Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-20

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 20 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
  • [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
  • [03] NEO ΕΛΛΗNΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
  • [05] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ
  • [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
  • [08] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ G-8 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤΙΝΙ
  • [10] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [11] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [12] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΟΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στο Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Πατριάρχης έφτασε στις 10.10' το πρωί και τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι. Στις 11 ο οικουμενικός Πατριάρχης θα απευθυνθεί στο λαό των Αθηνών από τον εξώστη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

    [02] ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

    Διάγγελμα με τις ευχές και την ευλογία του, προς τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, απηύθυνε ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τον εξώστη του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

    Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι αρχές, η εκκλησία της Ελλάδας και πολίτες της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη και να ακούσουν το μήνυμα του. Ο κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τους συγκεντρωμένους, επισήμανε τη σημασία της χριστιανικής αγάπης και εξήρε την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης είπε μεταξύ των άλλων:»Αισθανόμαστε τη μεγάλη χαρά της καρδιακής κοινωνίας, της αμοιβαίας αγάπης, τιμής και σεβασμού. Είναι η πιο μεγάλη χαρά. Συγχαίρουμε τον μικρόν εις αριθμούς αλλά μεγάλο εις αισθήματα ελληνικό λαό. Σας συγχαίρουμε τέκνα εν Κυρίω αγαπητά δια την σταθεράν προσήλωσή σας εις τας ευαγγελικάς αρχάς της αγάπης και της αδελφοσύνης προς όλους. Ανεξαρτήτως πίστεως και εθνικότητος. Διότι η στάση σας αυτή είναι η μόνη η οποία δικαιώνει την ανθρωπίνη ιδιότητα. Η αγάπη μαλακώνει τας σκληράς καρδίας, συναδελφώνει τους εχθρούς, ευρίσκει διεξόδους εις τα αδιέξοδα, φωτίζει τα σκότη των καρδιών, δίδει αξία εις την ζωήν, επιτυγχάνει τα ακατόρθωτα.

    Εκεί όπου η ισχύς αποτυγχάνει να επιβάλει το θέλημά της και προκαλεί το σφίξιμο των χεριών σε γροθιές, η αγάπη θερμαίνει την ατμόσφαιρα και μεταβάλλει τις σφιγμένες γροθιές σε ανοιχτές αγκάλες. Η μήτηρ Εκκλησία αγάλλεται και χαίρει έχουσα τοιαύτα τέκνα και αισθάνεται εν τω πνεύματι της καθολικότητος τα τέκνα όλων των κατά τόπους αγιοτάτων ορθοδόξων εκκλησιών ως δικά της τέκνα. Αυτής της μητρός σας εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τον θερμόν ασπασμόν και την ευχήν φέρομεν προς όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνας, από του πρώτου πολίτου της χώρας μέχρι του τελευταίου παιδιού. Ιδιαιτέρως ασπασώμεθα εν βαθυτάτη αδερφική αγάπη και τιμή τον Ποιμενάρχη σας και ημέτερον πολυφίλητον και περισπούδαστον αδελφόν και συλειτουργόν, Μακαριότατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλον. Τον φωτισμένο πρωθιεράρχη και την περί αυτών σεβασμία ιεραρχία. Η ευχή της μητρός σας εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι ευχή ευπρόσδεκτος εις τον θεόν διότι προέρχεται από καρδιά όντως μητρική που ξεχειλίζει από αγάπη και συγχωρητικότητα και στοργή. Είναι ευχή μητέρας που χρειάζεται την αγάπη και την προσευχή όλων σας. Ανοίξατε λοιπόν διάπλατα τις καρδιές σας προς την μητέρα σας εκκλησία και στηρίξατέ την για να συνεχίσει την μαρτυρία και την αποστολή της. Αποστολή χρήσιμον εις όλους. Και δεχθείτε ως αντίδορον την ευλογίαν της του θεού σοφίας και της του θεού ειρήνης, μαζί με την διάπυρον πατρικήν και πατριαρχικήν ευλογία μας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών. Η χάρις και η αγάπη αυτού μετά πάντων ημών».

    [03] NEO ΕΛΛΗNΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Νέο διπλωματικό μαραθώνιο αρχίζει από αύριο στο τρίγωνο Μόσχα- Πεκίνο-Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Στις «βαλίτσες» του μεταφέρει μια νέα ελληνική πρόταση για επίλυση της κρίσης του Κοσσόβου.

    Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ψηφίσματος, μία νομική μορφή του πλαισίου αρχών της Βόννης το χαρακτήριζαν κύκλοι του ΥΠΕΞ, στο οποίο αποτυπώνονται εξειδικευμένα και σε χρονικές δεσμεύσεις οι ελληνικές προτάσεις για μία ειρηνική διευθέτηση του Γιουγκοσλαβικού προβλήματος. Στόχος του κ. Παπανδρέου στις επαφές που θα έχει τις επόμενες μέρες, είναι να προωθήσει τόσο το νέο αυτό σχέδιο όσο και την πρόταση για 48ωρη ανακωχή των βομβαρδισμών. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ' αρχήν αύριο συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ιγκορ Ιβανόφ του οποίου θα θέσει υπόψη την νέα ελληνική πρόταση. Ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών που θα βρίσκεται ήδη εκεί . Ανοιχτή παραμένει και η συνάντησή του με τον Φιλανδό Πρόεδρο και μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι. Το Σάββατο θα αναχωρήσει για Πεκίνο όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Πέραν των ελληνικών προτάσεων που θα συζητήσει στην Κινεζική πρωτεύουσα ο κ. Παπανδρέου θα βολιδοσκοπήσει και τις προθέσεις της Κίνας σε ότι αφορά τις ειρηνευτικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως εκτιμάται ότι η κινεζική πλευρά θα συμπεριληφθεί λογικά και δεν θα μπλοκάρει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα συνεχίσει τις διπλωματικές του προσπάθειες με επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον από την Τετάρτη με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, την Μαντλιν Ολμπραϊτ, τον Ουίλιαμ Κοέν καθώς και τον διευθυντή της CIA και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

    Την Παρασκευή το βράδυ θα αναχωρήσει για Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής. Σε ότι αφορά τη νέα διπλωματική προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από τον Ρώσο όσο και τον Φιλανδό αλλά και τον Αμερικανό μεσολαβητή για επίλυση της κρίσης, στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχει ένα σχετικό κλίμα αισιοδοξίας για ειρηνική διευθέτηση. Όπως εκτιμούν ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι, οι ελπίδες όλων στρέφονται στο Βελιγράδι από το οποίο ζητούν να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται καταρχήν το πλαίσιο αρχών της Βόννης.

    Να σημειωθεί εδώ ότι όλοι οι συνομιλητές έχουν διαμηνύσει στη Σερβία ότι οι ενστάσεις της για μη συμμετοχή νατοϊκών δυνάμεων στην ειρηνευτική δύναμη δεν είναι ρεαλιστική. Κάτι που φαίνεται να έχει αποδεχθεί το Βελιγράδι. Ωστόσο, μείζον πρόβλημα για τη Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να είναι το τι θα γίνει μετά τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο όπως επίσης και ο αφοπλισμός του ΟΥ ΤΣΕ ΚΑ. Ένα θέμα όμως πολύ σοβαρό που έχει μείνει ανοιχτό και απασχολεί όλες τις πλευρές το μόνο που έχει αποσαφηνιστεί είναι ότι η ευθύνη αφοπλισμού θα περιέλθει στη διεθνή δύναμη. Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής καθώς και ΕΕ γύρω από το πλαίσιο αρχών της ομάδας των 8 που συμφωνήθηκε στη Βόννη υπάρχουν σημεία προσέγγισης όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΕΞ. Κατ' αρχήν, υπάρχει συμφωνία γύρω από την σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης που υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 50.000 άνδρες, και η οποία θα προωθηθεί μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη δύναμη αυτή θα συμμετέχουν ισομερώς νατοϊκές και ρωσικές δυνάμεις καθώς και από αδέσμευτες χώρες. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει καταρχήν με μία δύναμη 1000 ανδρών. Επίσης έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου.

    [04] ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ Αθήνα, 20/05/1999 (MΠΕ)

    Μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, να αξιοποιήσει την ευκαιρία για εξεύρεση πολιτιλής λύσης, διότι αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Παπανδρέου μετέφερε το μήνυμα αυτό στον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    [05] Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ: ΣΕ ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ

    Bρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης, αλλά δεν γνωρίζει σε πόσο χρόνο θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Χρειάζεται ψυχραιμία και δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι, είπε ο κ. Κρανιδιώτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει επέλθει κάποια σύγκλιση ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Βελιγράδι σχετικά με το ρόλο και τη σύνθεση της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε η διεθνής δύναμη θα πρέπει να έχει εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να φέρει οπλισμό. Απευθυνόμενος στον κ. Μιλόσεβιτς τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθεί πως είναι μια τελευταία ευκαιρία γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα δραματοποιηθούν ακόμη περισσότερο στη Γιουγκοσλαβία.

    [06] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΚΟΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Αναχώρησαν στις 2:30 το μεσημέρι με ειδική πτήση για την Αυστραλία όπου θα φιλοξενηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να γυρίσουν στις εστίες τους, οι 337 Κοσοβάροι πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν για λίγες ώρες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Οι Κοσοβάροι είχαν φθάσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο μετά τις 11 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένονται άλλοι Κοσοβάροι πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη αυτήν την εβδομάδα.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

    Το κέντρο του Βελιγραδίου αλλά και πολλές περιοχές της Βοϊβοντίνα και του Κοσσυφοπεδίου χτύπησε τη νύχτα το ΝΑΤΟ. Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνκ, οι πρώτες εκρήξεις αναστάτωσαν τους κατοίκους του Βελιγραδίου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, όταν επλήγη το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπατάϊνιτσα λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Λίγα λεπτά αργότερα βομβαρδίστηκαν ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο και έργα υποδομής στις περιοχές Μπάριτς και Μάκιτς, νότια του Βελιγεραδίου. Πενήντα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και ενώ οι κάτοικοι ήταν μάρτυρες της ισχυρής δράσης της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας, δύο πύραυλοι έπληξαν τη νευρολογική κλινική του Κλινικού Κέντρου «Dragisa Misovic» που βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις ασθενείς, και να τραυματιστούν δύο λεχώνες και αρκετοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Το τέταρτο από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιδρομών χτύπημα κατά του νοσοκομείου αποδείχθηκε μοιραίο, καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο της νευρολογικής κλινικής, ενώ ζημιές υπέστησαν η παιδιατρική και η γυναικολογική κλινική, καθώς και τα χειρουργεία. Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Ράντοσαβ Στεπάνοβιτς σε δηλώσεις του στο Τανγιονγκ τόνισε ότι μετά την επίθεση όλοι οι νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους, ενώ εξέφρασε φόβους πως το νοσοκομείο ίσως δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο βρίσκεται στην πλέον πολυτελέστατη συνοικία του Βελιγραδίου, Ντέντινιε, όπου βρίσκονται η κατοικία του προέδρου Μιλόσεβιτς καθώς και κατοικίες ξένων διπλωματών και επιχειρηματιών. Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχθηκε και η ευρύτερη περιοχή της πόλης Σάμπτς, 90 περίπου χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου. Δεκαεπτά πύραυλοι εξερράγησαν στο όρος Τσερ, νότια της πόλης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για τους στόχους που επλήγησαν. Στη Βοϊβοντίνα, ένας ΝΑΤΟϊκός πύραυλος έπληξε μονοκατοικία στο κέντρο της πόλης Ζάμπλια, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα, ενώ επλήγη και γέφυρα στο Μπάνατσκι Ντβορ, η οποία υπέστη μεγάλες ζημιές. Εκρήξεις σημειώθηκαν και στην πόλη Σόμπορ, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο στόχαστρο των συμμαχικών αεροσκαφών βρέθηκαν οι αποθήκες καυσίμων της εταιρίας «Naftagas». Κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε μετεωρολογικός σταθμός της Σουμπότιτσα, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές και ο αναμεταδότης που ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης. Στις 2 ώρα τα ξημερώματα επτά ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν και στο όρος Φρούσκα Γκόρα, νότια του Νόβισαντ. Στο Κοσσυφοπέδιο βομβαρδίστηκε το όρος Γκόλες, νοτιοδυτικά της Πρίστινα. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τα συμμαχικά αεροσκάφη εκτελούσαν συχνά πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, χωρίς ωστόσο να πλήξουν άλλους στόχους. Ε.Π.

    [08] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ:ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΕΝΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

    Αντιπροσωπεία γιατρών από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας και Πειραιά επισκέφθηκαν την κλινική «Dr. Ντράγκισα Μίσοβιτς» στο Bekicq\di που βομβαρδίστηκε χθες το βράδυ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις ασθενείς και πολλοί να τραυματιστούν.

    Οι Ελληνες γιατροί εκδήλωσαν την αντίθεση τους στους βομβαρδισμούς κρατώντας πανώ με συνθήματα κατά της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Από το χθεσινό βομβαρδισμό της Πολυκλινικής , τον τέταρτο από την έναρξη των επιθέσεων του ΝΑΤΟ έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς το νευρολογικό τμήμα. Το κτίριο το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές επισκέφθηκαν σήμερα και ξένοι και γιουγκοσλάβοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αντίκρυσαν ερείπια, κάτω από τα οποία ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη τραυματίες καθώς καταστράφηκε και το κτίριο της διοίκησης και τεράστιες υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο παιδιατρικό και γυναικολικό τμήμα, τα οποία έχουν εκκενωθεί και οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Ο επιτετραμένος της Γιουγκοσλαβίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες Νίκολα Λούκιτες επέδωσε διάβημα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ενωσης και στις χώρες - μέλη με αφορμή την επίθεση στην κλινική.

    Ο κ. Λούκιτς τονίζει ότι για το βομβαρδισμό της κλινικής στην οποία βρίσκονταν μητέρες με παιδιά, νεογέννητα και άνθρωποι που είχαν ανάγκη από ιατρική βοήθεια δεν μπορεί να γίνεται λόγος για τεχνικό λάθος, όπως κινικά αναφέρουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

    Υπενθυμίζει ακόμη ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο, καθώς το ΝΑΤΟ τους τελευταίους δύο μήνες συνεχώς βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους με θύματα αθώους πολίτες.

    Από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ ο κ. Λούκιτς ζητά να λάβουν μέτρα, ώστε να σταματήσουν οι αδιανόητοι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας η οποία τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης του Κοσσυφοπεδίου. Τη χθεσινή επίθεση καταδίκασαν και τα πολιτικά κόμματα της Σερβίας. Το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι με τον πιο απάνθρωπο τρόπο γίνεται πλέον φανερό ότι τα πάντα αποτελούν στόχους βομβαρδισμών για να επισφραγιστεί η δύναμη της στατιωτικής κυριαρχίας του ΝΑΤΟ και οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες. Το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η χθεσινή επίθεση αποδεικνύει ότι το ΝΑΤΟ με αναίδεια αγνοούν και συστηματικά υπονομεύουν τις ειρηνικές πτωτοβουλίες για την πολιτική επίλυση της κρίσης και ότι επιδιώκουν την καταστροφή της χώρας και του λαού. Κ.Γ.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ G-8 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΤΙΝΙ

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι υποστήριξε ότι το Βελιγράδι θα συμφωνήσει με τις αποφάσεις της Ομάδας των Οκτώ για το Κοσσυφοπέδιο πολύ σύντομα.

    Κατά τη διάρκεια συνεδρίου με επιχειρηματίες στο Μιλάνο επισήμανε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ρώσου ειδικού απεσταλμένου για τα Βαλκάνια και των άλλων διαμεσολαβητών αποδεικνύει ότι η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας.

    Σχολιάζοντας την πιθανή έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων upocq\llise την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για διευεθέτηση της κρίσης με ειρηνικά μέσα. Λ.Μ

    [10] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ KΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Στη Μόσχα θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα οι συνομιλίες του απεσταλμένου της Ρωσίας στη Γιουγκοσλαβία, Βίκτορ Τσερνομίρντιν με το Φιλανδό πρόεδρο Μάρτι Αχτισαάρι, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουμπ Τάλμποτ και με στόχο την εξεύρεση λύσης και την διπλωματική διευθέτηση της κρίσης στα Βαλκάνια. Ο κ. Αχτισαάρι θα φθάσει στην Μόσχα από το Ελσίνκι και ο κ. Τάλμποτ από την Βόννη ενώ σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν της φιλανδικής κυβέρνησης οι προθέσεις των τριών πολιτικών και οι χθεσινές συνομιλίες τους για τη γιουγκοσλαβική κρίση στο Ελσίνκι χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές και εποικοδομητικές».

    Στην ρωσική πρωτεύουσα φθάνουν σήμερα και οι ειδικοί απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια Έντουαρντ Κούκαν και Κάρλ Μπίλντ όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ για το γιουγκοσλαβικό, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιnterfax.

    [11] ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ Γουίλι Βίμερ εξέφρασε αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι όσον αφορά στη διευθέτηση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου. Όπως είπε, οι εξαιρετικά σκληρές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ αποτελούν προσπάθεια να δημιουργηθεί μία κατάσταση στο ΝΑΤΟ που θα οδηγήσει «σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο στα Βαλκάνια» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι πλήρως αποφασισμένες να αναγκάσουν το Βελιγράδι να υποχωρήσει. Ωστόσο δεν απέκλεισε και την πιθανότητα η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να συνεχίσουν τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας μόνες τους. Ε.Ρ.

    [12] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ - ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ

    Μία εβδομάδα μετά το κρίσιμο συνέδριο στο Μπίλεφελντ, που επισημοποίησε το χάσμα ανάμεσα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και τους συντηρητικούς του υπουργού Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, οι Γερμανοί Πράσινοι όχι μόνον αδυνατούν να επουλώσουν τις πληγές που τους προκάλεσε ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά διαβλέπουν ότι η ρήξη στους κόλπους τους παίρνει καθημερινά διαστάσεις.

    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για αποχωρήσεις μελών και στελεχών, που διαφωνούν με την υποστήριξη που παρείχε το συνέδριο στον Φίσερ, έχουν ήδη επαληθευθεί. Πέντε από τους 21 Πράσινους βουλευτές στην τοπική Βουλή του Αμβούργου, ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κόμμα και θα συγκροτήσουν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Είχαν προηγηθεί -χωρίς να δοθεί σ' αυτές τις περιπτώσεις μεγάλη δημοσιότητα- παραιτήσεις και αποχωρήσεις μεσαίων και κατωτέρων στελεχών από διάφορες οργανώσεις των Πρασίνων, κυρίως στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που θεωρούνται ριζοσπαστικές, αλλά η ενέργεια των πέντε βουλευτών θεωρείται η μεγαλύτερη μέχρι τώρα απώλεια. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν άλλαξαν οι συσχετισμοί στη Βουλή του κρατιδίου του Αμβούργου, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (όπως και συμβαίνει και στη Βόννη) διατηρεί άνετη πλειοψηφία και δεν τίθεται θέμα ανατροπής της. Μετά το συγκεκριμένο κρούσμα διαφωνίας, με την απόφαση της πλειοψηφίας στο συνέδριο, που παρείχε πλήρη κάλυψη και υποστήριξη στις ενέργειες του Πράσινου ΥΠΕΞ, Φίσερ και κατ' επέκταση στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, πολλοί υποστηρίζουν ότι η «αιμοραγία» στο κόμμα των Πρασίνων θα συνεχισθεί κι είναι άγνωστο που θα καταλήξει. Κι αυτό όχι μόνον γιατί η πρόταση ψηφίσματος -που κατέθεσε η λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και με την οποία ζητούνταν η άμεση και άνευ όρων διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ- συγκέντρωσε πολύ υψηλά ποσοστά αποδοχής από τους συνέδρους (41%), αλλά και γιατί δεν εφαρμόζεται έστω το ψήφισμα της πλειοψηφίας. Το 59% των συνέδρων ζήτησε την προσωρινή διακοπή των αεροπορικών επιδρομών, αλλά αντ' αυτού το ΝΑΤΟ ... εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Και το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, και πώς θ' αντιδράσουν οι Πράσινοι, αφού δεν εισακούονται από την κυβέρνηση της Βόννης, την οποία όμως εξακολουθούν, παρά ταύτα, να στηρίζουν. (Χ.Σ.)


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 20 May 1999 - 21:18:40 UTC