Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-22

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 22 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ - ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΊΑΣ»
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ
  • [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Τ.ΜΑΝΤΕΛΗ
  • [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»
  • [07] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] H KFOR ΔΙΝΕΙ 48ΩΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ
  • [09] Ο ΡΕΤΖΕΠ ΟΝΑΛ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [10] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
  • [11] ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Για τις τρέχουσες εξωτερικές και εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τους Ελληνες στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο ενώ θα συμμετάσχει και στο συμβούλιο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στο Σεράγεβο με αντικείμενο το Κοσσυφοπέδιο και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    «Η σύνοδος αυτή είναι σημαντική γιατί θα αποφασιστούν οι κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ajokouhgho}m από την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε ο κ. Σημίτης. Τόνισε ότι στους κόλπους της Κοινότητας αναπτύσσονται δύο τάσεις : η πρώτη περιορίζει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης μόνο στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου ενώ η δεύτερη αφορά ολόκληρη τη Βαλκανική. «Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της δεύτερης άποψης», είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι αν δεν up\qnei μια συνολική πολιτική για τα Βαλκάνια τότε θα προκύψουν και πάλι τα προβλήματα που οδήγησαν σε συγκρούσεις. Μιλώντας νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική την απόφαση να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα του οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

    [02] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Τ. ΜΙΛΕΡ - ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Στην Αθήνα φθάνει τη Δευτέρα ο Τομας Μίλερ μαζί με τον αντικαταστάτη του για το Κυπριακό, κ. Γουέστον.

    Βασικό θέμα των συναντήσεων των δύο Αμερικανών αξιωματούχων με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη θα είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της πρωτοβουλίας των G-8 η οποία είναι σε εξέλιξη ενόψει και του νέου γύρου συνομιλιών που θα αρχίσουν τέλη Οκτωβρίου μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Στην ατζέντα επίσης θα είναι τα Ευρωτουρκικά και

    οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Την ίδια μέρα εξάλλου ξεκινά στην Αγκυρα και ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής θα είναι ο πρέσβης, Τάσος Σκοπελίτης, ενώ θα συμμετέχει και ο διευθυντής της Α4 Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος.

    Η Αθήνα πάντως είναι ιδιαίτερα συγκρατημένη ως προς τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου η κατάληξη του οποίου θα κρίνει και την επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο.

    Στην πρώτη αυτή φάση πάντως των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, που θα διαρκέσουν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, θα τεθούν θέματα «ανώδυνα» όπως εμπορική συνεργασία, τουρισμός, περιβάλλον, ενώ η συζήτηση θα επεκταθεί σε ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, ασφάλειας του πολίτη, οργανωμένο έγκλημα, λαθρομετανάστευση καθώς και θέματα πολιτισμού και παιδείας. Να σημειωθεί εδώ ότι το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης είναι στην «εμπροσθοφυλακή» της ελληνικής ατζέντας. Είναι όμως ζήτημα που θα τεθεί στη συνέχεια και όχι στην πρώτη φάση της συζήτησης για τον πολιτισμό. Στην ενότητα επίσης της πολιτισμός και παιδεία θα sufgtgho}m και τα θέματα εκπαίδευσης των μειονοτήτων. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν ότι η ελληνική πλευρά πάει στο τραπέζι του πρώτου αυτού διερευνητικού γύρου έτοιμη, με ιδέες και προτάσεις. Πρόθεσή της είναι να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα εξελιχθεί την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και από τη γενικότερη στάση της Τουρκίας.

    Μια στάση που και με την τελευταία της προκλητική ενέργεια με την παρενόχληση του πολιτικού αεροπλάνου του υπουργού Μεταφορών από δύο τουρκικά αεροσκάφη εντός του ΦΙΡ Αθηνών φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Εξωτερικών. Βέβαια, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι η χθεσινή ενέργεια της Αγκυρας δεν πρέπει να εκτιμάται και να προσεγγίζεται μονοσήμαντα αλλά να γίνεται με πιο σύνθετο τρόπο και με τα δεδομένα που επικρατούν στο εσωτερικό της γείτονας χώρας.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΊΑΣ»

    «Η Ελλάδα ασκεί πολιτική αρχών, ενώ η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και υπονομεύει κάθε προσπάθεια καλής γειτονίας», δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στην απόρριψη από την πλευρά της Τουρκίας του ελληνικού διαβήματος για την παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά του αεροσκάφους, που μετέφερε τον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη από την Κύπρο στην Ελλάδα. Πάνως ο κ. Ρέππας κατέστησε σαφές ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

    «Πρέπει να ασκούμε την εξωτερική πολιτική μας με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας», είπε ο υπουργός Τύπου και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε και να αντιδρούμε σπασμωδικά σε πρωτοβουλίες ή κινήσεις που έχουν σκοπό να μας εκτρέψουν από την πορεία μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει με σύνεση, ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα οποιαδήποτε ενέργεια και επιβουλή σε βάρος μας.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΦ ΜΕ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Στεφανόπουλου και Κόστοφ βρέθηκαν οι σχέσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας jai η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Νωρίτερα ο κ. Κόστοφ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος υπογράμμισε, ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας για τα Βαλκάνια. Ο κ. Κόστοφ συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ του απονεμήθηκε το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών.

    [05] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Τ.ΜΑΝΤΕΛΗ

    Διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρενόχληση που δέχθηκε χθες από δύο τουρκικά F-16 το αεροπλάνο που μετέφερε από την Κύπρο στην Αθήνα τον υπουργό Μεταφορών, Τάσο Μαντέλη.

    Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών απέρριψε το ελληνικό διάβημα και ισχυρίστηκε ότι τα τουρκικά μαχητικά έκαναν οπτική αναγνώριση και όχι αναχαίτιση και στη συνέχεια αποχώρησαν από την περιοχή. Επίσης η τουρκική πλευρά ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Τάσος Μαντέλης πετούσε κοντά στις τουρκικές ακτές. Ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα διαμαρτυρήθηκε και για την παρενόχληση πολιτικού κυπριακού αεροσκάφους πριν δύο ημέρες.

    [06] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»

    Ψηφίστηκε σήμερα κατά πλειοψηφία η τροπολογία με την οποία επιταχύνονται οι διαδικασίες για την έκδοση «πράσινης κάρτας» των αλλοδαπών και που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τα στεγαστικά προγράμματα του Ο.Ε.Κ.

    Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές του

    κυβερνώντος κόμματος, του Κ.Κ.Ε., του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ. Την καταψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. με το αιτιολογικό ότι «είναι άκαιρο να ψηφίζεται μια τέτοια ρύθμιση την παραμονή των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς με θέμα τη χάραξη της μεταναστευτικής πολιτικής».

    Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής τροπολογίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, που πήρε το λόγο, κράτησε με την τοποθέτησή του αποστάσεις από δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων που συνέδεαν την λαθρομετανάστευση με την εγκληματικότητα.

    «Να μου επιτρέψετε να πω ότι ορισμένες δηλώσεις που ακολούθησαν το πρόσφατο περιστατικό του λεωφορείου ήταν ατυχείς. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να συνδέσουμε την οικονομική μετανάστευση με την εγκληματικότητα», τόνισε. Ο κ. Πάγκαλος παρέθεσε στοιχεία για τους κρατούμενους στις φυλακές, τα οποία |pyr είπε- αποδεικνύουν ότι η ελληνική εγκληματικότητα είναι ανάλογη με εκείνη των Αλβανών. Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός καταλόγισε αδυναμία στην πολιτεία να ελέγξει τα σύνορα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μεταθέσουμε τις αδυναμίες της κοινωνίας και του κράτους μας στους ώμους των ξένων. Ο κ. Πάγκαλος επεσήμανε στο σημείο αυτό τον κίνδυνο να εισέλθουν στη Βουλή Λεπενίδες και Λεπενόπουλοι, όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι θα επωφεληθούν αυτής της κατάστασης και θα εκτοπίσουν συναδέλφους τους. Αυτό έγινε στη Γαλλία -είπε- όπου η γαλλική δεξιά κατέστη ανίκανη να κυβερνήσει επί σειρά ετών, αφού κατάφεραν να εγκλωβίσουν ένα μεγάλο ποσοστό από το δικό τους εκλογικό σώμα.

    Ακόμα, ο κ. Πάγκαλος αναφερόμενος στις συναντήσεις που αρχίζει από αύριο ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, επεσήμανε ότι πρέπει να συμφωνηθεί μία πολιτιστική μεταναστευτική, προσαρμοσμένη στην ύπαρξη της Ελλάδας μέσα σ' έναν σύγχρονο κόσμο.

    Τέλος, αφού προέβλεψε ότι οι δεκάδες χιλιάδες

    μεικτοί γάμοι που υπάρχουν σήμερα θα γίνουν τα επόμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει φυλετικά καθαρός ελληνικός λαός, αλλά όπως όλοι οι λαοί της Ευρώπης θα έχει προσμίξεις. Το θέμα -κατέληξε- είναι αυτοί οι πληθυσμοί να έχουν ενσωματωθεί στον πολιτισμό μας, να γνωρίζουν τη γλώσσα μας και να αποδέχονται την ελληνική νομοθεσία και επομένως να είναι Έλληνες.

    [07] ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΣ ΕΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η έδρα του οργανισμού ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Παρατηρητές ωστόσο επεσήμαναν ότι αν και η απόρριψη από την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου της απόφασης του Συμβουλίου upouqc~m της ΕΕ να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η υπηρεσία ανασυγκρότησης είναι γεγονός, δεν ανατρέπονται απαραιτήτως τα πάντα και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν άλλες διευθετήσεις. Το τελικό κοινό ψήφισμα μιλά μεν σαφώς για «υποστήριξη

    στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για ανοικοδόμηση του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα», ενώ υιοθετήθηκε και τροπολογία των Φιλελεύθερων ευρωβουλευτών που αντιτάσσεται απορρίπτοντας ρητά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών να παραχωρήσει στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα) έδρα της υπηρεσίας ανασυγκρότησης του Jossuvoped_ou. Η στάση αυτή αντιστοιχεί σε θέση που είχε ήδη υποστηρίξει η πλειοψηφία της ομάδας των χριστιανοδημοκρατών (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) σε σχέδιο ψηφίσματος, ενώ στο σχέδιο της σοσιαλιστικής χαιρετούσε την απόφαση ενώ άλλων κομμάτων δεν ασχολείτο με το θέμα.

    Το ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί όμως να ανατρέψει

    απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο υπουργών, το οποίο με τη σειρά του, όπως παρατήρησε εκ μέρους της Φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ η Τάργια Χάλονεν, Φιλανδή υπουργός Εξωτερικών υλοποίησε απόφαση που είχαν λάβει στην πραγματικότητα στο Ρίο οι αρχηγοί κρατών/κυβερνήσεων των «15».

    Το Ευρωκοινοβούλιο πάντως μπορεί να δυσχεραίνει ή και να ακινητοποιήσει στην πράξη τη δραστηριότητα, αν υπάρξει πολιτική αντίθεση, εφόσον η συναπόφαση των ευρωβουλευτών είναι απαραίτητη για κάθε τροποποίηση του προϋπολογισμού όσον αφορά τα σχετικά κονδύλια. Μία άλλη εκδοχή που φάνηκε πρόσφατα είναι να γίνει ενδεχομένως κάποια διάκριση, η οποία προέκυψε χθες από παρεμβάσεις του Επιτρόπου της Αυστρίας κ. Φίσσερ και των ευρωβουλευτών Γιοχάνες Σβόμποντα και Ντόρις Πακ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνει διάκριση μεταξύ ανοικοδόμησης ειδικά και μόνο του Κοσσυφοπεδίου (με έδρα του οργανισμού στην Πρίστινα) και ανασυγκρότησης όλων των Βαλκανίων (με γραφείο στη Θεσσαλονίκη). Ο κ. Σβόμποντα υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσφέρεται περισσότερο για τη γενικότερη ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη και λιγότερο για την ανοικοδόμηση στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι «δεν πρόκειται για συμβιβασμό, αλλά για δύο διαφορετικά θέματα, τα οποία όμως είναι ανάγκη να συνδεθούν. Η προεδρεύουσα της ΕΕ κ. Χάλονεν πάντως απέρριψε παρόμοια διάκριση και ότι τόνισε ότι η απόφαση για την «υπηρεσία της Θεσσαλονίκης» αφορά και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για Ανασυγκρότηση γενικά εφόσον η ΕΕ προσέγγισε την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου από την άποψη της Περιφερειακής Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Οσο αφορά δε την κριτική «άποψη της Επιτροπής που αποκαλύφθηκε σήμερα», όπως παρατήρησε η κ. Χαλονεν «δεν μπορώ παρά να επισημάνω πως το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ομόφωνα να υιοθετήσουν τη λύση που είχαν προτιμήσει οι αρχηγοί κρατών / κυβερνήσεων στη συνάντηση στο Ρίο, ορίζοντας ότι το κέντρο της υπηρεσίας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη».

    Αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνεται στην Πρίστινα το επιτόπιο έργο, κάτι που θα δούμε όταν έρθει η στιγμή, είπε και πρόσθεσε ότι θα βρεθεί διευθέτηση σχετικά και με την Επιτροπή.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] H KFOR ΔΙΝΕΙ 48ΩΡΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΚ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ

    Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στρατηγός Μάικ Τζάκσον αποδέχθηκε το αίτημα του ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας του ΑΣΚ Αγκίμ Τσέκου για 48ωρη παράταση της προθεσμίας αφοπλισμού των μελών της οργάνωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κέντρου τύπου της KFOR σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της κοινής επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας αφοπλισμού μεταξύ εκπροσώπων της KFOR με επικεφαλής τον κ. Τζάκσον και εκπροσώπων του ΑΣΚ επειδή ο Τσέκου ζήτησε αναβολή της συνάντησης. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Τζάκσον αποδέχθηκε το αίτημα ώστε να καταστεί δυνατή η επιβεβαίωση του ακριβή αριθμού όπλων που παρέδοσε ο ΑΣΚ. Η νέα συνάντηση της κοινής επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας αφοπλισμού του ΑΣΚ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου.

    Ο κ. Τζάκσον εκτίμησε ότι το αίτημα του Τσέκου

    αποτελεί απόδειξη ότι αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα το πρόβλημα του αφοπλισμού και τόνισε ότι τις τελευταίες μέρες ήταν σε συνεχή επαφή με τον ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας του ΑΣΚ. Στη σημερινή συνάντηση του Γενικού Επιτελείου της η KFOR θα εξέταζε κατά πόσο ο ΑΣΚ εκπλήρωσε τους όρους της συμφωνίας, δηλαδή την παράδοση των βαρέων όπλων, το 30% από τον ελαφρύ οπλισμό του και την αποθήκευσή τους σε ασφαλείς χώρους σε διάστημα 30 ημερών. Κ.Γ.

    [09] Ο ΡΕΤΖΕΠ ΟΝΑΛ ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ο Ρετζέπ Ονάλ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, αντικαθιστώντας τον Χικμέτ Ουλουγκμπάι, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά από την απόπειρα αυτοκτονίας, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV: Ο κ.Ονάλ είναι βουλευτής από την επαρχία Μπούρσα, στη δυτική Ανατολία και υπηρέτησε ως αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Κεφαλαιακών Αγορών, σώμα που επιβλέπει το εμπόριο και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, πριν εισέλθει στην πολιτική και στο κοινοβούλιο.

    Η αντικατάσταση πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του 60χρονου Ουλουγκμπάι, στο σπίτι του στην Αγκυρα, εξαιτίας αυτού pou ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ χαρακτήρισε ως «άγχος» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ.Ουλουγκμπάι βρέθηκε κάτω από μεγάλη πίεση στα τέλη του Ιουνίου, μετά από διαρροή στον Τύπο, μυστικού εγγράφου που σχετίζονταν με τις συνομιλίες του με την ομάδα του ΔΝΤ και η οποία έκανε λόγο για πιθανή υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που οδήγησε σε πτώση των μετοχών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%. Ε.Ρ.

    [10] ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΙΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ και ο Βρετανός ομόλογός του Ρόμπιν Κουκ υπέγραψαν σήμερα στο Λονδίνο μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία των δύο πλευρών και αντάλλαξαν σειρά αρχείων ιστορικού ενδιαφέροντος. Νωρίτερα, οι δύο άνδρες ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους, τις οποίες χαρακτήρισαν επιτυχείς, νεώ κατά τη διάρκεια των πεντάωρων διαπραγματεύσεων συζήτησαν τηνενίσχυση της διμερούς πολιτικής συνεργασίας προς το συμφέρον της διεθνούς ασφάλειας. Ο κ. Ιβανόφ δήλωσε ότι «υπάρχει ετοιμότητα για επανάληψη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βρετανία σε όλα τα επίπεδα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ ότα ρωτήθηκε εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία με το Λονδίνο, απάντησε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα. Ε.Ρ.

    [11] ΟΥΚΡΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ με επικεφαλής το στρατηγό Βιτάλι Κουκσένκο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την αποστολή και εγκατάσταση των 800 Ουκρανών στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο τύπου του υπουργείου Αμυνας.

    Προς στιγμήν εξετάζεται η χρηματοδότηση της συμμετοχής της Ουκρανίας, για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπορίς Ταρασιούκ δήλωσε ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο πηγές. Το Κίεβο έλαβε επιβεβαίωση από αρκετές χώρες ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Η πρώτη ομάδα στρατιωτών, που θα αποτελείται από περίπου 500 άτομα, θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο αεροπορικώς και θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την εγκατάσταση της κύριας δύναμης που θα μεταφερθεί μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και από εκεί στην Πρίστινα. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 22 July 1999 - 21:07:11 UTC