ζωής και ιδιοκτησίας, όπως στην Αθήνα. Στο μεταξύ, στη διάρκεια επιχειρήσεων για την πάταξη της εγκληματικότητας αυξήθηκαν οι περιπολίες στην πλατεία Ναυαρίνου, ενώ προσήχθησαν σε αστυνομικά τμήματα -για εξακρίβωση στοιχείων- 40 περίπου άτομα, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 7 για κατοχή ναρκωτικών. Γ.Χ. (Χ.Σ.)

    [08] ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ- ΑΝΟΔΟΣ 0,56% ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ

    Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα, μετά τη χθεσινή κατακόρυφη πτώση, η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση με την έναρξη κινήθηκε ανοδικά και μετά τα πρώτα λεπτά ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιήθηκε πάνω από τις 6.100 μονάδες και στο +2%. Στο διάστημα αυτό όλοι οι επιμέρους δείκτες σημείωναν κέρδη με μοναδική εξαίρεση τις Ασφάλειες, που είχαν οριακές απώλειες. Μισή ώρα όμως, πριν από το κλείσιμο οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει (έφθασε μέχρι το +0,12%) και τελικά να διαμορφωθεί στις 6.054,76 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,56%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 450 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 26.610 δρχ., της Ιονικής στις 19.605 δρχ., της Εμπορικής στις 29.800 δρχ., της Εργασίας στις 30.000 δρχ. και της Πίστεως στις 26.800 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 11.590 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 7.180 δρχ., του ΟΤΕ στις 8.440 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 27.550 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 12.100 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 37.900 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] 1.863 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με τη γη να τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, οι νεκροί έφτασαν τους 1.863, οι τραυματίες τους 4.500, οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται στους 3.000 ενώ 184 άτομα αγνοούνται. Στο μεταξύ 2000 μετασεισμοί έως και 6,8 Ρίχτερ που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα στην Ταϊβάν έχουν σπείρει τον πανικό στους κατοίκους. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην κεντρική Ταϊβάν όπου κατέρρευσαν πολυώροφα κτίρια και γέφυρες.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΒΑΝΟΦ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ‘Ιγκορ Ιβανόφ έφτασε στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο σύντομης επίσημης επίσκεψης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Όπως ο ίδιος δήλωσε στο αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον Ρόναλντ Ρίγκαν, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και σημαντικά διεθνή προβλήματα, όπως η ενίσχυση της στρατηγικής σταθερότητας, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ. Ε.Ρ.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αναχώρησε σήμερα από το Βερολίνο προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία όπου και θα εκφράσει τη στήριξη του προς αυτές τις χώρες μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή θα συναντηθεί στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Παντελί Μάικο, στη Σόφια με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ και με τον πρωθυπουργό Ιβάν Κόστοφ. Στη Ρουμανία ο κ. Σρέντερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρος της χώρας Εμίλ Κοσταντινέσκου και με τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε.

    Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στα σχέδια ανάπτυξης της Δύσης για την περιοχή και στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση το γραφείο τύπου του. Λ.Μ.

    [12] ΜΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή» σε αρκετές πόλεις της Σερβίας.

    Ομως οι σημερινές συγκεντρώσεις ήταν αρκετά πιο υποτονικές από τις χθεσινές, τόσο σε όγκο, όσο και παλμό. Στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου συγκεντρώθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι, στους οποίους απευθύνθηκαν ορισμένοι από τους ηγέτες των κομμάτων που απαρτίζουν το συνασπισμό «Συμμαχία για την Akkac^».

    Η σημερινή συγκέντρωση ήταν αφιερωμένη στην υγεία και στην κριτική που απηύθυναν οι ομιλητές για αυτήν και η οποία είχε μορφή «λαϊκού δικαστηρίου»: «Καταδικάστηκαν η υπουργός Υγείας, Λέποσαβα Μιλίσεβιτς και ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μίλοβαν Μπόγιτς, λόγω της «καταστροφικής», όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πολιτικής που ακολούθησαν οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού αυτού, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να προσέρχεται μαζικά στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώνονται καθημερινώς, τόσο στο Βελιγράδι, όσο και στις άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Ο κ. Τζίντζιτς ανέφερε ότι είναι αδύνατη οποιαδήποτε συμφωνία με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα», καθώς ο τελευταίος δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιήσει ένα τέτοιο αίτημα και πρόσθεσε ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος μπορεί να «πέσει» μόνο με μαζικές, καθημερινές διαμαρτυρίες.

    Υπενθυμίζεται, ότι το μεγαλύτερο κόμμα της σερβικής αντιπολίτευσης, το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» του Βουκ Ντράσκοβιτς, το οποίο δε συμμετέχει στις κινητοποιήσεις αυτές έχει ταχθεί υπέρ της πίεσης προς τις αρχές για τη διεξαγωγή εκλογών υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ.

    Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε αρκετές ακόμη πόλεις της Σερβίας, όπου και εκεί ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν μικρότερος από χθες.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 22 September 1999 - 20:59:10 UTC