Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΧΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ου ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
  • [04] 9,5 ΤΡΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2006
  • [05] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤ
  • [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
  • [08] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ-ΣΤΙΣ 5.371,57 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
  • [11] ΡΩΣΙΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ
  • [12] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
  • [13] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [14] ΚΟΣΟΒΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΣΦΑΓΗΣ ΣΕΡΒΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Μέσα στο Σεπτέμβριο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαικής Ενωσης θα αποφασίσουν για την επιλογή του κτιρίου που θα στεγάσει τα γραφεία του Οργανισμού Ανασυγκρότησης στη Θεσσαλονίκη, για την εγκατάσταση του Οργανισμού και τη λειτουργία της γραμματείας του Συμφώνου Σταθερότητας που θα αποτελείται από δύο τμήματα, ένα στις Βρυξέλλες κι ένα στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο συντονιστής της Ευρωπαικής Ενωσης για το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια κ. Χόμπαχ την Παρασκευή θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Φινλανδίας και στις 13 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα και τις προτάσεις του στο Sulbo}kio Υπουργών. Μέσα στον ίδιο μήνα θα εγκατασταθούν τα όργανα του Συμφώνου Σταθερότητας και σχετικά πολύ γρήγορα θα εγκατασταθεί και το γραφείο στην Ελλάδα. Η εγκατάσταση του εξαρτάται από το πότε η ελληνική κυβέρνηση θα παραχωρήσει τις απαραίτητες διευκολύνσεις.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, η υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Χόμπαχ επισκέφθηκαν το CEDEFOP, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικού Οικονομικού Δικαίου, τη Διεθνή Εκθεση και κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι υποψήφιες για να φιλοξενήσουν την έδρα του Οργανισμού Ανασυγκρότησης.

    Ο κ. Χόμπαχ συνέστησε υπομονή και για την Ελλάδα σημείωσε ότι διαθέτει ιστορική πείρα και είναι ένας σημαντικός εταίρος. Εχει ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή, τόσο ως προς την ειρήνευση, όσο και ως προς την οικονομική ανάπτυξη. Σχολιάζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας προς την Τουρκία είπε ότι άρχισε να ταράζει την ακινησία στις σχέσεις των δύο χωρών και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την Αθήνα και την Αγκυρα και την Ευρώπη.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το Σύμφωνο Σταθερότητας μια ιστορική ευκαιρία για συνεργασία, ειρήνη, ανάπτυξη και δημοκρατία στα Βαλκάνια. Για τον κ. Χόμπαχ είπε ότι έχει δείξει ιδιαίτερο ζήλο κι αυτό δίνει ελπίδα στους λαούς της περιοχής.

    Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης επισήμανε ότι χρόνος τρέχει γρήγορα και τρέχει θετικά για τη Θεσσαλονίκη. Ο χρόνος που είναι μπροστά μας είναι ένας χρόνος δουλειάς, μεγάλων συνεργασιών και συμφωνιών, συντονισμού των δυνάμεων.

    [02] ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΧΙ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ 4ου ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

    «Ναι» στην ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, «όχι» όμως στην αποδέσμευση του Τέταρτου Χρηματοδοτικού Κανονισμού ύψους 375 εκ. ECU, γιατί θα ήταν λάθος κίνηση από κάθε άποψη.

    Αυτό δήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ απέφυγε να δώσει συνέχεια στο θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά το άρθρο του στα «Νέα» λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σχολιάζω σχόλια και δεν ερμηνεύω ερμηνείες». Ειδικότερα ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξ'αιτίας της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης και επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει απέναντι στη χρηματοδότηση της σταθερή πολιτική που στηρίζεται σε αρχές και έχει συνδεθεί με το Διεθνές Δίκαιο, την αποδοχή δικαιοδοτικών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, την εγκατάλειψη της πολιτικής των απειλών και την επίλυση του Κυπριακού.

    «Η σημερινή τουρκική ηγεσία», συνέχισε, «όχι μόνο δεν έχει προοδεύσει, αλλά αντίθετα έχει επιδεινώσει τις σχέσεις της σε αυτούς τους τομείς». Οπως είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι σωστό το κίνημα αλληλεγγύης προς την Τουρκία και οφείλει η Ελλάδα να το στηρίζει, αλλά πρέπει ο τέταρτος χρηματοδοτικός κανονισμός ύψους 375 εκ. ECU να μείνει συνδεδεμένος με αυτές τις αρχές.Αλλωστε όπως είπε στον joimotij| προϋπολογισμό δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά και αν αυτό εγκριθεί θα είναι απλώς μία πολιτική χειρονομία.

    Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να βρεθούν από άλλους πόρους τα κονδύλια για την οικονομική της ενίσχυση, αλλά και αυτή η βοήθεια όπως είπε πρέπει να φροντίσει να μην πάνε στα χέρια των εργολάβων, της μαφίας και τους στρατοκράτες. Στο σημείο αυτό ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε ότι ο τελευταίος σεισμός στην Τουρκία πέραν της τραγικής κατάστασης ανέδειξε τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της και ότι είναι ένα καθεστώς απάνθρωπο. Είναι λάθος κίνηση από κάθε άποψη να αλλάξει η Ελλάδα στάση επανέλαβε ο κ. Πάγκαλος. Σε ότι αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για όλες τις υποψήφιες χώρες και συμπλήρωσε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί στην Τουρκία πρέπει να υπάρξει ειδικό καθεστώς».

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα έγραψε στην εφημερίδα «Τα Νέα» περί γραικύλων και ανιστόρητων και αν επιμένει στους χαρακτηρισμούς αυτούς απάντησε ότι συνομιλεί με την κοινωνία, είναι βουλευτής και εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, ενώ έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη εκστρατεία. «Εγώ», κατέληξε «δεν σχολιάζω σχόλια και δεν ερμηνεύω ερμηνείες». Τέλος ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησαν και για τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών στις βαλκανικές χώρες.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

    Συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος Κώστα Σημίτη και ασχολήθηκε με θέματα της πολιτικής συγκυρίας και της κομματικής δραστηριότητας.

    Ο κ. Σημίτης με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων ζωής του ΠΑΣΟΚ που συμπληρώνονται στις 3 του Σεπτέμβρη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν 25 χρόνια, έμελλε να σφραγίσει την ιστορία του τόπου, να αλλάξει την πορεία της πατρίδας μας, να καλυτερεύσει τη ζωή του λαού μας, έδωσε νέους ιδεολογικούς προσανατολισμούς στους Ελληνες. Εικοσιπέντε χρόνια ΠΑΣΟΚ, είναι εικοσιπέντε χρόνια ιστορίας της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του λαού μας είναι μία ιστορικά δικαιωμένη επιλογή. Είναι όμως κυρίως ένα ανανεούμενο και ζωντανό παρόν, ένα ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον. Από εμάς ο λαός ζητά να απαντήσουμε από το χθες τις πιο δημιουργικές και αγωνιστικές παραδόσεις του πατριωτισμού, προοδευτικού και δημοκρατικού κινήματος, φέρνοντας ταυτόχρονα στο προσκήνιο τη σύγχρονη επικαιρότητα της σοσιαλιστικής μας πρότασης.

    Η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ συνδέεται με την ανασύνταξη των δυνάμεων μας και τη νικηφόρα πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2000. Κυβέρνηση και Κίνημα οφείλουν να κινηθούν συντεταγμένα και αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων μας που είναι: Το άνοιγμα στις δυνάμεις της εργασίας, του πολιτισμού, της παραγωγής, της οικολογίας, της επιστήμης. Το νέο μήνυμα στη νέα γενιά της πατρίδας μας Την οριοθέτηση της προοδευτικής από τη συντηρητική πρόταση Τη στροφή στα λαϊκά στρώματα και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής.

    Το ΠΑΣΟΚ εικοσιπέντε χρόνια μετά, είναι εδώ ενωμένο και αποφασισμένο να κερδίσει ξανά τις εκλογές και να ολοκληρώσει τη δεύτερη δεκαετία της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού».

    [04] 9,5 ΤΡΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ 2000 ΩΣ ΤΟ 2006

    Εννιάμισι τρισεκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν στον αγροτικό κόσμο από το 2000 μέχρι το 2006, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά από κυβερνητική σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιώργος Ανωμερίτης, καθώς και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Πέτρος Λάμπρου.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι υπάρχουν οι πόροι για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και υπογράμμισε ότι τα ποσά που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό και τους κοινοτικούς πόρους εγγυώνται το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική ανάπτυξη. «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, η λήψη μέτρων στήριξης και η προώθηση θεσμικών παρεμβάσεων», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους νέους αγρότες και τους αγρότες που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση.

    Συγκεκριμένα, θα μειωθούν από 8,5 σε 7,5% τα επιτόκια των δανείων για τους νέους αγρότες, θα αυξηθούν κατά 25% οι συντάξεις των αγροτών που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ενώ από 1.1.2000 θα προκαταβάλλεται το 50% των αποζημιώσεων που αποφασίζονται για τους αγρότες. Αναγγελίες για τα ασφαλιστικά ζητήματα των αγροτών θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    [05] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Μια νέα αναπτυξιακή οικονομική πολιτική και μια βαθιά μεταρρύθμιση στο ρόλο του κράτους πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ώστε η Ελλάδα να κάνει ένα αναπτυξιακό θαύμα. Ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία.

    Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αλχημείες και μαγειρέματα αριθμών, ώστε να ενταχθεί η χώρα μας στην ΟΝΕ. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονο δημοσιονομικό πρόβλημα και έκανε λόγο για μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών, επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου τομέα, πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη και στον ρόλο του χρηματιστηρίου, τον οποίο χαρακτήρισε επενδυτικό και όχι κερδοσκοπικό.

    [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

    Η τροποποίηση της διάταξης του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Voq]a Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές αφορά απλά και μόνο την αρμοδιότητα των νομαρχών σε σχέση με την αρμοδιότητα του ΕΟΤ και δε θίγει την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης των επαγγελματικών οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί όπως τόνισε, «βλέπω να διατυπώνονται απόψεις και να επαναλαμβάνονται σχόλια τα οποία είναι άνευ αντικειμένου και παραβιάζουν ανοικτές θύρες». «Ελπίζω να έχουν κατανοήσει όλοι - σχετικοί και άσχετοι με το θέμα - ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [07] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας του Χρηματιστηρίου προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στη θέσπιση του Κώδικα Κεφαλαιαγοράς.

    Αναφερόμενος στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, έκανε λόγο για μια επανάσταση στην αγορά κεφαλαίων στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι το χρηματιστήριο μέσα από τις συναλλαγές προσφέρει σημαντικά στη δημοσιονομική εξυγίανση. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, αποκαθίσταται η διαφάνεια στην ελληνική οικονομία καθώς αποκαλύπτονται τα πραγματικά κέρδη των επιχειρήσεων. Ο κ. Παπαντωνίου γνωστοποίησε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει νέο ηλεκτρονικό σύστημα στο Χρηματιστήριο.

    [08] ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ-ΣΤΙΣ 5.371,57 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η Σοφοκλέους. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας από την έναρξη της συνεδρίασης συνεχή ανοδική πορεία, κατέγραψε τελικά κέρδη της τάξεως του 3,19 % και διαμορφώθηκε στις 5.371,57 μονάδες. Εντυπωσιακά κινήθηκαν και οι συναλλαγές οι οποίες ανήλθαν στα 321 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 24.000 δρχ., της Ιονικής στις 17.400 δρχ., της Εμπορικής στις 32.000 δρχ., της Εργασίας στις 28.590 δρχ. και της Πίστεως στις 24.500 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 10.120 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 6.200 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.790 δρχ. και η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 28.100.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέες σεισμικές δονήσεις αναστάτωσαν για μια ακόμη φορά τους κατοίκους της βορειοδυτικής Τουρκίας, μια μέρα μετά τους δυο seislo}r, στους οποίους σκοτώθηκε ένα άτομο και τραυματίστηκαν 166, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο σεισμολογίας Καντήλι στην Κωνσταντινούπολη.

    Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί, στην πόλη Γιάλοβα, στις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά και ακολούθησε δεύτερη σεισμική δόνηση, μεγέθους 3.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την πόλη Αντάπαζαρ. Και οι δυο πόλεις σείστηκαν από εννέα μετασεισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε το Ινστιτούτο.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τραγικό σεισμό της 17ης Αυγούστου, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 27.000. Ο.Κ.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του τουρκικού στρατού με μαχητές του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος, ΡΚΚ στην νοτιοανατολική Τουρκία παρά την ανακοίνωση του ΡΚΚ ότι οι δυνάμεις του σταμάτησαν τις εχθροπραξίες και άρχισαν να αποχωρούν από την τουρκική επικράτεια.

    Οι αρχές σε επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι δυο μαχητές του ΡΚΚ σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι, τον ακριβή αριθμό των οποίων δεν διευκρινίζει, αιχμαλωτίστηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού. Το ΡΚΚ ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις του άρχισαν να αποχωρούν από την τουρκική επικράτεια μετά από την έκκληση που έχει απευθύνει ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

    Η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι μαχητές του ΡΚΚ, άρχισαν να αποχωρούν πριν την 1η Σεπτεμβρίου από το «Βόρειο Κουρδιστάν», όπως προσδιορίζεται γεωργραφικά η νοτιανατολική Τουρκία, στην οποία δρουν οι αντάρτες της οργάνωσης. Το ΡΚΚ χρησιμοποιεί ακόμη τον όρο «Νότιο Κουρδιστάν» αναφερόμενο στο Βόρειο Ιράκ όπου κατοικούν κούρδοι και ουσιαστικά βρίσκεται εκτός της επικράτειας του Ιράκ από τον τερματισμό του πολέμου του Κόλπου το 1991.

    Από την άλλη πλευρά το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπει σε «ορισμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να αποφύγουν να φυλακιστούν αν παραδοθούν οικειοθελώς». Από τον νόμο μπορούν να «επωφεληθούν» μαχητές του ΡΚΚ. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί ο νόμος, ο «τρομοκράτης» πρέπει να παραδοθεί μόνος του και να δώσει όλο τον οπλισμό του, να μην έχει ανάμειξη σε μάχες και να δώσει πληροφορίες για να αποτραπούν νέες μάχες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Από τον νόμο εξαιρούνται τα ηγετικά στελέχη των οργανώσεων και όσοι έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει Τούρκους στρατιώτες.

    Σύμφωνα με τον νόμο εξαιρείται και ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο και κρατείται σε φυλακή στο νησάκι Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ο νόμος θα ισχύσει για ένα εξάμηνο για όσους θέλουν να παραδοθούν, ενώ προβλέπει και μείωση ποινών για τρομοκράτες που έχουν συλληφθεί ή καταδικαστεί, με τον όρο, ότι θα δώσουν στοιχεία στις aqw]r για συμμαχητές τους και πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις.

    Το ΡΚΚ διεξάγει ένοπλο αγώνα στην νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984 και στις συγκρούσεις μαχητών του ΡΚΚ με τον τουρκικό στρατό έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

    Ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο με την κατηγορία της προδοσίας. O.K.

    [11] ΡΩΣΙΑ:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

    Ο πρώην σωματοφύλακας του Ρώσου προέδρου Μπόρις Γέλτσιν σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» κατηγόρησε τον μεγαλοεπιχειρηματία Μπόρις Μπερεζόφσκι και σύμμαχο του προέδρου ότι του ανέθεσε τη δολοφονία του δημάρχου της Μόσχας Γιούρι Λούζκοφ.

    Ο Αλεξάντερ Κορζακοφ, πρώην ηγετικό στέλεχος της ΚGB ανέφερε ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο και ούτε βρέθηκε κάποιος άλλος που θα το έκανε και επανέλαβε τις κατηγορίες ότι ο ρώσος πρόεδρος και η κόρη του έχουν καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ο κ. Κορζακοφ που απολύθηκε το 1996 από την θέση του χαρακτήρισε το Μπερεζόφσκι ‘'καταδικασμένο'' και προέβλεψε ότι ‘'θα του συμβεί κάτι άσχημο''. Ο πρώην σωματοφύλακας ανέφερε ότι οι κατηγορίες εναντίον του Γέλτσιν δεν θα ερευνηθούν παρά μόνο αν ο ρώσος πρόεδρος εγκαταλείψει το αξίωμα του και αλλάξουν τα πράγματα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    Το 1997 ο Κορζακοφ είχε δηλώσει στην εφημερίδα «The Guardian» ότι ο ρώσος πρόεδρος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές αλλά οι ισχυρισμοί του διαψεύσθηκαν από το Κρεμλίνο. Ο.Κ.

    [12] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να μειώσει τη σημασία του σκανδάλου διαφθοράς στο Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση προέκυψε για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει το ξέπλυμα χρήματος και το οργανωμένο έγκλημα με το FBI και τους ερευνητές άλλων κρατών. «Πολλοί μιλούν για τη Mabetex» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν και οι δύο κόρες του έλαβαν ένα εκατομμύριο δολάρια ως δωροδοκία από ελβετική κατασκευαστική εταιρεία προκειμένου να εξασφαλίσει συμβόλαιο από το Κρεμλίνο.

    Ωστόσο, ο κ. Πούτιν προέβη σε καθησυχασμούς, λέγοντας ότι διεξάγονται έρευνες και ανταλλαγές πληροφοριών ανάμεσα στους ερευνητές και τόνισε ότι «εάν κάποιος επιθυμεί να προκαλέσει μια τέτοια υπόθεση για πολιτικούς λόγους, ας τον αφήσουμε». Είναι οι πρώτες δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού για το σκάνδαλο που ξέσπασε στην προεδρική οικογένεια, καθώς επίσης στον πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλο. Ε.Ρ.

    [13] ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε σήμερα από το Σεράγεβο ότι η διαφθορά έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας, θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα.

    «Δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία που υποκρίνονται ότι είναι δυνάμεις ασφαλείας και στην πραγματικότητα προκειται για μαφιόζους και εγκληματικές συμμορίες» είπε σε συνέντευξη τύπου, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει όχι μόνο στη Βοσνία αλλά επίσης στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Στη συνέχεια δήλωσε ότι η διαφθορά αποτελούσε πάντα πρόβλημα σε αυτό το τμήμα του κόσμου, εξαιτίας της ιστορίας και της παράδοσης, του πολιτικού συστήματος, των πολέμων και των κυρώσεων.

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τη συλλογική προεδρία της Βοσνίας ο Αμερικανός πρεσβευτής επεσήμανε ότι δεν είναι ικανοποιημένος με τις προσπάθειες και την κατάσταση, καθώς και ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, θέση στην οποία συμφώνησαν και τα μέλη της συλλογικής προεδρίας.

    Ο κ.Χόλμπρουκ ανέφερε ότι θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με το διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ουέσλεϊ Κλαρκ, με τον οποίο θα συζητήσει τη μείωση των δυνάμεων της συμμαχίας στη Βοσνία. Όπως είπε «θα υποστηρίξει ένα κατάλληλο επίπεδο δύναμης», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Αύριο, ο Αμερικανός ανξιωματούχος θα επισκεφτεί τη Μπάνια Λούκα, όπως θα συναντήσει τους Σερβοβόσνιους ηγέτες καθώς και την πόλη Μόσταρ. Ε.Ρ.

    [14] ΚΟΣΟΒΟ: Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΣΦΑΓΗΣ ΣΕΡΒΩΝ

    To ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο προσπάθησαν να καλύψουν τη σφαγή των 15 Σέρβων που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο χωριό Ούγκλιαρ. «Γίνεται λόγος για ένα απεχθές γεγονός- την κάλυψη, από την αμερικανική ομάδα για έναν ολόκληρο μήνα, ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε στο χωριό Ούγκλιαρ στο οποίο 15 πολίτες σερβικής εθνικότητας σκοτώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εξετάσει με λεπτομέρεια την απόκρυψη αυτού του εγκληματος στο χωριό Ούγκλιαρ. Λ.Μ


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Wednesday, 1 September 1999 - 21:14:55 UTC