Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ Τ. ΜΑΝΤΕΛΗ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΚΑΙ ΤΖΕΜ
  • [04] Ο ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [05] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ 3.500 ΛΥΟΜΕΝΑ
  • [06] 465 ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΜΟΣΧΑ: ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ
  • [08] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΞΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SPD
  • [09] 48ΩΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ
  • [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΑΡΚ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Καταυλισμούς σεισμοπαθών στην Αττική επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημερώθηκε για την πορεία των έργων αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν θα υλοποιηθούν, τόνισε ότι σε οκτώ εβδομάδες δεν θα διαμένουν πλέον σεισμοπαθείς σε σκηνές και διαβεβαίωσε ότι θα απλουστευτούν οι διαδικασίες χορήγησης δανείων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η φάση της ανασυγκρότησης προβλέπει την αντικατάσταση των σκηνών από οικίσκους, λυόμενα και τροχόσπιτα, ώστε να μην εκτίθενται οι σεισμοπαθείς στο κρύο, τη βροχή και σε προβλήματα υγιεινής. Θα ακολουθήσει η χορήγηση δανείων, η ανακατασκευή των σπιτιών που έπεσαν και η επισκευή των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ Τ. ΜΑΝΤΕΛΗ

    Δεν υπάρχει θέμα αποπομπής του υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη με αφορμή το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, επανέλαβε και σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΟΛΜΠΡΑΪΤ ΚΑΙ ΤΖΕΜ

    Ενδιαφέρουσες συναντήσεις, θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, για να πάρει μέρος στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι σημαντικές αυτές επαφές του υπουργού Εξωτερικών, θα γίνουν στο περιθώριο της συνέλευσης και στη διάρκειά τους θα γίνει μία αποτίμηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά και τα τελευταία δεδομένα με τον λεγόμενο διάλογο χαμηλής διπλωματίας. Με τον Τούρκο ομόλογο του ο κ. Παπανδρέου συζήτηση για την υποβολή κοινής πρότασης στη συνέλευση για την αντιμετώπιση των σεισμών. Στο μεταξύ, σήμερα μεταβαίνει στον Καναδά και ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τη σύνοδο των υπουργών αμύνης του ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της θα έχει επαφές με τον Αμερικανό και τον Τούρκο ομόλογο του.

    [04] Ο ΧΡ. ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο Χρήστος Ροκόφυλλος αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, στη θέση του Γιάννου Κρανιδιώτη που έχασε τη ζωή του στην αεροπορική τραγωδία με το Φάλκον στο Βουκουρέστι. Την τοποθέτηση του κ. Ροκόφυλλου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Χρ. Ροκόφυλλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και έχει διατελέσει υφυπουργός Βιομηχανίας επί υπουργίας Κώστα Σημίτη σε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [05] Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΕΝΤΟΣ ΔΕΚΑ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ 3.500 ΛΥΟΜΕΝΑ

    Εντός των επόμενων δέκα εβδομάδων θα έχουν εγκατασταθεί 3.500 λυόμενες κατοικίες σε 14 περιοχές της δυτικής Αττικής που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Λαλιώτης εκτίμησε ότι οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι των μηχανικών σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές θα φτάσουν τους 160.000 και γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επισήμανε ότι περίπου 5.000 κτίρια θα κατεδαφιστούν ενώ στη θέση τους θα ανεγερθούν νέα. Στο μεταξύ σήμερα είναι η τελευταία μέρα καταβολής του επιδόματος των 200.000 δραχμών ενώ το πρωί άρχισε και η χορήγηση του επιδόματος ενοικίασης ή συγκατοίκησης. Το ποσό της επιδότησης κυμαίνεται από 60.000 για άτομα που μένουν μόνα τους ως 120.000 για οικογένειες. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο.

    [06] 465 ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Πάνω από 465 σχολεία στο νομό Αττικής δεν έκαναν σήμερα αγιασμό. Η έκταση των προβλημάτων όπως διαπιστώθηκε είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι οποιοσδήποτε θα φανταζόταν πριν από τους ελέγχους. Την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν τα περισσότερα σχολεία ίσως όμως χρειαστεί και νέα αναβολή στο Μενίδι και τα Ανω Λιόσια.

    Παράλληλα οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα με εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Ανθόπουλου θα γίνονται δεκτά και έγγραφα αυτοψίας από ιδιώτες μηχανικούς για τον έλεγχο της κτιριακής επάρκειας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντηστήρια και σχολές ξένων γλωσσών.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, Δημήτρης Σκαμνάκης, ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα έρθουν τα πρώτα λυόμενα που θα μετατραπούν σε σχολικές αίθουσες αλλά θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να λειτουργήσουν.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΜΟΣΧΑ: ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ

    Μικρή βόμβα ικανή να προκαλέσει έκρηξη ισοδύναμη με 600 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης TNT βρέθηκε σήμερα σε κατοικημένη περιοχή της Μόσχας. Ο μηχανισμός βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας ασφάλειας που διεξάγεται σε όλη τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν αυτό το μήνα, σκοτώνοντας περισσότερους από 292 ανθρώπους.

    Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες και μέχρι στιγμής έχουν βρει αρκετούς τόνους εκρηκτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους τοποθετούνται σε σακίδια ζάχαρης που προέρχονται από εργοστάσιο της Τσετσενίας.. Μέχρι στιγμής έχουν προληφθεί έξι βομβιστικές επιθέσεις, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας. Ε.Ρ.

    [08] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΞΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ SPD

    To συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) και οι πρώην κομμουνιστές του κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) ήταν οι νικητές στις τοπικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή στο κρατίδιο της Σαξωνίας, στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπέστη μια ακόμη ήττα, την πέμπτη κατά σειρά, μετά από εκείνες στην Εσση, στο Ζάαρ, το Βραδεμβούργο και την Θουριγγία. Το αποτέλεσμα στη Σαξωνία συνιστά πανωλεθρία για το SPD, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας οι σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν σε περιφερειακές εκλογές ένα τόσο μικρό ποσοστό, μόλις 10,7%, έχοντας απολέσει 6% σε σύγκριση με τις εκλογές του 1994, κι αυτό ενώ κυβερνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, μαζί με τους Πράσινους, οι οποίοι επίσης «πάτωσαν».

    Η CDU του Πρωθυπουργού, Κούρτ Μπίντενκοπφ, όχι μόνον ήρθε πρώτο κόμμα, αλλά έχει και την απόλυτη πλειοψηφία με 56,5%, παρά το γεγονός ότι έχασε ποσοστό 1,5%.

    Ουσιαστικοί νικητές στη Σαξωνία ήταν οι πρώην κομμουνιστές, avo} το PDS είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τη δύναμή του, φτάνοντας στο 22%, από το 17% που είχε στις προηγούμενες εκλογές στο κρατίδιο αυτό. Όπως και στη Θουριγγία, έτσι και στη Σαξωνία το PDS κατέλαβε τη δεύτερη θέση αμέσως μετά τη ΡDU, ενώ το SPD είναι κι εδώ τρίτο. Μαζί με το SPD, τη συντριβή γνώρισαν και τα υπόλοιπα κόμματα που έλαβαν μέρος στις εκλογές, καθώς δεν μπόρεσαν να περάσουν το φράγμα του 5% και να εισέλθουν στη Βουλή της Δρέσδης. Οι σύμμαχοι του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι, πήραν μόλις 2,5% ενώ από 1,1% έλαβαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και οι νεοναζί. Ο αποκλεισμός των νοσταλγών του Χίτλερ ήταν ένα θετικό στοιχείο των εκλογών αυτών. Οι ακροδεξιοί πίστευαν ότι θα μπορέσουν να μπουν στην τοπική Βουλή, όπως έγινε στις εκλογές του Βραδεμβούργου, αλλά τελικά τόσο στη Σαξωνία, όσο και μια βδομάδα νωρίτερα στη Θουριγγία, συγκέντρωσαν ασήμαντα ποσοστά.

    [09] 48ΩΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Σαρανταοκτάωρη παράταση δόθηκε τα ξημερώματα στην προθεσμία για τον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της KFOR, Αμερικανός στρατηγός Μάικ Τζάκσον, οι τελευταίες συνομιλίες των εκπροσώπων των δύο πλευρών που πραγματοποιήθηκαν χθες τα μεσάνυχτα στην Πρίστινα δεν οδήγησαν στην υπογραφή της οριστικής συμφωνίας αφοπλισμού και μετατροπής της οργάνωσης σε σώμα πολιτικής άμυνας. Η συμφωνία προβλέπει τον μετασχηματισμό σε 60 ημέρες των 10.000 ανδρών του ΑΣΚ σε σώμα πολιτών, το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση της περιοχής, την ανακούφιση από την καταστροφή και άλλα επείγοντα θέματα. Οι ηγέτες της οργάνωσης, ωστόσο, δήλωσαν κατά τις συνομιλίες ότι επιθυμούν την μετατροπή της οργάνωσης σε έναν νέο εθνικό στρατό του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη επιστροφή των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Ε.Π.

    [10] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΛΑΡΚ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ

    Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ουέσλεϊ Κλάρκ έφτασε σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, όπου ξεκίνησε αμέσως νέες προσπάθειες να πείσει τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου να συμφωνήσουν στο τελικό σχέδιο για την αποστρατικοποίησή τους. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η παρέμβαση του κ.Κλαρκ αποφασίστηκε, καθώς οι ολονύκτιες συνομιλίες ανάμεσα στον ΑΣΚ, τον ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, KFOR, δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το μελλοντικό ρόλο των ανταρτών στη μονάδα πολιτικής προστασίας. Ο κ.Κλαρκ μετέβη αμέσως σε συνάντηση με τον επικεφαλής του στρατού του ΑΣΚ Αγίμ Τσέκου, στο αρχηγείο της KFOR, όπου κατέφθασαν και αρκετοί πολιτικοί αξιωματούχοι του ΑΣΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημεία στα οποία δεν συμφώνησαν οι ενδιαφερόμενες στις συνομιλίες πλευρές ήταν τα όπλα που θα μπορούν ma διατηρήσουν τα μέλη του ΑΣΚ ως μέλη του πολιτικού σώματος του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι κανόνες για την πρόσβαση σε αυτά. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 10.000 όπλα της οργάνωσης σε ασφαλείς αποθήκες, συμπεριλαμβανομένων 9.000 μικρών όπλων, 800 πολυβόλων, 300 όπλων κατά τεθωρακισμένων και 178 όλμων. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 20 September 1999 - 21:26:55 UTC