Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-05-04

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 4 Μαϊου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ
  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
  • [06] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [07] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΑΝΑΝ
  • [10] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [11] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [12] ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [13] ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΡΑΝΙΕΡΙ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [14] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ
  • [15] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [16] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η Ε.Ε ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την προσήλωση της κυβερνητικής πολιτικής στους βασικούς στόχους της χώρας που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ, η προώθηση της κοινωνικής συνοχής και η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών ζωής για τους πολίτες, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας το Κέντρο Συστημάτων Πληροφορικής. Στο κέντρο αυτό θα ενταχθούν το σύστημα TAXIS, τα θησαυροφυλάκια, τα τελωνεία και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ενώ σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του έργου στη φορολογική μεταρρύθμιση και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται on-line με το σύστημα για να πραγματοποιήσουν βασικές συναλλαγές τους, για παράδειγμα με την εφορία.

    Εγκαινιάζοντας το Κέντρο ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο στην οποία πλησιάζουν οι εκλογές και το συνηθισμένο πρότυπο πολιτικής συμπεριφοράς είναι οι προεκλογικές παροχές. «Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε σαν κυβέρνηση για την πρόοδο του ελληνικού λαού είναι να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία, στο νόμισμά μας και στη σταθερότητα των οικονομικών επιτευγμάτων μας», είπε ο πρωθυπουργός και κατέστησε σαφές ότι καμία εξέλιξη δεν θα εμποδίσει την πορεία ισχυροποίησης και εκσυγχρονισμού της χώρας. «Δεν θέλουμε δισταγμούς και αμφιβολίες για την επίτευξη των μεγάλων στόχων μας. Τους στόχους μας αυτούς θα τους πραγματοποιήσουμε. Μέλημά μας είναι η ισχυροποίηση της χώρας μας, η καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Εξάλλου ανακοίνωσε ότι στα τέλη του έτους θα είναι έτοιμο το σύστημα μηχανογράφησης και μηχανοργάνωσης ώστε να καταργηθούν τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης και προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις ως μέτρο ενίσχυσης της απασχόλησης. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε το Κέντο Συστημάτων Πληροφορικής ως ένα πολύ σημαντικό έργο, εφάμιλλο με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή της εικόνας του τομέα της δημόσιας διοίκησης.

    [02] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ- ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Την ανάγκη πολιτικής-διπλωματικής λύσης το ταχύτερο δυνατό στο Κοσσυφοπέδιο επισήμανε ο υπουργός 'μυνας 'κης Τσοχατζόπουλος χαιρετίζοντας τη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Σημειώνοντας ότι η μόνη βιώσιμη λύση για το πρόβλημα είναι η πολιτική-διπλωματική τόνισε ότι όλοι εύχονται να είναι αληθινές οι εκτιμήσεις που βλέπουν καθοριστική, αυτή την εβδομάδα, για την τελική λύση του προβλήματος.

    Ο κ Τσοχατζόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την πλήρη διαφωνία της σε οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός της πολιτικής-διπλωματικής με την αποχή των στρατιωτικών της δυνάμεων από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. «Γι' αυτό ακριβώς από την πρώτη στιγμή θελήσαμε να αποδείξουμε το αδιέξοδο της στρατιωτικής λύσης γι' αυτό και η διαφωνία μας από την πρώτη στιγμή εδώ και 15 μήνες στο ΝΑΤΟ για την χρήση της στρατιωτικής δύναμης ως μέσου πίεσης'', είπε.

    ‘'Και γι' αυτό η άρνησή μας συνοδεύτηκε με απόρριψη της κλιμάκωσης και της χρήσης των χερσαίων δυνάμεων μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες και γι' αυτό ακριβώς, η προσπάθεια να ξεκινήσει το γρηγορότερο δυνατό ο μαραθώνιος για την πολιτική διπλωματική λύση ήταν διαρκής από την πλευρά μας. Γι' αυτό έχουμε το δικαίωμα να πούμε ότι η Ελλάδα, μένοντας μ' αυτή την πολιτική στάση έξω από το πρόβλημα, διεκδικεί καθοριστικό ρόλο και πρωτοβουλίες στις πολιτικές που πρέπει τώρα να πραγματοποιηθούν» πρόσθεσε ο κ Τσοχατζόπουλος. Ο υπουργός 'μυνας τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της μεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της βαλκανικής περιοχής και, jat\ συνέπεια των βαλκανικών λαών, πάνω στους άξονες: 1) Της κοινής ασφάλειας για όλους τους λαούς της Βαλκανικής μέσα από μια κοινή προοπτική σύμφωνου ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης για την περιοχή με την ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και 2) Της οικονομικής προοπτικής της ΕΕ με συμφωνία σύνδεσης με όλους τους λαούς της Βαλκανικής, συμπεριλαμβανομένης και της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στη μετά την ειρήνευση δύσκολη περίοδο ώστε να μπορέσει να καλύψει το κενό και τις ευθύνες για τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία ανακάλυψε ότι τα Βαλκάνια είναι τμήμα της Ευρώπης. Παράλληλα τόνισε ότι αν η ΕΕ δεν ασχοληθεί με την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την εξέλιξη στην περιοχή δεν θα υπάρξειουσιαστική λύση. Τέλος ο κ Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι στις χώρες όπου η κοινή γνώμη τασσόταν σε υψηλά ποσοστά υπέρ της αντιπαράθεσης στο Κοσσυφοπέδιο αρχίζουν και καταλαβαίνουν ότι η πολιτική διπλωματική λύση το γρηγορότερο δυνατό είναι η αναγκαία λύση.

    [03] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των διπλωματικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των σημαντικών διπλωματικών διαβουλεύσεων, όμως είπε ότι δεν θα είναι άμεση η λύση διότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κινητικότητα της Ελλάδας και στην ρωσική πρωτοβουλία που εκδηλώνεται με την επίσκεψη Τσερνομίρντιν στην Ουάσιγκτον και γνωστοποίησε ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γεγονός αυτό, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, ενδέχεται να ενισχύσει τη διπλωματική προσπάθεια για να διαμορφωθεί ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα περιγράφει ένα σχέδιο για την εκτόνωση της κρίσης και θα έχει τη συναίνεση όλων. Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες της χώρας μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο αλλά και άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας που πλήττονται από τον πόλεμο.

    [04] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Η αποσταθεροποίηση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα Βαλκάνια, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του απόψε στον Εύοσμο και σημείωσε πως οποιαδήποτε λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγή των υφισταμένων συνόρων και δημιουργία νέων κρατών. Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε ευθύνες στο καθεστώς της Γιουγκοσλαβίας, στα ακραία στοιχεία του Κοσσυφοπεδίου και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται εντολές και η ελληνική κυβέρνηση δεν όρθωσε το ανάστημά της. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού και της κυβερνητικής πολιτικής και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. Σε ότι αφορά τον πολιτικό διάλογο και τις πολιτικές διαφημίσεις στην τηλεόραση η Ν.Δ. θα καταθέσει σχέδιο νόμου στις επόμενες ημέρες. Αύριο ο κ. Καραμανλής συνεχίζει την περιοδεία του σε δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στην πλατεία του Λαγκαδά. Ν.Ρ.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ Ε.Γ. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

    «Στιγμιαία καταγραφή της κοινής γνώμης χωρίς να κρίνεται το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά εμφανίζει όλες τις προϋποθέσεις το ΠΑΣΟΚ να επιτύχει τους στόχους του», χαρακτήρισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Συγκεκριμένα με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν καταγράφεται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά με αυτές καταγράφεται η τάση του εκλογικού σώματος και η οποία κλείνει την ψαλίδα με τη Ν.Δ. Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για το κυβερνών κόμμα ξεκινούν επίσημα με την ομιλία του πρωθυπουργού στις 12 Μαϊου στη Νίκαια σε συνάντηση όλων των ανοιχτών εκλογικών επιτροπών του λεκανοπεδίου. Ακολουθούν ομιλίες του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή (15 Μαϊου), Καλαμάτα (16 Μαϊου), Πάτρα (23 Μαϊου), Ηράκλειο (29 Μαϊου), Λάρισα (30 Μαϊου) Θεσσαλονίκη (8 Ιουνίου) και τέλος στην Αθήνα (11 Ιουνίου). Πέραν όμως από την πορεία προετοιμασίας της προεκλογικής περιόδου, το Εκτελεστικό Γραφείο συζήτησε εκτενώς και την κρίση στο Κόσοβο.

    Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών ενημέρωσαν τα μέλη του Ε.Γ. για τις συζητήσεις που είχαν στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Αύριο αναχωρεί για το Βελιγράδι, ο Κάρολος Παπούλιας όχι ως ειδικός απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας.

    [06] ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Πρόσφορο έδαφος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επιδιώκει να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, δια της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων της χώρας μας με το γειτονικό κράτος.

    «Μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τις οικονομικές σχέσεις σε τέτοιο σημείο, ώστε να ωριμάσουν παράλληλα και οι συνθήκες για το h]la του ονόματος», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιος Μαντέλης, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Ο υπουργός επανέλαβε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, δια της πολιτικής λύσης, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς ανθρωπιστικής υποστήριξης του δοκιμαζόμενου λαού του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον, ο κ. Μαντέλης επεσήμανε ότι επιβάλλεται να καταρτιστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να συμπεριληφθούν και οι βαλκανικές χώρες. Τέλος, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Μπόμπι Σπίρκοφσκι συμφωνήθηκε η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης κοινών δράσεων και έργων στον τομέα των μεταφορών και των επικοινωνιών, η οποία θα συνέρχεται μια φορά το χρόνο.

    [07] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Ομάδα σαράντα γιατρών και νοσηλευτών αναχωρεί αύριο για τα Σκόπια, προκειμένου να προσφέρει ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική βοήθεια στα παιδιά των προσφυγικών καταυλισμών. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της αποστολής ανήκει στον όμιλο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της αποστολής, που θα αναχωρήσει στις 9 το πρωί από την προκυμαία της παραλίας μπροστά στο ξενοδοχείο «Μακεδονίας Παλάς» θα είναι ο πρόεδρος του ομίλου, Γεώργιος Αποστολόπουλος.

    Η αποστολή αποτελείται από πέντε κινητές μονάδες στελεχωμένες απο γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και με νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Με το σύνθημα «Όλα τα παιδιά, παιδιά μας» θα προσφέρουν τη φροντίδα τους στα παιδιά των καταυλισμών που κινδνεύουν από λοιμώξεις και ηπατίτιδα, ενώ αν διαπιστωθεί ανάγκη ορισμένα από τα περιστατικά που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στις κινητές μονάδες θα μεταφερθούν στο νοσηλευτικό κέντρο Αθηνών. Στη συνέχεια η αποστολή θα μεταβεί στην Πρίστινα, για να φροντίσει τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της πόλης, στο οποίο θα προσφέρει τρεις πλήρεις αναπνευστήρες και φαρμακευτικό υλικό.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ

    Τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τα Βαλκάνια με στόχο μία διαρκή ειρήνη στην περιοχή πρότεινε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Ο κ. Πρόντι μιλώντας προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συνέρχεται για τελευταία φορά με την παρούσα της σύνθεση αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο, απηύθυνε έκκληση προς τους «15» να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διοργάνωση Διεθνούς Διάσκεψης για τα Βαλκάνια. Τόνισε ακόμη ότι ο πόλεμος στα Βαλκάνια σκιάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη να επεξεργαστούν οι «15» ένα σχέδιο για τη σταθερότητα στην ταραγμένη αυτή περιοχή το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου. «Πολλά από τα αποτελέσματα που ελπίζουμε να έχουμε θα διακυβευθούν, αν η Ενωση φανεί ανίκανη τους επόμενους τρεις μήνες να φέρει την ειρήνη στην Ευρώπη', δήλωσε ο νέος Επίτροπος της ΕΕ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μίας μεταπολεμικής λύσης μέσω μίας μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΑΝΑΝ

    Oι διαπραγματεύσεις μεταξύ του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Ρώσου απεσταλμένου για τη Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν ολοκληρώθηκαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχιστούν οι κοινές προσπάθειες Ρωσίας και Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση πολιτικής διευθέτησης της γιουγκοσλαβικής κρίσης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του κ. Ανάν. Λ.Μ.

    [10] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    O Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για το Κοσσυφοπέδιο Βίκτορ Τσερνομίρντιν θα επιστρέψει αύριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες με απευθείας πτήση στη Μόσχα και όχι μέσω Βελιγραδίου καθώς έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ-τας επικαλούμενο συμβούλους του. Νωρίτερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι οι συνομιλίες μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον και του Βίκτορ Τσερνομίρντιν δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Λ.Μ

    [11] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Οι πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχουν περιθώρια για την επίτευξη διπλωματικής λύσης και τον τερματισμό της κρίσης στη Γιουγκοσλαβία διαφάνηκαν στο Βελιγράδι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς, σε δηλώσεις του, χθες, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει το Βελιγράδι στην ανάπτυξη στο Κοσυσοφοπέδιο ένοπλης ξένης στρατιωτικής δύναμης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο κ.Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι η σύνθεση της ειρηνευτικής δύναμης και το είδος του οπλισμού, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συνομιλιών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Οι δηλώσεις του Γιοβάνοβιτς προκάλεσαν αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά, από την έναρξη των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στέλεχος της κυβέρνησης κάνει λόγο για το ενδεχόμενο αποδοχής ξένης στρατιωτικής παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο. Μέχρι πρότινος η πάγια θέση του Βελιγραδίου ήταν στην περιοχή να αναπτυχθούν μόνο άοπλοι παρατηρητές και μάλιστα από χώρες, που δεν συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μιλόσεβιτς φαίνεται περισσότερο διαλλακτικός για ορισμένα αιτήματα του ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι η κίνηση της απελευθέρωσης των τριών Αμερικανών στρατιωτών και οι δηλώσεις για ξένη δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο προαναγγέλλουν και άλλες υποχωρήσεις από την πλευρά του Βελιγραδίου. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί πλήττοντας στόχους σε διάφορες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, ενώ 23 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα τόσα τραυματίστηκαν, όταν πύραυλος έπληξε λεωφορείο στην περιοχή Σέβανε Βόντε, 12 χιλιόμετρα από την πόλη Πετς, στο βορειοδυτικό Κοσσυφοπέδιο. Επλήγησαν επίσης στόχοι κοντά στο χωριό Λάτσαζι στην περιοχή Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, καθώς και στο Ουλιτσε στη δυτική Σερβία. Στο Βελιγράδι επλήγησαν στόχοι στο λόγο Στραζεβίτσε και στο προάστειο της Ρακοβιτσα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μπατάνιτσα. Νατοϊκοί πύραυλοι χτύπησαν επίσης στούντιο της ραδιοτηλεόρασης στο Νοβι Σαντ. Η γιουγκοσλαβική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι κανείς δεν βρισκόταν στο κτίριο την ώρα της επίθεσης και έτσι δεν υπάρχουν θύματα. Το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ διακόπηκε για πολλές ώρες το ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία έγιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μετά τα μεσάνυχτα δεν υπήρξε κανένα νέο χτύπημα.

    [12] ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Θετική ήταν η ανταπόκριση της Γιουγκοσλαβίας στην ανακοίνωση της Ρωσίας ότι τα κράτη-μέλη της G-8 συμφώνησαν στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόισα Βούγιοβιτς η ανακοίνωση αυτή «είναι στο πνεύμα το οποίο αναζητούμε» και πρόσθεσε ότι το Βελιγράδι θεωρεί θετικά τα σημεια εκείνα της διακήρυξης τα οποία αναφέρονται στην παρουσία διεθνούς δύναμης με σημαία του ΟΗΕ. Ο κ. Βούγιοβιτς διευκρίνισε πως η Γιουγκοσλαβία θα αποδεχθεί διεθνή παρουσία στην οποία ο ΟΗΕ θα έχει την ευθύνη επιτήρησης της εφαρμογής ενδεχόμενης συμφωνίας αλλά και του προσδιορισμού της μορφής και της διάρκειάς της παρουσίας της δύναμης στην περιοχή. Ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της Ρωσίας η οποία επιμένει στην ανάπτυξη οποιασδήποτε δύναμης μόνο με τη συγκατάθεση του Βελιγραδίου. Να σημειωθεί ωστόσο ότι γερμανικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η διακήρυξη που υιοθέτησε η G-8 κάνει λόγο για αποστολή δυνάμεων ασφαλείας χωρίς να αναφέρεται σε σχετική συμφωνία της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ. Βούγιοβιτς επέμεινε ότι το Βελιγράδι θα αποδεχθεί την ανάπτυξη ειρηνευτικής αποστολής η οποία θα αποτελείται «από χώρες που δε συμμετέχουν στην επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, γιατί οι χώρες αυτές απέδειξαν ότι επιθυμούν στρατιωτική και όχι πολιτική λύση». Σ.Α.

    [13] ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΡΑΝΙΕΡΙ ΣΤΟ ΜΠΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την άποψη ότι ούτε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών, αλλά ούτε και η κατάπαυσή τους θα αποτελούσαν λύση για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμπέρτο Ρανιέρι δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Τίρανα, ότι η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες και ελπίζει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, ενώ θα επιθυμούσε την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ιταλός υφυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει σε μια αλλαγή στη στάση του Βελιγραδίου απέναντι στην κρίση και σε μία θετική απάντηση από τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και στις πρωτοβουλίες Τσερνομίρντιν. Τραγικά λάθη χαρακτήρισε ο Ρανιέρι τις κατά λάθος επιθέσεις των ΝΑΤΟϊκών αεροπλάνων σε λεωφορεία και αυτοκίνητα άμαχων στη Γιουγκοσλαβία και πρόσθεσε ότι «είναι πάντα οι αδύνατοι αυτοί που πληρώνουν περισσότερα», αναφερόμενος στους άμαχους Κοσοβάρους που έγιναν πολλές φορές θύματα των αεροπορικών επιθέσεων. (Χ.Σ.)

    [14] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ο ΟΥΕΣΛΙ ΚΛΑΡΚ

    Στην Αλβανία βρίσκεται ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Ουέσλι Κλαρκ, ο οποίος επιθεώρησε τις δυνάμεις της Συμμαχίας στο αεροδρόμιο του Ρίνας 30 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Σε δηλώσεις του, ο κ. Κλαρκ επεσήμανε ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Αλβανία είναι να δει ο ίδιος πως εξελίσσεται η ανθρωπιστική επιχείρηση του ΝΑΤΟ και η επιθεώρηση της χρήσης των ελικοπτέρων Απάτσι από τις Νατοϊκές δυνάμεις. Οπως υπογράμμισε οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ είναι επιτυχείς, ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ νικά καθημερινά και ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Μιλόσεβιτς υφίσταται την ήττα και το γνωρίζει. «Είμαστε βέβαιοι ότι η στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς θα καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει η Συμμαχία να χρησιμοποιήσει τα Απάτσι, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε δε, ότι τα Απάτσι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ επανέλαβε ότι η Συμμαχία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις σερβικές επιθέσεις προς την Αλβανία.

    Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη επεσήμανε ότι δεν σκοπεύει να επισκεφθεί τα Τίρανα και να συναντηθεί με αξιωματούχους της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες, βάσει των οποίων το ΝΑΤΟ εφοδιάζει με όπλα τον αποκαλούμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, ο κ. Κλαρκ είπε: «Εμείς δεν έχουμε καμία άμεση επαφή με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κλαρκ είχε επισκεφθεί την Αλβανία στις 25 Απριλίου.

    [15] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αποστολή της επιτροπής παρεμπόδισης βασανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι η ψυχολογική κατάσταση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν «δεν ήταν καλή» όπως διαπίστωσε από την επίσκεψή της στη φυλακή Ιμραλί όπου κρατείται. Σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Στρασβούργο, η επιτροπή που είδε από κοντά τον Οτζαλάν το Μάρτιο κατά τη διάρκεια πενθήμερης επίσκεψης στην Τουρκία ενημερώθηκε ότι είχε τακτικές επισκέψεις από ψυχίατρο, όπως υποστήριξαν οι τουρκικές αρχές. Ωστόσο, δήλωσε ότι «επιπλέον μέτρα είναι αναγκαία για να αποφευχθούν πιθανές αρνητικές συνέπειες στην πνευματική υγεία του κ.Οτζαλάν εξαιτίας της απομόνωσής του με μέτρα υψίστης ασφαλείας σε μία απομακρυσμένη περιοχή». Η έκθεση υποστηρίζει ότι «εάν αυτό παραμείνει ανεξέλεγκτο, η πνευματική του κατάσταση πιθανώς να έχει συνέπειες», διευκρινίζοντας όμως ότι «ήταν ικανοποιητική» η φυσική κατάσταση της υγείας του και ότι δεν κακοποιείται.

    Η επιτροπή προέτρεψε ο Οτζαλάν να δέχεται περισσότερες επισκέψεις κυρίως από συγγενείς του και τόνισε ότι είναι σημαντική η «επαρκής πρόσβαση των δικηγόρων του», προτείνοντας να του παρέχονται εφημερίδες, βιβλία και πρόσβαση σε ραδιόφωνο. Για το κελί όπου κρατείται ο Κούρδος πολιτικός, η επιτροπή διαπίστωσε ότι πληροί τα κριτήρια, αν και πρότεινε αρκετές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού αέρα. Ακόμη, υποστήριξε ότι θα πρέπει να του επιτρέπονται περισσότερες εξωτερικές ασκήσεις και ότι ο αυλόγυρος του κελιού (45 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλεται από τοίχους ύψους τεσσάρων μέτρων) μπορεί να του προκαλέσει κλειστοφοβία. Η Επιτροπή άσκησε κριτική «στις διαφορετικές μορφές βασανισμών και κακομεταχείρισης» των φυλακισμένων που κρατούνται για κατηγορίες τρομοκρατίας. Ο τουρκικός τύπος δημοσίευσε χθες ότι εφτά δικηγόροι του Οτζαλάν δέχθηκαν βίαιη επίθεση από την αστυνομία της Αγκυρας μετά την ακροματική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η ομάδα υπεράσπισής του απείλησε ότι θα αποσυρθεί από την υπόθεση. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των πορισμάτων της επιτροπής, τα οποία θα δωθούν με περισσότερες λεπτομέρειες τον Ιούλιο. Ε.Ρ.

    [16] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η Ε.Ε ΜΕΡΟΛΗΠΤΕΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τηρεί μεροληπτική στάση απέναντι στη χώρα του με το να απορρίπτει το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε στο Παρίσι με το Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ προειδοποίησε τη Γαλλία ότι η χώρα του πρέπει να χαίρει της ίδιας αντιμετώπισης με τα υπόλοιπες υποψήφιες προς ]mtang χώρες. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση απογοήτευσε τις προσδοκίες της Τουρκίας όταν απέρριψε την υποψηφιότητα της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντεμιρέλ από το Παρίσι όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Η εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Κατρίν Κολόνα υποστήριξε ότι ο κ. Σιράκ διαβεβαίωσε τον κ. Ντεμιρέλ όσν αφορά τη δέσμευση του να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 4 May 1999 - 21:07:24 UTC