Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-06-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 17 Ιουνίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
  • [03] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [04] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [05] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] 3000 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 5000 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΑΜΕΣΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ ΖΗΤΑΕΙ Η ΡΩΣΙΑ
  • [09] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [10] ΚΛΙΝΤΟΝ-ΣΙΡΑΚ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [11] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΕΝ - ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Με τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι το ευρωκοινοβούλιο έχει όλο και περισσότερες αρμοδιότητες και παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε δε ότι στη σημερινή σύσκεψη εξετάστηκαν οι τρόποι δράσης της ομάδας των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να διαμορφωθεί μια διαφορετική, πιο προοδευτική Ευρώπη.

    «Οι σημαντικές αποφάσεις πρέπει να εγκρίνονται και να καθορίζονται από τις συζητήσεις που γίνονται στο ευρωκοινοβούλιο. Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξουν ένα ρόλο, ώστε να διαμορφωθεί η Ευρώπη που θέλουμε, μια Ευρώπη πιο κοινωνική με περισσότερη ευαισθησία για τα προβλήματα του πολίτη που θα προωθεί την ειρήνη και τη δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»

    Θα ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 9,61, παρατηρώντας παράλληλα πως ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελούσε παραδοχή της ήττας από το κυβερνητικό κόμμα.

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: « Καταρχήν, νομίζω ότι είναι μεγάλη επιτυχία ότι απέδωσε πλήρως το περιεχόμενο που δώσαμε σ' αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Πρώτον, καλέσαμε τους πολίτες να εκφράσουν ένα ναι ή ένα όχι προς την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και το όχι ήταν εκκωφαντικό. Δεύτερον, να δώσουν τη δύναμη στη Ν.Δ. να κάνει αυτό το νέο ξεκίνημα το οποίο έχουμε επαγγελθεί κι εκεί υπήρξε ένα ισχυρό ναι. Κατά συνέπεια μπορούμε να αισθανόμαστε επιβεβαιωμένοι στο περιεχόμενο και στους στόχους που θέσαμε. Αυτό πράγματι δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, εμείς πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική και η κυβέρνηση Σημίτη είναι κατώτερη των περιστάσεων, ότι αφήνει πάρα πολλά ζητήματα χωρίς να τα αντιμετωπίζει, ότι έχουμε ένα νοσηρό φαινόμενο κυρίως σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Δημόσιου και αυτό ακουμπάει και την οικονομία, ακουμπάει και τα προβλήματα των πολιτών, ακουμπάει όλα τα ζητήματα του δημόσιου βίου. Σε αυτή τη φάση λοιπόν εμείς εκείνο που θα κάνουμε, είναι με ακόμη μεγαλύτερη ένταση να ασκούμε πίεση προς την κυβέρνηση, να αναδεικνύουμε αυτές τις προχειρότητες και βεβαίως ταυτόχρονα να προετοιμαζόμαστε για την τελική μάχη που είναι οι εθνικές εκλογές και για την επόμενη μέρα που πιστεύουμε ότι θα είμαστε κυβέρνηση».

    Σε ερώτηση εάν η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, την οποία θα ζήσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα σε διάφορα κρίσιμα μεγέθη για την πορεία της χώρας, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Τα προβλήματα υπάρχουν από κακή πολιτική, δηλαδή πολλά από αυτά που σήμερα ενοχλούν τους πολίτες, πολλά από αυτά που κρατούν την Ελλάδα ουραγό μέσα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί. 'λλωστε από αυτό κρίνεται μια πολιτική. 'ρα το πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και όχι σε ποια χρονική φάση βρισκόμαστε, κοντά ή μακριά από εθνικές εκλογές. Το δεύτερο που πρέπει να πω είναι ότι εμείς πάντα πολιτευτήκαμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Δεν πρόκειται ποτέ να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα εκρηκτική, δεν μας ταιριάζει και δεν είναι και στις αρχές μας. Από την άλλη πλευρά βεβαίως είναι κατανοητό ότι έτσι και αλλιώς όταν πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές -σε λίγο θα μπούμε πια και στην ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου της θητείας αυτής της κυβέρνησης- είναι φυσικό να δημιουργείται πάντα ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εκλογές που έρχονται».

    [03] ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Tην ανάγκη να αποκατασταθούν οι δημοκρατικές αρχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρώτα απ όλα στη Γιουγκοσλαβία υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Ρουμανίας Ε. Κωνσταντινέσκου και της Ελλάδας Κ. Στεφανόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Βουκουρέστι. Αναφέρθηκαν επίσης στο άριστο επίπεδο των ελληνορουμανικών σχέσεων jai τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στους τομείς της επιχειρηματικής δράσης, του πολιτισμού, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

    Ο κ. Κωνσταντινέσκου χαιρέτισε τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαική Ενωση και το ΝΑΤΟ, όπως και τη διευκόλυνση σε ότι αφορά στις θεωρήσεις βίζας και σημείωσε:»Θα αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά και τις τριμερείς σχέσεις που προκύπτουν ανάμεσα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά, καταλαβαίνουμε, ότι σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι επιχειρηματίες. Αυτή η εικόπνα των Βαλκανίων-που θεωρούνται ότι είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης-θα πρέπει στο μέλλον να αντικατασταθεί από την εικόνα ενός κοντέινερ με εμπορεύματα».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το υψηλό κόστος της γης και των ενοικίων στη Ρουμανία απάντησε ότι το ζήτημα αυτό θα ρυθμιστεί σύντομα με τη λειτουργία του μηχανισμού προσφοράς και ζήτησης. Στη Ρουμανία οι μεταφορές είναι ασφαλείς. Υπάρχουν προβλήματα με τους τοπικούς δασμούς και τη γραφειοκρατία, αλλά εδώ και μερικές εβδομάδες ισχύει νέος ενιαίος νόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις που απλοποιεί τις σχετικές διαδικασίες και αντιμετωπίζει την πολυνομία. Ο Οργανισμός Κρατικής Περιουσίας αποκεντρώθηκε και ορισμένες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν σε τοπικό επίπεδο στους 42 νομούς της Ρουμανίας. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι, την ανάγκη να αρχίσουν από τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Χαρακτήρισε σημαντικό σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια τη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και είπε ότι η χώρα μας είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία. Επισήμανε τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και σημείωσε:»Αυτό που ίσως ενόχλησε ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, όπως και όλες τις χώρες και μεταξύ αυτών και τη Ρουμανία, είναι η πολιτική αστάθεια, η οποία προκλήθηκε στην περιοχή και την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατόν».

    [04] ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από διοξίνες στην αγορά ελληνικών προϊόντων και στις επιχειρήσεις ζωοτροφών έδωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Ανωμερίτης.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι εκτός από τους τακτικούς ελέγχους έχουν γίνει ακόμη 11.000 έκτακτοι έλεγχοι στους 56 νομούς με 130 κτηνιατρικά συνεργεία. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην εσωτερική αγορά της χώρας. Ο κ. Ανωμερίτης σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση εισαγωγών και εμπορίας προϊόντων Βελγίου ενώ για το θέμα των αγελάδων στην Ολλανδία ανέφερε τη θέση της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν τίθεται θέμα ύποπτων κρεάτων ολλανδικής προέλευσης.

    Στο μεταξύ ο ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια sum]mteungr Τύπου χαρακτήρισε ανακριβείς και αδικαιολόγητες τις πληροφορίες για εμφάνιση AIDS σε αγελάδες στην Ολλανδία. Στο μεταξύ, περισσότερα από 100 άτομα στη Γαλλία δηλητηριάστηκαν από αναψυκτικά της εταιρίας Coca - Cola. Προληπτικοί έλεγχοι ξεκινούν στα ευρωπαϊκά εργοστάσια της Coca-Cola.

    [05] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Συνεντεύξεις για την ενημέρωση των καταναλωτών στο θέμα των διοξινών παραχωρούν σήμερα ο Ολλανδός πρέσβης στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, το Ινστιτούτο Καταναλωτών καθώς και εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας. Ο Ολλανδός πρέσβης χαρακτήρισε ανακριβείς και αδικαιολόγητες τις πληροφορίες για εμφάνιση AIDS σε αγελάδες στην Ολλανδία. Σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από μολυσμένο εμβόλιο κατά της γρίπης των βοοειδών και διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι γίνονται κανονικά σε όλα τα ολλανδικά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σχετικά με τις διοξίνες, επισήμανε ότι δεν υπάρχει μόλυνση στην ολλανδική βιομηχανία ζωοτροφών ή στον ζωικό πληθυσμό. Αναφερόμενος στο θέμα με το μολυσμένο από διοξίνη κοτόπουλο που βρέθηκε στη Γερμανία και είχε σφαγεί σε ένα μικρό σφαγείο στα βελγο-ολλανδικά σύνορα, ο Ολλανδός πρέσβης τόνισε ότι επρόκειτο για βελγικά κοτόπουλα που εκτράφηκαν με βελγικές τροφές.

    [06] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Εκαντόν πενήντα Γάλλοι στρατιωτικοί έφθασαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με στρατιωτικά αεροσκάφη και τις μεταμεσονύκτιες ώρες θα αναχωρήσουν οδικώς για την ΠΓΔΜ, απ' όπου στη συνέχεια θα περάσουν στο Κόσοβο. Οι Γάλλοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη και θα προωθηθούν στην ΠΓΔΜ με λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα του ΝΑΤΟ.

    Στο μεταξύ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το φορτηγό πλοίο, με σημαία Ιαπωνίας, «Fv Tokyo» ξεφόρτωσε 252 στρατιωτικά οχήματα (διαφόρων τύπων) και 23 κοντέινερς με εφόδια για λογαριασμό της βρετανικής ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Κόσοβο. Τα κοντέινερς μαζί με ένα μέρος των στρατιωτικών οχημάτων θα μεταφερθούν στα Σκόπια με φορτηγά νταλίκες. Γ.Χ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] 3000 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 5000 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Περίπου 3000 νεκροί, μεταξύ των οποίων 642 στρατιώτες και 5000 τραυματίες είναι απολογισμός του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τον Βαλεντίν Σεργκέγιεφ, εκπρόσωπο του Ρώσου μεσολαβητή, Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο κ. Σεργκέγιεφ σημείωσε πως ο αριθμός αυτός επιβεβαιώνεται τόσο από το Βελιγράδι όσο και από την πλευρά του ΝΑΤΟ.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα. ο κ. Τσερνομίρντιν τόνισε πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έκαναν την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο χειρότερη από ότι ήταν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε. περίπου 50 εργοστάσια καταστράφηκαν, καθώς και 18 σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας, έξι αεροδρόμια και 18 εκκλησίες, ενώ δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας του πολέμου. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε συνολικά 12.000 επιδρομές και έριξε 10.000 βόμβες και 3.000 πυραύλους εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

    «Έχουμε δηλώσει ότι ποτέ δε συμφωνούσαμε με τις μεθόδους που εφάρμοζε το Βελιγράδι» τόνισε ο κ. Τσερνομίρντιν αλλά σημείωσε πως και η τακτική του ΝΑΤΟ είναι εξίσου ακατανόητη. Σ.Α.

    [08] ΑΜΕΣΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΚ ΖΗΤΑΕΙ Η ΡΩΣΙΑ

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, ΑΣΚ πρέπει να αφοπλιστεί γρήγορα για να μην υπάρξουν νέες συγκρούσεις με τους σέρβους στρατιώτες που αποχωρούν από την περιοχή αλλά και με τους σέρβους πολίτες δήλωσε ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB και γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν ο κ. Πούτιν είπε ότι το ζήτημα του αφοπλισμού του UCK αποτελεί προτεραιότητα για την Ρωσία και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στο Ελσίνκι μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων πρέπει να λύσουν όλες τις διαφωνίες και τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και την συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική δύναμη. Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ είχε δηλώσει χθες ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός πρέπει σύντομα να αφοπλιστεί μετά την ανακοίνωση τουΑΣΚ ότι θεωρεί τους ρώσους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο ‘'εχθρούς''. Στις Βρυξέλες εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο αφοπλισμός του ΑΣΚ θα αρχίσει μόλις η διεθνής δύναμη ΚFOR αναπτυχθεί πλήρως στο Κοσσυφοπέδιο. Ο.Κ.

    [09] Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχης Παύλος, αποφάσισε να μετακινηθεί και να μείνει στην πόλη Πετς, την ιστορική πρώτη έδρα του Πατριαρχείου στα νοτιοδυτικά του Κοσσυφοπεδίου, «για αρκετό καιρό», όπως είπε κατά την άφιξή του σήμερα στην επαρχία, στο πλαίσιο αποστολής ενισχυσης στους Σέρβους που παραμένουν σ' αυτή. Ο Πατριάρχης δήλωσε σε ομιλία του μεταδόθηκε από την τηλεόραση ότι θα μείνει «για αρκετό καιρό» στο Πετς, όπου το Σερβικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο εγκαταστάθηκε στις αρχές του 12ου αιώνα και απηύθυνε έκκληση στους Σέρβους και τους Μαυροβούνιους «που ζουν και upov]qoum» στην επαρχία αυτή «να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους ναούς». «Ως Πατριάρχης σας έρχομαι στο Πατριαρχείο του Πετς, την πρώτη και κύρια έδρα μου και σκοπεύω να μείνω για πολύ καιρό μαζί με εσάς που είστε τα πνευματικά μου παιδιά και μαζί με όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση που ζουν εκεί» είπε ο Πατριάρχης. Όπως ανέφερε, «θα απευθύνει έκκληση προς τα πιο υπεύθυνα κράτη και τους αντιπροσώπους των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο για ασφάλεια και προστασία στις ζωές των κατοίκων της επαρχίας, άσχετα από τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους». Ε.Ρ.

    [10] ΚΛΙΝΤΟΝ-ΣΙΡΑΚ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ, ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ανακεφαλαιώνοντας τα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στο Παρίσι, επανέλαβε ότι οι δύο χώρες έχουν την ίδια στάση για την ειρήνη στα Βαλκάνια αλλά διαφωνούν για το Ιράκ. Σε συνέντευξη τύπου με το Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν 90 λεπτά, ο κ.Κλίντον δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμμερίζονται την άποψη ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να λάβει οικονομική βοήθεια όσο ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραμένει στην εξουσία, αλλά τόνισε ότι ο σερβικός λαός δεν πρέπει να καταβάλλει το τίμημα για το τυρρανικό του ηγέτη του και ότι θα ωφεληθεί από την ανθρωπιστική βοήθεια. «Ανθρωπιστική βοήθεια ναι, αλλά οικονομική όχι» είπε ο κ.Σιράκ, προσθέτοντας ότι «δεν θα δώσουμε βοήθεια σε ένα καθεστώς που δεν είναι δημοκρατικό και του οποίου ο ηγέτης είναι καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου». Ο κ.Κλίντον είπε ότι ο Μιλόσεβιτς είναι απίθανο να συλληφθεί στη Σερβία και απέρριψε το ενδεχόμενο να στείλει το ΝΑΤΟ δυνάμεις για να συλλάβουν το Γιουγκοσλάβο ηγέτη. «Δεν πιστεύω ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να εισβάλλουν στο Βελιγράδι για να παραδώσουν στην κρίση του διεθνούς δικαστηρίου» είπε ο κ.Κλίντον και πρόσθεσε ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν τη δικαιοδοσία θα ανέτρεπαν το Μιλόσεβιτς. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι το πιο επείγον θέμα είναι η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Ωστόσο, παρά τη συμφωνία τους στο θέμα των Βαλκανίων, οι δύο πρόεδροι παρέμειναν αντίθετοι στον τρόπο επίλυσης του αδιεξόδου στο Ιράκ. «Πιστεύω ότι υπάρχει διασταση μεταξύ μας για το τι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό» είπε ο κ.Κλίντον αναφερόμενος στα προσχέδια αποφάσεων που έχουν τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ πρόσέθεσε ότι η Ουάσινγκτον μένει πιστή στην απόφαση που δρομολόγησαν η Βρετανία και η Ολλανδία και η οποία προβλέπει τη δυνατότητα να γίνουν νέες ξένες επενδύσεις στο Ιράκ, μόνο εάν επιτραπεί στους επιθεωρητές του οπλοαστασίου της Βαγδάτης να επιστρέψουν στη χώρα. «Χωρίς τον ισχυρότερο μηχανισμό επιθεώρησης ο Σαντάμ Χουσεϊν θα προσπαθήσει να κατασκευάσει και πάλι τα όπλα μαζικής καταστροφής κυρίως στους χημικούς και βιολογικούς τομείς και πιθανώς στην puqaukij^ τεχνολογία» είπε ο κ.Κλίντον. Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του επεσήμανε ότι αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες του Αμερικανού ομολόγου του, η Γαλλία έχει δεσμευτεί για την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράκ μαζί με την επανέναρξη της διαδικασίας επαλήθευσης του οπλοστασίου του. «Πρέπει να επανεξετάσουμε τους όρους του εμπάργκο για λόγους που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του ιρακινού λαού που είναι τα θύματα της κατάστασης αυτής» είπε ο κ.Σιράκ. Ε.Ρ.

    [11] ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΟΕΝ - ΣΕΡΓΚΕΓΙΕΦ

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ και Ουίλιαμ Κοέν σχετικά με τον έλεγχο ενός ξεχωριστού τομέα στο Κοσσυφοπέδιο από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ δε δέχθηκαν τελικά το αίτημα της Ρωσίας και οι συνομιλίες διεκόπησαν για πάνω από δύο ώρες.

    Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να επιλύσουν τις διαφορές τους όσον αφορά στο αίτημα της Ρωσίας για να έχει «τη δική της ζώνη υπό τη δικαιοδοσία της, ακόμη και σε διαφορετικούς τομείς», υποστήριξαν πηγές από τη ρωσική αποστολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν από τις σημερινές συνομιλίες επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος, κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πολλά, όχι όμως στο βασικό. Ο Ρώσος πρόεδρος από το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυτικοί δεν θέλουν να δώσουν στη Ρωσία ξεχωριστό τομέα και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει, καθώς έχει άλλες εναλλακτικές λύσεις. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Όλμπαϊτ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παραχωρήσεις στη Ρωσία, ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον εξέφρασε την πεποίθηση του ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και θα βρεθεί οριστική λύση στο θέμα.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 17 June 1999 - 21:14:28 UTC