Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-19

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 19 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΔΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [02] ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
  • [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ
  • [05] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
  • [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [08] ΣΕΡΒΙΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [09] ΡΩΣΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ
  • [10] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΔΡΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σήμερα στην δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε.

    Το νέο σώμα θα έχει έδρα του στη Θεσσαλονίκη και ένα λειτουργικό κέντρο στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, στο οποίο θα δωθεί ευρεία αυτονομία να δρομολογεί σχέδια ανοικοδόμησης στην κατεστραμένη από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς σερβική επαρχία.

    Αλλα κέντρα θα ιδρυθούν επίσης στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, και στο Μαυροβούνιο.

    Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης επι της αρχής στη μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας- τη Σερβία και το Μαυροβούνιο- συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις αερομεταφορές και του αποκλεισμού από τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος και τόνισαν την ανάγκη να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις, κυρίως της επιβολής εμπάργκο σε πετρέλαιο, όσο είναι δυνατό, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. <pyr υποστήριξαν, τέτοιου είδους κυρώσεις επηρεάζουν τους πολίτες άμεσα και θα πρέπει να είναι οι πρώτες που θα αρθούν. Η Ε.Ε. εγκατέλειψε την αντίθεσή της σε νέες οικονομικές επενδύσεις στη Γιουγκοσλαβία και υπογράμμισε την ανάγκη να υποστηριχθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα, και ιδιαίτερα αυτές που διαμαρτύρονται ανοιχτά για τα δημοκρατικά δικαιώματά τους. Ε.Ρ.

    [02] ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Την έδρα του οργανισμού για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων θα φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο με σημαντικό βαθμό αυτοδιοίκησης θα εγκατασταθεί στην Πρίστινα, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Η ελληνική πλευρά έδωσε σκληρή μάχη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για να γίνει σεβαστή η πολιτική απόφαση των 15 Ευρωπαίων ηγετών στο Ρίο προβάλοντας ακόμη και βέτο στο γενικό κανονισμό σε περίπτωση που γινόταν δεκτά τα αιτήματα της Κομισιόν να οριστεί έδρα για την ανασυγκρότηση η Πρίστινα. Στη Θεσσαλονίκη θα είναι η διοίκηση, οι γενικές υπηρεσίες και το διοικητικό συμβούλιο όπου και θα συνεδριάζει, ενώ στην Πρίστινα αρχικά και στη συνέχεια και στις άλλες πόλεις θα εγκατασταθεί το επιχειρησιακό κέντρο. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το συντονιστή της ΕΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιανατολική Ευρώπη Μπόντο Χόμπαχ. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ενώ αρχικά ο κ. Χόμπαχ πρόβαλε αντιρρήσεις για τον ορισμό της Θεσσαλονίκης ως έδρας για την ανασυγκρότηση, κατά τις σημερινές συνομιλίες ήταν πάρα πολύ θετικός στην αξιοποίηση της Θεσσαλονίκης ως βασική του έδρα στα Βαλκάνια για το Σύμφωνο Σταθερότητας και για τις επαφές που θα έχει με όλες τις άλλες πρωτεύουσες της περιοχής.

    Από την πλευρά του ο κ. Κρανιδιώτης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, «η οποία δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη, αλλά ευρύτερα και στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής».

    Το Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά επί της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου για τη Θεσσαλονίκη ως έδρα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    [03] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα στις ειρηνευτικές δυνάμεις που είναι εγκατεστημένες στα νοτιοανατολικά του Κοσσυφοπεδίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η επίσκεψη στην πόλη Ουρόσεβατς θα είναι η πρώτη του Έλληνα πρωθυπουργού στη σερβική επαρχία.

    Η ελληνική δύναμη στο Ουρόσεβατς που είναι εγκατεστημένη σε aleqijamij^ ζώνη ευθύνης από τα μέσα Ιουνίου, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 550 στρατιώτες και 150 τεθωρακισμένα, τζιπ, φορτηγά και οπλισμένα οχήματα, ενώ αναμένεται να σταλούν άλλοι 650 στρατιώτες. Ε.Ρ.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΠΑΓΩΓΕΑ

    Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση του Αλβανού κακοποιού που κατέλαβε λεωφορείο των ΚΤΕΛ Κιλκίς, ενώ οι αρχές της Θεσσαλονίκης ανακρίνουν τον 16χρονο αδελφό του κακοποιού και έναν ακόμη ομοεθνή του. Ερευνες διεξάγονται ακόμη στη Λάρισα, το Βόλο και τη Φλώρινα, όπου ο αλβανός είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Ο απαγωγέας Αρμπέν Σούφα εργαζόταν κοντά σε κτηνοτρόφο σε χωριό του Κιλκίς. Ο κτηνοτρόφος δήλωσε ότι ήταν υπάκουος και ποτέ δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα.

    Εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις για το θέμα της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών ενώ αναμένονται και επαφές του πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε σήμερα ότι οι μετανάστες στη χώρα μας θα πρέπει να σέβονται τους νόμους και να ακολουθούν την πολιτική που έχουν αποφασίσει τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Είπε ακόμη ότι και οι πολίτες που απασχολούν αλλοδαπούς εργαζόμενους θα πρέπει να συμβάλλουν στην απογραφή των ξένων που ζουν στην Ελλάδα.

    [05] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

    Τα δημόσια έργα βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ειδικότερα τα έργα, που θα υλοποιηθούν από τις κοινότητες, τους δήμους και τις νομαρχίες όλης της χώρας. Συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, καθώς και οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας και ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής. Σε δηλώσεις του ο κ. Λαλιώτης επισήμανε ότι με την υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων έργων θα αλλάξει εντελώς το πρόσωπο της ελληνικής περιφέρειας. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τόνισε, ότι θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    [06] ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Εντατικούς ελέγχους στην αγορά καυσίμων άρχισε από σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης κυρίως στις τουριστικές και ακριτικές περιοχές, όπου καταγγέλλονται αλλεπάλληλα κρούσματα αισχροκέρδειας.

    Την Τετάρτη εξάλλου αναμένεται και η οριστική απόφαση του υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου για το εαν θα επιβληθεί ή όχι πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης της βενζίνης. Η απόφαση θα ληφθεί αφού up\qnei σαφής εικόνα για την διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά και την επίδραση που θα έχει αυτή στις ελληνικές τιμές. «Δεν υπάρχει καπέλο στα καύσιμα, η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με το νόμο της προσφοράς ζήτησης», αντέτεινε ο Δημήτρης Μακρυβέλιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος. Ο κ.Μακρυβέλιας ζήτησε να προμηθεύονται απευθείας οι πρατηριούχοι τα καύσιμα από τα διυλιστήρια για να υπάρχει όπως είπε η δυνατότητα να διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τιμές, ενώ πρόσθεσε ότι εάν προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση θα αναγκαστούν να πωλούν τη βενζίνη φθηνότερη από ότι την αγοράζουν.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] Ο ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

    Οι σερβικές στρατιωτικές αρχές θα ανακρίνουν, στις 22 Ιουλίου, τον ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Τζίντζιτς με τη κατηγορία, ότι εγκατέλειψε το Βελιγράδι κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο δικηγόρος του Σίνισα Νίκολιτς. Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι οι αρχές του Βελιγραδίου θα ανακρίνουν τον πελάτη του, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, γιατί δεν εκτέλεσε τα στρατιωτικά του καθήκοντα, όταν του ζητήθηκε και εγκατέλειψε την χώρα τον καιρό του πολέμου. Ο δικηγόρος του κ. Τζίντζιτς τόνισε, ότι ίσως υπάρξει αναβολή στην ανακριτική διαδικασία, γιατί ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Γερμανία. Ο κ. Τζίντζιτς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο, αν και θεωρεί τις κατηγορίες «κυνικές». Ο κ. Νίκολιτς ανέφερε ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης, από πέντε μέχρι είκοσι χρόνια και πρόσθεσε, ότι η ηγεσία του Βελιγραδίου ήδη έχει εκφράσει τη δυσφορία της για τη στάση του, να βρεί καταφύγιο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, σε πόλη του Μαυροβουνίου. Σημειώνεται ότι το στρατοδικείο της σερβικής πόλης Ούζιτσε καταδίκασε ερήμην το ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, Γκόραν Βέσιτς σε 2 χρόνια φυλάκισης, με την κατηγορία ότι αγνόησε τους νόμους, που ισχύουν κατά τη διάρκεια εμπόλεμης κατάστασης και εγκατέλειψε τη Σερβία. Ο.Κ.

    [08] ΣΕΡΒΙΑ: ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Ο Σέρβος ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Τζίντζιτς αρνείται να στηρίξει το πρόγραμμα που πρότεινε ο αντίπαλός του Βουκ Ντράσκοβιτς για τη λήξη του καθεστώτος του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Vijesti του Μαυροβουνίου.

    Ο κ.Τζίντζις, επικεφαλής του Σημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, το οποίο ξεκίνησε σειρά διαδηλώσεων κατά του Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι η προσφορά του κ.Ντράσκοβιτς «δεν είναι αποδεκτή». «Το h]la είναι εάν είσαι με την πλευρά του καθεστώτος ή με την πλευρά του λαού. Εάν υποστηρίζεις το λαό, το μόνο αίτημα, το οποίο δεν μπορεί να μετριαστεί, είναι να φύγει ο Μιλόσεβιτς» δήλωσε ο κ.Τζίντζιτς στην εφημερίδα. Στη συγκέντρωση της Σερβικής Κίνησης Ανανέωσης το Σάββατο στην πόλη Κραγκούγιεβατς, ο κ.Ντράσκοβιτς απέρριψε το αίτημα του συνασπισμού κομμάτων αντιπολίτευσης «Συμμαχία για Αλλαγή» να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να απομακρύνουν το Μιλόσεβιτς, αλλά απηύθυνε έκκληση να στηρίξουν το πρόγραμμά του. Αντίθετα με τη Συμμαχία, η οποία ζήτησε πρώτα από όλα την παραίτηση του Μιλόσεβιτς, ο κ.Ντράσκοβιτς επέμεινε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι ο σχηματισμός δύο «μεταβατικών κυβερνήσεων» για τη Σερβία και τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Μέσα σε τρεις έως έξι μήνες, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να άρουν τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και να δρομολογήσουν την επιστροφή των Σέρβων προσφύγων στις εστίες τους. Ο κ.Ντράσκοβιτς υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν εκλογές σε όλα τα επίπεδα και ότι οι ψήφοι θα πρέπει να θέσουν τέλος στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Ωστόσο, ο κ.Τζίντζιτς δήλωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις, η ανανέωση, η αποκατάσταση των σχέσεων στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία και η επιστροφή στην παγκόσμια διπλωματία» θα έρθουν μόνο μετά την αποχώρηση του Μιλόσεβιτς, προσθέτοντας ότι «ο κ.Ντράσκοβιτς προσπαθεί να χτίσει τη στέγη πριν από τα θεμέλια, κάτι που είναι αδύνατο».

    Ακόμη τον κατηγόρησε ότι δίνει ευκαιρία στο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος «δεν είναι κατά του προγράμματός του». «Δεν υπάρχουν λόγοι συνεργασίας ανάμεσά μας, καθώς ο κ.Ντράσκοβιτς θεωρεί κάθε αίτημα για παραίτηση του Μιλόσεβιτς ως πρόκληση εμφύλιου πολέμου» είπε ο κ.Τζίντζιτς» τόνισε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος. Ε.Ρ.

    [09] ΡΩΣΙΑ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ

    Ο μυστηριώδης ιός που σκότωσε οχτώ άτομα τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη νοτιοανατολική Ρωσία φαίνεται πως εξαπλώνεται, καθώς οι γιατροί αναφέρουν νέα κρούσματα, αφού ο αριθμός των θυμάτων που νοσηλεύονται στην περιοχή Βόλγα έφτασε τους 32.

    Η πόλη Ομπλίβσκαγια, βρίσκεται στην περιοχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, ενώ πολλοί από τους 11.000 κατοίκους της εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, καθώς κινδυνεύουν από τη μετάδοσή του, που προκαλεί πυρετό, εσωτερική αιμορραγία μέχρι και το θάνατο. Περισσότερα από 100 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό: περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων της πόλης Ομπλίβσκαγια ήταν παιδιά, ενώ τρεις από τους νεκρούς ήταν ηλικίας μέχρι και 18 ετών. Οι Ρώσοι γιατροί και εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τον ιό, ενώ ο επικεφαλής τους Γκενάντι Ονιστσένκο δήλωσε ότι το Sabbatoj}qiajo οι τοπικές αρχές δεν είχαν σχέδια να επιβάλουν περιορισμούς απομόνωσης, προσθέτοντας ότι ο ιός εμφανίστηκε στις περιοχές Ρόστοφ, Αστρακάν, όπως επίσης στο Ουζμπεκιστάν και την Ουκρανία. Η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί μέσω εντόμων που τρέφονται με αίμα, όπως κουνούπια και τσιμπούρια, ανακοίνωσαν οι γιατροί. Ε.Ρ.

    [10] ΕΤΣΕΒΙΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιουδήποτε συμβιβασμού, στην Κύπρο, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι, όπως η Τουρκία εγγυάται την ασφάλεια της βόρειας Κύπρου έτσι και οι Τουρκοκύπριοι εγγυώνται την ασφάλεια της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν υπάρχει τουρκικό κράτος στην Κύπρο θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο», σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ετσεβίτ φθάνει αύριο το πρωί στα κατεχόμενα με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την τουρκική εισβολή, ενώ αμέσως θα έχει συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση. Στις 3 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου με τον Ντενκτάς και θα επιστρέψει στην Τουρκία το ίδιο βράδυ, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΚΥΠΕ. Εξάλλου στα κατεχόμενα αναμένεται σήμερα το απόγευμα ο Ρετσάι Κουτάν, ο οποίος θα ηγηθεί αποστολής του Κόμματος Αρετής, ενώ το βράδυ αναμένονται ο αρχηγός του Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος Αλτάν Οϊμέν και ο πρέσβης Ινάλ Μπατού. Λ.Μ
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Monday, 19 July 1999 - 21:11:19 UTC