Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-04-29

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 29 Απριλίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [04] ΦΑΛΑΓΓΑ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ...ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ
  • [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ OI EKTIMΗΣΕΙΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [06] ΟΙ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ», ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΣ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [08] ΙΒΑΝΟΦ: ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ- ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • [09] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ
  • [10] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΑΚΙΝΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
  • [11] ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο συζήτησε το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων που θα απασχολήσει την αυριανή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών επίλυσης του Γιουγκοσλαβικού και γνωστοποίησε ότι αύριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον τύπο του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η πολεμική μας αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα προμηθευτεί αμερικανικά αεροσκάφη F-16 και F-15. Το πρωί τον κ. Σημίτη επισκέφθηκε η κ. Μαριάννα Λάτση που του παρέδωσε επιταγή πεντακοσίων εκατομμυρίων δραχμών εκ μέρους του Ομίλου Λάτση για την ενίσχυση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Επίσημα ξεκινά από τις 13 Μαίου ο προεκλογικός αγώνας του κυβερνώντος κόμματος με συνάντηση όλων των εκλογικών επιτροπών του PASOJ στη Νίκαια και θα ακολουθήσουν μεγάλες, ανοικτές συγκεντρώσεις με ομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Λάρισα, Πάτρα.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησαν για την συσπείρωση των μελών και τη διάταξη των δυνάμεων για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Οπως ανέφερε ο κ.Σκανδαλίδης θα γίνει ανοικτή συγκέντρωση στην Ελευσίνα με τα συνδικαλιστικά στελέχη την Πέμπτη 6 Μαίου, και με βάση το πρόγραμμα των περιοδειών του πρωθυπουργού θα κανονισθούν και οι υπόλοιπες συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών και περιοδείες στελεχών και κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ.

    Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο απασχόλησε τους κ.κ. Σημίτη και Σκανδαλίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν. Ο κ. Σκανδαλίδης σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όμως αρχίσει να αχνοφαίνεται κάποια ελπίδα για πολιτική λύση.

    Ερωτηθείς αν τα τρομοκρατικά κτυπήματα επηρεάσουν τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, ο κ. Σκανδαλίδης αφού χαρακτήρισε παράλογες και άνανδρες πράξεις τις τρομοκρατικές ενέργειες, ανέφερε ότι είναι σαφές ότι η κρίση στην περιοχή επηρεάζει την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Β.Κ.

    [03] Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου αντάλλαξαν απόψεις για λύση στο Κοσσυφοπέδιο, με ειρηνικά μέσα, την ενεργότερη παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθως και την ανθρωπιστική βοήθεια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε πως στις 5 το απόγευμα θα γίνει τετραμερής συνάντηση για καλύτερο συντονισμό και ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Σε ότι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια είπε ότι η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ελβετία αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και θα συντονίσουν τις ενέργειες τους, ώστε να φτάσει αυτή στο σύνολο της Γιουγκοσλαβίας.

    [04] ΦΑΛΑΓΓΑ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΤΗ...ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ

    Φάλαγγα με στρατιωτικά φορτηγά και τζιπ του ΝΑΤΟ, που κατευθυνόταν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, έχασε τον προσανατολισμό της και βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης. Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες και όπως υποστηρίζουν μέλη της αντιπολεμικής επιτροπής Θεσσαλονίκης το προκάλεσαν οι ίδιοι - αφαιρώντας τις σηματοδοτήσεις που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο από το λιμάνι μέχρι τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ - σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη μετακίνηση νατοϊκών στρατευμάτων.

    Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ στη Θεσσαλονίκη, οι οδηγοί κάποιων οχημάτων έχασαν την οπτική επαφή με την υπόλοιπη φάλαγγα και κατευθύνθηκαν λανθασμένα στη λαχαναγορά. Ελληνες στρατονόμοι, που επέβαιναν σε τζιπ και μοτοσικλέτες, ύστερα από λίγη ώρα εντόπισαν τα νατοϊκά οχήματα και τα οδήγησαν στη φάλαγγα. Γ.Χ.

    [05] ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ OI EKTIMΗΣΕΙΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Eκτός πραγματικότητας χαρακτήρισε ο υφυπουργός 'μυνας Δημήτρης Αποστολάκης τις εκτιμήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κυριάκου Σπυριούνη ότι η Τουρκία σχεδιάζει ‘'οργανωμένο αντιπερισπασμό'' στη Θράκη με τη διοχέτευση οπλισμού σε ακραία στοιχεία της μουσουλμανικής μειονότητας.

    Ο κ. Σπυριούνης εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του αναφορικά με τους σχεδιασμούς τη γείτονος χώρας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της βουλής που επεξεργάστηκε το ν/σ για την ‘'κύρωση του πρωτοκόλλου βοήθειας και συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων Αλβανίας και Ελλάδος''.

    ‘'Θα ήταν ηλίθια η Τουρκία να μην έχει προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο'' τόνισε ο βουλευτής, του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την πολιτεία να θωρακιστεί και να μην επιτρέπει την δημιουργία ευκαιριών για ενέργειες κατά της ασφάλειας της χώρας. Μάλιστα στις ευκαιρίες αυτές περιέλαβε τον κίνδυνο δημιουργίας αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, τη διοχέτευση όπλων σε κρύπτες στη χώρα μας, την προκλητική στάση αλβανών στην Αθήνα με κάψιμο της ελληνικής σημαίας και τους ξυλοδαρμούς πολιτών στη Σαμοθράκη και δημοσιογράφων στα Τίρανα. Στις επισημάνσεις αυτές αντέδρασε έντονα ο υφυπουργός 'μυνας ο οποίος ζήτησε να ανακαλέσει όλα αυτά που είπε ως να τα εγνώριζε. Ωστόσο ο κ. Σπυριούνης επέμεινε τονίζοντας ότι έχει συνείδηση αυτών που λέει αλλά και σκοπιμότητα που στοχεύει στο να έχει η χώρα μας ανοιχτές τις κεραίες της. ‘'Από τον καιρό που ήμουν στην ενεργό υπηρεσία του στρατού και ειδικότερα στις μυστικές υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων είχα την πληροφορία ότι στη Θράκη πίσω, από κάθε χαμηλό φράκτη σε κάθε κρύπτη σε κάθε κατώι υπάρχουν όπλα'' επεσήμανε ο κ. Σπυριούνης. Ο κ. Αποστολάκης τα χαρακτήρισε όλα αυτά εκτός πραγματικότητας όπως εκτός πραγματικότητας είναι κάθε συσχετισμός της κατάστασης στη Θράκη με αυτή του Κοσσυφοπεδίου.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός άμυνας, σε άλλες επισημάνσεις βουλευτών για την παρουσία τουρκικών σκαφών στην Αλβανία τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανησυχεί γιατί, όπως είπε, μια ναυτική δύναμη δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς αεροπορική κάλυψη. ‘'Η Τουρκία ανοικοδομεί τη ναυτική βάση ‘'πασαλιμάνι'' κοντά στην Αυλώνα και η Ελλάδα έχει αναλάβει το Δυρράχιο'' σημείωσε ο κ. Αποστολάκης. Καθησυχαστικός ήταν και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την κάθοδο Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην περιοχή της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση ώστε να μην πάνε Κοσοβάροι στη βόρειο Ήπειρο. Για το λόγο αυτό πρόσθεσε δημιουργήσαμε με τη βοήθεια ελληνικής στρατιωτικής δύναμης και τα τρία προσφυγικά στρατόπεδα στο Πόγραδετς, στο Κούκες και στα Τίρανα. Το ν/σ του υπουργείου 'μυνας τελικά υπερψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές μέλη της επιτροπής, πλήν των βουλευτών του ΚΚΕ. Ν.Θ.

    [06] ΟΙ «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ», ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ

    «Οι Φιλελεύθεροι» είναι το όνομα του νέου κόμματος, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Στέφανος Μάνος. Το σήμα του κόμματος είναι ο ταύρος και το χρώμα του το κόκκινο. Τα ιδρυτικά στελέχη του είναι περίπου τριακόσια και, όπως είπε, ο κ. Μάνος θέλουν να μείνουν μακριά από το κομματικό κατεστημένο. Ο ιδρυτής των «Φιλελευθέρων» είπε ότι το σήμα του κόμματος συμβολίζει τη δύναμη, την αντοχή και την τόλμη.

    «Βασική μας αρχή είναι ότι παντού προηγείται ο πολίτης. Ο,τι μπορεί να αποφασίσει ο πολίτης στο επίπεδο του ατόμου, ή της οικογένειας αποτελεί δικό του δικαίωμα αλλά και ευθύνη», είπε ο κ. Μάνος και πρόσθεσε: « Στις περιπτώσεις που χρειάζονται συλλογικές αποφάσεις, προτεραιότητα έχουν οι θεσμοί που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη, η κοινότητα και ο δήμος, μετά η περιφέρεια, το κεντρικό κράτος και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΠΡΩΤΟΣ ΟΡΟΣ Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΟΒΟ

    O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ επανέλαβε μετά τη συνάντηση που είχε στη Βόννη με το Ρώσο απεσταλμένο Βίκτορ Tseqmol_qmtim ότι το ΝΑΤΟ θα σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γιουγκοσλαβία εάν υπάρξουν «απτές ενδείξεις» ότι οι σερβικές δυνάμεις θα αρχίζουν να αποσύρονται από το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Σρέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανέφερε τους τρεις «μη διαπραγματεύσιμους όρους», όπως χαρακτηριστικά τους αποκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Κοσσυφοπέδιο, οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να προστατευτούν από διεθνή στρατιωτική δύναμη και οι γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις, στρατός, παραστρατιωτικές οργανώσεις και αστυνομια να αποσυρθούν.

    «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος σύμφωνα με τον οποίο μπορούμε να μιλήσουμε για προσωρινή διακοπή των αεροπορικών επιδρομών εφόσον βέβαια υπάρξουν απτά σημάδια ότι έχει ξεκινήσει η απόσυρση δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σρέντερ ο οποίος θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για τη Ρώμη ενώ μεθαύριο θα επισκεφτεί το Βελιγράδι. Λ.Μ

    [08] ΙΒΑΝΟΦ: ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ- ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν και ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν συμφώνησαν ότι η Ρωσία και τα ΗΕ να έχουν στενή συνεργασία για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass.

    Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ότι Ρωσία και ΟΗΕ έχουν «κοινούς στόχους και παρόμοιες μεθόδους προσέγγισης» για την επίλυση της γιουγκοσλαβικής κρίσης και πρόσθεσε, ότι οι δυο πολιτικοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την διευθέτηση της κρίσης στα Βαλκάνια. O.K.

    [09] Ο ΓΕΛΤΣΙΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε σήμερα πριν την συνάντηση του με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ότι οι κίνδυνοι για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο είναι τεράστιοι από την κρίση στην Γιουγκοσλαβία και πρέπει να επικρατήσουν η διεθνής τάξη και οι διεθνείς νόμοι και όχι η διαιτησία δια της ισχύος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass. Ο κ. Γέλτσιν ευχαρίστησε τον κ. Ανάν, που μετέβη στην Μόσχα για συνομιλίες για το γιουγκοσλαβικό με στόχο την επίλυση της κρίσης . O.K.

    [10] ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΝΑΚΙΝΕΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Η Γιουγκοσλαβία ξεκίνησε τις διαδικασίες παραπομπής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ με την κατηγορία της «επίθεσης εναντίον της Γιουγκοσλαβίας».

    Σύμφωνα με πηγές του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, το Βελιγράδι αποδέχθηκε επίσημα τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου με διακήρυξη που απηύθυνε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, η οποία apoteke_ το πρώτο τυπικό βήμα που πρέπει να κάνει μια χώρα προκειμένου να δρομολογήσει τη νομική διαδικασία που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε πως η Γιουγκοσλαβία έχει ξεκινήσει από την Κυριακή τις διαδικασίες παραπομπής του στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Το Βελιγράδι κατηγορεί τη Συμμαχία για «κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου» πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γιουγκοσλαβίας από τις 24 Μαρτίου και ζητά από το διεθνές δικαστήριο να διατάξει τον τερματισμό της επίθεσης. Σ.Α.

    [11] ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Διυλιστήρια, γέφυρες και στρατόπεδα στη Σερβία και το Μαυροβούνιο βομβάρδισε κατά τη διάρκεια της νύχτας το ΝΑΤΟ. Στο στόχαστρο βρέθηκαν προάστια του Βελιγραδίου, καθώς και το Νόβισαντ, η Πόζεγκα, η Ρούμα, το Νόβι Πάζαρ, το Σμεντέρεβο, η Σουρντούλιτσα και η Ποντγκόριτσα. Στο Βελιγράδι, όπου η σειρήνες ήχησαν προειδοποιητικά στις 20.25 τοπική ώρα, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις στα προάστια Οστρούζνιτσα και Κρνιατσα, όπου βρίσκονται οι γέφυρες στους ποταμούς Σάββα και Δούναβη αντίστοιχα. Όπως μετέδωσε το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, η γέφυρα στην Οστρούζνιτσα, η οποία είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία μόλις πριν από λίγους μήνες, καταρρίφθηκε. Τέσσερις ώρες μετά τα μεσάνυχτα συμμαχικά αεροσκάφη επανέλαβαν τις επιχειρήσεις τους πάνω από το Βελιγράδι, βομβαρδίζοντας την ευρύτερη περιοχή της πόλης Σμεντέρεβο, νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου, όπου βρίσκονται αποθήκες καυσίμων της «Jugopetrol». Στη Βοϊβοντίνα ΝΑΤΟϊκοί πύραυλοι έπληξαν για μία ακόμα φορά τα διυλιστήρια του Νόβισαντ, καθώς και την περιοχή της πόλης Ρούμα, στην νοτιοδυτική Βοϊβοντίνα. Στο Νόβι Πάζαρ από τις ισχυρές εκρήξεις υπέστησαν ζημιές σπίτια και πολυκατοικίες, ενώ βομβαρδίστηκαν και οι αποθήκες καυσίμων σε χωριό της Πόζεγκα. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και στη μαρτυρική Σουρντούλιτσα, όπου την Τρίτη έχασαν τη ζωή τους 20 άτομα. Την ισχυρότερη επίθεση από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων, δέχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Ε.Π.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 29 April 1999 - 21:31:46 UTC