Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-06

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 6 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
  • [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ 8» ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ
  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΙΚΤΟΡ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [05] «ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ» ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ, ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ
  • [07] Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ» ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ
  • [09] ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
  • [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΘΕΜΑ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ
  • [12] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΝΑΤΟ- ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ
  • [13] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Σύσκεψη των δεκατριών περιφερειαρχών της χώρας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το θέμα των κονδυλίων που θα διατεθούν από το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Νωρίτερα οι περιφερειάρχες είχαν συναντήσεις με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Ελλάδα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη διατύπωση συμπερασμάτων. Επισήμανε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία σε πληροφορίες που diowete}oum ανταγωνιστές της Ελλάδας στην οικονομία και κάνουν λόγο για πρόβλημα ελληνικών προϊόντων από τη μόλυνση. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπου υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία», είπε ο κ. Σημίτης. Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό επισήμανε ότι αφού διαπιστωθούν τα ποσοστά μείωσης η Ελλάδα θα ζητήσει αποζημιώσεις από όλα τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχετικά με τις διαβουλεύσεις για το Γιουγκοσλαβικό, ο Κώστας Σημίτης επανέλαβε την ελληνική θέση υπέρ μιας πολιτικής συμφωνίας και πρόσθεσε ότι χαιρετίζει κάθε προσπάθεια που βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

    [02] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ «ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

    Είναι ένα θλιβερό γεγονός κι ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας για την επίθεση που δέχτηκε αυτοκινητοπομπή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» στο Κοσσυφοπέδιο.

    Το ΝΑΤΟ, είπε, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όπως κάνει συνήθως. Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χ. Σολάνα, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για χτύπημα της Συμμαχίας. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες και η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ για την αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» από τις 30 Απριλίου.

    [03] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ «ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ 8» ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ

    «Η σημερινή απόφαση της «Ομάδας των 8» είναι ένα μεγάλο βήμα για την ειρήνευση στην περιοχή. Για αυτό και τη χαιρετίζουμε. Είναι ένα πολύ θετικό και ουσιαστικό βήμα», τόνισε ο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του σε συγκέντρωση συνδικαλιστικών στελεχών στην Ελευσίνα με την οποία εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πολύ σύντομα μία απόφαση του Συμβουλείου Ασφαλείας, ώστε να κατοχυρωθεί αυτή η συμφωνία και να προχωρήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην εκτέλεσή της», πρόσθεσε. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η λύση της διαμάχης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική. «Για να τερματιστεί ο πόλεμος θα πρέπει με διπλωματικές ενέργειες με πολιτικές πρωτοβουλίες να επιδιώξουμε την αποδοχή ορισμένων όρων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Και αυτό το σημείο είχαμε υποστηρίξει και η συμφωνία δικαιώνει και επιβεβαιώνει τη δική μας πολιτική. Επίσης η άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή συνόρων είναι μία άποψη την οποία στηρίξει η Ελλάδα και την είχε στηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, παρόλο που ορισμένες χώρες είχαν εκφράσει αντίθετη άποψη και μέσα στη συζήτηση, η οποία έγινε υποστηρίχθηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τέτοια αναφορά για την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, για τη μη αλλαγή συνόρων στην τελική απόφαση up^qne όμως και υπήρξε και χάρη στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε:

    «Μπορώ να πω ότι και εμείς μαζί με άλλους είχαμε προλειάνει το έδαφος. Δείξαμε με την προσπάθεια την οποία κάναμε ότι η ειρήνη είναι δυνατή αρκεί να πιστεύεις σε αυτό, αρκεί να δουλεύεις σε αυτό, και να μην αρκείσαι μόνο σε λόγια, σε κορώνες, αλλά να βλέπεις πως μέσα από τους συσχετισμούς μπορείς να πετύχεις ένα αποτέλεσμα. Ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι βασική πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι το συμφέρον της χώρας και ότι με αυτό το κριτήριο παίρνονται οι αποφάσεις. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα βγήκε πιο ισχυρή από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, γιατί αναγνωρίστηκαν τόσο ο ιδιαίτερος ρόλος της στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου όσο και η συμβολή της για την ειρήνευση στην περιοχή. «Αναγνωρίστηκε ο ρόλος μας, ενισχύθηκε η αξιοπιστία μας, το κύρος μας, και αυτή η επιτυχία δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η Ελλάδα μέσα στη δίνη που επικρατεί στα Βαλκάνια έδειξε ότι έχει και δική της άποψη δική της φωνή. ¨Οτι μπορεί να είναι παράγοντας ειρήνης. Οτι είναι ένας πόλος σταθερότητας. Οτι έχει δημιουργική προσφορά», επεσήμανε.

    Τόνισε ακόμη ότι, «όπου χρειαστεί η Ελληνική βοήθεια και στο μέτρο που μπορεί η Ελλάδα να δώσει βοήθεια, θα δώσουμε βοήθεια, όπως και στην Αλβανία πρωταγωνιστήσαμε, και στη Βοσνία συμμετείχαμε και εδώ στο Κόσοβο θα συμμετάσχουμε για να κατοχυρώσουμε μία πορεία ειρήνης και ανάπτυξης των Βαλκανίων Η πολιτική μας ήταν μία πολιτική που απέδωσε και στο μέλλον θα είναι μία πολιτική η οποία θα χαράζει δρόμους.»

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΒΙΚΤΟΡ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Αισιόδοξοι ότι βαδίζουμε προς πολιτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου μετά τη κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G8 στη Βόννη, εμφανίστηκαν ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βίκτορ Κλίμα και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι συναντήθηκαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Hyatt» στη Θεσσαλονίκη.

    «Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη και βρίσκεται κοντά πλέον η τελική πολιτική διπλωματική λύση στην οποία πάντοτε πίστευε η Ελλάδα και για την οποία πάντοτε παλέψαμε από την πρώτη στιγμή» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοχατζόπουλος. Οπως είπε με τον κ. Κλίμα συζήτησε τις προοπτικές επιτυχίας της πολιτικής λύσης για την οποία «όλοι θα παλέψουμε για να περάσει στη φάση της αποκατάστασης της ειρήνης, της προοπτικής που έχουν ανάγκη οι λαοί της περιοχής». Την εκτίμηση ότι βαδίζουμε προς πολιτικη λύση εξέφρασε και ο Αυστριακός Καγκελάριος ο οποίος τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κ. Κλίμα βρέθηκε στην Ελλάδα για να πάρει μέρος σε εκδήλωση πέντε χιλιάδων συνταξιούχων Αυστριακών που παραθερίζουν αυτή την περιόδο στη Χαλκιδική. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και στη συνέχεια αναχώρησε για την πατρίδα του.

    [05] «ΚΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ» ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ TOM ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Την αισιοδοξία του, ότι «υπάρχει, τουλάχιστον, κλίμα για κάτι καλύτερο» εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Βελιγράδι..

    « Υπάρχουν πολλά στοιχεία, είπε και εκτιμήσεις, ύστερα από αυτή τη συνάντηση. Κάτι κινείται. Θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και πιστεύω τις επόμενες μέρες να υπάρξει κάτι καλύτερο. Υπάρχει κλίμα, υπάρχουν και προσπάθειες για την αλλαγή της κατάστασης.» Ο κ. Παπούλιας, που είναι πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής θα συνενατηθεί σε λίγη ώρα με τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς. Οπως είπε και ο ίδιος, χθες, δεν μεταφέρει κάποια συγκεκριμένη ελληνική πρόταση, αλλά «σκέψεις και απόψεις».

    [06] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ, ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

    Στη σημερινή αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη -που ήταν και η εναρκτήρια εκδήλωση του κόμματος για τις ευρωεκλογές-ανακοινώθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα με το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, του καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιώργου Χουρμουζιάδη, της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλη και της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου. Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο κ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι, «οι αλήθειες που ομολογούνται σήμερα στην αποψινή συγκέντρωση δεν κρύβονται στα μισοσκόταδα της πολιτικής υποκρισίας, ούτε στρεβλώνονται από τις αμφισημίες της κυβερνητικής γλώσσας. Οι αλήθειες που μοιράζεται απόψε μαζί σας το κόμμα μας φωτίζονται από τις εκτυφλωτικές αστραπές των ευρωνατοϊκών εκρήξεων, προβάλλονται πάνω στα αίματα των νεκρών και τα δάκρυα των προσφύγων. Προβάλλονται με άλλα λόγια πάνω στην ολισθηρή λογική του ιμπεριαλισμού και στα κάλπικα παράσημα των στρατηγών του ολέθρου και της καταστροφής, τνω στρατηγών της χυδαίας έπαρσης». «Δεν είμαστε σήμερα αμήχανοι, τόνισε, ούτε διστάζουμε να καταγγείλουμε μπροστά σας την απάτη του Ευρωπαϊκού ονείρου και τον εφιάλτη της νατοϊκής προστασίας». Ο κ. Χουρμουζιάδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αντίσταση στις φιλευρωπαϊκές φαντασιώσεις της κυβέρνησης, να υπάρξουν καταγγελίες για τις ακατανόητες συνυπογραφές των κομμάτων που ακόμα και τώρα ονειρεύονται την ουτοπία της Ευρώπης.

    «Αν δεν κατεβούμε στους δρόμους, να δεν κλείσουμε τις πύλες των λιμανιών λέγοντας οχι στην εισαγωγή του πολέμου σε λίγο θα έχουμε τελειώσει ως χώρα και ο μόνος ρόλος που θα μπορούμε να παίξουμε θα είναι ο ρόλος του πιστού υπηρέτη, κατέληξε.

    Η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε ότι όλοι θα ήθελαν σήμερα να στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη που αντιστέκεται με δύναμη, τόλμη και πάρα πολύ χιούμορ. «Αποδείξατε ότι και το χιούμορ στην υπηρεσία των υψηλών στόχων γίνεται όπλο, όπως και το λογικό συναίσθημα απέναντι σε μία παράλογη αναίσθητη λογική: τη λογική του στυγνού εγκλήματος», είπε pqosh]tomtar ότι υποβάλει την αίτηση της να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της στρατιάς που αντιστέκεται στον πόλεμο, την καταρράκωση της ανθρώπινης ζωής που αντιστέκεται στο θάνατα του ανθρώπου.

    [07] Η ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Τα πρακτορεία ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης και των χωρών που βρίσκονται στη «γειτονιά» των Βαλκανίων, όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, συναντιούνται αύριο Παρασκευή, στις 10.00 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, για να συζητήσουν για τις επιπτώσεις του πολέμου στα μέσα ενημέρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για την εξεύρεση τρόπου ώστε να πρακτορεία ειδήσεων και τα άλλα ΜΜΕ να συμβάλουν στην αποκατάσταση ενός κλίματος ειρήνης και συνεργασίας στα Βαλκάνια. Στη συνάντηση μετέχουν οι Γενικοί Διευθυντές: του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΑΤΑ» Frrok Cupi, του Βουλγαρικού Πρακτορείου «ΒΤΑ» Panayot Denev, των Τουρκικών Πρακτορείών Ειδήσεων «ANADOLU» και «ΙΗΑ» Mehmet Guler και Bekir Hazar αντίστοιχα, από το Πρακτορείο Ειδήσεων της ΠΓΔΜ Zifko Georgiefski, από το Ρουμανικό Πρακτορείο «ROMPRESS» Konstantin Badea, από το Γιουγκοσλαβικό Πρακτορείο «TANJUG» o διευθυντής σύνταξης Slobodan Lazarevic, από το Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «ANSA» o αρχισυντάκτης Gulio Pecora και από το Ουγγρικό Πρακτορείο «ΜΤΙ» ο Διευθυντής Ειδήσεων Ferenc Pach. Τέλος ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρος Κουζινόπουλος και ο Διευθυντής Σύνταξης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Νικόλας Βουλέλης. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι δύο επίσημων οργανισμών της Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ» ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Σε φόρμουλα που θα οδηγήσει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο κατέληξαν στη Βόννη οι υπουργοί εξωτερικών της ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ δήλωσε ότι η φόρμουλα προβλέπει προσωρινή διοίκηση για το Κοσσυφοπέδιο και την παρουσία στην περιοχή μιας διεθνούς αποτελεσματικής δύναμης που θα προστατεύει τους πρόσφυγες κατά την επιστροφή στις εστίες τους. Ο εκπρόσωπος του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνι δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία πάνω σε μια κοινή στρατηγική. Τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει επεξεργασία των πέντε απαιτήσεων του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία αλλά και αίτημα για την έκδοση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο αποτελείται από ορισμένες βασικές αρχές, την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, την apostok^ διεθνούς δύναμης με μη στρατιωτικές και στρατιωτικές μονάδες, την εγκατάσταση μιας διοίκησης η σύνθεση της οποίας θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, την έναρξη διαδικασίας για μια βιώσιμη αυτοδιοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας. Οπως επισημάνθηκε, η διατύπωση του σχεδίου αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης καθώς η φόρμουλα θα δοθεί στους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών της ομάδας των οκτώ αλλά και στην Κίνα.

    [09] ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ G8 ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Σε συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο κατέληξαν στη Βόννη οι υπουργοί εξωτερικών της ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ρωσίας.

    Η συμφωνία έχει ως εξής: «Οι γενικές αρχές που ακολουθούν πρέπει να υιοθετηθούν και να τεθούν σε ισχύ για την επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο: Αμεσος και επαληθεύσιμος τερματισμός της βίας και της καταστολής στο Κόσοβο, Απόσυρση από το Κόσοβο των στρατιωτικών δυνάμεων, της αστυνομίας και των παραστρατιωτικών, Ανάπτυξη στο Κόσοβο επαρκούς διεθνούς παρουσίας, πολιτικής και ασφαλείας, την οποία να υποστηρίζει και να υιοθετεί ο ΟΗΕ και η οποία να είναι ικανή να εγγυηθεί την επίτευξη κοινών στόχων, Εγκαθίδρυση μιας προσωρινής διοίκησης στο Κόσοβο, η οποία θα πρέπει να αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να διασφαλίζει τους όρους για μια ειρηνική και φυσιολογική ζωή για όλους τους κατοίκους του Κοσόβου, Ελεύθερη επιστροφή και σε συνθήκες ασφάλειας όλων των προσφύγων και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Κόσοβο των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, Μια πολιτική διαδικασία για την εγκαθίδρυση ενός πλαισίου προσωρινής πολιτικής συμφωνίας, η οποία θα προβλέπει μια ουσιαστική αυτονομία στο Κόσοβο, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τις συμφωνίες του Ραμπουιγιέ και τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων χωρών της περιοχής, όπως και την αποστρατιωτικοποίηση του UCK και Μια ευρεία προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθεροποίησης της περιοχής αυτής που βρίσκεται σε κρίση».

    [10] ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

    Η θέση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και η στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα κρίνουν αν θα υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός και τεθούν οι βάσεις για ειρήνευση στην περιοχή των Βαλκανίων, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα στη Βόννη οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών (G7), και ο ομόλογός τους της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβάνόφ. Η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο για να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το Βελιγράδι, παρά τις δηλώσεις του Προέδρου Jk_mtom νωρίτερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνον θα συνεχίσει αλλά και θα εντατικοποιήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς μέχρι η γιουγκοσλαβική ηγεσία να κάνει δεκτές τις προτάσεις της Δύσης. Η σημερινή συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα της εκφρασμένης διάθεσης όλων των πλευρών να δοθεί ένα τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις μέσα από τη διπλωματική οδό, κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι από τη Δευτέρα ακόμα θεωρούνταν βέβαιο ότι η συνάντηση της Βόννης θα αποτελέσει τ ην απαρχή για ειρηνευτικές διαδικασίες. Οι διαπραγματεύσεις στη Βόννη ήταν σκληρές και το αποτέλεσμα κρίθηκε από τη στάση των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που σε ορισμένα κρίσιμα σημεία υπαναχώρησαν από τις αρχικές τους θέσεις και επιπλέον συμφώνησαν να υπάρξει μία προσεγμένη διατύπωση στο τελικό κείμενο, ώστε να μπουν οι βάσεις για συζητήσεις. Η συμφωνία αποτελείται συνολικά από 7 σημεία, δύο από τα οποία είναι «καυτά» κι ίσως εδώ υπάρξουν προβλήματα. Το ένα αναφέρεται στην ανάπτυξη στο Κόσοβο μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, που θα αποτελείται από (άοπλους) παρατηρητές και ένοπλο τμήμα, χωρίς να διευκρινίζεται αν σ' αυτή τη δύναμη θα υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις προερχόμενες και από χώρες του ΝΑΤΟ.

    Η αόριστη διατύπωση για εγκατάσταση αποτελεσματικής διεθνούς πολιτικής παρουσίας και παρουσίας ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο, με τη σύμφωνη γνώμη και με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί στην ουσία μια αναγκαία υπεκφυγή, προκειμένου να αρχίσει διάλογος, αλλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου θα κατατεθεί για συζήτηση η συμφωνία θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένη μορφή για τη σύνθεση αυτής της διεθνούς δύναμης. Σ' αυτό το σημείο, εξάλλου, υπάρχει διάσταση θέσεων εξαρχής ανάμεσα στις ΗΠΑ, που επιμένουν να θέλουν ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Κόσοβο καιι στη Γιουγκοσλαβία που προτείνει ειρηνευτική δύναμη στην οποία δεν θα συμμετάσχουν χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας. Κρίσιμο θεωρείται και το σημείο που ορίζει την εγκαθίδρυση στο Κοσσυφοπέδιο, με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας μεταβατικής διοίκησης προς διασφάλιση -όπως αναφέρεται στην απόφαση- των προϋποθέσεων για μια ειρηνική και χωρίς προβλήματα διαβίωση όλων των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου. Κι εδώ αναμένεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα, στο σκέλος που αφορά στη σύνθεση αυτής της «μεταβατικής διοίκησης», ενώ επιπλέον δεν ξεκαθαρίζεται τι εξουσίες θα συγκεντρώνει στα χέρια της και πότε θα λήξει η θητεία της. Ερωτηματικό αποτελεί, στο μεταξύ, η στάση που θα κρατήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Κίνα, η οποία αν δεν δώσει θετική ψήφο θα πρέπει τουλάχιστον να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία για να εγκριθεί η απόφαση. Γι' αυτό το λόγο, όπως δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ, αντιπροσωπεία της G8 πρόκειται να ενημερώσει σύντομα για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Βόννης την κινεζική ηγεσία. (Χ.Σ.)

    [11] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: ΘΕΜΑ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΗΕ

    Η διεθνής δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να συμφωνηθεί μόνο le άμεσες συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και τον ΟΗΕ, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ιβιτσα Ντάσιτς. «Η μορφή, η αποστολή, ο χαρακτήρας, το χρονικό πλαίσιο και η σύνθεση της αποστολής του ΟΗΕ μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μέσω άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και τη Γιουγκοσλαβία» τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν τη συμφωνία της Ρωσίας, των ΗΠΑ και των εταίρων της G-8 στη Βόννη για τον καθορισμό των αρχών που έχουν ως στόχο την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Βόισλαβ Σέσελι υποστήριξε από την πλευρά του ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει σκληρή. «Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αυταπατάται σοβαρά εάν πιστεύει ότι ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πλησιάζει τους όρους του ΝΑΤΟ». Παράλληλα δήλωσε ότι η σερβική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δεχτεί «ορισμένα σχήματα ξένων δυνα΄μεων στο Κοσσυφοπέδιο, τύπου αποστολής παρατηρητών που θα αποτελούνταν από χώρες που δεν συμμετέχουν στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ». «Η σερβική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ξένες δυνάμεις στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας» κατέληξε ο κ.Σέσελι. Ε.Ρ.

    [12] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΝΑΤΟ- ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΟΗΕ

    Eκδηλη είναι η απογοήτευση των κυβερνητικών στελεχών της ΠΓΔΜ για τον τρόπο, με τον οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει τα προβλήματα, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, που δημιουργούν στη χώρα οι χιλιάδες πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο που έχουν καταφύγει στο έδαφός της. Η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης εκφράστηκε δημόσια στη χθεσινή, επεισοδιακή, όπως χαρακτηρίστηκε από τον σκοπιανό Τύπο, συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρησης Κρίσεων, που συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Αμυνας, Νίκολα Κλιούσεφ και με τη συμμετοχή των υπουργών Πολεοδομίας-Χωροταξίας και Οικονομικών, των υφυπουργών Εξωτερικών και Υγείας και εκπροσώπων του ΝΑΤΟ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στη συνεδρίαση δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις και μεταξύ των στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού για τον χειρισμό του θέματος των προσφύγων. Με ιδιαίτερη σκληρή γλώσσα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τραϊκόφσκι έκανε λόγο για υποσχέσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση, που δεν τηρούνται, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουν λησμονηθεί» οι υποχρεώσεις που ανέλαβαν για τη μεταφορά των προσφύγων από την ΠΓΔΜ σε τρίτες χώρες και η χρηματοδότηση των καταυλισμών, ενώ κατήγγειλε ότι «μποϋκοτάρονται» τα εγχώρια προϊόντα. Υπό το βάρος αυτών των προβλημάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιτρέψει τη δημιουργία νέων προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφός της, τόνισε ο Τραϊκόφσκι, ο οποίος διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται η ΠΓΔΜ να κλείσει τα σύνορά της. Εσπευσε όμως να διευκρινίσει ότι οι πρόσφυγες θα σταθμεύουν στο Μπλάτσε, στα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία, και από εκεί θα προωθούνται σε τρίτες w~qer που επιθυμούν να τους φιλοξενήσουν. Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα προκειμένου να προασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία, ενώ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ και την Υπατη Αρμοστεία αν συνεχιστεί το «μποϋκοτάρισμα» των εγχώριων προϊόντων, με την επιβολή δασμών σε όσα προϊόντα εισάγουν στην ΠΓΔΜ. Με ιδιαίτερη οξύτητα απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Υπάτης Αρμοστείας λέγοντας: «Ας μη ξεγελιόμαστε. Σταματήστε τις απειλές. Προσπαθήστε να πείσετε τις κυβερνήσεις των χωρών σας να δεχθούν να φιλοξενήσουν έναν αριθμό προσφύγων». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, στην ΠΓΔΜ έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο εξαιτίας των προσφύγων, καθώς ο αριθμός τους ανέρχεται στις 230 χιλιάδες, ενώ δέκα χιλιάδες περιμένουν στα σύνορα για να περάσουν στη χώρα. Ο Νίκολα Κλιούσεφ από την πλευρά του επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι Κοσοβάροι βρίσκονται στην ΠΓΔΜ «όχι με το καθεστώς του πρόσφυγα αλλά ως άνθρωποι που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», που σημαίνει, τόνισε, ότι «δεν τους παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις, όσες προβλέπονται για τους πρόσφυγες, βάσει των διεθνών συνθηκών». Ενταση προκλήθηκε προς στιγμήν όταν ο Τραϊκόφσκι διερωτήθηκε γιατί το ΝΑΤΟ να μην αγοράζει τα προϊόντα για τη σίτιση των στρατιωτών που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ από την εγχώρια αγορά, έτσι ώστε να τονωθεί η οικονομία που πλήττεται εξαιτίας της κρίσης. Η απάντηση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ ήταν ότι «τα τρόφιμα που προορίζονται για τη σίτιση των στρατιωτών έχουν ορισμένα στάνταρτς», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Τραϊκόφσκι ο οποίος εξέλαβε την απάντηση ως «ύβρι» και αντέτεινε: «Τι θέλετε να πείτε; Οτι οι δικοί μας στρατιώτες τρώνε ο,τιδήποτε;». Διαφωνίες ωστόσο υπήρξαν και μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός Υγείας, Μοαμέρ Νετζίπι, που προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, παρενέβη στην επισήμανση του Κλιούσεφ ότι οι Κοσοβάροι στην ΠΓΔΜ δεν έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο διότι θα χάσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια». Ο Κλιούσεφ αντέτεινε ότι ο Νετζίπι δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει τις θέσεις της κυβέρνησης και πρέπει να ασχολείται μόνο με θέματα υγείας που προκύπτουν στους καταυλισμούς και τον κάλεσε να εγκαταλείψει την αίθουσα. Το θέμα των προσφύγων αποτελεί κεντρικό θέμα των σημερινών εφημερίδων της ΠΓΔΜ, οι οποίες δημοσιεύουν αποσπάσματα της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής διαχείρησης κρίσεων κάνοντας λόγο για «προσφυγική κρίση». «Οξεία σύγκρουση της κυβέρνησης με το ΝΑΤΟ και την Υπατη Αρμοστεία-Σύγκρουση και στην κυβερνηση» είναι ο τίτλος της «Μακεντόνια Ντένες», ενώ η «Ντνέβνικ» υπογραμμίζει: «Η ΠΓΔΜ δεν ανέχεται πλέον την πίεση των προσφύγων ούτε και την υποκρισία του ΝΑΤΟ και της Υπατης Αρμοστείας». Ανάλογος είναι και ο τίτλος της «Νόβα Μακεντόνια» η οποία υπογραμμίζει: «Αρκετά με τις υποσχέσεις», ενώ η «Βέτσερ» διερωτάται αν «Θα κλείσουν τα σύνορα;».

    [13] ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Eξηγήσεις από τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, για τις γνωστές δηλώσεις tou κατά τη συνάντησή του με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, σχετικά με τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, αναμένει ο πολιτικός κόσμος της Αλβανίας, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την επίσκεψη του ηγέτη των αλβανόφωνων στην Ιταλία. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Σαμπρί Γκόντο, σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ρουγκόβα στη Ρώμη, ως «συνέχεια του μυστηρίου που καλύπτει το θέμα Ιμπραήμ Ρουγκόβα». Επίσης «υπερβολικό» τον ενθουσιασμό της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία, τόνισε, ενδεχομένως να πιστεύει ότι μπορεί ο Ρουγκόβα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. «Ας περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Να πληροφορηθούμε αν ο Ρουγκόβα ήταν «όμηρος» του Μιλόσεβιτς ή οι γνωστές δηλώσεις του ήταν επιλογή του», πρόσθεσε. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις που έκανε για το θέμα στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Σκεντέρ Γκινούσι: «Πρέπει να περιμένουμε τις εξηγήσεις του Ρουγκόβα και να κρίνουμε τις δηλώσεις του», είπε. «Τώρα που είναι ελεύθερος θα μάθουμε κάτω από ποιες συνθήκες έκανε τις δηλώσεις. Ο κόσμος θέλει να ξέρει», πρόσθεσε. Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, μιλώντας στο ΜΠΕ, τόνισε ότι αν οι δηλώσεις που θα προβεί ο Ρουγκόβα είναι στο ίδιο πνεύμα με εκείνες που έκανε στο Βελιγράδι κατά τη συνάντησή του με τον Μιλόσεβιτς, «τότε ο Ρουγκόβα είναι μια επικίνδυνη αυταπάτη, αν όμως διαφοροποιηθεί τότε θα αντιληφθούμε ότι οι δηλώσεις είχαν γίνει υπό την πίεση των σερβικών αρχών». Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, χαρακτήρισε ευχάριστη είδηση την επίσκεψη του Ρουγκόβα στην Ιταλία και αυτό γιατί, τόνισε «η απομάκρυνσή του από την Πρίστινα σημαίνει και το τέλος της πολιτικής του κράτησης». Ο Ρουγκόβα, πρόσθεσε ο Πόλο, είναι ελεύθερος πλέον να εκφράσει τις θέσεις του για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. «Τόσο εγώ, όσο και άλλα στελέχη του κόμματος στις επαφές μας με πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει εκτίμηση του ρόλου που διαδραματίζει ο Ρουγκόβα», υπογράμμισε.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 6 May 1999 - 20:39:00 UTC