Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] AΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [02] ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
  • [03] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥ
  • [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • [06] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ - ΟΜΗΡΟ ΠΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ
  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [09] ΣΥΝ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [13] ΕΚΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [14] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [16] ΕΕ:ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΖΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] AΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΧΕ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της απαγωγής των επτά ομήρων από τον Αλβανό κακοποιό, τον αυτοαποκαλούμενο Αλεξάντερ Νάνα.

    Στις 7:25 το απόγευμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένας από τους ομήρους ο 21χρονος στρατιώτης Νέστορας Κόκαλης αφόπλισε τον κακοποιό αρπάζοντας τη χειροβομβίδα και πετώντας την έξω από το λεωφορείο όπου και εξερράγη, ενώ την ίδια στιγμή επενέβησαν άντρες των ΕΚΑΜ. Σύμφωνα με επιβεβαίωση του υπουργείου Εσωτερικών ο Αλβανός κακοποιός είναι νεκρός, χωρίς να διευκρινίζεται εάν ο θάνατός του οφείλεται σε πυροβολισμό των αστυνομικών ή στην έκρηξη της χειροβομβίδας.

    [02] ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΟΚΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ 21ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

    Συγκινημένη εμφανίστηκε η μητέρα του 21χρονου στρατιώτη Νέστορα Κόκκαλη από το Βόλο, για τη γενναία πράξη του γιου της. Οπως είπε είχε μόνο δύο φορές επικοινωνία μαζί του, χθες το πρωί και σήμερα το απόγευμα και την καθησύχασε ότι είναι καλά.

    Ο 21χρονος που υπηρετούσε στο Πολύκαστρο Κιλκίς πήγε στο πρακτορείο Πολυκάστρου για να πάρει το λεωφορείο που θα τον οδηγούσε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Βόλο για να δει τους γονείς του. Σε ερώτηση για το πως αισθάνεται που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως θα παρασημοφορηθεί ο γιος της, απάντησε ότι είναι μια είδηση που της δίνει ιδιαίτερη χαρά και πρόσθεσε πως αναμένει να δει τον γιο της απόψε αργά το βράδυ. Τα αδέλφια του Νέστορα, οι γονείς του, αλλά και ο παππούς του αισθάνονται υπερήφανοι για την πράξη του και εύχονται να γυρίσει σύντομα στο σπίτι του.

    [03] ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥ

    Αγωνία επικρατούσε στο πανελλήνιο μέχρι τις 7:25 το απόγευμα σήμερα όταν ένας από τους ομήρους ο 21χρονος στρατιώτης από το Βόλο, Νέστορας Κόκκαλης αφόπλισε τον Αλβανό κακοποιό, τον αυτοαποκαλούμενο Αλεξάντερ Νάνα, αρπάζοντας τη χειροβομβίδα και πετώντας την έξω από το λεωφορείο όπου και εξερράγη. Την ίδια στιγμή άντρες των ΕΚΑΜ επενέβησαν και πυροβόλησαν τον κακοποιό.

    Ο Αλβανός κακοποιός επιβιβάστηκε χθες το μεσημέρι σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ Κιλκίς με 40 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Γουμένισσα Κιλκίς - Θεσσαλονίκη μέσω Πολυκάστρου. Στην πόλη του Πολυκάστρου ο Αλβανός απασφάλισε τη χειροβομβίδα ζήτησε από τον οδηγό να κατευθυνθεί στο αστυνομικό τμήμα όπου έκανε γνωστό στο διοικητή του τμήματος ότι θα κατευθυνθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Αλβανός κακοποιός, που φορούσε κουκούλα, ζήτησε 250.000.000 δραχμές και δύο αυτόματα όπλα για να ελευθερώσει τους ομήρους. Οταν οι αστυνομικοί δεν τα ικανοποίησαν, τότε υποχρέωσε τον οδηγό να κατευθυνθεί στο δρόμο Θεσσαλονίκης- Εδεσσας. Κοντά στο Λιμνότοπο άφησε ελεύθερους τους περισσότερους επιβάτες και κράτησε μόνον τον οδηγό, τον εισπράκτορα και άλλους τέσσερις ή πέντε επιβάτες. Στη συνέχεια το λεωφορείο κατευθύνθηκε προς τη Φλώρινα, αλλά για λίγη ώρα είχε ακινητοποιηθεί στον Αγρα Πέλλας. Το λεωφορείο τελικά πέρασε από το μπλόκο με τη θεριζοαλωνιστική μηχανή που είχαν στήσει οι αστυνομικοί έξω από την Αγρα Πέλλας και γύρω στις 6.30 το απόγευμα μπήκε στα όρια του νομού Φλώρινας. Τελικά, το λεωφορείο παρέμεινε ακινητοποιημένο για όλη τη νύχτα στην Παλαίστρα της Φλώρινας με τους όμηρους και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας να προσπαθούν να κρατήσουν ξάγρυπνο τον απαγωγέα, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του δύο απασφαλισμένες χειροβομβίδες.

    Στον κακοποιό είχε προταθεί να πάρει τα 250 εκατομμύρια που ζητούσε με ταυτόχρονη απελευθέρωση των ομήρων, όμως αυτός αρνούνταν κατηγορηματικά και επέμενε πρώτα να περάσει σε αλβανικό ]davor και μετά να απελευθέρωνε τους επιβάτες. Νωρίς το μεσημέρι, περίπου στις 12:30 ο Αλβανός κακοποιός εμφανίζονταν αδιάλλακτος και δεν δεχόταν να απελευθερώσει τους ομήρους και αργότερα σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις του Αλβανού με την αστυνομία. Το απόγευμα ο Αλβανός κακοποιός άφησε ελεύθερους δύο ομήρους και το τέλος ήρθε στις 7:30 με τη γενναία πράξη του στρατιώτη Νέστορα Κόκκαλη και την επέμβαση των ΕΚΑΜ.

    [05] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    «Θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία η οποία έκανε πραγματικά πολύ καλή δουλειά. Δείχνει ότι μπορούμε. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση, η οποία προέρχεται από το κύμα των οικονομικών μεταναστών. Μπορούμε να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, γιατί η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ένα πολύ σημαντικό αγαθό και είναι μέλημά μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σχετικά με το αίσιο τέλος που είχε η υπόθεση με τους ομήρους που κρατούσε ο Αλβανός κακοποιός. «Εχουμε ξεκινήσει ήδη», συνέχισε ο κ. Σημίτης «μια σειρά από μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά. Το φαινόμενο πρέπει να εξαλειφθεί».

    [06] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ - ΟΜΗΡΟ ΠΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ολοκλήρωσε τη συνεργασία που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών με την υπουργό Βάσω Παπανδρέου και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας των ομήρων του Αλβανού κακοποιού.

    Αναχωρώντας πριν από λίγο από το υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβη σε νέες δηλώσεις, ενώ αντίθετα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος όπως έγινε γνωστό προτίθεται να παρασημοφορήσει τον 21χρονο στρατιώτη Νέστορα Κόκκαλη για τη γενναία ενέργειά του να αφοπλίσει τον Αλβανό κακοποιό.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΣΙΑ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Την ικανοποίηση της Νέας Δημοκρατίας για την αίσια έκβαση της επιχείρησης της αστυνομίας και την απελευθέρωση των ομήρων του Αλβανού κακοποιού εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος. Επίσης η ΝΔ συγχαίρει τις αστυνομικές δυνάμεις για τον τρόπο «που αυτή τη φορά» ενήργησαν, καθώς και τους ομήρους για την ψυχραιμία που επέδειξαν. Προσθέτει επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε να προλαμβάνονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

    [09] ΣΥΝ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    Την ικανοποίησή του για τη σωτηρία των ομήρων και για την όλη επιχείρηση που εξασφάλισε την προστασία της ζωής τους, εξέφρασε ο pq|edqor του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επεσήμανε ότι ήδη ζήτησε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση για την όλη επιχείρηση.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΗΡΩΝ

    «Ευτυχώς πήγαν όλα πολύ καλά. Ηταν μια πολύ δύσκολη, αλλά πολύ καλά σχεδιασμένη επιχείρηση. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσους ενεπλάκησαν σε αυτή την επιχείρηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και όλους τους άλλους που ενεπλάκησαν και το μήνυμα από αυτή την επιχείρηση - και αυτό θέλω να πω προς τον ελληνικό λαό - είναι ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου για το αίσιο τέλος που είχε η περιπέτεια των ομήρων.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία έκανε το καθήκον της. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ που με πιστότητα εκτέλεσε το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα θερμά τους δύο ειδικούς επιστήμονες που ήταν παρόντες καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης, τους άντρες των ΕΚΑΜ, καθώς και όλους τους αστυνομικούς που ήταν παρόντες σε όλη αυτή την προσπάθεια. Θέλω να σας πω ακόμη και να συμπληρώσω ότι όλη αυτή η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί προκειμένου να εμπεδώσουμε την ασφάλεια στη χώρα».

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε ο ηγέτης της σερβικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) Βουκ Ντράσκοβιτς στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Ντράσκοβιτς για τις πρωτουβουλίες της Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης της Γιουγκοσλαβίας και για τη συμμετοχή της χώρας μας στις προσπάθειες αυτές.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης παρουσίασε στον υπουργό Εξωτερικών τις προτάσεις του για το σχηματισμό μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη Γιουγκοσλαβία και διευκρίνισε ότι η υλοποίηση των προτάσεων αυτών έχει στόχο την αποφυγή κινδύνου εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε την ανάγκη να δρομολογήσει το Βελιγράδι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί στο να βοηθήσει προς την κατεύθυνση των απαραίτητων αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία και της άρσης της απομόνωσης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Ντράσκοβιτς ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την τεράστια, όπως είπε, συμβολή της και κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα, ώστε να βρεθεί διέξοδος προς όφελος της χώρας του.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έστω και με προϋποθέσεις η Cioucjoskab_a πρέπει να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της περιοχής και ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ολλανδία θα καταθέσουν στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες κοινή πρόταση για την άρση των κυρώσεων εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Το σκεπτικό της κοινής ελληνοολλανδικής πρότασης είναι το γεγονός ότι οι δύο χώρες προσεγγίζουν το θέμα με διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Ντράσκοβιτς ο οποίος τάσσεται υπέρ του διορισμού Μαυροβούνιου πρωθυπουργού από τις τάξεις του κόμματος του Μίλο Τζουκάνοβιτς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας του χαρακτήρισε θετική την κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας - Ολλανδίας, ωστόσο κατήγγειλε τις δυτικές χώρες επειδή ανέχονται όπως είπε αυτή τη στιγμή εθνοκάθαρση εις βάρος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης συναντήθηκε και με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης στο Κόσοβο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Η ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμο να επιδιώξει συνομιλίες με το κυβερνών κόμμα του Μαυροβουνίου για τη διευθέτηση των διαφορών των δύο δημοκρατιών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

    «Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν έχοντας συγκεκριμένο και δημόσιο χαρακτήρα, καθώς δεν υπάρχει θέμα που να μην μπορεί να επιλυθεί» είπε ο Ιβιτσα Ντάσιτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Παράλληλα ανέφερε ότι οι χθεσινές συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν από «πολιτική προθυμία για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης στα προβλήματα της γιουγκοσλαβικής κοινότητας», προσθέτοντας ότι το σερβικό σοσιαλιστικό κόμμα «πιστεύει ότι η Γιουγκοσολαβία είναι η καλύτερη ιστορική επιλογή του λαού της Σερβίας και του Μαυροβουνίου». Ε.Ρ.

    [13] ΕΚΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΗ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Το τοπικό συμβούλιο της πόλης Ούζιτσε νοτιοδυτικά της Σερβίας ζήτησε την παραίτηση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των δήμων που προέβησαν σε παρόμοιο αίτημα στους έξι, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ. Οι σύμβουλοι του σοσιαλιστικού κόμματος του κ.Μιλόσεβιτς καταψήφισαν το αίτημα, ενώ οι άλλες πέντε πόλεις είναι το Νόβι Σαντ, η Νις, το Σόμπορ, το Μπέτσεϊ και το Πίροτ. Και οι έξι πόλεις ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Ε.Ρ.

    [14] Ο ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΣΕΡΒΙΑ

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς εκτιμά ότι οι συνομιλίες για τις σχέσεις της δημοκρατίας με τη Σερβία που διεξάγονται από τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις «θα συνεχιστούν σύντομα σε επίπεδο επικεφαλής κυβερνήσεων». Ο κ.Τζουκάνοβιτς επισκέφτηκε τη Δανία στο πλαίσιο περιοδείας του στις σκανδιναβικές χώρες και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν. Όπως εκτίμησε οι συνομιλίες σε διακυβερνητικό επίπεδο θα είναι περισσότερο ουσιαστικές και θα επικεντρωθούν σε κανόνες για τις σχέσεις των δύο δημοκρατιών, ενώ ανέφερε ότι θα διαρκέσουν αρκετά ώστε να μελετηθούν οι προτάσεις. Ο κ.Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέα δημοκρατική ένωση ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ όσον αφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο είπε ότι πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Ε.Ρ.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΣΕΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ θα επισκεφτεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ.Φίσερ θα συναντήσει τον πρόεδρο Σουλεημάν Ντεμιρέλ, τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, τον υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλί Ιρτεμτσιλίκ και μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών σχέσεων. Στις σχέσεις των δύο χωρών δημιουργήθηκε ένταση όταν οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις τους του Χέλμουτ Κολ και του Μεσούτ Γιλμάζ αλληλοκατηγορήθηκαν για την παρεμπόδιση ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τελευταία επίσκεψη του τότε Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ στην Αγκυρα κατέληξε σε φιάσκο. Ε.Ρ.

    [16] ΕΕ:ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΖΗΤΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κινδυνεύουν με εξασθένιση του ευρώ, αποτυγχάνοντας να πάρουν μέτρα ώστε να μειώσουν τα τεράστια δημόσια ελλείμματά τους, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι εάν οι κυβερνήσεις του ενιαίου νομίσματος δεν περιορίσουν τις δαπάνες στην κοινωνική ασφάλεια, πολλές χώρες κινδυνεύουν να παραβιάσουν τα κριτήρια ένταξης στη ζώνη του ευρώ «στις αρχές του επόμενου αιώνα», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν οι Times.

    Η έκθεση η οποία διέρρευσε αφού παρουσίαστηκε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκή Ένωσης τη Δευτέρα, υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πανικό στις οικονομικές αγορές, οδηγώντας στα όρια τις πολιτικές δεσμεύσεις για ενιαίο νόμισμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η προειδοποίηση αυτή έρχεται σε αντίθεση le τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Ευρώ από την Εθρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το ευρώ βρίσκεται σχεδόν σε ισοτιμία με το δολάριο μετά από μήνες εξασθένισης από τη μέρα της έναρξής του τον Ιανουάριο αυτού του έτους. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 15 July 1999 - 21:34:29 UTC