Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-30

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Τελευταία Ενημέρωση: 23:25 Ώρα Ελλάδος

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [ΣΤ] ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Η] ΕΥΡΩΠΗ

  • ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :"ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΕΙΡΗΝΗ"
  • [02] ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [03] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΤΗ ΡΙΨΗ ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
  • [04] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
  • [05] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΑΡΙ Ο ΑΤΥΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
  • [07] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [09] ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝ
  • [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [10] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [11] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

  • [12] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
  • [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [13] ΓΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [ΣΤ] ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [15] Η ΕΛΛΑΔΑΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (TIBCO '99)
  • [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [16] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [17] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [Η] ΕΥΡΩΠΗ

  • [18] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ EUTELSAT
  • [19] "ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ" ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] ΝΤ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :"ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΕΙΡΗΝΗ"

    Καταχωρήθηκε: 16:46 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Την εκτίμηση ότι η ειρήνη βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού διατυπώνει η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη η οποία συνόδευε την περασμένη Πέμπτη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Η κ.Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στον "Τύπο της Κυριακής" χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη εμπειρία τα όσα έζησε εκεί και προσθέτει ότι "μέσα σε λίγα λεπτά η συνήθης ζωή στις γιουγκοσλαβικές πόλεις σταματά και ο φόβος και το άγχος των βομβαρδισμών κυριαρχούν στους κατοίκους".

    Στο πολιτικό πεδίο, η κ.Μπακογιάννη, τόνισε- εμμέσως πλην σαφώς- ότι την αποκλειστική ευθύνη για την ειρήνη ή τη συνέχιση των βομβαρδισμών την έχει η Δύση, καθώς "το σύνολο της γιουγκοσλαβικής και σερβικής ηγεσίας θα ανταποκριθεί θετικά στις εξειδικευμένες προτάσεις που ανμένονται από την πλευρά της ρωσικής διπλωματίας στη βάση του σχεδίου G8.

    Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Κ.Μητσοτάκη και την συνάντηση με τον ηγέτη των Σέρβων, απαντά παραφράζοντας μία φράση του Τζ.Κένεντι :"Εάν μπορείς να κάνεις κάτι και δεν το κάνεις είναι έγκλημα".

    Επίσης εκφράζει την πεποίθηση ότι ο "πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας περιμένει πλέον μια πολιτική λύση, η οποία θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του" και σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατυπωθεί αυτή η θέση προς την κοινή γνώμη.

    [02] ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Στην ορεινή Κορινθία περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος εγκαινίασε το φράγμα Δοξά ενώ επισκέφθηκε τη λίμνη Στυμφαλία. Ο δήμαρχος της περιοχής ανακήρυξε τον κ. Σημίτη επίτιμο δημότη του χωριού Γκούρα.

    Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Ελμπασάν ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και ότι ο αλβανός κακοποιός ήταν μια διαταραγμένη προσωπικότητα. Ο κ. Σημίτης κάλυψε τις ενέργειες της ελληνικής αστυνομίας επισημαίνοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το συμβάν.

    [03] Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΕΚΡΥΨΕ ΤΗ ΡΙΨΗ ΝΑΤΟΪΚΟΥ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σήμερα στον Περισσό, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση απέκρυψε τη ρίψη νατοϊκού πυραύλου στις 22 Μαϊου, στο Ιόνιο πέλαγος, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το συμβάν και ζήτησε να πληροφορηθεί πώς προστατεύεται η ναυσιπλοϊα και τι μέτρα λαμβάνονται για να μην γίνει αυτή η περιοχή μια εκτεταμένη ζώνη επιχειρήσεων.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και έκανε λόγο για κατασκευή των οικονομικών δεικτών. "Οι παράγοντες μια βαθύτερης κρίσης υποβόσκουν στο στόμα της ελληνικής οικονομίας", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

    [04] Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Το Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας, αναμένεται να είναι καθοριστικό για την προετοιμασία της, ενώ κυρίαρχο θέμα που θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων θα είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και οι εξελίξεις γύρω από αυτή.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, θα υιοθετηθούν συμπεράσματα για τη νέα ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την αιρεσιμότητα κατά τη διαδικασία Σταθερότητας και Σύνδεσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προώθηση των σχέσεων των γειτονικών κρατών, κυρίως της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, με την ΕΕ. Παράλληλα θα εξεταστεί το θέμα Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Αμυνας και Ασφάλειας, με βάση κείμενο που θα προετοιμάσει η Προεδρία, το οποίο θα συνοψίζει τις μέχρι τώρα συζητήσεις.

    Επίσης, στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, θα συζητηθούν και θέματα θεσμικής μεταρρύθμισης κυρίως ως προς την έκταση και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως προς τη φύση του, τη διαδικασία και επίσης το χρονοδιάγραμμα επεξεργασίας του. Τέλος θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη διαπραγμάτευση για Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με την Αίγυπτο.

    [05] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Εντείνεται η προεκλογική κίνηση των κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου. Στην Κορινθία περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" επισημαίνει ότι στόχος του κόμματός του είναι η διαμόρφωση ενός νέου πολιτισμού της πολιτικής.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής" σημειώνει ότι η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές αποτελεί προάγγελο νίκης για τις εθνικές εκλογές.

    Σε δική της συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα σημειώνει ότι οι εκλογές ανοίγουν δρόμο για ανατροπές. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει στην Ηπειρο ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μετέβη στη Λευκάδα. Τη Λάρισα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

    [Β] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΑΡΙ Ο ΑΤΥΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 14:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 30/05/1999 (MΠΕ) Κηδεύτηκε το μεσημέρι στο Σχολάρι ο άτυχος Γιώργος Κουλούρης που έπεσε χθες νεκρός από τα πυρά αλβανών αστυνομικών στο Ελμπασάν. Το αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης παραδέχτηκε τελικά ο Ελληνας όμηρος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών.

    Οι δύο γυναίκες που τραυματίστηκαν κατά το τραγικό συμβάν στο Ελμπασάν, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι υπόλοιποι πέντε όμηροι επέστρεψαν χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος "Φάλκον". Πρόκειται για τους Παρθένα Σεμελίδου, Νέλη Καρατζόλη, Νίκο Σεμελίδη, Γιώργο Παυλίδη και Γιάννη Τζιόρα.

    [07] ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 30/05/1999 (MΠΕ) Kανονικά θα λειτουργήσουν αύριο, εορτή του Αγίου Πνεύματος, τα εμπορικά καταστήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου. Κλειστά θα παραμείνουν μόνο τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης ηλεκτρολογικού υλικού και ειδών φωτισμού, αφού η μεθαυριανή αργία συμπίπτει με την ετήσια εορτή του κλάδου.

    [08] ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 30/05/1999 (MΠΕ) Συνεχίζεται η περιοδεία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε μητροπόλεις της Μακεδονίας. Σήμερα ο Πατριάρχης επισκέπτεται τη Νάουσα ενώ αύριο θα έλθει στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, η υποδοχή του προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 11:30 το πρωί και μισή ώρα αργότερα θα τελεστεί επίσημη δοξολογία.

    Στη 1 το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο και το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα θα επισκεφτεί την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Ροτόντα. Στις 5:30 το απόγευμα θα επισκεφτεί το δήμο Καλαμαριάς όπου θα τον υποδεχτεί ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς και ο δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης. Στη συνέχεια θα προσκυνήσει στο ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη στις 5 Ιουνίου.

    [09] ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Αθήνα, 30/05/1999 (MΠΕ) Πυροβολισμό από πίσω, μέσα στο λεωφορείο που είχε καταλάβει ο Αλβανός κακοποιός, δέχτηκε ο 24χρονος Γιώργος Κουλούρης, πριν δεχτεί τα πυρά των αλβανών αστυνομικών, στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Αυτό επισημαίνουν οι δύο Ελληνες ιατροδικαστές που εξέτασαν το πτώμα του 24χρονου μαζί με τους Αλβανούς συναδέλφους τους. Σε δηλώσεις τους ορισμένοι από τους ομήρους ανέφεραν ότι ο Κουλούρης έπεσε νεκρός από τα πυρά των Αλβανών αστυνομικών.

    Το αλβανικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης ισχυρίζεται ότι ο Αλβανός κακοποιός ήταν εκείνος που σκότωσε τον Ελληνα όμηρο. Η ελληνική κυβέρνηση επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στα Τίρανα, στο οποίο επισημαίνεται ότι η αλβανική πλευρά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της να μην αναμειχθεί στην υπόθεση της απαγωγής.

    [Γ] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [10] ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 30/05/1999 (MΠΕ) Σε πλήρη λειτουργία τίθεται από την Τρίτη η Παρευξείνια Τράπεζα, ενώ τα επίσημα εγκαίνιά της σχεδιάζεται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, παρουσία ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων από τα 11 κράτη-μέλη του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    Στόχος της Παρευξείνιας είναι να διευκολύνει τη μετάβαση των κρατών-μελών του ΟΣΕΠ στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα κονδύλια του προϋπολογισμού της θα διοχετεύονται κυρίως σε έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από παρόμοιους οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

    Υπενθυμίζεται ότι η Παρευξείνια έχει ως μετόχους τις 11 χώρες-μέλη του ΟΣΕΠ. Στη σύνθεσή της συμμετέχουν η Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Μολδαβία και Αλβανία.

    [11] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Θεσσαλονίκη, 30/05/1999 (MΠΕ) Αύριο θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Δημήτρης Δημητριάδης, θα αναφερθεί στην κατάσταση του ευρωπαϊκού και ελληνικού εμπορίου, όπως αυτή διαμορφώνεται ενόψει του 21ου αιώνα.

    Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, που θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του ΕΣΘ, θα συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα του εμπορίου, όπως το φορολογικό ζήτημα, η επαγγελματική στέγη, ο ανταγωνισμός, η πορεία προς την ΟΝΕ και η γενική οικονομική κατάσταση.

    Στο μεταξύ, την Τρίτη 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για το νέο διοικητικό συμβούλιο, την ελεγκτική επιτροπή, καθώς και τους εκπροσώπους στη δευτεροβάθμια οργάνωση, όπου ανήκει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

    [Δ] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    [12] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Ρέθυμνο, 30/05/1999 (MΠΕ) Πανελλήνιο ρεκόρ στο δίσκο πέτυχε η Αναστασία Κελεσίδου στο μίτινγκ στίβου "Βαρδινογιάννεια" που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Η επίδοση της Κελεσίδου ήταν 67 μέτρα και 70 εκατοστά, που είναι και η τρίτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Η Κατερίνα Θάνου στα εκατό μέτρα σημείωσε επίδοση 10 δευτερόλεπτα και 77 εκατοστά. Πρόκειται για τον καλύτερο χρόνο στον κόσμο φέτος. Ωστόσο το ρεκόρ δεν αναγνωρίστηκε γιατί υπήρχε ευνοϊκός άνεμος.

    [Ε] ΑΛΒΑΝΙΑ

    [13] ΓΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Καταχωρήθηκε: 13:25 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 30/05/1999 (MΠΕ - του Κλέαρχου Λιάτη) Οι κυβερνητικές και οι ανεξάρτητες αλβανικές εφημερίδες παρουσιάζουν τα γεγονότα με τον Αλβανό κακοποιό έξω από το Ελμπασάν, σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας. Προβάλλεται έτσι η άποψη ότι ο Αλβανός κακοποιός σκότωσε τον Ελληνα όμηρο και οι αλβανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν τον αλβανό κακοποιό. Ωστόσο, οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης και κυρίως οι "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" και "Αλμπάνια" κατηγορούν με σκληρά λόγια την αλβανική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η αλβανική αστυνομία σκότωσε τον Ελληνα όμηρο.

    Η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", που πρόσκειται στο Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, τονίζει ότι ο αρχηγός των αλβανικών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων σκότωσε τον Έλληνα όμηρο και εκείνο που βαρύνει την αστυνομία είναι ότι αυτό έγινε αφού ο Αλβανός κακοποιός είχε ήδη πέσει νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει σοβαρό το επεισόδιο και εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Σε άλλο άρθρο της "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", με τον τίτλο "Η δολοφονία του Έλληνα ομήρου επιβαρύνει το αλβανικό κράτος", σημειώνεται ότι η αλβανική αστυνομία λειτούργησε με ανεύθυνο τρόπο, σε αντίθεση με τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που λειτούργησαν υπεύθυνα, παρακολουθούσαν το λεωφορείο και δεν πυροβόλησαν.

    Με τον ίδιο τρόπο σχολιάζει το γεγονός και η εφημερίδα της αντιπολίτευσης "Αλμπανία" που κάνει λόγο για έγκλημα της αλβανικής αστυνομίας.

    Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι κυβερνητικές εφημερίδες. Η "Ζέρι Πόπουλι" χαρακτηρίζει επιτυχή την επιχείρηση της αλβανικής αστυνομίας ενώ δημοσιεύει και δήλωση του γενικού διευθυντή της αλβανικής αστυνομίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Βελί Μεχτάρι, ο οποίος επισήμανε ότι η αστυνομία έκανε το καλύτερο που μπορούσε, υπό εκείνες τις συνθήκες.

    Η μεγαλύτερη εφημερίδα, "Κόχα Γιόνε" επικρίνει την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στο συμβάν και ισχυρίζεται ότι το επεισόδιο αυτό είναι έργο της ελληνικής πλευράς για να δικαιολογήσει μια νέα επιχείρηση απέλασης από την Ελλάδα των αλβανών λαθρομεταναστών. "Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι υποψίες για προμελετημένο επεισόδιο ισχύουν", αναφέρει η "Κόχα Γιόνε" και προσθέτει ότι η Ελλάδα αδίκως αντιδρά τόσο έντονα προς την Αλβανία, καθώς το έγκλημα έγινε από έναν Αλβανό κακοποιό και όχι από την αλβανική πλευρά.

    Η ίδια εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις αλβανών πολιτικών με αφορμή το τραγικό επεισόδιο. Ο αρχηγός του κόμματος "Δημοκρατική Συμμαχία" και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη δημόσια τάξη, Νεριτάν Τσέκα, αναφέρει ότι ήταν μεγάλο λάθος της ελληνικής και της αλβανικής πλευράς που επέτρεψαν την είσοδο του λεωφορείου στην Αλβανία. "Το έγκλημα έγινε στην Ελλάδα και έπρεπε η ελληνική πλευρά να το αντιμετωπίσει", προσθέτει ο Τσέκα.

    [14] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Καταχωρήθηκε: 12:55 Ώρα Ελλάδος
    Τίρανα, 30/05/1999 (MΠΕ) Στο χθεσινό τραγικό επεισόδιο έξω από το Ελμπασάν, όπου σκοτώθηκαν ένας Ελληνας και ο Αλβανός κακοποιός που είχε καταλάβει λεωφορείο με ομήρους, αναφέρονται όλες οι σημερινές αλβανικές εφημερίδες.

    Ο μεγάλος τίτλος της εφημερίδας "Κόχα Γιόνε" είναι : "Η Ελλάδα ωρύεται άδικα με τα Τίρανα". Στο σχετικό δημοσίευμα σημειώνεται ότι σκοτώθηκε ο Έλληνας όμηρος και ο Αλβανός που κατέλαβε το λεωφορείο. Το κύριο άρθρο της εφημερίδας έχει τίτλο "Σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας" και κάνει λόγο για επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις από το επεισόδιο στο Ελμπασάν. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας "Σέκουλι" είναι "Εκτελέστηκε ο Αλβανός που πήρε το λεωφορείο από τη Θεσσαλονίκη".

    Η εφημερίδα "Αλμπανία" στον μεγάλο τίτλο της γράφει: "Σοβαρό έγκλημα της αλβανικής αστυνομίας - Σκοτώθηκε ο αλβανός που πήρε το λεωφορείο - Η αλβανική αστυνομία σκότωσε και έναν από τους ομήρους ενώ τραυματίστηκαν δύο γυναίκες". Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς μετά το τραγικό επεισόδιο ενώ κάνει λόγο για ελληνικά αντίποινα και απέλαση από την Ελλάδα πεντακοσίων Αλβανών λαθρομεταναστών. "Η αλβανική αστυνομία σκότωσε τον Ελληνα όμηρο" είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε".

    Η "Ζέρι Πόπουλι" αναφέρει στον μεγάλο τίτλο της: "Η Αλβανική αστυνομία έσωσε εννέα Ελληνες ομήρους". Στο σχετικό δημοσίευμα διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι ο Αλβανός κακοποιός Φλαμπούρ Πίστι σκότωσε τον Ελληνα όμηρο και η Αλβανική αστυνομία σκότωσε τον Αλβανό κακοποιό. Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ελλάδα ζητά τη σύσταση κοινής επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό επεισόδιο.

    Σε ό,τι αφορά στο Γιουγκοσλαβικό, η εφημερίδα "Σέκουλι" στον μεγάλο τίτλο της γράφει: "Ο Μιλόσεβιτς πρέπει να πληρώσει για ό,τι έχει κάνει στο Κοσσυφοπέδιο". Στο σχετικό δημοσίευμα παρατίθενται δηλώσεις του Αλβανού Προέδρου Μεϊντάνι, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα της Αλβανίας να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Ενα ακόμη γεγονός στο οποίο αναφέρονται οι αλβανικές εφημερίδες είναι τα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Αλβανίας 1999. Τον τίτλο κέρδισε η Βενέρα Μουστάφα, υποψήφια από το Κοσσυφοπέδιο. "Εφυγε από τα χέρια των Σέρβων και ήρθε στην Αλβανία για να γίνει Μις Αλβανία 1999", είναι ο τίτλος της εφημερίδας "Σέκουλι".

    [ΣΤ] ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    [15] Η ΕΛΛΑΔΑΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (TIBCO '99)

    Καταχωρήθηκε: 16:29 Ώρα Ελλάδος
    Βουκουρέστι, 30/05/1999 (MΠΕ) Σημαντική είναι η ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βουκουρεστίου "TIBCO '99".Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Tibco '99 από 50 περίπου εταιρείες. Πρόκειται γενικά, για εταιρίες που ενδιαφέρονται να παράγουν στη Ρουμανία, αλλά και για εμπορικές δραστηριότητες.

    Στη φετινή έκθεση οι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετέχουν με νέα προιόντα μέσω των οποίων ελπίζουν να διεισδύσουν στη ρουμανική αγορά.

    Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Καβάλας, Αγγελος Τσατσούλης, που συμμετέχει στην έκθεση, δήλωσε στη ρουμανική εφημερίδα CURENTUL ότι "αυτό που μας προσελκύει ιδιαίτερα στη Ρουμανία είναι είναι η πολύ φτηνή εργατική δύναμη σε σύγκριση με την Ελλάδα.Συνεργαζόμαστε με εταιρείες της Ρουμανίας, στις οποίες προμηθεύουμε πρώτες ύλες για την παραγωγή ενδυμάτων, κυρίως γυναικείων, τα οποία στη συνέχεια εξάγονται στη Δυτική Ευρώπη.Η Ρουμανία αποτελεί για την Ελλάδα μια σημαντική χώρα, διότι είναι κόμβος για τις χώρες με έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα και έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες. Θέλουμε , συνεπώς, να χρησιμοποιήσουμε τη Ρουμανία ως βάση για την επέκταση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων στις άλλες πρώη κομμουνιστικές χώρες. Έχουμε και πολλά κοινά πολιτιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, πράγμα που διευκολύνει τη συνεργασία μας. Θεωρώ ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προυποθέσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων".

    [Ζ] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    [16] ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Καταχωρήθηκε: 14:55 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 30/05/1999 (MΠΕ) Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκαν τη νύχτα με αμείωτη ένταση, ενώ στο στόχαστρο των αεροσκαφών της συμμαχίας βρέθηκαν τηλεοπτικοί αναμεταδότες, γέφυρες, αμυντικά έργα και περιοχές στα περίχωρα του Βελιγραδίου, στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

    Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι από τις χθεσινές επιθέσεις στο χωριό Τσαμουρλία, βορειοδυτικά της Νις, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και αρκετοί τραυματίστηκαν. Βομβαρδίστηκε ακόμη το κέντρο της κωμόπολης Τσούπριγια στην κεντρική Σερβία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έντεκα άμαχοι. Δύο ακόμη άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τον βομβαρδισμό της γέφυρας Τζενόβασκι στον ποταμό Γιαμπλάνιτσα. Στο Βελιγράδι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που εκείνη την ώρα διέσχιζε μία γέφυρα ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα για να αποφύγει χτύπημα από νατοϊκό αεροσκάφος.

    [17] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Καταχωρήθηκε: 12:25 Ώρα Ελλάδος
    Βελιγράδι, 30/05/1999 (MΠΕ) Επιφυλακτικές εμφανίζονται οι χώρες της Δύσης για τη στάση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Ρώσο μεσολαβητή Βίκτωρ Τσερνομίρντιν δήλωσε ότι συμφωνεί στην υιοθέτηση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πλαίσιο των αρχών της ομάδας των "οκτώ". Ο Ρώσος μεσολαβητής δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών του με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, ενώ όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί και πάλι στο Βελιγράδι μαζί με τον Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισάαρι. Πάντως η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν τη σύγκληση της ομάδας των "οκτώ" προκειμένου να εξεταστούν οι θέσεις του Μιλόσεβιτς.

    Στο μεταξύ, το διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα ανακοινώσει την Τετάρτη την απόφαση για την προσφυγή που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας κατά των 10 χωρών μελών του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές.

    [Η] ΕΥΡΩΠΗ

    [18] ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ EUTELSAT

    Καταχωρήθηκε: 16:11 Ώρα Ελλάδος
    Στρασβούργο, 30/05/1999 (MΠΕ - του Αγγελου Μαρκόπουλου) Για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης που εγγυάται η Ευρωπαική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγορεί την Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών EUTELSAT η οργάνωση "Ανταποκριτές χωρίς σύνορα", επειδή αποφάσισε να διακόψει αναμεταδόσεις της κρατικής Τηλεόρασης της Γιουγκοσλαβίας (RTS).

    Η οργάνωση "καταδικάζει" κι εκφράζει την λύπη της για την απόφαση που έλαβαν στις 26 Μαίου 1999 οι χώρες μέλη της EUTELSAT, παρατηρώντας ότι, "έστω κι αυτό το τηλεοπτικό κανάλι μετατράπηκε σε εργαλείο προπαγάνδας που εξυπηρετεί το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όπως λέει, αντικειμενικά, το μέτρο αυτό συνιστά προσβολή στην ελεύθερη κυκλοφορία της πληροφορίας.

    Η γενική αυτή αρχή ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, έστω και αν η RTS παρουσιάζει επίκαιρα γεγονότα από μονομερή σκοπιά, αλλοιωμένα, ή με απατηλό τρόπο, η βασική αυτή αρχή πληροφόρησης Σέρβων, που προσφέρει συστηματικά αλλοιωμένα ρεπορτάζ για το Κόσοβο, ενώ μεταχειρίζεται Διεθνή Κοινότητα και ΝΑΤΟ σαν φασίστες ή εκφυλισμένους εγκληματίες, μετά και από διαδοχικές εκκαθαρίσεις δημοσιογράφων που κρατούσαν κριτική στάση- όπως τον Ιανουάριο 1993, οπότε απολύθηκαν 1.500 εργαζόμενοι που είχαν διαφωνήσει με τη γραμμή της διεύθυνσης του καναλιού, σύμφωνα με την Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

    Η επιβολή σιωπής σε Σερβικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι ικανοποιητική απάντηση στην επείγουσα ανάγκη πολυφωνικής πληροφόρησης στην ΟΔΓ, καταλήγουν.

    Αυτό όφειλαν να το πράξουν οι δυτικές δημοκρατίες θεσπίζοντας μια πραγματική πολιτική ενίσχυσης ανεξάρτητης ενημέρωσης , κα΄τι που θα μπορούσε να γίνει πολλαπλασιάζοντας το διάδοση, από διεθνή ΜΜΕ, πληροφοριών σε σερβική γλώσσα προς το έδαφος της ΟΔΓ, κι υποστηρίζοντας μαζικά τα ανεξα΄ρτητα ΜΜΕ των Σέρβων, Μαυροβούνιων και Κοσοβάρων, που αντιστέκονται στο καθεστώς λογοκρισίας που επέβαλε ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς, κρίνουν οι ανταποκριτές χώρίς σύνορα, υποστηρίζοντας πρόσφατο αίτημα ΜΜΕ κατά της κυβέρνησης Βελιγραδίου.

    Ένεκα της ταχύτητας των εξελίξεων στην πράξη, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό του οργάνου του Στρασβούργου, το Ευρωδικαστήριο μπορεί να εκδόσει επειγόντως Σύσταση για λήψη "Προσωρινών Μέτρων" σε περίπτωση που ασκηθεί προσφυγή.

    Δεν πρόκειται όμως για νομικά δεσμευτική ρύθμιση, ενώ ούτε η ΕΕ, ούτε άλλοι ευρωπαικοί οργανισμοί δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την Ευρωπαική Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεσμεύει πάντως όλα τα 41 κράτη μέλη του ΣτΕ.

    Εξάλλου, τόσο η Κοινοτική Οδηγία για τηλεόραση χωρίς σύνορα, όσο και η πρωτοπόρα σχετική Σύμβαση του πανευρωπαικού ΣτΕ, θεσπίζουν τη γενική αρχή ελευθερίας αναμετάδοσης τηλεοπτικών πρπγραμμα΄των από το ένα κράτος μέλος προς όλα τα άλλα, εκτός αν υπάρξουν συγκεκριμένοι λόγοι παραβίασης εθνικής νομοθεσίας.

    [19] "ΟΠΟΙΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΕ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ" ΤΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΕ

    Καταχωρήθηκε: 15:40 Ώρα Ελλάδος
    Στρασβούργο, 30/05/1999 (MΠΕ - του Άγγελου Μαρκόπουλου) Η απαγόρευση βασανιστηρίων και απανθρώπων ή ταπεινωτικών μεταχειρήσεων, που θεσπίζει το άρθρο 3 της Ευρωπαικής Σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβάνει και την υποχρέωση να μην σταλούν άνθρωποι σε χώρες όπου υπάρχουν κίνδυνοι να υποστούν παρόμοια μεταχείριση, τόνισε αρμόδιο όργανο του ΣτΕ σε παρατηρήσεις του προς τη Γερμανία με αφορμή έρευνα καταγγελιών σχετικά με βίαιες απελάσεις από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, επισημαίνοντας κυρίως τις περιπτώσεις ενός Νιγηριανού και δύο πολιτών της Τουρκίας.

    Τα ίδια θύματα, οικογένειες τους ή διάφοροι οργανισμοί, μπορούν να καταγγείλουν στο Υπουργείο Εξωτερικών, περιπτώσεις βασανισμού προσώπων που απελάθηκαν, απαντά η Γερμανική Κυβέρνηση μεταξύ άλλων, υποσχόμενη να ερευνήσει και να παρέμβει αν χρειαστεί στις χώρες όπου επιστράφηκαν αιτητές ασύλου ή μετανάστες.

    Μεγάλη σημασία σε εγγυήσεις, μέσα στη διαδικασία λήψης απόφασης, ότι δεν θα σταλούν καν άνθρωποι σε χώρες όπου διατρέχουν κίνδυνο βασανιστηρίων ή κακομεταχείρησης, αποδίδει όμως η Ευρωπαική Επιτροπή πρόληψης βασανισμού κι απάνθρωπων ή ταπεινωτικών μεταχειρήσεων, που έχει ήδη χαρακτηρίσει κατά επανάλειψη μέχρι πρόσφατα την Τουρκία σαν χώρα όπου είναι αποδεδειγμένο πως τα βασανιστήρια είναι ευρέως διαδεδομένα....

    Σε έκθεση που κατάρτισε μετά από επιτόπια έρευνα παραπόνων για υπέρμετρη χρήση βίας στο αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, κάποτε με επιβολή "ηρεμιστικών" από αστυνομικούς στη διάρκεια εξαναγκασμού μεταναστών η/κι αιτήσεων ασύλου να επιστρέψουν στη χώρα από την προέρχοντο, η ΕΕΒΑΤ επισημαίνει συγκεκριμένες υποθέσεις και δύο Τούρκων πολιτών το καλοκαίρι 1997, όπου ο ένας καταγγέλει ότι αστυνομικοί τον έριξαν στο πάτωμα, τον ξυλοκόπησαν ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και του χτύπησαν το κεφάλι στον τοίχο, ενώ παρόμοια καταγγέλει κι ο άλλος ότι υπέστη όταν ήταν δεμένος χέρια και πόδια .....

    Ακόμα και όταν έφτασε μέχρι θανάτου προηγούμενυη απόπειρα απότομης απέλασης Νιγηριανού το 1994, η έρευνα που διέταξαν οι τοπικές αρχές κατάληξε σε συμπέρασμα "ανεπάρκειας"αποδείξεων της κατηγορίας εναντίον αστυνομικών του αεροδρομίου, υπενθυμίζει η ΕΕΒΑΤ, ενώ εκθέσεις Γερμανών ιατρών δείχνουν εξάρθρωση, μολωπισμό με μεγάλους πόνους και θλάση οστών ενός Ιρανού μετά από βίαια απόπειρα απέλασης.

    Από 8 έρευνες που έγινα μετά από καταγγελίες κατά αστυνομικών Φρανκφούρτης το 1997 και το πρώτο μισό του 1998, τρεις κατέληξαν με απόρριψη ένεκα "έλλειψη απόδειξης", και 5 εκκρεμούν ακόμα, επεσήμανε το όργανο του ΣτΕ, ζητώντας να μάθει ποια κατάληξη είχαν. Σε σύνολο 10 ερευνών μέχερι τώρα, 5 κατέληξαν με απόρριψη για ανεπάρκεια αποδείξεων, κι άλλες πέντε εκκρεμούν, απάντησαν οι αρμόδεις αρχές, χωρίς να αναφέρουν καμία περίπτωση που να βρέθηκε ένας ένοχος.Ασκήθηκε όμως έφεση από τον έναν πολίτη Τουρκίας, κι αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, επεσήμαναν.

    Το κυριότερο όμως για την ΕΕΒΑΤ,φαίνεται ότι είναι να εξασφαλιστεί ότι εξετάζονται ικανοποιητικά οι διάφορες υποθέσεις ώστε να μην σταλούν άνθρωποι σε σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο βασανισμού ή κακοποιήσεων, όπως τη διαβεβαίωσαν στο παρελθόν οι Γερμανικές αρχές ότι προβλέπει η νομοθεσία της χώρας.

    "Θα μπορούσε....... να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του τρόπου συλλογής πληροφοριών από τις αρμόδιες αρχές για το κατά πόσον ορισμένες χώρες είναι αφαλείς προορισμοί και πότε άνθρωποι διακινδυνεύουν", όπως παρατήρησαν "διάφορες πηγές" από την ίδια την Γερμανία, επεσήμανε με εξαιρετικά διπλωματική γλώσσα η ΕΕΒΑΤ, ζητώντας συγχρόνως να μάθει κατά πόσο εισακούονται οι αιτητές ασύλου από τον δικαστή, στον οποίο καταλήγουν αρχικά οι διαφωνίες σχετικά με άρνση ασύλου.

    Η μόνω χ'ωρα στον κόσμο για την οποία αφιερώθηκε ειδική Διεύθυνση ερευνών του Γερμανικού συστήματος είναι η Τουρκία, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων η απάντηση ομοσπονδιακών αρχών, ενώ για όλες τις κετροανατολικές χώρες, τα Ισλαμικά κράτη, και τις υπόλοιπες Αφρικανικές 'η άλλες χώρες υπάρχουν αντίστοιχες διευθύνσεις που ασχολούνται με αυτές ομαδικά.

    Από ότι όμως προκύπτει, δεν εισακούονται οι αιτητές ασύλου από τον πρωτοβάθμιο δικαστή, εφόσον η διαδικασία είναι βασικά γραπτή και μάλιστα τόσο σύντομη που ούτε καν προλαβαίνει να... αιτιολογήσει τις αποφάσεις του πριν εκτελεστούν.


    Τα πλήρη αρχεία των ειδήσεων του Μακεδονικού Πρακτορείου είναι διαθέσιμα στην σελίδα του ΜΠΕ στην διεύθυνση http://www.mpa.gr/ και στον κατοπτρισμό της στις ΗΠΑ στην διεύθυνση http://www.hri.org/MPA/


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Sunday, 30 May 1999 - 20:40:14 UTC