Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-07-01

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ» ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
  • [04] ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ
  • [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [07] ΣΕΡΒΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
  • [08] Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [09] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΖΗΤΑ ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 477.000 ΑΛΒΑΝΟΙ, ΕΦΥΓΑΝ 71.000 ΣΕΡΒΟΙ
  • [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ» ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τα ποσοστά αποτυχίας των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου στις προαγωγικές εξετάσεις. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του Τύπου δεν σεβάστηκαν τους μαθητές, που δίνουν εξετάσεις και έκαναν λόγο για τεράστια ποσοστά αποτυχίας και χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς» τα ποσοστά αυτά. Τόνισε δε, ότι από το 1981 μέχρι το 1995 ο μέσος όρος του ποσοστού των απορριφθέντων μαθητών και μετά τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, ήταν 11,9%. Το φετινό ποσοστό αποτυχίας, παρόλο που δεν έχει διαμορφωθεί τελικά, υπολογίζεται σε 12,8%, που σε σχέση με το 11,9% δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη αύξηση.

    Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι η μεταρρύθμιση προχωρά σε βάθος, καθώς αναβαθμίζεται η υλικοτεχνική υποδομή, εμπλουτίζεται το ejpaideutij| προσωπικό και βελτιώνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αναφερόμενος στην απόφαση του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό τον θεσμό των προγραμμάτων σπουδών επιλογής, ο υπουργός είπε ότι, όποια και αν είναι η απόφαση η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί.

    [02] Γ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Εγινε ένα πρώτο βήμα για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά δεν χρειάζεται ούτε μεγάλη αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία, θα δείξει η ιστορία, τόνισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννης Νικολάου, σχετικά με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε ότι αφορά το θέμα της τρομοκρατίας είπε ότι υπήρξε απλώς μια αναφορά και δεν έγινε γενικότερη συζήτηση. Απαντώντας σε ερώτηση επισήμανε ότι δεν γνωρίζει αν κρατήθηκαν πρακτικά στη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

    Τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και το Κυπριακό συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας , Γιώργος Παπανδρέου και αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων κατά τη χτεσινή συνάντησή τους στην έδρα της αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκης . «Είχαμε την ευκαιρία-έστω και απροσδόκητα- λόγω της έκτακτης επίσκεψής μου εδώ στη Νέα Υόρκη, να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά και σοβαρά θέματα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον σεβασμιότατο για τις συζητήσεις που κάναμε στον ΟΗΕ για το Κόσοβο και για τη συζήτηση που κάναμε με τον Τούρκο ομόλογό μου κ Τζεμ, εξηγώντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα που ελπίζουμε να αποδώσει κάποιους καρπούς στη συνέχεια» δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Ο κ Παπανδρέου αναφερόμενος στο εκπαιδευτικό έργο της αρχιεπισκοπικής επιτροπής «Ρασσιά» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σοβαρή αυτή μελέτη που θα είναι χρήσιμη και για το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων συνεχάρη τον κ Παπανδρέου για την προσωπική του συμβολή στην αντιμετώπιση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη συμπαράσταση της αρχιεπισκοπής Αμερικής προς την ελληνική κυβέρνηση στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της περιοχής των Βαλκανίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχιεπισκοπή Αμερικής ενίσχυσε την σερβική εκκλησίας με 135.000 δολάρια. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως τώρα που η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο εξομαλύνεται το Κυπριακό πρέπει να επανακτήσει την προτεραιότητα που του ανήκει και να καταφανεί η σημασία που αποδίδει σε αυτό η διεθνής κοινότητα. «Μετά από 25 χρόνια τελείως παράνομης κατοχής της Βορείου Κύπρου απ΄ τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να καταδειχθεί εμπράκτως το αμερικανικό ενδιαφέρον όπως άλλωστε ο πρόεδρος Κλίντον έχει επανειλημμένως υποσχεθεί με την επαναφορά της τουρκικής πλευράς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος .

    [04] ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΙΛΝΙΟΥΣ

    Σε άριστο κλίμα έγιναν το πρωί οι κατ' ιδίαν συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου και του Προέδρου της Λιθουανίας κ. Adamkus. To εξαιρετικό κλίμα των συνομιλιών αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις τις οποίες έκαναν στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι, οι οποίοι περιέγραψαν τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή τους.

    Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν θέματα διμερή, η γενική οικονομική κατάσταση, οι διεθνείς σχέσεις, η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και οι σχέσεις της Λιθουανίας με τις γειτονικές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν έχουμε κανένα πολιτικό πρόβλημα με τη Λιθουανία, αλλά μόνο κοινές επιδιώξεις». «Η Ελλάδα», όπως τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος, «στηρίζει την επιδίωξη της Λιθουανίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ότι η Ελλάδα τρέφει μεγάλη εκτίμηση στη Λιθουανία, το λιθουανικό λαό, και τον πρόεδρό της και πρόσθεσε ότι: «ελπίζω ότι η παρουσία των επιχειρηματιών εδώ να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας αυτή τη στιγμή». Στη Βουλή Ακολούθως και αφού είχε υπογραφεί η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος έκανε μία εμπνευσμένη ομιλία στη Βουλή, στην οποία παρίστατο το μεγαλύτερο μέρος από τους βουλευτές του Λιθουανικού Κοινοβουλίου.

    Μεταξύ αυτών των βουλευτών συγκαταλέγεται και ο Ελληνας ομογενής κ. Βαρυκόπουλος ο οποίος κατάγεται από την Κύθνο. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο Ελληνας βουλευτής Σουηδίας κ. Παπαδόπουλος, όπως και αποστολή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων ο νομάρχης κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Κοσκινάς κ.α. To απόγευμα διοργανώνεται στο Βίλνιους το μεικτό ελληνολιθουανικό Forum των επιχειρηματιών, στο οποίο θα παραστούν οι δύο πρόεδροι και θα απευθύνουν χαιρετισμό.

    [05] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Μεταφορών, όπου κατέληξε η πορεία των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία, έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στη συνέχεια έφτασαν στο υπουργείο μεταφορών και επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο. Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν, όμως τελικά οι εργαζόμενοι έσπασαν τον κλοιό και το προεδρείο της ΟΣΠΑ εισήλθε στο υπουργείο όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών Τάσο Μαντέλη. Ο κ. Μαντέλης δήλωσε ότι βλέπει θετικά τις απόψεις των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και γνωστοποίησε ότι ο διάλογος μαζί tour θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το απόγευμα οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν νέα 24ωρη απεργία. Στο μεταξύ ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής θα παρουσιαστεί σήμερα ο νέος μάνατζερ της Ολυμπιακής, Ροντ Λιντς.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς είχε σήμερα διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των σημαντικότερων πολιτικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην ομοσπονδιακή Βουλή για τη διεύρυνση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων σε αυτήν. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων που συμμετείχαν στις σημερινές διαβουλεύσεις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να αποτελείται από τα κόμματα που διαθέτουν κοινοβουλευτικές ομάδες στο κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας. Στις διαβουλεύσεις σήμερα όμως δεν προσήλθαν εκπρόσωποι του «Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών» του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, καθώς και η Ενωση Ούγγρων Βοϊβοντίνας.

    Το κόμμα του κ. Τζουκάνοβιτς διαθέτει κοινοβουλευτική ομάδα στην ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του κ. Μπουλάτοβιτς. Οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες. Στη σημερινή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας συμμετέχουν το «Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας» του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η «Γιουγκοσλαβική Αριστερά» της Μίριανα Μάρκοβιτς, συζύγου του κ. Μιλόσεβιτς και το «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα» του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς. Υπέρ της διεύρυνσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τάχθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετείχαν στις σημερινές διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του Εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να είναι πολυκομματική με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας σε αυτήν. Ο κ. Σέσελι τάχθηκε επίσης και υπέρ της πρότασης για ανασχηματισμό και της κυβέρνησης της Σερβίας αιφνιδιάζοντας μάλιστα με την αναφορά του ότι στην κυβέρνηση της Σερβίας θα πρέπει να συμμετάσχει και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Αλλαγή», ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κανένα από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό το συνασπιμό δεν είναι κοινοβουλευτικά.

    Το κόμμα του Βουκ Ντράσκοβιτς «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης» ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, έτσι ώστε να υπάρξει άμβλυνση της διαφοράς στη γραμμή Βελιγραδίου - Ποντγκόριτσας. Το κόμμα του κ. Ντράσκοβιτς επισήμανε ότι όταν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας είναι S]qbor (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), τότε ο πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να προέρχεται από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος του Μαυροβουνίου, το οποίο τη στιγμή αυτή είναι το «Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών» του Μίλο Τζουκάνοβιτς, ενώ το «Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα» του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς που είναι ο σημερινός πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας αποτελεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο.

    [07] ΣΕΡΒΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Ο πρόεδρος του Δημοχριστιανικού Κόμματος, Βλάνταν Μπάτιτς ανέφερε ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα διαδήλωση οπαδών της αντιπολίτευσης κατά του καθεστώτος του γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην πόλη Ούζιτσε, στην κεντρική Σερβία.

    Ο κ. Μπάτιτς τόνισε ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου πρέπει να παραιτηθεί και να περάσει στην ιστορία και πρόσθεσε ότι η διαδήλωση της Τρίτης, στην οποία συμμετείχαν 10.000 άτομα, στην πόλη Τσάτσακ, έδειξε το αληθινό πρόσωπο της Σερβίας. Ο κ. Μπάτιτς ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο.Κ.

    [08] Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Η Φιλανδία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο εξάμηνο, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γερμανία, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις δικές της πρωτοβουλίες για το ρόλο της Ένωσης και για τη συνεργασία της με τη Ρωσία.

    Η ηγεσία της χώρας μίλησε για τη σπουδαιότητα της ανάληψης της προεδρίας της Ένωσης αλλά και για τα οφέλη που θα αποκομίσει η Ε.Ε. από τη συνεργασία της με τη Ρωσίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του περιβάλλοντος. Πριν από λίγες ημέρες ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Πάαβο Λιπόνεν ανακοίνωσε το πρόγραμμα της χώρας του για το επόμενο εξάμηνο σε ότι αφορά στην Ε.Ε., με βασικό στόχο την εδραίωση των θεμελίων της δημοκρατίας αλλά και της οικονομίας της αγοράς στη Ρωσία και την ανάπτυξης της συνεργασίας της με την Ένωση και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Ο κ. Λιπόνεν υπογράμμισε ακόμη πως η Ε.Ε. έχει τώρα την υποχρέωση να επιτύχει τη σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και την αποκατάσταση του Κοσσυφοπεδίου αλλά και ολόκληρης της Γιουγκοσλαβίας. Σημείωσε, μάλιστα, πως η Φιλανδία, όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι η Ένωση θα πρέπει τώρα να πληρώσει τις συνέπειες των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Εντός των επόμενων μηνών η Φιλανδία προγραμματίζει τη διοργάνωση περισσότερων από 1000 συναντήσεις και συνέδρια, 100 από τα οποία θα φιλοξενήσει η ίδια. Σ.Α.

    [09] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΖΗΤΑ ΙΣΟΤΙΜΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Το Μαυροβούνιο πρέπει να αποκτήσει ισότιμο καθεστώς με τη Σερβία στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο κ. Τζουκάνοβιτς υπογράμμισε πως οι δύο οντότητες πρέπει είτε να είναι απόλυτα ισότιμες ως μέλη της Ομοσπονδίας ή να είναι αυτόνομες. «Σε μια διμερή ένωση και το κάθε μέρος πρέπει να αποτελεί το 50% της ομοσπονδίας, ασχέτως του μεγέθους του πληθυσμού του», σημείωσε. Ο κ. Τζουκάνοβιτς καταφέρθηκε εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατηγορώντας τον ότι έχει μετατρέψει τη Γιουγκοσλαβία σε πειραματικό εργαστήριο, κάνοντας λόγο για ένα «αυτιστικό και ξενοφοβικό καθεστώς που βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με τον υπόλοιπο κόσμο».

    «Η τραγική και επικίνδυνη πολιτική του Μιλόσεβιτς τραυμάτισε το πνέυμα του λαού και του κράτους» συνέχισε ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ως τον «πιο αδύναμο ηγέτη στην ιστορία της Σερβίας». Αναφερόμενος τέλος στην κατηγορία περί εγκλημάτων πολέμου με την οποία βάρυνε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε πως ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν διαπράξει εγκλήματα αλλά κατηγορούνται πρέπει να παραστούν στο δικαστήριο και να αποδείξουν την αθωώτητά τους, προσθέτοντας πως το Μαυροβούνιο θα εκδώσει στο Δικαστήριο οποιονδήποτε ύποπτο για εγκλήματα πολέμου βρεθεί εντός της επικράτειάς του. Σ.Α.

    [10] ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 477.000 ΑΛΒΑΝΟΙ, ΕΦΥΓΑΝ 71.000 ΣΕΡΒΟΙ

    Τουλάχιστον 477.000 Κοσοβάροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

    Από αυτούς οι 272.900 πρόσφυγες προέρχονται από την Αλβανία όπου είχαν καταφύγει κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, 170.600 από την ΠΓΔΜ και 33.600 από το Μαυροβούνιο. Στην Αλβανία έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα 171.700 Κοσοβάροι, στην ΠΓΔΜ 51.500 και στο Μαυροβούνιο 36.100. Την ώρα, όμως επιστρέφουν οι Αλβανοί στην περιοχή, χιλιάδες είναι οι Σέρβοι που εγκαταλείπουν το Κοσσυφοπέδιο με κατεύθυνση τη βόρεια Σερβία ή το Μαυροβούνιο και ο αριθμός τους έχει φθάσει τις 71.400. Να σημειωθεί ακόμη ότι στο διάστημα μεταξύ 5ης Απριλίου και 29ης Ιουνίου έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς 90.298 Κοσοβάροι σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, οι οποίες τους υποδέχθηκαν. Μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο τον προσφύγων είναι η Γερμανία (14.689 άτομα), η Τουρκία (8.340 άτομα), οι ΗΠΑ (8.817 άτομα), η Γαλλία (6.139 άτομα) και η Νορβηγία (6.072 άτομα). Σ.Α.

    [11] ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    Tα Βαλκανικά κράτη που συνορεύουν με τη Γιουγκοσλαβία εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας για την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας, οι ηγέτες της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας παρά το ότι στήριξαν τις βασικές αρχές του Συμφώνου εξέφρασαν την ελπίδα ότι συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν άμεσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Θεωρούμε ότι το Σύμφωνο αποτελεί σπουδαία ελπίδα, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι η βοήθεια θα καθυστερήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα «, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ επισήμανε ότι το Σύμφωνο πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική παρόμοια με αυτή του σχεδίου Μάρσαλ, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κοσταντινέσκου έδωσε ιδαιίτερη έμφαση στην επιτακτική ανάγκη παροχής βοήθειας στην περιοχή ενώ ο πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι υποστήριξε πως δεν ήρθε για να παραπονεθεί αλλά για να επισημάνει πως δεν τίθεται θέμα κονδυλίων αλλά σε ποιά προγράμματα θα διοχετευθούν αυτά τα κονδύλια. Λ.Μ
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 1 July 1999 - 20:09:28 UTC