Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-08-23

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Αυγούστου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΕΒΙΛΛΗΣ: ΑΡΓΥΡΟ Η ΑNΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [04] ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [05] ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [06] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΝΕΟΣ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [08] «ΣΑΜΠΑΧ» : ΜΠΡΑΒΟ ΓΕΙΤΟΝΑ
  • [09] ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [10] Η ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ
  • [11] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [12] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΖΩΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ
  • [13] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ: ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ «ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ» ΣΤΟ ΤΑΝΤΟ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΕΛΜΠΑΡΤ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΕΒΙΛΛΗΣ: ΑΡΓΥΡΟ Η ΑNΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάγεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας κατέκτησε σήμερα το βράδυ η Ελληνίδα Πρωταθλήτρια Αναστασία Κελεσίδου ρίχνοντας το δίσκο στα 66,05 μέτρα.

    Η Σαλονικιά αθλήτρια άφησε πίσω της τη Ρουμάνα Νικολέτα Γκράσου και εκτόπισε από το βάθρο την καλύτερη φέτος (σύμφωνα με τις επιδόσεις της) Ρωσίδα Ναταλία Σάντοβα. Την πρώτη θέση στη δισκοβολία κατέκτησε δίκαια η Γερμανίδα Φράνκα Ντιτς με 68,14 μέτρα.

    Στο ίδιο αγώνισμα η Στέλλα Τσικούνα κατατάχθηκε 8η με 63,43 μέτρα, ενώ η Κατερίνα Βόγγολη (που είχε περάσει στις 12) δεν κατάφερε να μπει στην οκτάδα του τελικού.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η κυβέρνηση και γενικά η χώρα μας έκανε ότι μπορούσε για να συμβάλλει στην ανακούφιση της γειτονικής χώρας και θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Συμπλήρωσε δε, ότι εφόσον στην Ευρωπαϊκή Ενωση συζητηθούν σχετικά θέματα η Ελλάδα θα πρωτοστατήσει για βοήθεια στην Τουρκία.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι πρόωρο να συζητούμε για άρση του ελληνικού βέτο του χρηματοδοτικού προτοκόλλου Ε.Ε - Τουρκίας και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συνδέεται η θετική στάση της χώρας μας με άρση του βέτο.

    [03] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, ανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου από το Ρέθυμνο επισημαίνοντας ότι η χώρα μας θα αναλάβει πρωτοβουλία και στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της καταστροφής στη γειτονική χώρα.

    «Η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει και συστηματική αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στην καταστροφή αυτή και ιδιαίτερα για τα θύματα αυτών των σεισμών», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επισήμανε ότι ο μεγάλος σεισμός δεν αλλάζει σε τίποτα τα προβλήματα που υπάρχουν με την Τουρκία, ωστόσο ανοίγει την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης. «Τα πράγματα δεν αλλάζουν κατ' αρχήν, τα προβλήματα παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, μπορώ όμως να πω ότι από τις τελευταίες μέρες, από αυτή την τραγωδία βγαίνει ένα συμπέρασμα, ότι υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα φιλίας μεταξύ των δύο λαών και αυτό ανοίγει την προοπτική μίας ειρηνικής συνύπαρξης», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα από την τραγωδία θα αναδυθεί πράγματι μία προοπτική ειρήνης, συνεργασίας και στενής φιλίας».

    Ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε τέλος χθεσινό δημοσίευμα περί ύπαρξης ενός μνημονίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό τονίζοντας ότι η Ελλάδα ως δημοκρατική χώρα ασκεί εξωτερική πολιτική με τον πιο διάφανο και δημόσιο τρόπο. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει κάθε κίνηση μας και ιδιαίτερα σε σχέση με τον πρόσφατο ελληνοτουρικό διάλογο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα κείμενο, εθιμοτυπικές συναντήσεις μεταξύ πρέσβεων θα γίνονται και πρέπει να γίνονται πάντα, αλλά κανένα κείμενο ή κανένα μνημόνιο δεν υπάρχει», κατέληξε.

    [04] ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Μια σημαντική επίσκεψη πραγματοποιεί αύριο στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, την υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Ροδούλα Ζήση και τους στενούς συνεργάτες και συμβούλους του, Νίκο Θέμελη και Γιώργο Πανταγιά.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στα Τίρανα, αύριο το πρωί, ο j.Σημίτης θα έχει κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Παντελή Μάικο και θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών . Αμέσως μετά θα υπογραφούν δύο συμφωνίες από τον υπουργό Εξωτερικών, κ.Παπανδρέου και την υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ.Ζήση. Ακολούθως ο κ.Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι και στη συνέχεια μαζί με τον πρωθυπουργό Παντελή Μάικο θα αναχωρήσουν για την Κρούγια, όπου θα επισκεφθούν το Εθνικό Μουσείο. Στις δυο το μεσημέρι ο κ.Σημίτης θα παρακαθήσει σε επίσημο πρόγευμα το οποίο παραθέτει προς τιμήν του στα Τίρανα ο κ.Μάικο και θα ακολουθήσει συνέντευξη των δυο πρωθυπουργών.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλβανία, ο κ.Σημίτης θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η Δημοκρατική Συμμαχία, το ΚΕΑΔ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην πρεσβευτική κατοικία. Το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους της «Ομόνοιας» και αμέσως μετά ο κ.Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ.Αναστάσιο. Για την προετοιμασία της επίσκεψης αυτής την προηγούμενη Παρασκευή έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών και των συμβούλων του που θα συνοδεύσουν τον κ.Σημίτη, ενώ δυο ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας, Αναστάς Αγγέλι.

    Αναμένεται ότι κατά την αυριανή μονοήμερη επίσκεψη του κ.Σημίτη, ο οποίος θα επισκεφθεί και την ελληνική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, θα συζητηθούν τα εξής θέματα: 1) Η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στην Αλβανία. Οπως είναι γνωστό, υπάρχει συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν δοθεί τα πέντε εκατομμύρια. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την αλβανική να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχέδιο ώστε να εκταμιευτούν και τα υπόλοιπα χρήματα. 2) Θα συζητηθεί και θα τεθεί το θέμα της ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας στην Αλβανία για να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. 3) Θα συζητηθεί το θέμα της στήριξης του προϋπολογισμού της Αλβανίας από την Ελλάδα με συνεισφορά ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το θέμα αυτό συζήτησαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου με τον υπουργό Οικονομικών της Αλβανίας, Αναστάς Αγγέλι. Θα συζητηθεί επίσης η οικονομική βοήθεια που θα χορηγήσει η Αθήνα για να κατασκευαστεί ένα κτίριο στα Τίρανα το οποίο θα στεγάσει το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας. 4) Ο πρωθυπουργός κ.Σημίτης θα θέσει το θέμα της ελληνικής μειονότητας και της διασφάλισης όλων των δικαιωμάτων της. 5) Μεταξύ των δυο πρωθυπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων θα συζητηθούν επίσης αύριο στα Τίρανα, το θέμα του εργασιακού καθεστώτος των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής. 6) Θα γίνει ευρεία συζήτηση, όπως είναι εύλογο, θεμάτων bakjamijo} ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων πρωτεύουσα θέση έχει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και των εξελίξεων που παρατηρούνται.

    Η μονοήμερη επίσκεψη του κ.Σημίτη στην Αλβανία έχει ως στόχο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το καλό κλίμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και να εκφραστεί η πολιτική βούληση των δυο χωρών για ανοιχτό και συνεχή διάλογο ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν πριν αυτά δημιουργήσουν νέα σύνθετα. Η αλβανική εφημερίδα «Κόχα Γιον» σε πρόσφατο δημοσίευμά της ανέφερε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και την έλευση των δυνάμεων της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο παρατηρείται εντατικοποίηση του ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής και διπλωματίας έναντι του Κοσσυφοπεδίου». Η ίδια εφημερίδα είχε κάνει λόγο και για την πρόσκληση «που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε στον πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι να επισκεφθεί την Ελλάδα», γεγονός που επιβεβαίωσε με συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο ίδιος ο Θάτσι. Εξάλλου η εφημερίδα «Αλμπάνια» με τίτλο «Η ελληνική δεύτερη γλώσσα στην Αλβανία;» έγραψε προ ημερών ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την αυριανή επίσκεψή του στα Τίρανα θα κάνει πρόταση «επί μια ώρα η αλβανική κρατική τηλεόραση να μιλά στην ελληνική γλώσσα».

    [05] ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στη Φλώρινα θα μεταβεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις «Πρέσπες ‘99» στο περιθώριο των οποίων θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογο του Λιούπτσκο Γκεοργκιεφσκι. Τις εκδηλώσεις θα παρακολουθήσουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού της ΠΓΔΜ και πολιτισμού της Σερβίας. Από ελληνικής πλευράς, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη, Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, οι υφυπουργοί Γ. Ζαφειρόπουλος και Ροδούλα Ζήση, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος.

    [06] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΩΝ ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ

    Μεγάλος αριθμός μεμονωμένων πολιτών, αλλά και οργανώσεων της Θεσσαλονίκης έσπευσε να επικοινωνήσει με το προξενείο της Τουρκίας προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στο σεισμόπληκτο λαό της γειτονικής χώρας. «Αμέσως μετά τον σεισμό πολίτες και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης επικοινώνησαν μαζί μας για να προσφέρουν βοήθεια σε χρήμα, ρούχα, αίμα και ότι άλλο είδος υπάρχει ανάγκη. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που θέλησαν να στείλουν βοήθεια . Τόσο μεγάλος που δεν μπορώ να κάνω έναν πρόχειρο υπολογισμό. Σε όσους θέλουν να στείλουν χρηματική βοήθεια εμείς δίνουμε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού» δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υποπρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Αϊντα Ερογλου.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, επισκέφτηκε το πρωί στο προξενείο της Τουρκίας και ενημερώθηκε από την κ Ερογλου για τη βοήθεια άμεσης προτεραιότητας που χρειάζεται να σταλεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η συμβολή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ Παπαδόπουλος ενημέρωσε τη κ Ερογλου σχετικά με τις ενέργειες για τη σύσταση επιτροπής για την συγκέντρωση βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους και ζήτησε τη βοήθεια της προξενικής αρχής προκειμένου να φτάσει έγκαιρα η βοήθεια στις περιοχές που θα υποδείξουν οι τουρκικές αρχές.

    Σύμφωνα με κατάλογο, που διένειμε το τουρκικό προξενείο, στις σεισμόπληκτες περιοχές υπάρχει ανάγκη για διάφορα είδη πρώτης ανάγκης όπως: σακούλες για πτώματα, πλαστικά γάντια, μάσκες προσώπου, σκηνές, κουβέρτες, είδη υγιεινής, είδη πρώτων βοηθειών, κινητές τουαλέτες, κινητές κλινικές μονάδες, γεννήτριες, συστήματα απόσταξης νερού, ασθενοφόρα, ορθοπεδικό υλικό ( όπως πλατινένια καρφιά και προσθετικά) κομπρεσέρ για μπετόν, οξυγονοκολλητές με γεννήτριες και αναπηρικά καροτσάκια. Επίσης υπάρχει ανάγκη για φαρμακευτικό υλικό, όπως βαμβάκι, γάζες, σύριγγες μιας χρήσεως κλπ καθώς επίσης ορούς και φάρμακα όπως Gentamisin, Tamol, Bactrim, Insomin, Cortisol, Diyazem, Atropin, Adrenaline, Voltaren, Jetocain, Novalgin, Mannitol, Lasix, Transamin, Baticon, Doxium, Diazonid, Alfoxil, Amoxil , Furacin, Silverdin, Kuilil, ασπιρίνες.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΝΕΟΣ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ένας νέος σεισμός σημειώθηκε σήμερα στην Τουρκία, αυτή τη φορά στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών. Το επίκεντρο του σεισμού, μεγέθους 4.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εντοπίστηκε 45 χιλιόμετρα μακριά από το Ερζερούμ, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

    [08] «ΣΑΜΠΑΧ» : ΜΠΡΑΒΟ ΓΕΙΤΟΝΑ

    Μετά την εφημερίδα «Χουρριέτ» και η «Σαμπάχ» εγκωμιάζει τη συμπαράσταση της Ελλάδα στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Μπράβο γείτονα». Η «Σαμπάχ» επισημαίνει ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες πρότειναν να παράγουν στα εργοστάσιά τους τα προϊόντα των τουρκικών εργοστασίων που επλήγησαν από τους σεισμούς και να τα διαθέσουν με τουρκικές ετικέτες.

    Η εφημερίδα προβάλει την σχετική πρόταση του επιχειρηματία Παύλου Κουτσίκου προς τους Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες Ραχμί Κότς και Σαρίκ Τάρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ Κουτσίκος πρότεινε, αντί για βοήθεια σε χρήμα, την προσφορά των εγκαταστάσεων ελληνικών εργοστασίων για την παραγωγή τουρκικών προϊόντων ώστε να μη χάσουν οι τουρκικές βιομηχανίες την πελατεία τους. Η «Σαμπάχ» τονίζει ακόμη ότι σε 24 μόνο ώρες η Ελλάδα συγκέντρωσε οικονομική βοήθεια ύψους 42 εκατομμυρίων δραχμών , προβάλλει την pqosvoq\ ύψους 100.000 δολαρίων του Βαρδή Βαρδινογιάννη καθώς επίσης και την ισόποση βοήθεια της ΤΕΔΚ Αθηνών. Παράλληλα επισημαίνει ότι 15 Ελληνίδες εθελόντριες νοσοκόμες μετέβησαν στην Τουρκία για να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους ενώ αναφέρει ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βοήθεια, θα πάει την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη για να την παραδώσει.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι και το «γεράκι», όπως χαρακτηρίζει τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, έχει μαλακώσει τη στάση του προτείνοντας στον Τούρκο ομόλογό του ουσιαστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους, μέσω των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Τέλος η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ελληνικός τύπος καλεί την ηγεσία να άρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της ΕΕ .

    [09] ΟΡΓΗ ΛΑΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Την οργή του λαού αλλά και του Τύπου έχει προκαλέσει η άρνηση του υπουργού Υγείας της Τουρκίας Οσμάν Ντουρμούς να δεχτεί βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς από την Ελλάδα , την Αρμενία και τις ΗΠΑ. Ο προσκείμενος στο κόμμα Εθνικιστικής Δράσης υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιδημιών, καθώς και ανάγκη για γιατρούς και φάρμακα και θεωρεί επικίνδυνη την εργασία των ξένων γιατρών ενώ κατηγορεί τα Συνεργεία Αναζήτησης και Διάσωσης ότι κάνουν σόου, μολύνουν το περιβάλλον και ότι δεν επιτελούν σωστά το καθήκον τους.

    Με τον τίτλο «Φτάνει, σώπα και φύγε» η εφημερίδα «Ραντικάλ» επικρίνει τη στάση του υπουργού Υγείας τονίζοντας ότι «ενώ όλοι εργάζονται ο αναίσθητος, αμόρφωτος και ρατσιστής υπουργός μιλάει» ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η νοοτροπία του έγινε αφορμή θα χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες πολίτες. Η εφημερίδα, που έχει αφιερώσει όλο της το πρωτοσέλιδο σε επικρίσεις κατά του υπουργού Υγείας, αναφέρει «Ρατσιστικό εμπόδιο στην διάσωση» και επισημαίνει πως ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την παραλαβή βοήθειας από την Αρμενία ο υπουργός Υγείας προέβαλε εμπόδιο, μόνο και μόνο επειδή το συνεργείο που θα ερχόταν ήταν αρμενικό. Η «Ραντικάλ» υπογραμμίζει ακόμη ότι ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλουν χρήματα αντί της βοήθειας του 6ου στόλου, ενώ δήλωσε ανοιχτά στα κανάλια ότι «δεν θέλει ούτε αίμα ούτε συνεργεία από την Ελλάδα και από τη Ρουμανία».

    Την στάση του υπουργού Υγείας επικρίνει και η «Σαμπάχ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Οργή κατά του υπουργού» τονίζοντας ότι οι πολίτες άρπαξαν τα τηλέφωνα για να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση αποδοχής βοήθειας σε μια στιγμή που οι νεκροί είχαν ξεπεράσει τους δέκα χιλιάδες. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο υπουργός αρνήθηκε τα τρία πλωτά και πλήρως εξοπλισμένα νοσοκομεία που θα έστελναν οι ΗΠΑ. Παράλληλα η «Σαμπάχ» επισημαίνει ότι μετά τις ακατανόητες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας υπέβαλε μήνυση κατά του συνεργείου αναζήτησης και διάσωσης AGUT για διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η «Σαμπάχ» υπενθυμίζει ότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι τα ξένα συνεργεία δημιουργούν προβλήματα στις υποδομές ενώ ανακάλεσε τη δήλωσή του |ti δεν επιθυμεί βοήθεια από την Ελλάδα «Νοοτροπία που εκπλήσσει» τονίζει η εφημερίδα «Μιλλιέτ» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στη στάση του υπουργού Υγείας ενώ χαρακτηρίζει ως ντροπή το ότι ζητήθηκε από το βελγικό συνεργείο διάσωσης, το οποίο μετέφερε 16 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό υλικό, να καταβάλλει 35 εκατομμύρια λίρες για τη βίζα εισόδου στη Τουρκία.

    Και η εφημερίδα «Χουρριέτ» επικρίνει στη στάση του υπουργείου Υγείας σε δημοσίευμα με τίτλο «Τι λέει αυτός ο άνθρωπος ενώ παράλληλα δημοσιεύει και δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αλτάν Οϊμέν ο οποίος κατηγορεί τον Οσμάν Ντουρμούς ότι δεν συμπεριφέρεται ως υπουργός Υγείας και ότι αρνείται τη βοήθεια τη στιγμή που πρωθυπουργός Ετζεβίτ ευχαριστεί τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Ο Τύπος επισημαίνει ακόμη, ότι ο λαός ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, προκειμένου να «συνετιστεί» ο υπουργός Υγείας.

    [10] Η ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

    Η βροχή που άρχισε να πέφτει στη βορειοδυτική Τουρκία και συγκεκριμένα στην πόλη Αντάπαζαρι η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από το φονικό σεισμό, προκαλεί νέους φόβους για την εξάπλωση ασθενειών.

    «Το αποχετευτικό σύστημα της Τουρκίας έχει ήδη καταστραφεί από το σεισμό», δήλωσε ο κυβερνητικός επιθεωρητής Ισμαήλ Ερτουγρούλ προσθέτοντας ότι σε κάποιους δρόμους λειτουργεί το αποχετευτικό σύστημα και εκεί έχουν εγκατασταθεί δημόσιες τουαλέτες.

    Η βροχή σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει τις τρύπες που έχουν ανοίξει τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες, δυσχεραίνοντας το έργο τους παρόλο που οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες παρά σε αυτούς που ενδεχομένως να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Λ.Μ

    [11] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ:ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Οι δυνάμεις του ρωσικού στρατού πραγματοποίησαν σήμερα τις περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των θέσεων των ισλαμιστών ανταρτών που εισέβαλαν στο Νταγκεστάν και προετοιμάζονται για μια νέα επιχείρηση εναντίον των εισβολέων για να τους απομακρύνουν από την ρωσική δημοκρατία.

    Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός σκότωσε 140 αντάρτες σε συμπλοκές κοντά στο χωριό Τάντο όπου οι ισλαμιστές ανακήρυξαν την ‘'Ισλαμική Δημοκρατία του Νταγκεστάν''. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα στα χωριά Ανσαλτα και Ρακάτα. Τα αεροπλάνα του ρωσικού στρατού πραγματοποίησαν 68 εξόδους και έκαναν 38 επιθέσεις σε χωριά που βρίσκονται στα σύνορα Νταγκεστάν- Τσετσενίας υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών ανταρτών.

    Χθες αξιωματούχοι της Μόσχας ανακοίνωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Τάντο, στρατηγικό σημείο των ανταρτών και έκλεισαν το ορεινό πέρασμα Καράμι από όπου περνούσαν οι ισλαμιστές από την Τσετσενία στο Νταγκεστάν. Ο.Κ.

    [12] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ: ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΖΩΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

    Οι ισλαμιστές αντάρτες αποσύρθηκαν από τις ζώνες συγκρούσεων Μπότλιχ και Τσουμάντα στο Νταγκεστάν, μετά την κατάληψη ομάδας ορεινών χωριών στην περιοχή για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου τους. Ο εκπρόσωπος του ηγέτη των ανταρτών Σαμίλ Μπασάγιεφ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι αντάρτες υποχώρησαν στη γειτονική Τσετσενία ή κατέλαβαν άλλη περιοχή στο Νταγκεστάν.

    Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα εκδιώξει τους αντάρτες από τις θέσεις τους μέχρι αύριο. Ε.Ρ.

    [13] ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ: ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ «ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ» ΣΤΟ ΤΑΝΤΟ

    Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον «ολοκληρωτικό έλεγχο» του Τάντο, νοτιοδυτικά του Νταγκεστάν σήμερα το απόγευμα, μετά από δύο μέρες ισχυρών συγκορύσεων κατά των ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

    Οι ομοσπονδιακές ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του Νταγκεστάν «ανέλαβαν ολοκληρωτικό έλεγχο του Τάντο και του Αχίτο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η Μόσχα θεωρεί την κοινότητα Τάντο, στην περιοχή Μπότλιχ κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία ως στρατηγικό σημείο στον αγώνα τους για ανάκτηση του ελέγχου στο Νταγκεστάν. Ε.Ρ.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΓΚΕΛΜΠΑΡΤ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Αρκετοί σύμμαχοι του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν επαφές με τον Αμερικανό απεσταλμένο στα Βαλκάνια Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, προσπαθώντας να αποστασιωποιηθούν από το καθεστώς του, σύμφωνα με δήλωση του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης, επικαφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Βλάνταν Μπάτιτς, που συμμετέχει στο συνασπισμό Συμμαχία για Αλλαγή. «Το καθεστώς δεν έχει να στραφεί πουθενά, αφού έχει περικυκλωθεί από όλες τις πλευρές. Τα ρήγματα στο σύστημα αυξάνονται μέρα με τη μέρα» υποστήριξε ο κ. Μπάτιτς χωρίς όμως να κατονομάσει τα μέλη του καθεστώτος Μιλόσεβιτς που συμμετείχαν στις επαφές, ενώ οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν.

    Ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι συνάντησαν τον κ. Γκέλμπαρτ, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τη Συμμαχία για Αλλαγή και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στις αρχές του Αυγούστου στο Μαυροβούνιο. «Αρκετοί κορυφαίοι του καθεστώτος Μιλόσεβιτς προσπαθούν να αποσυρθούν και στέλνουν διαφορετικά μηνύματα. Η ιεραρχία του Μιλόσεβιτς δεν είναι τόσο σταθερή όσο ήταν μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Μπάτιτς. Ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούν απομάκρυνση από το καθεστώς, s}lvyma με τον κ. Μπάτιτς είναι ο Σέρβος υπουργός Ιδιωτικοποιήσεων Μπόγκολιουμπ Κάριτς, ο αντιπρόεδρος υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο Ράτκο Μάρκοβιτς, ο πρώην αντιπρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς και ο κρατικός εισαγγελέας της Γιουγκοσλαβίας Βουκασίν Γιοκάνοβιτς. Ο κ. Μπάτιτς προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και άλλες «κινητοποιήσεις» συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 23 August 1999 - 20:26:57 UTC